In dit topic wordt vooral uitgegaan van watersnood. Voor grote delen van Nederland ook wel begrijpelijk, nabij rivieren en in polders is hoogwater wel het meest voor de hand liggende rampscenario wat een dusdanig groot gebied treft dat 'redding' enkele dagen op zich kan laten wachten.
Ik woon in een gebied waar niet ineens in rap tempo 2m water zal staan in een regio met 'hoger gelegen zandgronden'. Er zijn behoorlijke moessonregens nodig voordat er het water in de straten zo hoog staat dat het überhaupt de drempelhoogte van mijn voordeur bereikt. Die situatie hebben we tot nu toe nog nooit meegemaakt. Wel dat er zo'n 15cm water op straat staat.
Stel dat het water in mijn regio door nog veel extremere buien tot 50cm of nog hoger komt, dan is dat geen kwestie van een situatie die in enkele minuten ontstaat. Ik ga dan ook uit van noodsituaties waarbij we in staat zijn om spullen te te verzamelen.
Dekens en kleding zijn geen probleem, die bevinden zich in de slaapkamer op de eerste etage (3,2m boven vloerniveau van de begane grond, ca 3,5 meter boven straatniveau). De tentkampeerspullen liggen voor het grootste deel op de vliering. We zijn daarmee dus eigenlijk altijd in staat om die nog in te pakken om bij evacuatie eventueel mee te nemen.
Als de stroom uitvalt, tja dan valt die uit en zonder netspanning doen zonnepanelen die op het huis liggen het ook niet. Voor het overgrote deel niet zo'n punt. Grootste nadeel is dat dat direct invloed heeft op de voedselvoorraad in de koelkast en vriezer. Wanneer er geen zicht is op snel herstel van de elektra, moet je als eerste de meest bederfelijke waren nuttigen zolang zolang de koelkast nog koel is. Het gros van de vriezerinhoud kun je uiteraard ook nog wel nuttigen (na bereiding) zodra het ontdooid is. Houd je de deur dicht, dan kun je dus wel een dag of 2-3 vooruit met de inhoud van de vriezer voordat dat ongezond wordt. De koelkast zelf 1 a 2 dagen. En dan ga ik uit van temperaturen in huis van zo'n 20 graden.
Telefoons e.d. kunnen we laden met auto-accu + omvormertje naar 230V. Een klein LED lampje kunnen we hier ook héél lang op laten branden, om tijdens donkere uren een teken van leven te laten zien aan hulpverleners. We hebben 3 auto's met accu. En als de auto's niet te ver onder water staan, kun je de accu's ook nog opladen door de motor te laten draaien. Dan hebben we nog weken energie voor een beetje verlichting en onze telefoons.
Ook hebben we nog een koelbox die kan werken op gas. Dus als de gasfles van de barbecue nog de nodige inhoud heeft, kunnen we een aantal dagen tot wel meer dan 2 weken nog een kleine hoeveelheid voedsel koel houden.
Zaken als zaklamp + batterijen, camping gasbrander en petroleumbrander + brandstof, EHBO setje en dergelijke hebben we altijd wel in huis. Daarnaast veel gereedschap etc waarmee ik wellicht nog wat nood-zaken kan knutselen. En een bak ervaring met primitief kamperen (o.a. scouting).
Drinkwater is geen probleem zolang het wat er niet heel hoog staat. De warmwaterboiler van de warmtepomp bevat 180 liter (warm) drinkwater. Bij uitval van nutsvoorzieningen zullen we dat alleen zelf handmatig moeten aftappen en komt het natuurlijk niet vanzelf uit de kraan. Maar er is zonder meer genoeg water om nog langere tijd gebruik van te kunnen maken.
Als er na 1-2 dagen nog weinig zicht is op herstel van nutsvoorzieningen, zal ik zorgen dat ik vanuit de regenpijpen zoveel mogelijk water kan opvangen. Niet om te drinken, wel voor hygiëne doeleinden. Niet ideaal, maar na een paar dagen zal ik mezelf en mijn kleiding liever wassen met van het dak opgevangen regenwater, dan helemaal niet. En als het riool nog 'doorspoelt' is regenwater ook ideaal om het toilet te spoelen.
In een uiterste situatie zal de hond zijn brokken met ons moeten delen. Die brokken hebben we altijd ruim op voorraad en ze zullen ook voor de mens waarschijnlijk best voedzaam zijn. Maar lekker is anders
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.