Zeker, hoe
lager de MTU des te
lager kans is op fragmentatie. Het fragmenteren van pakketten: MTU >1500 over een pad van 1500 versturen kost meer CPU time dan een extra datapakket voor een MTU van bijvoorbeeld 1400. Fragmentatie is niet alleen een kwestie van CPU-tijd, maar verhoogt ook significant de kans op packet loss. Als er meerdere fragmenten zijn en er raakt er maar één kwijt, moet het hele pakket opnieuw worden verzonden. Dit zorgt voor extra vertraging en inefficiëntie. Bij een goed gekozen lagere MTU vermijd je dit probleem volledig en krijg je een veel consistentere performance, zeker op drukkere verbindingen.
Fragmentatie ontstaat bij een te grote MTU.
Als een pakket groter is dan de MTU van een tussenliggende router, moet dat pakket worden opgesplitst (gefragmenteerd) in kleinere delen om door te kunnen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als:
• De afzender een MTU van 1500 bytes gebruikt, maar een router onderweg slechts 1492 bytes toestaat (zoals bij PPPoE).
• Een VPN extra headers toevoegt, waardoor het totale pakket groter wordt dan de ingestelde MTU.
Kleine MTU = minder kans op fragmentatie, omdat pakketten sowieso klein genoeg zijn om overal zonder opsplitsen door te komen
MSS berekening bij een MTU van 1500 bytes - de header = netto.
Voor IPv4: MSS = 1500 - 40 = 1460 bytes
Voor IPv6: MSS = 1500 - 60 = 1440 bytes
Je voorkomt daarmee ook vaak onverklaarbare hiccups, niet alleen je eigen router moet constant pakketten fragmenteren, ook die routers aan de andere zijde. Het is dat TCP netjes een retransmission doen bij missende ACKs, maar ook hier is het zonde van de energie die het kost voor al die routers. Je hoeft het niet allemaal te zien of te merken op je internet lijntje thuis, maar voorkomen is beter dan genezen.
Ja exact een te
grote MTU moeten alle routers in het pad het pakket opknippen, daarom is mijn punt ook: waarom die laatste paar byte eruit halen (
vergroten MTU) terwijl het risico op uitdagingen groter wordt. 1 byte te hoog ingesteld is een recept voor gedoe

Ook zakelijk gezien zie ik vaak een kopie van de slechte optimalisaties die de systeem/netwerkbeheerder thuis heeft uitgeplozen. Er zijn niet voor niets certificaten zoals CCNA en daarbij ervaringen die je op doet als professioneel netwerkbeheerder bij de grote organisaties.
Dat is een goed idee, blijf van je MTU af tenzij je CCNA hebt behaald

Dat is exact waarover ik dit gesprek begon
kennis over de materie vermogen tot issues oplossen tov de beperkte winst. Overigens helemaal niet persoonlijk naar jou, vat het aub niet zo op. Vorige week kwam het ook voorbij in het UniFi topic.
Dit is denk ik ook een Tweaker, goede kwalitatieve post met mooie plaatjes.
MTU is wat mij betreft naar het internet toe 1500, gezien het wordt ondersteund door KPN, zet je interface fysieke op 1522 en zet je OPnsense / PFsense op 1500. Is nog net wat groener ook mocht het je interesseren.
We weten dat KPN PPPoE MTU 1500 ondersteund, doen Delta en Glasnet dat ook? (ik weet het niet).
Die "groener" opmerking snap ik niet helemaal. In theorie heb je bij grotere pakketten minder overhead per byte (minder headers), maar deze marginale winst wordt volledig teniet gedaan door de extra verwerkingstijd bij fragmentatie en mogelijke retransmissies als fragmenten verloren gaan. Een gefragmenteerd pakket dat opnieuw moet worden verzonden is juist minder "groen" dan twee kleinere pakketten die direct goed aankomen
Doe er verder mee wat je wilt, gezien je reacties wil je graag 1492 behouden, dat is dan je eigen keus.
Het gaat mij erom dat 1492 out of the box heel goed werkt en dat beeld wil ik voor minder ingelezen Tweakers delen. Ik zie de laatste tijd veel nieuwe usersnames in de netwerk topics en wilde eens een ander licht schijnen op de MTU casus.
Tweakers kunnen zelf kiezen wat ze willen gebruiken, en besluiten hoe goed ze netwerken doorgronden om deze 0.5% winst te pakken. Zoals je zelf laat doorschemeren, iedereen is er helemaal vrij in