Toon posts:

Het grote padel topic

Pagina: 1
Acties:

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Ik speel nu zo'n 2 jaar padel en ik denk dat Tweakers een grote padel topic verdiend.

Wat is Padel: men zegt meestal dat het een combinatie is van tennis en squash. Ik vind echter dat dat te makkelijk gezegd is. Het heeft wel de puntentelling van tennis, maar het racket is anders, de baan is heel anders en zelfs de bal is anders ondanks dat het wel erg op een tennisbal lijkt.

Website Nederlands bond KNLTB NLpadel.nl Via deze link vind je een uitleg over padel en de regels.

Waarom speel ik (en waarschijnlijk anderen) padel?: als pc gamer en IT-er als beroep en al wat ouder (in 1970 geboren) wilde ik toch iets meer doen dan de hele dag achter de pc te zitten. En verder werk ik in een sportief bedrijf, dus ik werd door m'n collega's een aantal jaar geleden uitgenodigd om een keer te tennissen, tennisles genomen maar tennis is best lastig te leren als je nooit echt balsporten gedaan hebt. Heel technisch en als je geen basis hebt is niet gemakkelijk om leuke potten te spelen. Toen kwam in 2019 bij mijn tennisvereniging stemmen op om padel banen aan te leggen, ter oriëntatie een keer padel gespeeld bij een vereniging in de buurt en het beviel me gelijk!
Want:
- opslag is gewoon onderhands en simpel, bij tennis is een goede/redelijke opslag heel belangrijk.
- het racket is veel korter dan een tennisracket en zelfs squashracket, dat maakt het gemakkelijker de bal te raken (want je moet wennen aan de lengte van een racket)
- je hebt geen harde slag nodig
- ooit gehoord van topspin in tennis? Wordt zo goed als niet gebruikt in padel, wel slice, maar vlak slaan is gebruikelijk en wordt veel gedaan, dus beginnen is gemakkelijk
- een langere rally spelen doe je al heel snel, wat het veel leuker maakt om met deze sport te beginnen
- baan is veel kleiner dan een tennisbaan en met die wanden hoef je meestal minder ver te lopen om die bal op te halen :X
- het is altijd (behoudens corona maatregelen) een dubbel, maar je kunt gewoon mixen, dus vrouw/vrouw vs man/man (incl. alle mogelijk combinaties) kan gewoon.

Padel is blijkbaar de snelst groeiende sport op het moment! Dus waarschijnlijk heeft een tennisclub bij jou in de buurt ook padel banen of zijn van plan die aan te leggen. (zie link hierboven, onderin de pagina kun je zoeken naar verenigingen met padel banen in jouw buurt).

Padel is ook een leuke kijksport, de World Padel Tour zend toernooien uit via Youtube:
Youtube kanaal WorldPadelTour

Wie speelt er nog meer padel? Waarom ben jij er mee begonnen en wat vind jij nu leuk eraan? Welk racket gebruik je en waarom? Hoeveel banen heeft jouw club en hoeveel moeten er eigenlijk nog bij komen? Want doordat het een nieuwe sport is, is de baandruk bijna overal wel erg hoog. En dat is voor mij het enige nadeel.

Op Youtube zijn er een aantal kanalen met padel lessen, hieronder een aantal voorbeelden:
Otro Nivel Padel (NL)
The Padel School (EN)
Simon Padel (NL) (Dank Kazuka)
Hello Padel Academy (EN)

[Voor 6% gewijzigd door Quantor op 07-02-2022 17:19]

Speelt padel!


 • apis29
 • Registratie: Januari 2012
 • Niet online
Ik had er voor TikTok nog nooit van gehoord en er kwam laatst een item op Op1 voorbij maar hier is er sinds kort pas een baan geopend naast de squash hal nabij voetbalclub Almere City; voor zover ik weet de eerste in Stad(?):Werd aangelegd door een paar Spanjaarden in ieder geval en inmiddels al in gebruik genomen.
Eerder waren er al twee banen in Almere Haven aldus:


Hoort het zo'n zandbak te zijn? :D Dit en het niveau wat ik tot nu toe gezien heb op de nieuwe banen en in dit filmpje nodigen iig niet direkt uit .... Van tennis af zou ik de 'overstap' wel snappen maar van squash en badminton hooguit als iets incidenteels ernaast, al ligt dat op recreatief niveau heel anders natuurlijk (net zo goed voor tennis overigens).

[Voor 8% gewijzigd door apis29 op 20-04-2021 23:38]


 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Ik ben natuurlijk geen technisch expert van padel speelvelden, maar ook op die van mijn vereniging ligt veel zand. Niet zoveel als in het filmpje, maar ik verwacht dat het daar nog wat dieper in de mat moet zakken omdat het een nieuwe baan is. Dat zou de levensduur van de mat (kunstgras) ten goede moeten komen.

Je zult merken dat het niveau veel sneller zal stijgen als je even speelt, dan bij tennis, tenminste dat is mijn ervaring. Ik kan dat niet met squash vergelijken, daar heb ik geen ervaring mee.

Speelt padel!


 • Malfunctions
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 21:15
Leuk, een padel topic! :*)

Ik ben er een jaar of 5 geleden mee begonnen, en doe het nu helaas nog maar sporadisch. Komt voornamelijk doordat het voor mij een sport ernaast is en ik door kinderen niet al teveel vrije tijd heb. Neemt niet weg dat ik het ontzettend leuk vind. Het is makkelijk op te pakken, en je kunt er zonder enige ervaring met racketsporten relatief snel beter in worden.

Wat mij betreft een aanrader voor iedereen, jong en oud. :Y

Knowledge reigns supreme over nearly anything


 • apis29
 • Registratie: Januari 2012
 • Niet online
Quantor schreef op woensdag 21 april 2021 @ 09:02:
Ik ben natuurlijk geen technisch expert van padel speelvelden, maar ook op die van mijn vereniging ligt veel zand. Niet zoveel als in het filmpje, maar ik verwacht dat het daar nog wat dieper in de mat moet zakken omdat het een nieuwe baan is. Dat zou de levensduur van de mat (kunstgras) ten goede moeten komen.

Je zult merken dat het niveau veel sneller zal stijgen als je even speelt, dan bij tennis, tenminste dat is mijn ervaring. Ik kan dat niet met squash vergelijken, daar heb ik geen ervaring mee.
Bij de net aangelegde banen kon ik geen zand ontdekken (in ieder geval niet zoals het bij die andere locatie in het filmpje te zien is), ziet zag er echt strak blauw uit van een afstandje (15-20 meter).
Maar ik zie nu dat ze een aparte website hebben opgezet en hier zie je idd dat er inmiddels al gestrooid is: https://almerepadel.nl/ Wel wat krap voor die acties van buiten de baan/kooi :P O-)Hier het item op tv onlangs, bij 'Beau' ipv Op1 (met Ronald de Boer en John v Lottum)
[Video: https://www.facebook.com/Sq.Almere/videos/vb.215064091950860/5267845289955968/?type=2&theater]

[Voor 9% gewijzigd door apis29 op 21-04-2021 16:11]


 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
In ieder geval nog ruimte genoeg voor meer kooien!

Zie ook dat het een commerciële organisatie is, dat is ook nieuw voor mij, waarschijnlijk beter te vergelijken met squash centra, die banen verhuren.

Ik speel bij een tennis vereniging die door padel weer groeit in leden aantal. Je betaald daar natuurlijk contributie, maar in principe kun je net zoveel spelen als je wilt, mits er plek is. Door de grote baandruk (aantal mensen die willen spelen vs aantal beschikbare banen in de tijd) kun je bij ons maar 1 tot 2x in de week spelen. Je kunt bijv. alleen een baan reserveren als je geen bestaande reservering hebt staan. En je kunt pas 3 dagen van te voren een baan reserveringen. Zoals in topic start aangehaald is dat op dit moment voor mij het grootste nadeel.

[Voor 87% gewijzigd door Quantor op 21-04-2021 16:41]

Speelt padel!


 • apis29
 • Registratie: Januari 2012
 • Niet online
@Quantor Dat klopt idd, de squashal wordt ook gewoon commercieël geëxploiteerd al is het ook de thuisbasis van een squashvereniging. Voorlopig in ieder geval nog te koud om het uit te proberen O-) (en zo te lezen zitten ze nog in een testfase en is alleen nog toegankelijk voor leden van de squashvereniging)

Wel apart om in het tv item te zien dat er ook veel voetballers bij betrokken zijn, ook in Zweden met Zlatan. Al was er altijd eigenlijk al een connectie met tennis en voetbal dus padel zal een kleine stap zijn. Wist wel dat er in het noorden aardig wat ijshockeyers aan badminton doen buiten het seizoen om ...

[Voor 55% gewijzigd door apis29 op 22-04-2021 00:00]


 • JefPT
 • Registratie: April 2021
 • Laatst online: 16-07-2022
Er is jammer genoeg ook een keerzijde van de medaille. De buren... https://padeloverlast.boards.net/

 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Tja, ik kan me voorstellen dat als zo'n baan naast je huis gebouwd wordt, dat je daar niet blij van wordt. Daar ligt natuurlijk wel een verantwoordelijkheid van de vereniging of exploitatie houder, want het contact bal en racket kan wel wat luider zijn dan bij tennis. Gelukkig is mijn vereniging op een sportpark gelegen, ver genoeg van de woningen om niet tot last te zijn.

Speelt padel!


 • Waah
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01:08
Hier ook begonnen met padel. Nog niet veel gespeeld, want doe het met mijn partner en hebben 2 jonge kinderen....

Hier slechts 2 banen. En die zijn savonds altijd vol. Best een uitdaging. Lessen zitten ook stampvol.

Ze denken aan uitbreiden. En ik verwacht dat als ze niet snel bij bouwen dat ze klanten/spelers kwijtraken....

Best jammer. Ze hinken hier duidelijk op 2 gedachten. Het is populair, moeten we investeren? En waar is ruimte? Maar aan de andere kant: er is geen ladder competitie opgezet, want "niet genoeg animo". Ook geen tossochtenden/avonden.

En wat is de meest gehoorde klacht van veel spelers? "Het is lastig mensen te vinden om tegen te spelen".

Duidelijk nog in de beginfase hier ;-)

Wel heel leuk trouwens. Snel op te pakken inderdaad. Vooral omdat de nadruk meer ligt op nauwkeurig slaan, wat door de kortere afstanden als bij tennis ook mogelijk is. En waar ik bij squash na een kwartier al gesloopt bent (omdat je als enige loopt) is dat met dubbelen met padel toch minder. Als zal dat op hoger niveau al minder het geval zijn denk ik.

Miss Waah heeft helaas wel snel.last van haar arm. Typische tenniselleboog-klachten. Niet vreemd want op het werk hebben ze een tafeltennis tafel gekregen... En daar spelen ze soms 3 uur achtereen... Tja dan krijg je wel last als ongetraind persoon. Dus hopelijk is de schade niet te erg.... En nu speelt ze met mate.

[Voor 12% gewijzigd door Waah op 12-09-2021 00:41]


 • Denman
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 00:35
Ik twijfel soms ook om met Padel te beginnen. Ik heb 14 jaar getennist en ben uiteindelijk met speelsterkte 3 gestopt omdat het vriendenteam uit elkaar viel. Jammer, maar ik kon de kracht in een nieuw team niet vinden om door te gaan + werk + gezin. Je kent het wel :P

M'n maatje is tennisleraar geweest (speelsterkte 2 en ik maak geen schijn van kans tegen hem :D), die speelt het nu ook en zei vorig jaar tegen me: joh, ga lekker Padel spelen, balgevoel heb je wel, volleren ging je goed af, is echt wat voor jou. En nu kriebelt het nog steeds, maar collega's / tennissers zeggen tegen me; zonde van je tennis speelsterkte, waarom zou je niet weer gaan tennissen?

Nou ja... met 40 jaar en een gezin (3 kinderen) verwacht ik niet ik dat ik snel weer op m'n oude niveau terug kom zegmaar :+
Met tennis vond ik vooral dubbel leuk omdat mijn kracht in het service - volley spel lag, en dat is volgens mij toch ook precies wat je veel ziet met Padel, volleren?

Anyway, loop wel een beetje tegen hetzelfde probleem aan denk ik, mensen om mee te spelen. De banen zijn ook niet zo rijkelijk bedeeld als normale tennisbanen. Er zitten er wel 3 in de buurt hier op een tennisvereniging, maar die zitten goed vol begreep ik al :X

Join het GoT Pulse-Team!


 • Waah
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01:08
@Denman hrbben ze geen introductie-lessen? Hier kan je 5 of 10 intro lessen doen, zonder meteen een jaar lidmaatschap te nemen. Wel kan je gedurende die tijd gebruik maken van de banen ook buiten de les.

Wij hebben nog 5 lessen te gaan en beslissen dan wel of en wanneer we verder gaan. Dat kan best zijn als ze de competitie starten.

We hebben nu 1x een "beginners toernooi" gedaan. En daar werd je per wedstrijd met vreemden ingedeeld. Daar leer je wel mensen kennen als je wat sociaal bent ingesteld. Helaas geld dat niet voor mij... Maar zelfs dan hebben we al 3 koppels die wel willen spelen. Dus nu ligt de bal meer bij "ons" om tijd vrij te maken.

Kwa zonde van je tennisniveau: plezier is toch het belangrijkst? Ik ben zelf geen tennisser. Maar ik vind padel gewoon een leuker spelletje door de (veel) langere rally's, minder wachttijd met ballen halen etc.

 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Waah schreef op zondag 12 september 2021 @ 00:39:

En wat is de meest gehoorde klacht van veel spelers? "Het is lastig mensen te vinden om tegen te spelen".
Wij hebben verschillende Whatsapp groepen gebaseerd op je "speelsterkte" door de vereniging beheerd, dat helpt al iets. Wat je wel veel ziet is dat er dan groepjes gevormd worden, daar moet je dan inderdaad tussen zien te komen.

Ik heb een eigen competitie team, dat maakt het al gemakkelijker om af te spreken.

@Denman : informeer eens welke club al plannen heeft om uit te breiden, mijn vereniging gaat waarschijnlijk dit jaar nog van 2 naar 6 banen, afhankelijk van een ALV morgenavond.

[Voor 14% gewijzigd door Quantor op 13-09-2021 17:17]

Speelt padel!


 • kazuka
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

kazuka

Building Better Worlds

Vorige week ingeschreven voor 8 introductielessen in Den Bosch en gisteren de 2e les gehad. Moet zeggen dat ik het erg leuk vind tot nu toe. Heb een jaar of 5 recreatief ge-squashed totdat Corona om de hoek kwam kijken.

Een aantal aspecten daarvan zie ik ook wel terug bij Padel en dat maakt e.e.a makkelijker tijdens de lessen maar het is toch verder ook wel z'n eigen ding. Wel al een paar keer in het luchtledige geslagen omdat ik de lengte van het squash racket nog steeds in m'n hoofd heb zitten :+

Denk wel dat ik na de 8 lessen er mee doorga. Nog even bedenken of ik er speciale schoenen voor ga halen, op m'n huidige hardloopschoenen gaat het eigenlijk wel prima, en wat een goed starters racket is.

 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Zou toch tennisschoenen halen met zo'n visgraat zool, veel meer grip op het kunstgras! En om te beginnen heb je nog geen heel duur racket nodig! Ga in ieder geval bij de sponsor van je club kijken en zeg dat je bij de club speelt, geeft hen ook meer reden om te blijven sponsoren.

Speelt padel!


 • FunkyTrip
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:49

FunkyTrip

Funky vidi vici!

Quantor schreef op dinsdag 20 april 2021 @ 22:44:
Waarom speel ik (en waarschijnlijk anderen) padel?: als pc gamer en IT-er als beroep en al wat ouder (in 1970 geboren) wilde ik toch iets meer doen dan de hele dag achter de pc te zitten.
Ik loop ook alweer richting de 50 en achter-de-pc-hangende ITer en toevallig voor het eerst in 2 jaar weer eens gepadeld. Voorheen ooit een paar keer gespeeld met echte beginners, dus dat is best saai, maar dit keer met mijn tennismaatjes (zelf ben ik nog steeds een 4tje) en vond het echt weer leuk!

Als je allemaal aardig competitief kan tennissen zijn de rally's in padel direct hard en snel. Als het goed is krijgt onze club ook een paar padelbanen binnen nu en 2 jaar. Dus ik ga het zeker regelmatig spelen! Hoop alleen niet dat het lastig is te combineren. Op mijn werk tafeltennis ik veel en als ik dan in de avond een tennisracket vasthoud is dat toch best anders ineens.

Dit dus.


 • Quantor
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
FunkyTrip schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 11:34:
[...]

Hoop alleen niet dat het lastig is te combineren. Op mijn werk tafeltennis ik veel en als ik dan in de avond een tennisracket vasthoud is dat toch best anders ineens.
Van tennissers hoor ik wel soms dat het combineren van tennis en padel lastig kan zijn, ken eigenlijk geen tafeltennissers die ook padel spelen, maar een tafeltennis bat is wel meer te vergelijken met een padel racket, dan een tennisracket!

Door de lockdown speel ik maar weinig tegenwoordig, merk het gelijk aan m'n gewicht, die neemt toe ook dankzij de feestdagen. Hopelijk kunnen we snel weer de baan op met z'n vieren.

Speelt padel!


 • FunkyTrip
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:49

FunkyTrip

Funky vidi vici!

Quantor schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 12:10:
[...]


Van tennissers hoor ik wel soms dat het combineren van tennis en padel lastig kan zijn, ken eigenlijk geen tafeltennissers die ook padel spelen, maar een tafeltennis bat is wel meer te vergelijken met een padel racket, dan een tennisracket!

Door de lockdown speel ik maar weinig tegenwoordig, merk het gelijk aan m'n gewicht, die neemt toe ook dankzij de feestdagen. Hopelijk kunnen we snel weer de baan op met z'n vieren.
Op de club waar ik speelde hield men zich niet echt aan de regels. Het was er ook aardig druk haha.

Dit dus.


 • kazuka
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

kazuka

Building Better Worlds

SimonSPORT heeft een aantal basis Padel lessen op Youtube geplaatst (de personen in het filmpje zijn toevallig ook onze les instructeur/trice :P ), wellicht ook handig voor de startpost voor de beginners onder ons?

[Voor 50% gewijzigd door kazuka op 14-02-2022 14:23]


 • Vaniska
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 23:23
Interessant topic.

Als goed is komen er dit jaar een aantal padel banen bij ons op de club.
Het lijkt mij heel leuk om te doen met vrienden en familie.

BMW S1000R https://link.marktplaats.nl/m1828833848


 • FunkyTrip
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:49

FunkyTrip

Funky vidi vici!

Heb volgende week een toernooitje :)
Geen idee welk niveau we moesten inschrijven, dus we hebben maar 'gemiddeld' gekozen als tennis 4-tje en iemand die al wat langer padelt en vroeger 5 was.

Dit dus.


 • gastman2
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 14-02-2022
Aanbiedingen van Head Padel rackets nu bij ibood, lijkt redelijk goedkoop te zijn

link

 • kazuka
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

kazuka

Building Better Worlds

Ik speel nog altijd met het beginners racket wat ik bij de introductie trainingen kreeg.Ik ben wel benieuwd of er echt een groot verschil zit tussen de duurdere en goedkopere padel rackets. Komt het dan neer op gewichtsverschil of hoeveel kracht je moet zetten om een bal harder te slaan?

 • apis29
 • Registratie: Januari 2012
 • Niet online
Zal me niks verbazen als je op eBay gewoon modellen uit dezelfde fabriek kan kopen. Had ooit contact met iemand uit Taiwan die z'n eigen merk squashracket gewoon van een OEM had en precies hetzelfde model werd hier onder de naam van een of andere speler als merk neergezet. 200 euro voor een padel racket als recreant lijkt me toch wel zwaar overdreven :P

 • bennieeee
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 21-03 10:51
Mega groot toernooi in Amsterdam bezig momenteel. Vandaag de halve finales en morgen de finales. Te zien bij het sportkanaal van Ziggo.

Ik vind het persoonlijk enorm vermakelijk om te zien. De combinatie van squash en tennis is echt leuk. Ben er wel achter gekomen dat het spelletje een stuk lastiger is vergeleken met hoe het er soms uit ziet.
Nu heb ik ook geen tennis of squash achtergrond maar een badminton achtergrond. Het enige wat je daarmee kan vergelijken is de snelheid af en toe. Verder compleet ander type sport.

[Voor 20% gewijzigd door bennieeee op 01-10-2022 11:24]


 • FunkyTrip
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:49

FunkyTrip

Funky vidi vici!

Heeft iemand een account op playtomic? Ik ben 4 in tennisdubbel en heb geen idee op welk niveau ik op playtomic zou inschuiven. Als ik de questionnaire invul zit ik op 1.5. Maar als dit veel te laag is het natuurlijk niet leuk als ik me eens inschrijf bij randoms van dat niveau.

Is dat te laag? Padel inmiddels 1x per week.

Dit dus.


 • Roppedop
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 23:09

Roppedop

XBL/PSN: RudeRob

Ik heb in 2 jaar tijd 10 keer een baan gereserveerd met Playtomic, niveau 1,7. Geen idee waar dit vandaan komt. Uitslagen voer ik niet in.

www.oldskoolnl.nl

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee