Toon posts:

Webhosting / Server advies gevraagd

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • Christiaan.G
 • Registratie: Maart 2021
 • Laatst online: 30-04-2021
Hallo lezers,


Graag zou ik wat advies van jullie ontvangen m.b.t webhosting.

Mijn vraag is als volgt: Voorheen ben ik al een actief geweest in het maken van websites en hierbij deed ik ook aan webhosting en domeinnaamregistratie. In eerste instantie maakte ik hier gebruik van meerdere VPS servers van Hostnet en later een grotere server van Hetzner.

Echter heb ik dit toen der tijd uit eindelijk gestaakt en ben ik wat anders gaan doen.

Nu in 2021 wil ik mijn diensten weer oppakken en er weer volop tegenaan. Voor mijn bedrijfje welke nog op te richten is wil zo een 5.000 klanten hosten. Mijn plan is om de klanten voor het eerste jaar gratis webhosting te bieden indien zij een website door mij laten maken.

Waar ik advies bij nodig heb is het volgende: Voornamelijk zullen de websites "huis, tuin en keuken" websites betreffen. Eenvoudige WordPress websites van MKB'ers of particulieren.

Ik heb dan ook in gedachten om per gebruiker 4 GB aan schijfruimte beschikbaar te stellen.

Ervaring leert dat de gemiddelde gebruiker nog geen GB gebruikte. (dit kan ik opmaken uit mijn vorige periode als webdesigner in deze klasse.)

Ik wil mijn klanten goede webhosting bieden en niet te veel inleveren op kwaliteit of prestaties. Een blije klant is immers een klant die verlengd en dus na 1 jaar een betalende webhosting klant.

Ik had een budget van € 500 per maand (excl. btw) in gedachten voor de server. +/-

Ik heb zelf een beetje rondgekeken maar kom nergens een geschikt pakket o.i.d tegen. Rekening houdende met backups, SSD schijven en redelijke prestaties. Ook heb ik gekeken naar de aanschaf van een tweedehandse server en deze dan te stationeren in een datacenter, echter heb ik hier zelf te weinig verstand van.

Wat zouden jullie adviseren? Of hoe zouden jullie dit doen? Eventueel is het ook mogelijk het bedrag van 12 x € 500 te inversteren in een geheel eigen server, maar ik verwacht hier niet veel of voldoende voor terug te krijgen.

Ik hoor graag van jullie en sta open voor zowel kritiek als advies :*)


Groetjes.

Alle reacties


 • MarcoMan21
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 02-12 08:36
Beste,

Het voordeel van Colocatie / eigen hardware is dat je hier zelf de controle over hebt en is uiteraard ook erg leuk om mee te spelen. Voor 1000/2000 euro heb je wel een aardig leuke server deze dagen, Xeon V3/V4 servers zijn aardig goedkoop tweedehands. Colocatie is er al vanaf 45 euro per maand dat is dus misschien wel interessant om naar te kijken.

*knip* Gelieve hulp op het forum te houden in plaats van via de DM, dan blijft het voor iedereen leesbaar.

[Voor 173% gewijzigd door rens-br op 18-03-2021 09:48]


 • AW_Bos
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

AW_Bos

Liefhebber van nostalgie... 🕰️

Is die 5.000 klanten niet erg extreem? Voor mij gevoel ga je het met 500 euro per per maand echt niet redden.
Je zult meer dan één server moeten hebben, een aantal extra servers als back-up plan, een aparte backup-server, en dan heb je nog een hoop licenties nodig voor een controlpanel zoals Cpanel, Plesk of DirectAdmin.
En met zoveel servers moet je gewoon beschikken over een eigen rack met colocatie.

En dan heb je vaak nog extra licenties nodig voor andere belangrijke software zoals backup, administratie en security.

[Voor 12% gewijzigd door AW_Bos op 17-03-2021 22:31]

☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️


 • AW_Bos
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

AW_Bos

Liefhebber van nostalgie... 🕰️

*knip*

[Voor 94% gewijzigd door rens-br op 18-03-2021 09:10]

☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️


 • TomsDiner
 • Registratie: November 2014
 • Laatst online: 16-07 23:31
Wat ga je bieden? Managed hosting met FTP toegang voor de klant? Of geen backend toegang, je geeft alleen de WP-inlog gegevens?

En daarnaast: een belangrijk verschil tussen een VPS en een dedicated server is dat je op de VPS vaak een werkend systeem cadeau krijgt. Er is al een iso geplaatst, Plesk/whatever draait al, en schijven zijn niet jou probleem. En een backupservice is vaak tegen geringe meerkosten voorhanden. Het nadeel is dat als het kleine sites zijn, je liever een VPS zou zien met enorme opslagruimte, en meestal zijn VPS niet schaalbaar. En niet leverbaar met een erg grote schijfopslag.

Daarnaast, als je domeinen gaat beheren, ga je ook mail aanbieden, denk ik. En vergeet die 1 Gig dan maar. Onze server met een kleine 100 klanten bevat minder dan 7 gig aan CMS meuk (veel websites zijn beneden de 50 Mb), maar wel 270 Gig aan mail. Onze grootste klant heeft bijna 100 mailadressen... En dankzij IMAP blijft alles serverside staan. Goed, dat is gemiddeld ook slechts 2.7 Gig per bedrijf, maar ga je dus niet rijk rekenen dat de meeste klanten wel aan 1 gig voldoende hebben. Ik denk dat je dat met een factor drie mag vermenigvuldigen momenteel.

 • Ramon
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 18:43
Waarom zou je jezelf die ellende op de hals halen? Neem gewoon een reseller shared hosting, of - beter nog - laat je klant gewoon bij een hoster van jouw keuze zelf een abonnement afsluiten en verkoop alleen de uren die je aan bouwen en inrichten kwijt bent. Bij beide iig geen gedoe met backups, server-configuratie, server-downtime etc.

Check mijn V&A ads: https://tweakers.net/aanbod/user/9258/


 • AW_Bos
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

AW_Bos

Liefhebber van nostalgie... 🕰️

Ramon schreef op woensdag 17 maart 2021 @ 22:50:
Waarom zou je jezelf die ellende op de hals halen? Neem gewoon een reseller shared hosting, of - beter nog - laat je klant gewoon bij een hoster van jouw keuze zelf een abonnement afsluiten en verkoop alleen de uren die je aan bouwen en inrichten kwijt bent. Bij beide iig geen gedoe met backups, server-configuratie, server-downtime etc.
Dit dus.
Begin gewoon niet te groot. Want waar haal je eventjes in een jaar 5.000 klanten vandaan?

☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️


 • Christiaan.G
 • Registratie: Maart 2021
 • Laatst online: 30-04-2021
Bedankt voor jullie reacties!

@MarcoMan21 ik hoor graag meer over wat er met een server van 1000 / 2000 te behalen valt. Zou je hier misschien meer over kunnen vertellen?

@AW_Bos ik kan begrijpen dat er een strak back-up plan moet zijn, is het niet zo dat backups eventueel naar een server met normale HHDs kan worden geschreven? Of is dat gewoonweg niet haalbaar? Gewone harde schijven kosten namelijk vaak niet veel geld en ik weet dat er aanbieders zijn die zich richten op voornamelijk puur opslag. Van de licenties ben ik op de hoogte, ik gebruik momenteel ook Plesk Webhost (geen limiet), Spamexperts & een backup uitbreiding van Plesk a € 4 p.m om backups te schrijven naar een externe partij over ftp. Het gebeuren met licenties vind ik over het algemeen dan minder boeiend, omdat ik verwacht dat dit wel haalbaar moet zijn.

@TomsDiner In principe geef ik wel toegang tot FTP & Plesk, echter ontbreekt hier vaak de kennis (ervaring) omdat ik vind dat een gebruiker zelf toegang moet hebben tot zijn bestanden indien gewenst. Of zelf een e-mailadres aan moet kunnen maken als hij of zij dat wenst. Het klopt inderdaad ook dat de meeste VPSen niet echt zelf in de te vullen zijn. Dat vind ik dan ook iets wat mijn zoektocht bemoeilijkt, maar is dit dan ook niet deels de hardware die bijvoorbeeld een limiet heeft op een aantal schijven? Ik hoorde namelijk ook dat alle schijven bijvoorbeeld dezelfde grote moeten hebben om 1 geheel te kunnen vormen.

Voorheen had ik 500 klanten, slecht een enkeling sprong er uit met een mailbox van 8 GB en de grootste zelfs 24 GB. Maar heel eigenlijk ben ik die klant dan liever kwijt dan rijk. (Massa is kassa). Maar over het algemeen was het gebruik niet veel groter dan 1 GB per persoon. In eerste instantie had ik deze klanten verdeeld over een aantal VPSen bij Hostnet, later heb ik deze op een dedicated ex-line server gezet bij Hetzner. (Het was toen iets van € 90 p.m als ik het niet mis heb)

@Ramon Ik zijn mijn toekomst niet in het maken van websites maar meer in de vorm van een soort Jimdo achtig iets. Ik wil kunnen profiteren van het feit dat de klant webhosting neemt en biedt daarvoor dus aan de klant volledig te ontzorgen indien ik zijn of haar website maak. Op de lange termijn heb ik niks aan een klant die een enkele keer een website heeft afgenomen. Het is wel leuk maar uiteindelijk wordt ik er zelf ook niet gelukkig van en voel ik mij niet voldaan. Ik ben ondernemer geworden om succesvol te worden / zijn. Ik heb dan ook meer ondernemingen waarmee ik geen miljoenen verdien maar de inspanning tegenover wat het oplevert is het zeker waard. Dit heeft mij altijd getriggerd en is een tijd goed gedaan tot er door prive omstandigheden afstand moest worden gedaan.

@AW_Bos 5.000 klanten klinkt inderdaad als een heleboel maar wat zijn 5.000 klanten op een land met 18 miljoen mensen?

Bedankt voor alle tips en informatie tot dusver.

 • AW_Bos
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

AW_Bos

Liefhebber van nostalgie... 🕰️

Christiaan.G schreef op woensdag 17 maart 2021 @ 23:29:

@AW_Bos ik kan begrijpen dat er een strak back-up plan moet zijn, is het niet zo dat backups eventueel naar een server met normale HHDs kan worden geschreven? Of is dat gewoonweg niet haalbaar? Gewone harde schijven kosten namelijk vaak niet veel geld en ik weet dat er aanbieders zijn die zich richten op voornamelijk puur opslag.
HDD's lijken mij prima hiervoor, SSD zal wel sneller zijn.
Maar houd je bij voorkeur aan de 3-2-1 regel voor backups:
* Maak 3 kopieën van je belangrijkste data
* Bewaar deze back-ups op minstens 2 verschillende media
* Zorg voor 1 kopie buiten de deur
@AW_Bos 5.000 klanten klinkt inderdaad als een heleboel maar wat zijn 5.000 klanten op een land met 18 miljoen mensen?
Waar ga je die klanten vandaan halen? Die vergelijking met 18 miljoen mensen vind ik krom, want niet elke persoon heeft behoefte een eigen website met hosting. En hoe ga je concurreren met de grotere hostingbedrijven? Als je begin 2000 met een plan voor 5.000 klanten kwam, had ik dat geloofd. Maar met hun messcherpe prijzen in de concurrentie (die stijgen wel, met dank aan TWS :P) zul je echt moeite moeten doen om aan 5.000 te komen.

En nog een tip:
Zoek personeel voor je zaak. Stel dat jij afwezig bent en je server valt uit. Dan moet je dit in no-time weer fixxen. Boze klanten wil je zeker niet hebben. Tenzij je met een resellerpakket begint, bij een bestaande hosting. Dan hoef je alleen de administratie en de domein-setup voor je klanten te beheren.

[Voor 23% gewijzigd door AW_Bos op 17-03-2021 23:50]

☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️


 • Christiaan.G
 • Registratie: Maart 2021
 • Laatst online: 30-04-2021
Een vriend (met enig verstand) kwam overigens met de volgende Hetzner set-up (minstens):

Dedicated Dell line: DX181

CPU: AMD EPYC 7502P 32-Core Rome (Zen2)
Drives: 7 x 3.84 TB NVMe SSD Datacenter Edition / 26,88 TB opslag totaal
RAM: 4 x 32 GB DDR4 ECC (Standaard) + 4 x 32 GB DDR4 ECC / 248 GB Ram totaal

Dit kwam uit op € 681,87 incl. 19% BTW.

Ook gaf hij aan deze set-up minimaal 2 x nodig te hebben.

Dit zou dan betekenen dat dit 2 x mijn budget zal zijn. Ik vind dat toch wel een flinke gok.

@AW_Bos Zeker een goede, dat ik ooit begon een jaar of 10 geleden was ik zelfs zo slim om mijn eigen website te verwijderen zonder dat er ook maar een enkele back-up van was. Daar heb ik wel van geleerd.

Er ligt een plan voor een marketing campagne van € x. Ik richt mij vooral op een vast gebied met 650.000 inwoners. Deze wil ik fysiek bereiken. Neem als voorbeeld Jimdo, terwijl ik tv kijk wordt ik ook ongevraagd meerdere keren (ondanks dat ik er geen interesse in heb) verplicht om hun reclame te kijken. Ik weet wel dat hier vast en zeker iemand achter zit met een hoop geld, want een tv commercial is gewoon ontzettend duur maar klaarblijkelijk werpt het wel zijn vruchten af. Ze zijn er namelijk nog steeds. Voor Wix hetzelfde. Ik denk ook wel dat het tegenwoordig niet meer raar is een eigen website te hebben, hetzij zakelijk of voor bijvoorbeeld je poppenverzameling. Mensen vinden het leuk en interessant. Soms missen ze alleen nog even het laatste zetje.

Ik kan helaas niet exact ingaan op hoe ik het plan al zou ik het wel heel graag willen delen. Dit ook omdat ik er bang voor ben dat er morgen iemand is die even bedenkt hetzelfde te gaan doen.

Het is ook wel een geloof, ik geloof er echt in dat dit gaat slagen. Mocht het niet zo zijn dan heb ik het in ieder geval geprobeerd :)

 • Christiaan.G
 • Registratie: Maart 2021
 • Laatst online: 30-04-2021
Oja, er is zelfs een tijd geweest dat we websites verkochten over de telefoon. Toen Google net kwam met dat 70% van de gebruikers een website vanaf een mobielapparaat bekeek en dat de meeste websites nog niet echt mobielvriendelijk waren.

We gingen dan het KvK register af om te zoeken naar mkbers en zzpers om ze het slechte nieuws te brengen. Mega irritant en misschien wat ongepast maar het leverde wel een enorme toestroom aan sales op.

We waren "Google partner" en het zou vervelend zijn als de klant door dit probleem straks bijna niet meer gevonden zou worden op het net...

 • HKLM_
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 18:55
MarcoMan21 schreef op woensdag 17 maart 2021 @ 22:28:
Beste,

Het voordeel van Colocatie / eigen hardware is dat je hier zelf de controle over hebt en is uiteraard ook erg leuk om mee te spelen. Voor 1000/2000 euro heb je wel een aardig leuke server deze dagen, Xeon V3/V4 servers zijn aardig goedkoop tweedehands. Colocatie is er al vanaf 45 euro per maand dat is dus misschien wel interessant om naar te kijken. Ik zou je hier ook wel advies over kunnen geven via dm.
Alles op 1 server draaien is niet echt een strak plan... wat als die server snachts op halve wege de dag denkt doei ik stop er mee? Dan is het bedrijf van TS dus meerdere dagen down. Als je het zelf gaat hosten heb je i.i.g redundancy nodig met 2 of 3 servers.

👩‍🚀 -> Astronauts use Linux because you cant open Windows in space <- 🚀


 • Freezerator
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:43
Ik zou eerder een klein cluster van cPanel VPSsen opzetten bij een partij als bv TransIP bv. Wat big storage daar afnemen voor de backups. Geeft je ook wat mogelijkheden om de sites over de servers te verplaatsen als er onderhoud moet gebeuren oid.

 • MarcoMan21
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 02-12 08:36
*knip*
HKLM_ schreef op donderdag 18 maart 2021 @ 07:22:
[...]


Alles op 1 server draaien is niet echt een strak plan... wat als die server snachts op halve wege de dag denkt doei ik stop er mee? Dan is het bedrijf van TS dus meerdere dagen down. Als je het zelf gaat hosten heb je i.i.g redundancy nodig met 2 of 3 servers.
Dat is correct dit heb ik ook niet vermeld. Ik benoemde alleen de kosten per server

[Voor 18% gewijzigd door rens-br op 18-03-2021 09:11]


 • AW_Bos
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

AW_Bos

Liefhebber van nostalgie... 🕰️

Ik zou gewoon eerst eens mikken op 500 gebruikers verdeeld over een aantal servers. Als je voldoende budget hebt, dan kan je altijd extra uitbreiden om meer te hosten. Je wilt immers geen extra kosten hebben voor een zooitje lege servers. ;)

☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️

Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee