road rebel schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 06:51:
[...]
Ik mis waarschijnlijk de laatste nieuwtjes (sinds twee jaar download ik niet meer, genoeg streamingdiensten) en heb wel de Apple TV gehouden, maar na het lezen van jouw bericht twijfel ik aan mijn keuze.
Een Apple TV, mits gebruik van infuse bijvoorbeeld, decodeert toch gewoon Alle DTS en Dolby formats, om die dan door te geven als lpcm? Ok, je verliest Metadata en MDA (height kanalen), maar als jouw audioset geen hoogtekanalen heeft dan is het resultaat toch hetzelfde? Op een lampje/ oplichtend logo op de receiver na dan.
Wat betreft « meerdere dolby Vision versies », wat bedoel je daarmee? Op de AF9 waren er nog beperkingen in de ondersteuning van DV, maar sindsdien hebben Sony oled een volwaardige ondersteuning van DV, maar wat heeft dat te maken met Apple TV?
Met 5.1 content zal het verschil minimaal zijn, echter reageren de meeste audio sets anders op LPCM, Dolby en DTS audio. De manier hoe Apple TV met audio omgaat zorgt ervoor dat alle metadata verloren gaat, omdat LPCM die metadata niet ondersteund.
Dolby en DTS Tracks bevatten ook DRC data, de AppleTV kan die data converteren door het volume level aan te passen van de audio, maar is niet 1op1 gelijk met hoe Dolby en DTS dat zelf afhandelen. Vooral voor functies als “Night Mode” in een audio systeem kan dit best wat gevolgen hebben van hoe goed de mix nog klinkt als je die modus aanzet, of DRC op Compressed instelt i.p.v. Max/Auto.
Met stereo content is het verschil groter, Dolby Speaker Virtualiser werkt enkel als er een bitstream Dolby signaal binnenkomt, zelfde met DTS Neural:X. In receivers zie je dat merken meestal ook eigen upsampling algoritmes hebben, bij Soundbars is dat zeldzaam.
Heb hiervoor een Harman Kardon soundbar gehad, was er best tevreden over, maar de upsampling van LPCM was erg kut, omdat het systeem simpelweg alle kanalen dupliceerde, dus stemmen kwamen uit alle kanalen. Het werkte enkel goed als ik een Dolby signaal erheen stuurde. Dus Apple TV was dan niet geschikt.
Heb nu dus de Sony HT-A9, die ondersteund wel een eigen upsampler die op alle codecs werkt en werkt ook best goed. Maar je kan ook specifiek Dolby/DTS methodes kiezen, die dus enkel werken bij het afspelen van die specifieke codecs.
Betreffende Dolby Vision, je hebt meerdere versies, de Apple TV ondersteund enkel de versie gebruikt voor streaming en welke de iPhone gebruikt voor Dolby Vision opnames.
Op Blu-ray staat een andere versie van Dolby Vision, dus voor Blu-ray rips mis je kwaliteit als je de Apple TV gebruikt (Shield TV ook, die ondersteund het namelijk maar half). Er zijn weinig players die de Dolby Vision van Blu-ray ondersteunen, behalve daadwerkelijke standalone Blu-ray spelers en de Sony 2021/2022 TV’s met de PLEX app intern spelen het ook goed af.
Wat ik zelf dus merkte is dat de beeldkwaliteit gewoon beter is met de interne apps, fijne details blijven beter behouden, ook lijken verschillende apps sneller/vaker geüpdatet te worden. Een daarvan is Netflix, de Apple TV app mist meerdere functies die de Google TV app wel heeft.