Het maakt altijd uit wat iemand denkt - net zoals het uitmaakt wat iemand voelt. Het is immers bepalend voor gedrag en beslissingen. Zowel actieve als passieve.
Anders gezegd: wat iemand denkt bepaalt uiteindelijk altijd wat die persoon voor jou, en zelfs met jou doet.
Als we dus iemand kiezen waar we niet van weten wat die denkt komen dus maar al te makkelijk voor verrassingen te staan.
En als we dus iemand kiezen niet voor wat er achter de marketing zit, maar puur op basis van presentatie en positioneren, dan is er een nogal bittere en pijnlijk consistente historische constante: de burger wordt dan uiteindelijk altijd genomen. Op zijn zachtst gezegd, het gaat hier immers om groepsdynamica van gebruik, misbruik en escalatie.
Persoonlijk loop ik wat partijen af die mij interesseren, kijk naar hun standpunten en bepaal mijn keuze. me dunkt dat de meeste mensen dit zo doen.
Yup, dat is wat we regulier toepassen. De complicatie is echter dat we daar een beetje bij vergeten dat het bij democratie om een stelsel van georganiseerd wantrouwen gaat - dat is nét wat anders als in onze normale dagdagelijkse interacties.
Zodra er sprake is van een machtsdynamiek is bankieren op wat iemand zegt iets waar behoorlijke risico's bij zitten.
Volgende complicatie is helaas dat de traditionele mechanismen waar de burger voorzien wordt van toetsing van die andere component, politiek handelen, gecompromitteerd zijn. Er is bitter weinig journalistieke ruimte, publieke omroep staat dusdanig onder druk dat het nauwelijks nog als zogeheten Fourth Estate kan functioneren, en ons eigen consumptieve gedrag bij informatiestromen onder condities van toegenomen onzekerheden en/of afhankelijkheden is ook nogal een dingetje.
Daarmee is het prima verklaarbaar waar mensen op afgaan, maar ook waarom er dus steeds meer een kloof van frustratie en perceptie zit - want we bankieren steeds meer puur op marketing.
Wat is rechtse politiek nou eigenlijk ? Meer voor bedrijven, minder voor immigranten/milieu ? Ik geloof dat niet zo. Ik stem meestal gematigd rechts, maar vind het milieu net zo belangrijk als Jesse Klaver. Alles is een afweging en een ieder staat vast om elke verkiezing die afweging te maken. Op "links" mankeert het wat mij betreft aan structuur en zijn ze doorgeslagen. Een vaak gehoorde uitspraak bij mij is "als GL aan de macht komt gaat al je geld straks naar verduurzaming en wordt elke Nederlander er zeker niet beter van". Ongefundeerd ? wellicht, maar er zit een kern van waarheid in elk gerucht.
Rechtse politiek is eigenlijk gewoon wat ooit aan die kant in de bankjes zat
Meer praktisch is het om te kijken naar wat de fundamenten zijn bij politiek gedrag. Past men machtspolitiek toe? Welk financieel-economische school is dominant? Is handeling ten gunste van selectief, of collectief belang - en misschien nog meer kritiek: in welke volgorde met wat voor veronderstelde relatie.
Wat wij in het algemeen "rechts" noemen kent vele associaties, de discussie wordt voornamelijk gedomineerd door focus op een verhaal ooit door de VVD geschapen wat aan de basis stond van het "cultureel rechts" fenomeen.
Eenvoudig gezegd: de discussie over wat "rechts" is heeft men toen al de pas afgesneden. Als resultaat van een interne strijd. De progressieve en liberalen wilden regeren vanuit minderheid, men wilde niet de kwetsbaarheid van de grootste moeten zijn, men was prima tevreden met invloed en er was besef van factoren als Coleman bootjes en de reële correlaties tussen collectief -> selectief belang. Nu ja, lang verhaal kort, die stroming verloor, de neoliberalen wonnen.
En dus deed men het narratief cultureel rechts scheppen, migratie focus, sterkste schouders, de Derde Weg valstrik voor links - het is een lang verhaal.
Daarmee ging alle ruimte om eens netto te kijken naar wat de politieke organisaties in die segmenten van het politieke spectrum daadwerkelijk als model en fundament voor perspectief op ordeningsvraagstukken ten toon deden spreiden in hun handelen, dan wel de consequenties op termijn van hun handelen.
Grof gesimplificeerd is "rechts":
selectief belang
van schaal
voor status quo
van verdeling
Het zure is dat het allemaal rust op iets waar we tegenwoordig al heel snel op reageren in varianten van "dat is gestoord" en "kan niet waar zijn" en "complotdenken". Vanuit ons moderne individualisme, de perceptie dat we zelfredzaam en zelf vormend zijn en zo meer. Probleem is dat het tot in detail allemaal ruimschoots gevalideerd is.
De moderne fundamenten van "rechts" rusten op toepassingen van wat we de neo-klassieke school van politieke economie noemen. En die is ontworpen, doelbewust ontworpen, doelmatig gefaciliteerd en gedragen over decennia heen in externe consultatie en netwerkverbindingen - met één specifieke doelstelling. De vernietiging van democratie en het model van rechtsstaat en mensenrecht.
Een van de grootste helden binnen zowel VVD als CDA op de kleine maar uiterst bepalende paden van partijbureaus voor beslissingsbomen van beleid én bindingskracht is de oude politiek econoom James M. Buchanan. Nobel prijs winnaar, de ene na de andere award. Zocht bewust niet het podium. Zijn pennenstreken zijn de basis van modern cyclisch en anti-cyclisch perspectief voor ordeningsvraagstukken.
En James was een fascist. Niet in de oude zin, al zit er een component bij, maar in de moderne zit. Corporatistisch neo-feodaal. Leuke leestip als je het aandurft, waar tot op niveau van zijn correspondentie de subversieve agenda en het ontwerpen van manipulaties door hem zelf uit de doeken gedaan wordt:
https://www.goodreads.com...11020-democracy-in-chains
Als we echt willen weten waar de moderne politieke organisaties voor staan bij hun bewegen in wat men omschrijft als "rechts" binnen het politieke spectrum, dan ontsnappen we niet aan enig graven in oorsprong, netwerk en effectief gedrag.
Lastig, vervelend, maar ja, ook een kwestie van eigen belang.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.