shadowlyse schreef op woensdag 10 februari 2021 @ 19:22:
[...]
Gelukkig werkt dit niet zo. Stel ik koop via internet een gloednieuwe game pc met alles erop eraan voor € 7.500. Ik betaal het met mijn creditcard op de 10e van de maand. Mijn openstaande creditcard rekening/schuld moet ik volledig betaald hebben op de 1e van de volgende maand. Ik doe dat altijd trouw. Na een dagje gamen ga ik op de 12e van de maand even een rondje lopen. Ik kom onder een bus en overlijdt. In jouw systeem zou de creditcard maatschappij dikke pech hebben, ongeacht of mega rijk ben of mijn leven van schulden aan elkaar hangt. Risico van de schuldeisers jammer dan.
Dat dit systeem niet werkt lijkt mij evident, het risico van overlijden van iemand zou dan volledig bij de schuldeisers liggen en dat is niet rechtvaardig.
Het huidige systeem werkt prima. Het saldo van alle bezittingen en schulden is voor de erfgenamen. De erfgenamen beslissen zelf wat ze met de erfenis willen. Erfenis positief? Gratis geld minus erfbelasting voor de erfgenamen. Erfenis negatief? Vereffening het saldo wordt verdeeld over de schuldeisers in een bepaalde rangorde.
Nee, je bent gewend dat het risico bij de erfgenamen ligt, maar dat is zeker niet logisch.
Jij sluit een lening af, de bank maakt een inschatting "ow, die is vermogend genoeg (bijv. 'n eigen huis, afbetaald)" of "ow, die is niet vermogend genoegd".
Bij vermogend genoeg: je krijgt de lening, je komt te overlijden, je schulden worden met je bezit vereffend, en de rest gaat naar je erfgenamen.
Bij niet-vermogend genoeg: je krijgt de lening alleen als je 'n garantsteller hebt, of 'n overlijdensrisico-verzekering afsluit. Je komt te overlijden, je schulden worden met je bezit vereffend, voor deze schuld wordt je garantsteller of overlijdensrisico-verzekering aangesproken.
Wat er nu gebeurt, is dat je erftgenamen, zonder dat ze daarmee ooit ingestemd hebben, jouw garantstellers zijn.
Mooi is dat zeg! Echt fantastisch dat systeem.
No good deed goes unpunished.