Mja, met warmtepompen heb ik soms het idee dat elk systeem uniek ingericht is. Bij mij zit het zo;
Of er warm water rond gepompt wordt is bepaald door de benedenverdieping. Daar hangt een thermostaat die in verbinding staat met de warmtepomp. Zodra er beneden verwarmd moet worden krijgt de bovenverdieping ook altijd warm water aangeboden.
Op de bovenverdieping zit een elektrische verdeler die per kamer/thermostaat de groep open of dicht zet. (Dit betekent dus ook dat om in de zomer te koelen ik de thermostaten boven op 30 graden moet draaien zodat de groepen van de verdeler altijd open worden gezet en er water blijft stromen door de leidingen).
Met 30-60 minuten verwarmen loop ik dus de kans dat de beneden verdieping al op temperatuur is en er dus 0,0 verwarmd wordt op de bovenverdieping.
CurlyMo schreef op maandag 29 november 2021 @ 10:59:
[...]
Hier hetzelfde. Maar ik vind ventileren toch belangrijker dan het warmteverlies. Neemt niet weg dat de kou er duidelijk wel vanaf wordt gehaald op de verdiepingen.
Ook probeer ik op zolder en op de begane grond de meeste afgifte te creëren omdat ik het daar het warmst wil hebben.
Ik vind ventileren ook erg belangrijk, dus vandaar dat ik nu de thermostaten op de bovenverdieping wat lager heb gezet zodat ik minder warmteverspilling heb. Het lastige is gewoon dat het verwarmen zelf erg traag gaat, dus als je de warmte laat "ontsnappen" loop je vervolgens de hele dag achter de feiten aan.
flippy schreef op maandag 29 november 2021 @ 10:59:
[...]
i doe een klep dicht (moet nog geautomatiseerd) zodat die lucht uit de zolder trekt waar het warmer is.
als ik zie dat de CO waardes omhoog gaan zet ik de klep weer even op buiten.
ik ben bezig met een projectje om de buitenlucht voor de verwarmen met de extra groep die ik nog over heb op het verdeelblok van de vloerverwarming. dat icm met een betere regeling met hoeveel lucht er doorheen gaat op CO basis zou het comfortabel moeten houden. maar eerst zien om de inkomende lucht te verwarmen. (of koelen)
ik gebruik al hepa filters om de romme buiten te houden in de zomer qua pollen maar gezien de rommel die uit die filters komen na een paar weken laat ik ze er altijd in zitten.

Wat voor soort filters zijn dat? Kunnen die gewoon in je ventilatieroosters geplaatst worden? Want ik heb op elk openslaand raam een hor gezet en vervolgens komen er alsnog af en toe muggen binnen via de ventilatieroosters... erg frustrerend
I think there is a world market for maybe five computers. - Thomas Watson (1874-1956), Directeur van IBM (1943)