tweakduke schreef op vrijdag 5 februari 2021 @ 14:47:
[...]
Ja en de PVV is ook een partij waar ik zelf niks mee heb en ook geen voorstander van ben, maar partijen bij voorbaat uitsluiten is niet de oplossing.
Dit betekend dus niet dat wij nazisme of racisme toestaan. Het beleid is ook in die topics van toepassing.
Het eerste probleem hier is dat de identiteit en organisatie van die partijen rust op racisme en gebruik daarvan.
Het tweede probleem is dat beide partijen niet democratisch zijn, ze weigeren te voldoen aan de vereisten van het bestel, ze zijn ook anti-democratisch, ze staan immers een herordening voor naar een heel ander bestel. Maar het wordt nog erger, men gaat verbindingen aan met narratieven die net zo schadelijk zijn als nazisme en racisme, en precies voor dat hellend vlak een fuik zijn. Eigenlijk nog erger, zeker het FvD zet tegenwoordig mechanismen van cultisme in - maskeren is een integraal stuk gereedschap in de toolbox.
Even cru, er is geen enkel inhoudelijk gesprek of discussie over geen enkel punt van de “partijen” waar het onderwerp en gekoppeld beleidspunt geen hellend vlak is naar wat men voor staat. In praktisch opzicht zouden we dus al geen enkele discussie over beleidspunten kunnen toestaan want het leidt allemaal tot hetzelfde.
Als land, politiek, bestel en burgers hebben we verzaakt en oude les toe te passen.
Bij voorbaat uitsluiten is immers de enige oplossing. Ben je bekend met de Tolerantie Paradox van Karl Popper? Die is pijnlijk van toepassing. Dit is niet hetzelfde als het ergens niet over hebben, het is uitsluiten vanuit het bepalen en daarna is het schluss. Het is juist het bespreken van het intolerante en het niet bieden van podium voor de maskering.
Het is een interessante vraag of het aan T.net is om daar iets mee te doen. Hebben media een rol in dit soort zaken? Ja, onvermijdelijk. Ze hebben immers een rol én een functie in zowel bestel als samenleving. Daarbij bestaan media ook uit burgers.
Zonder media was er geen Brexit geweest. Ook geen Trump. En was Baudet nog steeds een gedachteloze klerk aan de coke van Cliteur - rol en functie hebben in uitvoering en toepassing consequenties.
Het is in historisch opzicht pure ironie als discussie. In praktisch opzicht ook. Het symptomatisch niet toestaan van uitingen vanuit de fundamenten van ideologie en beleid voor bindingskracht van de partijen is geen oplossing. Het draagt juist bij aan het oprukken van politieke organisatie die niet enkel rust op wat niet toegestaan is voor discussie, maar zich daar in alles op richt.
Anders gezegd, als medium maken jullie het hiermee aldus juist mogelijk dat anti-democratische krachten kunnen groeien.
Dat is nogal wat. Traditioneel gooien we dat soort gevoelige verkenningen in een doosje met bias of scheiding van rol / functie. Maar goed, sla een geschiedenisboek open en het blijkt al snel dat het a) niet ontslaat van verantwoordelijkheid immers b) het eindigt altijd hetzelfde waarna c) de rekening toch komt.
Ik leg dit hier op tafel juist omdat T.net een medium is, onderdeel van een groep van media, onderdeel van functies van samenleving met een bepalende rol in het bestel. Ik verwacht hier niets van, het is een interne discussie die niet enkel een gevoelige verkenning vraagt, flink wat moed vraagt maar ook onderdeel is van een breder gesprek binnen individuele segmenten van de grotere groep.
Maar, ik hoop wel dat er op zijn minst nagedacht wordt over het hellend vlak in deze. Elk mogelijk punt van discussie bij programma van deze twee partijen is immers de facto het scheppen van ruimte daar voor.
Mensen, individuen, verwacht geen rationaliteit. Mensen zijn niet rationeel. Dit is waarom we als groepsdynamica juist investeren in mechanismen voor stabiliteit- zoals het vooraf uitsluiten van wat zich als schadelijk aanbiedt. Zelfs bij de beste intenties en participatie is discussie geen voorkomen van het scheppen van die ruimte. Feiten zijn geen recept tegen disinformatie, ook niet tegen beïnvloeding, ook niet tegen voor het individu onbewuste overdracht van perspectief op collectieve perceptie.
Het is geen gemakkelijke positie. Maar ja, het is wel een waar T.net in zit. Net als iedere andere component van ons bestel. Op zijn minst wel even een gesprek waardig, we weten immers hoe het uiteindelijk eindigt.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.