Alleen, waarom zou iemand uberhaupt in een vve willen voor iets vanzelfsprekends als een achterpad?
omdat ik anders gewoon een hek voor je smoel bouw

die vve kan zal in beginsel gewoon moeten zorgen dat de personen die grond moeten afstaan voor het genot van anderen daar gewoon netjes voor worden betaald, dat kan natuurlijk op velerlei manieren, via overpad, via een eerlijke vergoeding of via verkoop waardoor er een 'eenvoudige gemeenschap ontstaat' zo'n vve voor een dienstpad hoeft eigenlijk ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, sterker nog het hoeft (omdat het geen gebouw is), niet eens een formele vereniging (ingeschreven bij kvk) te zijn (al heeft dat wel zo zijn best grote voordelen), wat wel moet is een fatsoenlijke juridisch bindende afspraak, dat: zo'n pad fatsoenlijk wordt onderhouden, dat er enige spelregels zijn over het gebruik, en dat er een evenredige verhouding is in de kosten bij onderhoudswerken.
mijn opvatting daarin zou altijd zijn, wie dat niet aan mee werkt loopt niet over mijn pad, en als de rechter daar wat anders van wil vinden dan hoor ik dat vanzelf wel.
leer mij mensen kennen, gewoon even een betonmolen die niet niet helemaal met zijn wielen meer over het pad kan en daardoor maar mijn mooie bollenveldje omploegt (zo'n soort voorbeeld las ik geloof ik al in dit topic, ik stel me dat over 5 jaar voor als je tuin helemaal af is) kan gewoon niet de bedoeling zijn.. als er afwateringsputten zijn en de buren denken ineens, oh daar kan ik wel mijn water lozen waardoor ik vuil water in mijn tuin krijg als het overstroomt na een flinke regenbui de volgende dag.
tja, samen spelen of in het geheel niet spelen, dat zou mijn devies zijn, en eerlijk is eerlijk, zo'n 'verplicht' overleg over dat pad één keer x tijd is natuurlijk een prima moment om onder het genot van een paar pilsjes en wat bitterballen even te overleggen: of de tegels nog wel recht liggen, of wie jan en ans even kan helpen om de schutting, die half is omgewaaid, weer even recht te zetten zodat de buren er weer goed langs kunnen over het pad.
zo moeilijk is het allemaal niet als je oprecht met elkaar om tafel bent gaan zitten.
en over wat @
DutchKel hier schrijft, Recht van overpad is LANG niet de enige manier waarop je zo'n pad kunt realiseren, het voordeel van deze constructie (voor het heersende erf) de buurman die het verst van de straat ligt, is dat hij on beginsel gewoon het absolute RECHT heeft over dat pad te lopen ..
het voordeel van het dienende erf is dat hij precies weet wat hij wel en niet moet dulden en dat hij van de gebruikers van het pad mag verlangen dat ze zelf zorgen voor een pad jij hoeft alleen de ruimte vrij te houden, ze moeten er zelfs bestrating neerleggen en zorgen dat ze geen hinder veroorzaken.
een laatste grote voordeel is (voor het heersend erf) dat het aan de kavels kleeft - of beter je kunt je huis dan niet meer verkopen zonder dat de veplichting blijft bestaan.
maar alternatieven bestaan: je kunt ook gewoon onderhandse aktes tekenen bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd.. daar staat dan: jullie mogen dit pad gebruiken voor de komende 10 jaar daarna niet meer.
je kunt ook het stuk grond verkopen, (en hier is een formele vereniging heel gunstig), dan wordt zo'n verening dus eigenaar iedereen die daar woont en lid wordt van de vereniging mag dan gebruik maken van het pad (maar moet ook meebetalen aan de kosten voor dat pad
dus nee overpad is zeker niet de enige vorm, en van oudsher zelfs niet de meest gebruikte (ook vroeger al niet), overpad is van oudsher een recht dat bedoeld was om verkaveling mogelijk te maken.
stel ik ben boer met heel veel weidegrond en wil met pensioen, daarvoor wil ik al mijn grond aan jouw verkopen maar ik wil wel graag blijven wonen, ik maak even een een-dimentionele landkaart:
huis - grond - weg
in deze 1-demintionele kaart zie je dat als ik de grond aan jouw verkoop dat ik dan niet meer van mijn huis naar de weg kan... in de de koopakte wordt mijn kavel Huis + grond verdeeld in 2 kavels kavel 1: huis kavel 2: grond in dat geval wil kavel 1: (het heersende erf) dus een recht hebben dat het over kavel 2 (het dienende erf) naar de weg mag.
let op: op deze 'kaart' wordt met
grond bedoeld:
-> alle weilanden, en overige bezittingen die ik wil verkopen,
met huis wordt bedoeld:
-> het huis inclusief voor zij en/of achtertuin, het fietsenschuurtje en de carport en alles wat eventueel nog volgens de koopovereenkomst bij het huis moet worden gerekend.
voor overige constructies wordt vrijwel nooit iets als overpad geregeld, het is namelijk een flinke belasting, het is lastig weer vanaf te komen en er moet wel echt een situatie zijn waardoor het fair is om van je buren te verwachten dat jij constant over hun grond mag lopen fietsen of wat dan ook. waarom zouden ze dat moeten dulden ...
in het geval van die boer doet de buurman dit, A: omdat het logisch is, en B omdat de grond anders niet verkocht (kan) worden. en hij dus niet kan uitbreiden.
[
Voor 41% gewijzigd door
i-chat op 21-06-2023 18:27
. Reden: verduidelijking ]