NotSoSteady schreef op donderdag 12 september 2019 @ 20:28:
[...]
Je bent vermoedelijk in aanraking geven met een louche garage die je een auto heeft verkocht met een distributieriem die op was. Daar heb jij geen vragen over gesteld en dat vonden zij wel prima. Erg netjes is het niet, maar ik verwacht niet dat de garage veel voor je gaat doen.
Op zich hoeft de garage nog niet louche te zijn als ze een auto hebben staan met een versleten riem. Ik heb deze week ook een auto gekocht met een riem die vervangen moet worden (toevallig ook een Fiat) en vorige zaterdag een proefrit gemaakt in een andere waarvan de riem ook vervangen moest worden. In beide gevallen moest ik de verkoper daar zelf op wijzen.
Wat veel mensen vergeten te doen, is bij aanschaf van een tweedehands auto ook budget in te calculeren voor achterstallig onderhoud van de vorige eigenaar. Die heeft namelijk 9 v.d. 10 keer de auto verkocht omdat er groot onderhoud aan zat te komen (banden, distributie, koppeling, dat soort zaken). Dus bij aankoop is het verstandig om € 1000 extra te hebben om zo snel mogelijk de auto door een andere garage na te laten kijken en deze punten aan te laten pakken.
@
sandy16
Je hebt tot nu toe nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag wat nou precies de garantievoorwaarden zijn. Dit moet in je factuur staan of op de website van de verkoper te vinden zijn.
12 maanden zegt mij in ieder geval al dat het niet om een Bovag-garantie gaat (die is namelijk 6 maanden). Verder zal er ongetwijfeld op de nota staan dat je de auto hebt gekocht zoals gezien en bereden (of te wel, je gaat akkoord met de staat waarin de auto bij verkoop was).
Als koper heb je onderzoeksplicht, de verkoper heeft een meldingsplicht. Distributieriem is standaard onderhoud voor veel auto's en iets wat bijv. opgenomen is in het onderhoudsschema van een auto. Dat hadden jullie bij aankoop kunnen controleren. Daarnaast is het gebruikelijk (maar niet verplicht) dat in de motorruimte aangegeven wordt dat de riem vervangen is op datum x bij km-stand y.
Nu begrijp ik dat beiden niet aanwezig waren bij deze auto. Als je dan ook geen verstand hebt van dat model of auto's in het algemeen, dan moeten alle alarmbellen afgaan en zou je in dat geval weg moeten lopen van de auto. Dat zijn namelijk auto's voor mensen die exact weten hoe de auto in elkaar zit en ook zonder onderhoudsgeschiedenis de staat kunnen inschatten.
Omdat een distributieriem onder normaal onderhoud valt, net als banden, olie, filters, etc, is die zo goed als zeker uitgesloten van garantie. En daarmee dus ook vervolgschade als gevolg van het knappen van de riem.
Enige uitzondering daarop is wanneer bij aankoop een onderhoudsbeurt is uitgevoerd. Dan had de verkoper moeten constateren dat de riem vervangen moest worden en dat mag je de verkoper wel aanrekenen. Maar ik vermoed dat dit niet het geval is.
Dus ik vrees dat jullie pech hebben en alle schade volledig voor eigen rekening zal zijn.
Ook al blijven de kleppen heel, op het moment dat deze contact hebben gemaakt met de zuigers, zijn de stelen vrijwel altijd krom, zitten er deuken in de zuigers en kan de rand van de klep beschadigd zijn. Kortom, de kans dat die klem nog goed sluit en soepel beweegt is minimaal en moeten de kop sowieso gelicht worden voor inspectie.
Dit kan overigens iedere garage en is een relatief standaard klus voor een ervaren monteur.
Alleen als het een vrijloop-motor betreft, heb je geen schade na knappen van de riem, bij die motoren kunnen de kleppen en zuigers elkaar nooit raken. Echter zijn vrijwel alle motoren interferentiemotoren, en zullen kleppen en zuigers elkaar raken.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier