vj_slof schreef op donderdag 27 juni 2019 @ 11:10:
[...]
In hoeverre laagfrequent geluid zorgt voor overlast is nog in onderzoek. Dus de bronnen zijn er wel maar in hoeverre deze kloppen is nog niet duidelijk en daarom ga ik niet zomaar met links strooien. Duidelijk is wel dat er enorm veel onzekerheid is maar vast staat dan laagfrequent geluid een probleem is in specifieke gevallen.
Dit is wat anders dan wat je eerder beweerde. En verdere nuancering, je betrekt specifieke gevallen alsof het een algemene regel is en volgt daarmee de tactiek van vele tegen-stemmers, ongeacht over welk onderwerp het ook gaat.
Kritische geluiden zijn goed, ik ken ook genoeg voorbeelden van gebouwen en huizen waar een slagschaduw van de wieken overheen valt en ja, dat is zeker hinderlijk. Maar dat speelt niet bij windmolens die op 1,5 km staan.
Wat betreft geluid, directe geluidshinder zal je ook nooit hebben op die afstand. Een windmolen hoor je pas op een paar honderd meter en dat wordt met iedere generatie windmolen verder verbeterd.
Wat betreft infrageluid, daarvan is inderdaad bekend dat het ver draagt, immers hoe lager de frequentie hoe verder geluid komt. In de natuur maken olifanten en walvissen hier ook gebruik van. Of de mens die kan waarnemen? Via ons gehoor sowieso niet, dat stopt bij 20Hz. In het lichaam? Ja, mits de amplitude hoog genoeg is. Maar dan praat je over hoge geluidsdrukken, zo hoog dat ook voorwerpen gaan resoneren.
Als dat echt het geval zou zijn, zouden die effecten, die fysisch heel goed meetbaar zijn, echt al wel aangetoond zijn.
Het moge duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van windmolens. Deze draaien op subsidie en zijn de komende 20-25 jaar met de huidige techniek niet rendabel.
Dat laatste klopt niet, in heel veel situaties zijn windmolens wel degelijk rendabel en zelfs winstgevend. Subsidie geeft alleen een extra winst, waardoor investeren wel heel erg interessant is. Ik ben zelf subsidie-expert en lees die berichten over onterechte subsidies bijna dagelijks.
En ook in dit geval noem je wederom een artikel over een andere situatie (windmolens op zee zijn niet vergelijkbaar met windmolens op het land). Wind op zee is nog moeilijk rendabel te krijgen, vanwege de hoge kosten voor het plaatsen, aanleggen en onderhoud, kosten die op het land maar een fractie zijn.
We staan aan de vooravond van de energietransitie en tot op heden heb ik nog niemand gehoord die mij kon overtuigen dat windmolen niet een belangrijk onderdeel vormen in de verduurzaming van het energieproductie. Als er één onderwerp is waar al jaren
het NIMBY-effect extreem sterk speelt, zijn het wel windmolen. We willen allemaal verduurzamen, ergens weten we ook wel dat windmolens hierin een belangrijke rol spelen, maar ow wee als er één of meerdere iets te dichtbij geplaatst worden.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier