.
[ Voor 96% gewijzigd door Deleon78 op 26-07-2021 17:42 ]
[ Voor 96% gewijzigd door Deleon78 op 26-07-2021 17:42 ]
Ik zie hier ook nog steeds groepen. Som zijn het er zo veel dat het een lange groep van 7 km is (dat is mijn afstand). Vroeger als scholier/student moest ik 15 km fietsen. Ook nog een periode met brommertjes (ook in een groep) gedaan maar het meeste gefietst.kabeltjekabel schreef op maandag 20 mei 2019 @ 14:37:
[...]
Wellicht omdat je zelf allang op je werk zit tegen de tijd dat die stoet scholieren op de weg zit?
☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.
9800X3D - RX 6900XT - Volvo S40 T5 '10 - Kever '74
Denk dat dit ook één van de grote voordelen zijn. Kinderen van basisschool leeftijd (groep 7-8) tot eind middelbare school kunnen in de vakanties en weekenden gewoon tot 23:00 uur buitenspelen bij ons in het dorp. Je hoeft je geen zorgen te maken, de buurvrouw 4 staten verder houdt je kinderen wel in de gaten. Kinderen kunnen inderdaad meer buitenspelen, maar ook vissen bij ons in de vaart achter het dorp bijvoorbeeld. Er is nauwelijks verkeer en het hele dorp is een 30 km zone dus weinig gevaar, iedereen loopt / speelt hier ook gewoon op straat / de weg.Kuusj schreef op maandag 20 mei 2019 @ 14:55:
Denk je dat ik mij ook maar 1 minuut heb verveeld? Nee, totaal niet. Op de basisschool kun je je kinderen bij wijze van alleen naar school laten lopen, wat je in de stad niet hoeft te proberen. Vriendjes en vriendinnetjes hebben ze genoeg, en bovendien woon je in een omgeving waar je beter buiten kan spelen. Wij waren iedere dag buiten aan het spelen, hutten bouwen in het bos en andere dingen die je in een stad niet hebt.
HD4Life @ Full-HD
Precies dit. Godzijdank is de dichtbijzijnste stad een Vinex-wijk met station gaan bouwen tijdens mn middelbare schooltijd in de buurt van ons dorp. Dat gaf me heel veel vrijheid en vermaak in de regio. Anders was ik gek geworden in het dorp.deathmonkey schreef op maandag 20 mei 2019 @ 22:31:
Ik ben zelf opgegroeid in een klein dorp (bakker, supermarkt, slager thats it). Naar mijn mening is het toch verre van ideaal. Vooral het afspreken met vrienden was altijd erg lastig (fietsen 30 min+ naar volgende plaats, bus 1x per uur en niet tot laat). Bij feestjes moest ik altijd opgehaald worden, blijven slapen of ik kon simpelweg niet, waardoor je er toch een beetje buiten valt.
Het zal vast van persoon tot persoon verschillen, sommige mensen houden er erg van, maar ik baal er van dat ik niet dichter bij de stad ben opgegroeid. Het heeft natuurlijk voordelen zo'n dorp (rust, ruimte, veiligheid) maar het heeft ook negatieve kanten.
Als je er toch gaat wonen, een electrische fiets of scooter zou denk ik ook al een stuk schelen, mits je oke bent met fietsen in het donker op termijn.
Nou dag he
Ik zou dit uitgebreid met je kinderen bespreken. Vraag hun of ze wel goed begrijpen wat er gaat gebeurenAnkona schreef op maandag 20 mei 2019 @ 11:20:
Daar zit dan ook mijn zorg. Hoe gaan die kinderen dat ervaren? (Ja ze hebben zelf erg veel zin in dat dorp, maar overzien niet de consequentie dat ze straks veel moeten fietsen en alle klasgenoten ver weg wonen)
Mja, 7 km stelt ook niks voor qua fietsafstand. Gewoon doen. Alleen met regen is het minder aangenaam. Maar zorg wel dat de kinderen over fatsoenlijke fietsen beschikken. Ik had destijds een fiets met veel versnellingen, heuvels waren dan ook nooit een issue en op de vlakke stukken kon ik flink tempo maken. Dan is fietsen ook nog eens leukAnkona schreef op maandag 20 mei 2019 @ 11:36:
Dank allemaal voor jullie ervaringen! Zelf kom ik uit een middelgroot dorp en moest ook elke dag 7 km enkele reis fietsen naar school en sport. Nooit echt als een probleem ervaren maar bij ons in het dorp woonden ook nog klasgenoten. (Geen idee hoe mijn ouders het ervaren hebben dat wij altijd ver moesten fietsen, daar sta ja als tiener niet bij stil)
[ Voor 99% gewijzigd door Deleon78 op 26-07-2021 17:42 ]
Geloof mij als ik je zeg dat dit dus echt niet altijd het geval is..
[ Voor 8% gewijzigd door DonJunior op 21-05-2019 07:17 ]
*sowieso
er zijn ook genoeg mensen die niet willen integreren of lid willen worden van de plaatselijke drumband dan ben je gauw het buitenbeentje in een dorpjeTjolk schreef op maandag 20 mei 2019 @ 13:29:
Ik zie wat opmerkingen over de "sociale integratie" in het betreffende dorp. Dat is inderdaad wel iets om rekening mee te houden. En ligt ook wel aan het dorp in kwestie.
Wij wonen nu een kleine 10 jaar in een aanpalend dorp van een grote stad in Brabant. 7K inwoners, dus op zich niet heel groot, maar wel:
3 basisscholen
Kleine bibliotheek
2 kroegen
Voetbalclub
Tennisclub
Scouting
2 Schuttersgilden
Jongerencentrum
Manege
Diverse muziekvereningingen
Caranavalsvereniging
Plus allerlei andere horeca, verenigingen, etc. Er gaat bijna geen weekend voorbij zonder georganiseerde (semi-) openbare activiteiten.
Mijn advies als je echt wil integreren: sluit je aan bij het verenigingsleven. Kijk wat je leuk vind, wat je kinderen leuk vinden en ga als vrijwilliger aan de slag. Je leert dan meer mensen kennen en je krijgt via via ook veel meer gevoel met het dorp.
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.
Cunning linguist.
[ Voor 9% gewijzigd door -tom-562 op 21-05-2019 09:15 ]
Vaak bu'j te bang!
Anoniem: 224360
Het gaat hier om de kinderen op de basisschool......ik heb 20 jaar in hetzelfde dorp gewoond en dank m'n ouders voor die stabiliteit. Maar effectief heb ik nog 1 vriend van de basisschool en de rest is middelbare of later. Pas vanaf de middelbare school zou ik goed nadenken over verhuizen. Verder zou ik enkel niet te vaak verplaatsen, omdat kinderen het dan wel best kunnen vinden en niet meer de moeite doen met vrienden, want ze verhuizen toch wel weer.Bart ® schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 08:53:
Mijn ouders zijn van een stad naar een gehucht 8km verderop verhuisd. Ik vond het zwaar klote. Je moet opeens een teringeind reizen om je vrienden te zien. Ik raad het af. Lekker doen als de kinderen het huis uit zijn.
dat maakt niet uit. Mijn vrouw is in haar basisschooltijd veel verhuisd. Die vind dat nog steeds ruk. Wij hebben ook bewust gekozen om te verhuizen voor onze dochter 4 is. En tot ze het huis uit gaat, gaan we niet meer verhuizen (en als het echt niet anders kan, dan in dezelfde stad zodat er voor onze dochter niets verandert).Anoniem: 224360 schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 09:23:
[...]
Het gaat hier om de kinderen op de basisschool......ik heb 20 jaar in hetzelfde dorp gewoond en dank m'n ouders voor die stabiliteit. Maar effectief heb ik nog 1 vriend van de basisschool en de rest is middelbare of later. Pas vanaf de middelbare school zou ik goed nadenken over verhuizen. Vroeger zou ik enkel niet te vaak verplaatsen, omdat kinderen het dan wel best kunnen vinden en niet meer de moeite doen met vrienden, want ze verhuizen toch wel weer.
Dat gezegd hebbende is het ene dorp het andere niet. Er zijn voldoende dorpen die ik te afgelegen zou vinden zonder voorzieningen. Een stad/middelbare school op fietsafstand en voldoende zaken in het dorp zelf zijn voor mij nodig, die dorpen zijn logischerwijs duurder om te wonen.
Cunning linguist.
Anoniem: 39993
Ook binnen dezelfde stad kan er nog voldoende veranderen. Stel jij verhuist in Rotterdam van Oud-Mathenesse naar Nesselande, dan blijf je nog wel binnen dezelfde stad. Maar zeker voor de basisschool leeftijd verandert er toch wel aanzienlijk wat.Bart ® schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 09:51:
[...]
dat maakt niet uit. Mijn vrouw is in haar basisschooltijd veel verhuisd. Die vind dat nog steeds ruk. Wij hebben ook bewust gekozen om te verhuizen voor onze dochter 4 is. En tot ze het huis uit gaat, gaan we niet meer verhuizen (en als het echt niet anders kan, dan in dezelfde stad zodat er voor onze dochter niets verandert).
Ik woon in een stad van 25k inwoners, dus dat komt wel goedpsychodude schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:10:
[...]
Ook binnen dezelfde stad kan er nog voldoende veranderen. Stel jij verhuist in Rotterdam van Oud-Mathenesse naar Nesselande, dan blijf je nog wel binnen dezelfde stad. Maar zeker voor de basisschool leeftijd verandert er toch wel aanzienlijk wat.
Wil alles hetzelfde blijven, dan moet je binnen dezelfde wijk verhuizen. Ik woonde vroeger zelf binnen een klein dorp. Toen ik een jaar of 6 was was één van mijn vriendjes verhuist, binnen hetzelfde dorp, 1 km verderop naar de andere kant. Gedurende enkele jaren alleen nog maar op school gezien en bij speel afspraakjes. Niet meer bij spelen in de buurt, voor beide 'te ver' op die leeftijd.
Cunning linguist.
The blob ain't bothered. Its slime don't care. / The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.
Dus je denkt dat jij als puber de lengte had gekregen van je ouders als er geen bus reed om niet meer naar school te gaan omdat het te ver fietsen was? Hahaha.. in de dromen van elke puber misschien. 0% chance!.Dwarlorf schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:19:
Ik zou zeggen dat het ook afhangt van het karakter af van je kinderen. Als de oudste bij wijze van liever de hele dag achter de tv hangt dan fietst bijvoorbeeld. Mij kreeg je als puber echt niet op de fiets voor 20km, gelukkig ging er een bus.
★ Lijkt joop.nl wel hier ★
Man, als je dit al geen pesten noemt, maar leg jij de lat dan? Met een spiegel in je hand willen snijden, we zitten al op het kaliber lichamelijk letsel toebrengenDwarlorf schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:19:
... werd op school niet echt gepest ... Mensen die je zomaar een stomp geven terwijl je ze niet kent ... Iemand die mij met een spiegel in de hand wou snijden ... en me later achterna fietste en bespuugde.
Dit was niet op school maar 1 van de eerste keren na de verhuizing dat ik naar het zwembad ging. Die jongen wou niet geloven dat ik verhuisd was naar de straat waar ik zei. Ik woonde in de straat met de dure huizen in het dorp zeg maar. Op school was het meer niveautje negeren en af en toe een flauwe opmerking. (maar niet door iedereen gelukkig)psychodude schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:28:
[...]
Man, als je dit al geen pesten noemt, maar leg jij de lat dan? Met een spiegel in je hand willen snijden, we zitten al op het kaliber lichamelijk letsel toebrengen.
Leeftijd zal overigens inderdaad een rol spelen. Maar ik denk dat daarnaast wat uitmaakt is waar je vandaan verhuist, dat dit vermoedelijk nog belangrijker is. Verhuizen van de stad naar een dorp, ongeacht de leeftijd, heeft als je het mij vraagt toch snel een nadelige uitwerking indien dit gedaan wordt door iemand die tot die tijd enkel binnen een stad gewoond heeft. Veelal lukt het slecht voor stadsmensen om zich te aarden in kleinere dorpen.
Nou nee, dat ook weer niet. Maar maar mijn punt, waar je aan voorbij gaat, was dat het (waarschijnlijk) wel zijn invloed zou hebben gehad op mijn mindstate.MrMonkE schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:25:
[...]
Dus je denkt dat jij als puber de lengte had gekregen van je ouders als er geen bus reed om niet meer naar school te gaan omdat het te ver fietsen was? Hahaha.. in de dromen van elke puber misschien. 0% chance!.
[ Voor 29% gewijzigd door Dwarlorf op 21-05-2019 10:34 ]
The blob ain't bothered. Its slime don't care. / The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.
Ik heb geen ervaring met kinderen (heb er geen), maar heb je het ook met jouw kinderen besproken? Nu vraag je het aan een forum op internet, dat jou noch jouw kinderen kent naar ervaringen, maar heb je jouw eigen kinderen hier al wel over gesproken, dat dit voor hen althans gaat betekenen dat wanneer zij naar de volgende school gaan, verder zullen moeten gaan fietsen? En zo ja, hoe reageerden zij daar op? Ik kan mij voorstellen dat je op deze manier hen hier al wel op kan voorbereiden.Ankona schreef op maandag 20 mei 2019 @ 11:20:
Maar ik heb ook twee kinderen. De oudste gaat na de zomer naar groep 8 van de lagere school en de jongste naar groep 6. Een lagere school is in dat dorp nog wel te vinden maar daarna zal het veel fietsen worden.
Daar zit dan ook mijn zorg. Hoe gaan die kinderen dat ervaren? (Ja ze hebben zelf erg veel zin in dat dorp, maar overzien niet de consequentie dat ze straks veel moeten fietsen en alle klasgenoten ver weg wonen)
Zijn er hier mensen met ervaringen met hoe het voor tieners is om in een dergelijk klein dorp op te groeien?
Anoniem: 224360
Anders schrijf ik letterlijk dat te vaak verplaatsen sowieso niet goed is......leeftijd maakt wel degelijk uit als het om 1 of 2 verhuizingen gaat.Bart ® schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 09:51:
[...]
dat maakt niet uit. Mijn vrouw is in haar basisschooltijd veel verhuisd. Die vind dat nog steeds ruk. Wij hebben ook bewust gekozen om te verhuizen voor onze dochter 4 is. En tot ze het huis uit gaat, gaan we niet meer verhuizen (en als het echt niet anders kan, dan in dezelfde stad zodat er voor onze dochter niets verandert).
Waarom krijg ik nu toch het idee dat jongeren tegenwoordig een stuk luier zijn dan vroeger...Anatidae schreef op maandag 20 mei 2019 @ 22:47:
[...]
Precies dit. Godzijdank is de dichtbijzijnste stad een Vinex-wijk met station gaan bouwen tijdens mn middelbare schooltijd in de buurt van ons dorp. Dat gaf me heel veel vrijheid en vermaak in de regio. Anders was ik gek geworden in het dorp.
Nu ik wat ouder ben en een auto heb merk ik dat volwassenen enorm onderschatten hoe geïsoleerd/ afhankelijk scholieren zijn. Met de auto is het geen enkel probleem dat er niks te doen is in het dorp. 10 minuutjes met de auto en je hebt alles binnen handbereik in naburige steden en dorpen. Maar zonder auto.. wordt het al snel een half uur tot uur.. ga je dan nog ?
Ja dat is hier ook. Je kan hier in 1919 zijn komen wonen op 2 jarige leeftijd. Dan ben je 'niet van hier'.Ikke_niet schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 10:40:
In het ene dorp zou ik zo gaan wonen omdat deze openstaan voor buitenstaanders (mits je een beetje intresse toont in het dorpsleven) en de ander ga je niet tussenkomen.
★ Lijkt joop.nl wel hier ★
Je woont nu in een dorp van 1600 inwoners? Dat is mijn inziens ook al een klein dorpAnkona schreef op maandag 20 mei 2019 @ 13:42:
[...]
De dorpen die ik nu op het oog heb hebben 600 respectievelijk 1800 inwoners (woon nu in een dorp met 1600 inwoners)
Met name dat dorp van 600 inwoners trekt aardig mijn aandacht. Er is relatief veel maar wel kleinschalig. (Een aantal sporten, aardig sportpark. Basisschool en zelfs een kleine supermarkt)
Ze zijn er geboren en zitten op de locale school en voetbalclub. Dus zij zijn aardig in het dorp geintegreerd. (wij komen zelf van buiten het dorp, vlak voor de oudste werd geboren zijn we er komen wonen)Road-runner83 schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 13:35:
[...]
Je woont nu in een dorp van 1600 inwoners? Dat is mijn inziens ook al een klein dorp. Hoe gaat het nu met de kinderen?
alles kan off-topic
Altijd gezellig in Groenloservies schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 11:08:
[...]
Waarom krijg ik nu toch het idee dat jongeren tegenwoordig een stuk luier zijn dan vroeger...
Ik heb het erg gemakkelijk gehad in mijn tijd, ik woon(de) in wat t/m midden jaren 90 het 'Las Vegas van de Achterhoek' werd genoemd. Ik had alles op loopafstand maar iedere vrijdag/zaterdag avond zag je slierten van fietsende jongeren richting mijn woonplaats komen om te gaan stappen... en laat in de nacht weer terug... Veel daarvan moesten echt minimaal een uur fietsen (nuchter, over de andere toestand zullen we het maar niet hebben) Soms konden ze gedeeltelijk met horecavervoer vanuit de wat grotere dorpen rondom... Ook over het fietsen naar het MO hoorde je niemand klagen, hooguit wanneer het echt slecht weer was...
Maar als ze tegenwoordig een half uur moeten fietsen, dan beginnen ze al te jammeren...
En ja... "Las Vegas van de Achterhoek"... ongeveer 5000 bezoekers ieder weekend, ongeveer 30 horecagelegenheden waaronder 4 discotheken op het hoogtepunt. Dat alles op een bevolking van zo'n 8000 tot 9000 inwoners destijds...
[ Voor 74% gewijzigd door Kaasplank op 21-05-2019 14:04 ]
[ Voor 11% gewijzigd door Basszje op 21-05-2019 14:00 ]
Beware of listening to the imposter; you are undone if you once forget that the fruits of the earth belong to us all, and the earth itself to nobody.
Is dat zo? Zo heb ik het vroeger niet ervaren. Ik ben opgegroeid naast een dorp van 600 inwoners in Friesland. Mijn middelbare school was in een stadje van 12000 inwoners op 8 km fietsen afstand, met een verzorgingsgebied van +- 16 km rond de school. Ik had eigenlijk géén vrienden in mijn eigen dorp, maar wel in andere omliggende dorpen, en ook in dorpen die 12 km aan de andere kant van de stad lagen. Ik heb dat nooit als probleem ervaren - iedereen fietste zonder morren alle kanten op.Ankona schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 13:49:
[...]
En hoe het is met pubers. Ja hier moeten ze ook ca 8 km fietsen naar de middelbare school. Dat fietsen zal het probleem niet zijn. Heb dat zelf vroeger ook niet echt als een probleem ervaren. Meer dat je geisoleerd woont van veel klasgenoten. Kinderen die op 2 km van school wonen komen niet snel even langs, dat is een wereldreis voor hun.
Tja
offtopic, die stal was inderdaad wel een leuke plek om af en toe een uurtje door te brengen.Kaasplank schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 13:57:
Groenlo? Pff de radstake daar ging ik heen. Brommers kiek'n in de paardenstal.
[ Voor 3% gewijzigd door Ernemmer op 21-05-2019 14:02 ]
Nooit geweest... Ik heb nooit van die megatokos gehouden, vond het veel te massaal. Mij kon je altijd vinden in de Pam Pam, heb er zelf ook jaren gewerkt.Kaasplank schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 13:57:
Groenlo? Pff de radstake daar ging ik heen. Brommers kiek'n in de paardenstal.
Voor mij was 'de grote stad' ~45 min fietsen, en later 5 min fietsen + 7 min met de trein. Dan ga je toch wat vaker/ sneller op pad. Liever lui dan moe, dat klopt.servies schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 11:08:
[...]
Waarom krijg ik nu toch het idee dat jongeren tegenwoordig een stuk luier zijn dan vroeger...
Ik heb het erg gemakkelijk gehad in mijn tijd, ik woon(de) in wat t/m midden jaren 90 het 'Las Vegas van de Achterhoek' werd genoemd. Ik had alles op loopafstand maar iedere vrijdag/zaterdag avond zag je slierten van fietsende jongeren richting mijn woonplaats komen om te gaan stappen... en laat in de nacht weer terug... Veel daarvan moesten echt minimaal een uur fietsen (nuchter, over de andere toestand zullen we het maar niet hebben) Soms konden ze gedeeltelijk met horecavervoer vanuit de wat grotere dorpen rondom... Ook over het fietsen naar het MO hoorde je niemand klagen, hooguit wanneer het echt slecht weer was...
Maar als ze tegenwoordig een half uur moeten fietsen, dan beginnen ze al te jammeren...
En ja... "Las Vegas van de Achterhoek"... ongeveer 5000 bezoekers ieder weekend, ongeveer 30 horecagelegenheden waaronder 4 discotheken op het hoogtepunt. Dat alles op een bevolking van zo'n 8000 tot 9000 inwoners destijds...
[ Voor 15% gewijzigd door Anatidae op 21-05-2019 20:32 ]
Nou dag he
[ Voor 6% gewijzigd door Essie689 op 22-05-2019 07:30 ]
Dit lijkt meer op een buitenwijk. Als je in een grote stad in een buitenwijk bent dan heb je ook 'relatieve rust' en woon je misschien ook met 10.000 mensen.meermarco schreef op dinsdag 21 mei 2019 @ 23:24:
WoW interessant om te lezen. Wist eigenlijk niet dat er nog ‘dorpen’ bestaan waar je als buitenstaander echt nog ‘gepest’ Wordt. Of nog erger je kinderen. Zelf altijd in een dorp gewoond. Maar wel 20.000 mensen. En 5km van de grote stad. Ideaal. Hou nog steeds van een stad, maar zo blij dat ik dan toch in de (relatieve) rust woon.
[ Voor 6% gewijzigd door -tom-562 op 22-05-2019 08:53 ]
Vaak bu'j te bang!
Harreveld dus-tom-562 schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 08:52:
Volgens mij verschilt het ook echt wel per regio (en zelfs dorp) hoe makkelijk je 'binnen komt'. Ik woon in een van de andere kernen waar @Kaasplank en @servies vandaan komen (die om de hoek bij de radstake), sinds 1,5 jaar. En iedereen is hier hartstikke open en als je wilt kan je met alles mee doen. Doe je niet mee, even goede vrienden.
B.v. met carnaval, daar heb ik niet zo veel mee, maar het mee denken vind ik wel leuk.
Laat me gokken: Biblebelt of soortgelijk geloof in de plaats en jullie gingen ook nog eens niet naar dezelfde richting...Essie689 schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 07:28:
Ik ben ook in een kleindorp op gegroeid en ik vond het helemaal niks. Ondanks dat ik erzelf geboren was, bleef ik in de ogen van de bewoners een buitenstaander, omdat mijn ouders daar niet vandaan kwamen.
Mijn zussen hebben het als nog veel naarder ervaren. Die waren echt 100% buitenstaanders (waren tussen 5-9) en zijn daar heel veel om gepest.
Spullen werden kapot gemaakt en alles wat je werd aangedaan werd verklaart onder het motto, daar heb jezelf om gevraagd.
[ Voor 31% gewijzigd door servies op 22-05-2019 09:12 ]
Santpoort. Niet echt een buitenwijk. Maar idd als je het vergelijkt met de dorpen zoals genoemd voelt het wel meer een buitenwijk :-)Ojjorz schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 08:13:
[...]
Dit lijkt meer op een buitenwijk. Als je in een grote stad in een buitenwijk bent dan heb je ook 'relatieve rust' en woon je misschien ook met 10.000 mensen.
En hoe kleiner de gemeenschap, hoe groter de gemeenschapszin. Dat heeft nadelen (clanvorming) en voordelen (geborgenheid, voor elkaar zorgen). Dat er dus kleine dorpen zijn waar mensen last hebben van het 1e vind ik dan ook niet vreemd.
Mijn ouders hadden toen ik 8 was het plan om te verhuizen naar een klein dorp in de polder. Gelukkig deden ze goed onderzoek en hebben ze veel gesproken met anderen in het dorp die die stap eerder maakten. Op basis van hun ervaringen hebben ze toen besloten in de (buitenwijk van de) stad te blijven.
10 punten!servies schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 09:06:
[...]
Harreveld dus(De enige plek in de gemeente Oost Gelre waar ook nog carnaval wordt gevierd)
In alle plaatsen hier zijn ze blij met mensen die mee willen helpen... Dat is ook van essentieel belang voor de leefbaarheid.
[...]
Laat me gokken: Biblebelt of soortgelijk geloof in de plaats en jullie gingen ook nog eens niet naar dezelfde richting...
Vaak bu'j te bang!
Om eerlijk te zijn heb ik van m'n ouders ook wel gehoord dat ze er in het begin ook moeilijk tussen kwamen in Groenlo (midden jaren 60). Dit zal ook wel wat aan de omstandigheden hebben gelegen: hard werken, huis verbouwen, zeer zwaar gehandicapt eerste kind, dus weinig tijd voor sociale bezigheden en dat soort dingen.-tom-562 schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 10:27:
Maar idd, ik denk dat het heel veel uit maakt naar wat voor een dorp je verhuist. Ik kan mij niet voorstellen dat het heel veel anders is zoals ik omschrijf (open), in de rest van de dorpen hier in de regio (Achterhoek)
Dat niet, wel een echt katholiek boeren dorp. Jaloezie is en blijft daar een probleem (zelfs nu nog). Je ziet ook dat een bepaalde kliek er blijft wonen. De rest vertrekt.servies schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 09:06:
[...]
Laat me gokken: Biblebelt of soortgelijk geloof in de plaats en jullie gingen ook nog eens niet naar dezelfde richting...
Zoekt nieuwe collega's (jr/sr engineers, servicedeskmedewerkers of managers in de Randstad
Die regio (met omgeving Deventer er ook nog bij als optie) ben ik idd naar aan het kijken. Ik woon nu in een klein dorp in de Randstad, vlak bij Alphen a/d Rijn.Outerspace schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 23:40:
Uit welke regio kom je zelf vandaan en je wil in de omgeving van Zutphen/ Apeldoorn? Misschien kan ik je wat vertellen over de dorpjes, ik woon in Zutphen.
alles kan off-topic
Powered by KPN
alles kan off-topic
In een los dorp wonen is zeker wel anders. In die regio is het namelijk niet zo dat de omliggende dorpen afgevuld worden met overloop uit de naastgelegen stad. (Wat in de randstad en bv Eindhoven wel het geval is.)Rubbergrover1 schreef op zondag 12 juli 2020 @ 07:38:
Gefeliciteerd.
Maar bij de topic-titel had ik toch het idee dat je verder van een stad vandaan zou gaan wonen. Ik heb de indruk dat dit dorp op fietsafstand van Deventer ligt? Verhuizen naar een dorp op fietsafstand van een stad met fatsoenlijke middelbare scholen is in mijn ogen niet echt heel anders dan verhuizen naar een (buiten-)wijk binnen die stad. Uiteraard is verhuizen naar een ander deel van het land zeker wel ingrijpend.
Anoniem: 162126
Goede stap. Wij hebben in 2016 de randstad ingeruild voor de polder. Geen seconde spijt gehad van dat besluit.Ankona schreef op zaterdag 11 juli 2020 @ 21:19:
Getriggerd door een pm, een kleine update.
We hebben vorig jaar vrij snel de knoop doorgehakt en zijn naar een klein dorp onder de rook van Deventer verhuisd. Kinderen kwamen afgelopen jaar hier in het dorp op school en zijn gelukkig goed geintegreerd. Ze hebben hier nieuwe vrienden en ook nog regelmatig contact met hun oude vriendjes uit de randstad.
De oudste heeft hier groep 8 gedaan en gaat nu met 5 klasgenoten naar dezelfde school in Deventer, 2 komen bij hem in de klas.
Alles bij elkaar is het snel gegaan, was het een grote stap maar het bevalt ons hier prima. Salland is in elk geval veel beter wonen dan de Randstad. (Maar dat moeten jullie vooral niet geloven, het is lekker rustig hier en dat mag wel zo blijven)
Voor randstedelingen die besluiten een woning te kopen in een dorp voor de rust en de ruimte,
DOE HET NIET!
Ik zal uitleggen waarom. Wij hebben:
- Dorpsfeesten/ tentfeesten (vergelijkbaar met mini zwarte cross) dagen lang herrie en heel veel bier. Dagenlang! Elk jaar, in elk dorp!
- Carbid schieten met oud en nieuw = onmundige herrie de hele dag door! En heel veel bier. Elk jaar!
- Sinterklaasintochten mèt Zwarte Pieten!
- Schone lucht en geen CO2!
- Elk jaar Autocross en elke week motorcross = onwies veul herrie!
- Volksfeesten/kermis/braderieën = onmeuige herrie en veel bier. Elk jaar!
- Boerenaroma = niet te harden!
- Hardwerkende boeren 7 dagen per week dus ook op zondag lawaai!!
- Noaberplicht = de buren weten eerder wat er thuis bij jullie aan de hand is dan jijzelf! En altijd erger!
- We zijn niet te verstaan!!
- Wij zijn onaanpasbaar. Heb je ergens problemen mee? Ut zal ons an de reet roest'n. Aanpassen of opzouten!
Wees gewaarschuwd! 👍
Teveel herrie dus. Nee dan kunnen we inderdaad beter in de stille Randstad blijven.wolly_a schreef op zondag 12 juli 2020 @ 09:53:
Het is al een oud topic, maar ik heb ‘m met vermaak doorgelezen. Zelf ook een Achterhoeker. Ik zie op mijn Facebook tijdlijn onderstaande bericht regelmatig voorbij komen. Ik moest er meteen aan denken toen ik dit topic las...
[...]
Absoluut! Veel beter dan dat vieze oosten van het land. Wij domme boeren offeren ons wel op voor de randstedelingen!XWB schreef op zondag 12 juli 2020 @ 11:58:
[...]
Teveel herrie dus. Nee dan kunnen we inderdaad beter in de stille Randstad blijven.
Beheerders, Consultants, Servicedesk medewerkers. We zoeken het allemaal. Stuur mij een PM voor meer info of kijk hier De mooiste ICT'er van Nederland.
[ Voor 11% gewijzigd door Daphora op 12-07-2020 18:58 ]
FYI: ‘onder de rook van Deventer’ en Salland is niet hetzelfde... Salland is meer richting Ommen en Hardenberg, vanaf daar is Deventer alweer het buitenland zowat...Ankona schreef op zaterdag 11 juli 2020 @ 21:19:
Getriggerd door een pm, een kleine update.
We hebben vorig jaar vrij snel de knoop doorgehakt en zijn naar een klein dorp onder de rook van Deventer verhuisd. Kinderen kwamen afgelopen jaar hier in het dorp op school en zijn gelukkig goed geintegreerd. Ze hebben hier nieuwe vrienden en ook nog regelmatig contact met hun oude vriendjes uit de randstad.
De oudste heeft hier groep 8 gedaan en gaat nu met 5 klasgenoten naar dezelfde school in Deventer, 2 komen bij hem in de klas.
Alles bij elkaar is het snel gegaan, was het een grote stap maar het bevalt ons hier prima. Salland is in elk geval veel beter wonen dan de Randstad. (Maar dat moeten jullie vooral niet geloven, het is lekker rustig hier en dat mag wel zo blijven)
Voor zover ik weet ligt Deventer ook in Salland (wel net aan). Afhankelijk van welke kant de wind komt, en je dus onder de rook van Deventer woont, is Salland dus goed mogelijk.Icephase schreef op zondag 12 juli 2020 @ 19:04:
[...]
FYI: ‘onder de rook van Deventer’ en Salland is niet hetzelfde... Salland is meer richting Ommen en Hardenberg, vanaf daar is Deventer alweer het buitenland zowat...![]()
Mooi dat het zo positief is bevallen. En inderdaad, als je voorzieningen, scholen en vriendjes op 10-15 min fidtsen hebt zitten is dat niet echt anders dan in de grote stad toch? Enige verschil is dat je nu een keer een bordje ‘bebouwde kom’ tegen komt.
Verdumd, je hebt gelijk! Toch voelt Deventer veel verder weg...BartW schreef op zondag 12 juli 2020 @ 19:13:
[...]
Voor zover ik weet ligt Deventer ook in Salland (wel net aan). Afhankelijk van welke kant de wind komt, en je dus onder de rook van Deventer woont, is Salland dus goed mogelijk.
Of dat ze last hebben van mestluchtRubbergrover1 schreef op zondag 12 juli 2020 @ 13:34:
Je moest eens weten hoeveel mensen er verhuizen naar een 'rustig landelijk' gekregen woonboerderijtje met vrij uitzicht over de landerijen en vervolgens verbaasd zijn als er regelmatig 's ochtends vroeg landbouwmachines op dat land rijden.
Dat is wel een heel klein dorp. In mijn dorp reden bussen (30 minuten naar de stad, maar fietsen duurde niet heel veel langer, reden om het uur), stoptreinen (om het half uur, intercities kwamen niet).ThinClientQ schreef op woensdag 22 mei 2019 @ 22:50:
Interessante discussie, heel herkenbaar.
Ik heb ‘heel mijn leven’ gewoond in een dorp met 1500 inwoners.
Geen supermarkt, geen voorzieningen, een café waar niks te doen is.
We hebben geen bus, daarvoor moet je fietsen naar het dorp erlangs.
Middelbare school altijd 1 uur fietsen, later op het MBO HBO 30 minuten fietsen en 1,5 uur reistijd met de bus.
Kortom: elke dag 2 tot 4 uur tijd kwijt van de dag.
Nooit meer van mijn leven, met geen haar op mijn hoofd.
Mijn dochter is nu 5 en we zijn bezig om te verhuizen naar een serieus dorp met alle voorzieningen.
Alle reistijd opgeteld, dood zonde van alle tijd.
Die tijd kan je veel beter investeren in hobby’s, bijbaantjes, et c.
Ik heb na afronding van alle studies jaren geen fiets meer aangeraakt!
☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.
Tja, en dat is de reden waarom alles overgoten wordt met sloten bier. Eigenlijk kunnen die autochtonen ook niet tegen de mestlucht en de herrie.Rubbergrover1 schreef op zondag 12 juli 2020 @ 13:34:
Je moest eens weten hoeveel mensen er verhuizen naar een 'rustig landelijk' gekregen woonboerderijtje met vrij uitzicht over de landerijen en vervolgens verbaasd zijn als er regelmatig 's ochtends vroeg landbouwmachines op dat land rijden.
[ Voor 3% gewijzigd door Tommie12 op 12-07-2020 20:46 ]
Sony A7 iv en wat recycled glas
Komt me bekend voor, na een jaar als randstedeling in de Achterhoek. Vooral na 10 Grolsch zijn ze niet te verstaanwolly_a schreef op zondag 12 juli 2020 @ 09:53:
Het is al een oud topic, maar ik heb ‘m met vermaak doorgelezen. Zelf ook een Achterhoeker. Ik zie op mijn Facebook tijdlijn onderstaande bericht regelmatig voorbij komen. Ik moest er meteen aan denken toen ik dit topic las...
[...]
Dat mek niks uut, a’j maor neet as ‘n eigenwieze stadse pradde doet, bu’j bi-j ons altied welkom.Apiekool schreef op zondag 12 juli 2020 @ 22:52:
[...]
Komt me bekend voor, na een jaar als randstedeling in de Achterhoek. Vooral na 10 Grolsch zijn ze niet te verstaan
Zelf als kind ervaring met een dorp dicht bij een grotere stad en met mijn eigen kinderen een dorp dicht bij een wat kleinere plaats (voor veel dorpsbewoners 'de stad'). Veel herken ik wel, maar ik vond het op een gegeven moment wel heel benauwend worden. Bij mijn eigen kinderen kwam daar nog bij dat in de grotere plaats 1 middelbare school was, waar bijna iedereen 'dus' naartoe ging, maar waarbij ik geen goed gevoel had. In een stad iets verderop wel volop keus en daar een middelbare school gevonden waar zowel wij als de kinderen ons wel meteen thuis voelden. Wel een halfuur reizen, wat voor veel dorpsgenoten een grote wereldreis leek...Daphora schreef op zondag 12 juli 2020 @ 18:55:
Ik ben opgegroeid in een klein dorpje vlakbij Apeldoorn (+/- 4000 inwoners). Basisvoorzieningen aanwezig (supermarkt, station, drogist, kroeg, sportvereniging met sporthal, bloemenzaak, basisschool). Middelbare school in Apeldoorn op zo'n 6/7 km afstand wat echt prima te doen was op de fiets. Meestal in groepjes die kant op en soms alleen maar heb het nooit als een probleem gezien. De jeugd uit het dorp blijft vaak van jongs af aan bij elkaar in een vriendengroep en er wordt van alles georganiseerd voor alle leeftijden.
...
Idd erg van dorp afhankelijk.Dieken Taffert schreef op zondag 12 juli 2020 @ 14:58:
Ligt er heel erg aan wat voor dorp het is. De ons kent ons factor kan vervelend zijn, in sommige dorpen blijven jij en je gezin buitenstaanders. Mijd idd de refo dorpen, die zijn uitzonderlijk ongastvrij. Tenzij je je aansluit bij hun kerk.
[ Voor 17% gewijzigd door -tom-562 op 13-07-2020 12:53 ]
Vaak bu'j te bang!
Die waarschuwing heb ik dus te laat gelezen, maar heel herkenbaar! (En dat terwijl ik hiervoor ook in een klein dorp woonde, maar dan in de Randstad). Dat hele sociale gebeuren is hier idd veel sterker. Enige wat je nog mist is de jaarlijkse kermis. De meeste mensen houden met de vakantie rekening met de kermis zodat ze dan thuis zijn voor de dorpsfeesten.wolly_a schreef op zondag 12 juli 2020 @ 09:53:
Het is al een oud topic, maar ik heb ‘m met vermaak doorgelezen. Zelf ook een Achterhoeker. Ik zie op mijn Facebook tijdlijn onderstaande bericht regelmatig voorbij komen. Ik moest er meteen aan denken toen ik dit topic las...
[...]
alles kan off-topic
in Arnhem geboren en getogen woon ook in een dorpje al meer dan 30 jaar woon er prima niks mis mee mijn vrouw is geboren hier vandaar dat ik er terecht ben gekomen-tom-562 schreef op maandag 13 juli 2020 @ 12:50:
[...]
Idd erg van dorp afhankelijk.
Wij zijn 3 jaar geleden vanuit Arnhem naar een klein dorp (~1400 inwoners) in de Achterhoek verhuisd. M'n vriendin vond dat vooral spannend (die komt uit Utrecht), maar in principe zijn wij aardig geïntegreerd (op het accent na).
Iedereen is heel vriendelijk en proberen je bij van allerlei dingen te betrekken, en het motto is ook, niks moet, alles mag. En ze vinden het leuk als je ook mee doet met van alles (tijdens de eerste keer kermis hier heb ik mij over laten halen om mee te doen met vogelschieten, sta je dan om 9:30 zondagochtend na 3 uurtjes slaap met een biertje in je handen en een opgevoerde luchtbuks een houten vogel van een stok te schieten![]()
![]()
In een refo-dorp zal dat wel anders zijn verwacht ik
Overigens heb ik de situatie van de TS andersom meegemaakt. Van een dorp (in de rook van Nijmegen) naar de stad (Nijmegen) verhuisd toen ik 14 was. Ik vond het verschrikkelijkNet in de periode dat je vriendengroepjes krijgt om samen te gaan stappen, ging ik verhuizen.
Toen ik wat ouder was en ging studeren was het wel weer prettig. Je leert dan toch een hoop nieuwe mensen kennen. Maar zo'n hechte vriendengroep vanuit mijn jeugd/dorp heb ik dus niet. Dat vind ik op zich wel jammer..
Heel grappig om te lezen ditApiekool schreef op zondag 12 juli 2020 @ 22:52:
[...]
Komt me bekend voor, na een jaar als randstedeling in de Achterhoek. Vooral na 10 Grolsch zijn ze niet te verstaan
Joahjoah, laat als Zwollenaar die ellendige verf maar lekker staan, die plaatsnamen tussen Deemtah en Zwollywood zijn nou wel vaak genoeg aangepast
It took the power of Commodore 64 to put man on the moon
Het klinkt alsof je in het dorp bent gaan wonen waar ik vandaan kom (ook in de buurt van Deventer).Ankona schreef op woensdag 15 juli 2020 @ 22:11:
[...]
Die waarschuwing heb ik dus te laat gelezen, maar heel herkenbaar! (En dat terwijl ik hiervoor ook in een klein dorp woonde, maar dan in de Randstad). Dat hele sociale gebeuren is hier idd veel sterker. Enige wat je nog mist is de jaarlijkse kermis. De meeste mensen houden met de vakantie rekening met de kermis zodat ze dan thuis zijn voor de dorpsfeesten.
[ Voor 3% gewijzigd door Ypuh op 16-07-2020 16:35 ]
Is dat dan ook niet gewoon een fase? Dat heb ik ook gehad (na m'n studie met een paar vrienden een appartement gehuurd in een stad, aantal jaar later zelf een appartement in Arnhem centrum gehuurd), maar ik zou nou echt niet meer terug willenYpuh schreef op donderdag 16 juli 2020 @ 16:34:
Heb opgroeien in een klein dorp altijd als een positief iets ervaren. Kom nu dagelijks in steden als Leiden, Utrecht en Rotterdam en ben totaal niet jaloers op/zou niet willen ruilen met de kinderen/jongeren die daar vandaan komen.
Als jongvolwassene daarentegen (20-35) trekt de stad mij wel véél meer. Als vrijgezel met een drukke baan wil je gewoon niet je vrije tijd in the middle of nowhere doorbrengen.
Vaak bu'j te bang!
Waarschijnlijk wel ja. Ben ook van het noorden naar het midden/zuiden van het land verhuisd en woon hier inmiddels een jaar of 5. Zal vast nog wel even blijven, maar heb het eigenlijk ook wel weer gezien en zou op termijn wel terug willen naar het noorden. Liefst wel naar de stad Groningen of vlak daar buiten. Ook al wonen mijn jeugdvrienden dan 25km verderop, vergeleken met de reistijd in de Randstad is dat om de hoek.
[ Voor 36% gewijzigd door Ypuh op 16-07-2020 16:56 ]
Dat horen we inderdaad heel veel, 'ge komt niet van hier of wel?'Piet_Piraat7 schreef op donderdag 16 juli 2020 @ 09:07:
[...]
Heel grappig om te lezen ditmijn vriendin komt uit Rotterdam. We wonen beiden nu op het randje Achterhoek (ik kom hier vandaan). Laatst een eindje wezen fietsen, gestopt bij een boerderij die koffie/gebak aanbood en die man maakt een praatje met ons. Vriendin verstond er niks van
moest even als tolk spelen, al schakelde die man wel snel over op ABN.
Hou wel rekening met heel vaak de vraag 'ge komt niet van hier of wel?' Dat is vaak een van de eerste vragen die ze krijgt als ze haar Rotterdamse accent horen. Het is ook totaal niet bot bedoeld, maar gewoon interesse
alles kan off-topic
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq