Gunner schreef op woensdag 10 april 2019 @ 09:10:
[...]
Echt he. Drie mensen ontkrachten al dat dit pertinent onjuist is en jij blijft het volhouden?
Okay, waarom zou het dan volgens jou garantie tot de deur zijn? Ben benieuwd.
[...]
Dat zou inderdaad fijn zijn.
Garantie tot de deur is gewoon een uitdrukking in de volksmond voor het volgende:
Bij het sluiten van een overeenkomst tussen 2 particulieren bestaat er een onderzoeks- en informatieplicht. De verkoper heeft de toekomstige koper juist te informeren over het product en eventuele gebreken die bij het product aanwezig zijn welk anders niet te verwachten waren bij een product van dat prijsniveau. Heb zojuist een hele sloot jurisprudentie over MP-transacties doorgenomen die zien op non-conformiteit en bijna altijd zie je dat de koper bakzeil haalt omdat je van een gebruikt product niet te veel mag verwachten.
Dan de koper dus, die heeft een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat je goed doorvraagt en mankementen die in de redelijke lijn der verwachting zitten zelf navraagt. Ook houdt dat in dat je een deugdelijke fysieke inspectie doet voor zover mogelijk. Alles natuurlijk wel naar verhouding. Als je een bank van 7 jaar oud op Marktplaats koopt en hij ziet er prima uit en zit redelijk en 3 dagen nadat je hem gekocht hebt zakt hij door zijn houten frame, pech gehad, dat valt te verwachten bij een bank van die leeftijd. Koop jij een bank van iemand die slechts een halfjaar oud is, wordt geadverteerd met zgan, amper gebruikt etc etc en de prijs is er overigens ook naar, dan mag je wat meer verwachten (nog even los van de wettelijke garantie die de oorspronkelijke koper heeft bij de winkel). Dat laat onverlet dat je ook gewoon pech kan hebben.
Tot slot heb je nog dwaling. Dwaling is een onjuiste voorstelling van zaken weergeven waardoor een koop wordt gesloten. Hierbij ben je je als koper bewust van fouten of gebreken in een zaak maar breng je het zodanig dat het lijkt alsof dit gebrek niet aanwezig is. Dat is de voornaamste situatie waarin je kans op succes hebt. Overigens kan je dan ook aangifte doen van oplichting, dat levert je echter geen centen op.
Lang verhaal, maar daarom, garantie tot aan de deur dekt de lading en is voor de meeste mensen te begrijpen en zal in 95% van de zaken ook bij de rechtbank zo beslist worden. De enige zaak die ik zo 123 vond was een zaak waarin iemand een paard heeft gekocht die kreupel was (en de verkoper was hiervan op de hoogte). Maar goed, dat liep dus met name stuk (pun intended) op dwaling. Daarnaast kon deze persoon het bewijzen doordat de vorige eigenaar het paard aan de verkoper had verkocht met de intentie het in te laten slapen. Dat soort sterk bewijs heb je nodig en zal je doorgaans als normale sterveling niet snel kunnen produceren bij Marktplaatstransacties.
Disclaimer, ben fiscaal jurist en dit is mijn interpretatie. Maar heb uiteraard ook ervaring met civiel recht.
Vanuit mijn fiscale pet kan ik overigens wel stellen dat TS ondernemer is en als gevolg daarvan waarschijnlijk gewoon garantie dient aan te bieden aangezien dit een consumentenkoop betreft. De hoogte van de omzet is géén vereiste voor het zijn van ondernemer, noch het aantal uren dat je besteed. De juiste criteria staan in deze post genoemd
Detmer schreef op woensdag 10 april 2019 @ 09:46:
[...]
Je levert goederen en diensten, je neemt regelmatig deel aan het economisch verkeer en je repareert voor iedereen (niet binnen familiekring zeg maar). Je hebt ondernemer voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de BTW. Weet je zeker dat je niet een van beiden (of juist allebei) bent?
Garantie is overigens geen verzekering. Als het aan de fout van mevrouw te wijten is, hoef jij uiteraard niks te doen.
Psn=Boobybandit - i7 8700K | Asus Prime Z370-A | Corsair Vengeance 16GB DDR4 @3200Mhz| AORUS GTX 1080TI 11Gb Extreme edition | Logitech Z-5400 | Corsair 750W | ASUS PB 279Q