Anoniem: 1183976 schreef op donderdag 21 februari 2019 @ 13:44:
Dit is daarom dus voor mij de druppel en ik zou graag ontslag willen nemen en absoluut niet beginnen aan dat nieuwe rooster wat over een paar weken ingaat. Ik zit echter al ver buiten mijn proeftijd, maar ik zou wel graag per direct ontslag willen nemen zonder opzegtermijn aangezien ik dan moet gaan werken met dat nieuwe rooster. Is zoiets mogelijk?
Je zult in principe de opzegtermijn in acht moeten nemen tenzij je er samen (met wederzijds goedvinden dus) uit komt en besluit dat je per direct of per X-datum kan stoppen.
Voordat het advies gegeven gaat worden dat ik dit moet bespreken met mijn leiding: dat gaat niet. Bij ons is het zo dat als het rooster gemaakt is dat het dan definitief is en dat er dan niet meer mee valt te twisten.
Dit is echt wel het advies dat je van mij krijgt. Ik vind het een beetje voorbarig en ben van mening dat je hierover gewoon open en eerlijk kunt communiceren met je leidinggevende/werkgever.
Dit bijbaantje boeit me trouwens echt geen ene zak, als ik geld nodig heb kan ik net zo goed bij DUO gaan lenen aangezien ik dat met mijn studie wel terug moet kunnen betalen.
Je studeert aan de universiteit. Ik zou je hoger inschatten. Lenen is niet zozeer de oplossing en 'het boeit me geen ene zak' is ook niet erg professioneel, zij het een bijbaantje. Mijns inziens niet passend bij jouw leeftijd en levensfase maar passender bij een middelbare scholier.
Zou ik gewoon niet kunnen opdagen totdat ze me ontslaan of ervoor zorgen dat ik ontslagen wordt? Zou dit enige repercussies voor mij kunnen hebben zoals een rechtszaak o.i.d.?
Alles kan. Het beste is en blijft om het gesprek aan te gaan en er samen uit te komen. Je kunt wel verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele schade die een werkgever lijdt, al is die kans klein. Een rechtszaak is dus niet aannemelijk en daar zul je niet voor hoeven te vrezen. Op een WW-uitkering heb je overigens geen recht wanneer je zelf ontslag neemt, maar dat begrijp je zelf vast ook wel.
Anoniem: 1183976 schreef op donderdag 21 februari 2019 @ 13:46:
[...]
Contract heb ik nooit gekregen, dus weet ik niet. Ik moest gewoon op kantoor wat tekenen en daarna had ik daar nooit meer wat van teruggezien. Nog niet besproken met mijn leidinggevende, maar ik weet al wat er gezegd gaat worden (lees tweede alinea).
Oliedom. 'Ik moet gewoon wat tekenen, dus doe ik dat maar'. Laat dit een les zijn, vooral voor het vervolg van je loopbaan. Dit betrof slechts een bijbaan, dat besef ik ook, maar het blijft tamelijk naïef.
Nou nou, ik betwijfel of je dat overleeft! Zonder gekheid; om 22:00u je bedje in en 05:00u op betekent 7u slaap. Niet verkeerd toch? Ik begrijp dat het vervelend is, maar voor hooguit een paar keer zou dit toch moeten kunnen denk ik. Bovendien verwacht ik dat het niet eens nodig is omdat je er samen wel uit komt wanneer je aangeeft het niet eens te zijn met het rooster. En een beetje 'opa vertelt': ik heb zelf ooit nog de ochtendkrant bezorgd en stond ook 8 maanden lang om 04:30 op om daarna de dag nog te vervolgen op school. En tadá, ik leef nog steeds! (En ik geef toe, fijn was anders).
Lulkoek, je kunt (lees: mag) je niet zomaar ziek melden bij je werkgever als je niet ziek bent. Als oproepkracht (bijv. met 0-uren) hoef je geen gehoor te geven aan een oproep als je een goede reden hebt en niet kunt werken. Echter krijg je gewoon doorbetaald op de dagen dat je eigenlijk zou werken/ingeroosterd staat bij ziekte. Eventuele wachtdagen daar gelaten.
Stoelpoot schreef op donderdag 21 februari 2019 @ 15:49:
Welkom in de schoolwereld

Die stopt niet als je het gebouw uit loopt, en in plaats van extra vergoeding krijg je er minder werkuren voor. Om dan ook nog eens stelselmatig vroeg uit bed te gaan, is niet zo maar haalbaar tenzij je je gehele sociale netwerk wilt negeren.
In mijn ervaring heb je tijdens je schooltijd minder vrije tijd dan in je carrière, en heb je langer concentratie nodig.
Mwah, niet overdrijven. Ik denk dat wij die 'schoolwereld' allemaal wel kennen. Menigeen hier heeft één of meerdere hbo/wo studies gevolgd en heeft ook ervaring als werkende. Zij (incl. ikzelf) kunnen het dus van twee kanten belichten, namelijk als student zijnde en als werkende. Sterker nog: ik werk en volg een tweede hbo-studie tegelijk.
Als aanvulling: een rechter zal altijd kijken naar de
feitelijke situatie en niet naar de naam van je contract of wat je ooit bent overeengekomen. Een 0-uren contract komt hierom dus ook veel minder vaak voor dan men denkt, omdat in de praktijk sprake is van een vast aantal uren per week/maand of een gemiddeld aantal uren voor een periode van 3 maanden (of langer). Het zou dus zomaar kunnen dat je feitelijk gezien een arbeidsovereenkomst hebt voor (gemiddeld) 12 uur per week op basis van je werktijden van de afgelopen maanden (i.p.v. een 0-uren contract). Deze uren zou je dus ook kunnen claimen, of dit lukt en of je dit moet willen is een ander verhaal.
Tot slot vind ik je een beetje onverantwoordelijk en onvolwassen overkomen. In plaats van een account aanmaken op Tweakers om dit te bespreken kun je - nogmaals - beter met je werkgever in gesprek gaan, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn voor sommigen. Succes!