Verkeerde / onduidelijke woordkeuze aan mij kant.
Ik bedoelde dat je in beide gevallen weg gooit en dat de verhouding niet zo scheef is als veel mensen denken. Met kopen bouw je inderdaad een deel op, met huren niet. Daarin zit er verschil. Alleen is dat deel opbouw in de praktijk niet zo heel erg groot.
Alleen kopen heeft meer risico en is meer gedoe, dus huren heeft zeker z'n plek. Ik zeg ook niet dat je niet moet huren, dat hangt er vanaf waar je zelf waarde aan hecht, maar per definitie zeggen dat je niet moet kopen als je net begint vind ik geen goed advies.
Ik denk dat er corner cases zijn waarbij direct vanuit huis kopen een optie is. Zijn in mijn beleving wel cornercases. In het overgrote deel van de gevallen denk ik dat het verstandiger is eerst een paar jaar te gaan huren. (Net zo goed als dat als je samen gaat wonen, het verstandiger is dat eerste te proberen in een huurhuis ténzij je 100% zeker bent dat een koophuis volledig op 1 inkomen gedragen kan worden én je afspraken maakt dat de ander bij vertrek niet meteen met een forse schuld aan de een zit.)
[...]
óf heb je goed gespaard, zoals ik

En hoezo is dat 'pas echt geld weggooien'

Die m2 gaan nergens heen hoor, die verkoop je ook weer mee.
Tuurlijk. Maar dan heb je het niet meer over bedragen van €10.000 of €20.000

Het overgrote deel van de mensen zal zo'n flink spaarsaldo pas een paar jaar nadat hij/zij uit huis is gegaan op hebben gebouwd. (Tenzij er sprake is van een erfenis, maar ook dan zou ik het denk ik niet doen. Geld op de bank loopt ook niet weg.)
Transportman schreef op zondag 24 juni 2018 @ 14:09:
[...]
En een deel van die investering is aftrekbaar van de belasting, dus dat dempt dat gevolg al een stuk af. Daarnaast kan je ook bij huur vrolijk eenmalige kosten hebben (bemiddelingskosten en dat soort meuk), die zijn meteen compleet verbrand. Ook het klussen aan de huurwoning (verven, vloer e.d.) is ook meteen verbrand, terwijl het voor een koopwoning de verkoop toch een stuk makkelijker maakt als er gewoon een netje verflaag en vloer in zit.
Valt denk ik heel erg tegen. Hooguit grote investeringen zoals een fatsoenlijke keuken en badkamer maken een huis makkelijker verkoopbaar en zijn waardeverhogend. De rest is extreem smaakonderhevig en schilderen plus nieuwe vloeren doet vrijwel iedereen voordat ze ergens gaan wonen.
[...]
Als je koopt calculeer je dat al in, wil ik hier langere tijd wonen, zou ik hier prettig wonen? En daar maakt het mijn inziens niet echt voor uit of je eerst wel op jezelf hebt gewoond of dat dit de eerste keer is.
Ik denk van wel.
Als je nog nooit op jezelf hebt gewoon, heb je ook niet kunnen ervaren wat je prettig vind of juist minder prettig. Ik denk dat je dat heel beperkt tevoren kunt berenderen en dat dat echt een kwestie van ervaren is. De overgang van een zolderkamer bij je ouders naar een volledig zelfstandige woning is gigantisch.
Ik zie het zelf aan de verbouwingen die we nu gaan doorvoeren. Die doen we "pas" na 3 jaar. Deels omdat we nu meer gesettled zijn, het huis in waarde is gestegen en we de verbouwing kunnen financieren. Deels omdat we nu weten wat ons werkelijke uitgavenpatroon is en dus beter weten of de verbouwing (en dus hogere lasten) financieel wel of niet uit kan. Maar zeker ook voor een belangrijk deel omdat we nu pas eigenlijk echt goed weten wat onze wensen en eisen zijn. (We wisten het iets eerder, de verbouwing is iets van 9 maanden uitgesteld wegens nieuwe aannemer omdat de oude het in het voortraject wist te verprutsen, maar toch.)
[...]
Waar, maar als je intentie is om binnen 2-3 jaar weer te verhuizen is koop ook zeker niet wat je moet doen, tenzij je het als investering ziet door het huis helemaal zelf op te knappen en dan met winst door te verkopen.
Terwijl juist als je net begint, de kans dat je na 2-3 jaar wilt verhuizen het grootste is. In die periode is er een redelijke kans dat je iemand tegen komt, een andere baan vind, etc, etc, etc. Of je woont ergens en merkt "hey, dit bevalt me niet" en je wilt verhuizen omdat je eigen wensen veranderen of beter uitgekristalliseerd raken.
[...]
En met die redenatie zou niemand meer moeten kopen, want situaties kunnen altijd veranderen. Iemand kan net zo goed nu kopen en over een paar maanden werkloos worden, als nu 2-3 jaar huren en dan kopen en dan een paar maanden later werkloos worden.
Neuh. Situaties kunnen inderdaad altijd veranderen maar een huis kopen in een periode in je leven die meer aan verandering onderhevig is dan een paar jaar later lijkt me minder verstandig. De eerste keer op jezelf ís zo'n periode van grote verandering. Paar jaar later is het over het algemeen een stuk rustiger en minder veranderlijk.
[...]
Met huur speelt dat probleem net zo goed, al heb je daar minder snel nare verrassingen zoals de belastingen.
Met een huurwoning (en een redelijke relatie met je ouders) kun je makkelijker weer een paar maanden thuis gaan wonen zonder meteen financieel een grote uitdaging te hebben. Of je gaat goedkoper wonen omdat die luxe dure flat in het centrum van een grote stad tóch een paar maatjes boven je stand blijtk te zijn.
[...]
Je hebt zeker een buffer nodig om zorgenvrij te kunnen wonen, maar als je huurt heb je ook een zekere buffer nodig. De hoogte van die buffer scheelt wel, aangezien je met een koopwoning ook nog met een stuk woning zit (keuken, badkamer, ramen en deuren) die bij een huurwoning onder de verhuurder vallen.
Dat is dus precies mijn punt.
Met een huurhuis heb je aan een relatief kleine buffer genoeg, met een koophuis heb je een veel grotere buffer nodig. (Tenzij je graag bij de eerste de beste tegenslag een persoonlijk krediet wilt kunnen aanvragen.)
[...]
Sparen gaat alleen zo lekker als de huren ieder jaar met een paar procent kunnen stijgen, en bij een verhuizing meteen weer de hoofdprijs voor de huur wordt gevraagd.
Dat calculeer je in en de eerste tijd zou je kunnen kiezen voor een kleinere, eenvoudiger, minder aantrekkelijke woning waarbij je stijgingen goed kunt opvangen.
Stijgingen kun je met een koophuis net zo goed hebben. De HRA gaat er ooit af, prijzen voor onderhoud kunnen stijgen (het gaat goed met de bouw dus betaal je meer dan vroeger plus dat de bouw ook aan prijsindexatie doet), hypotheekrente kan stijgen (tuurlijk leg je dat vast voor een periode maar daarna kan het wel opeens fors stijgen, veel lager dan nu kan het niet, dan word het negatieve rente).
Een van de redenen dat huurprijzen stijgen is omdat de lasten van een huurwoning voor de huisbaas soms stijgen. Met een koopwoning heb je daar net zo goed last van.
Ná Scaoll. - Don’t Panic.