Ik heb een combi gedaan: Boiler + doorstromer.
Doorstromer: 13-15kW heb je toch wel minimaal nodig als je een beetje druk wilt hebben. Met een 'zuipende douchekop' is dat dus te krap.
Op 3x25A kun je zo'n 17,5 kW kwijt. Een 18kW doorstromer zou ik dus niet nemen, tenzij je letterlijk je huis afkoppelt tijdens het douchen. Dus niet ff de oven aan, andere apparatuur, wasmachine of droger. De hoofdzekering zal er niet meteen bij 25,01A uitklappen, maar toch.
In mijn geval: Geiser (of boiler) was huur. En met 36mnd x 16 euro huur was dat zonde van het geld.( 570 eur in 3 jaar... goed verdienmodel. 1x leveren, onderhoud niet nodig)
Gasverbruik was ook erg laag (ook blokverwarming), dus de meeste kosten waren vastrecht enz.
Mijn oplossing:
- Inductiekookplaat gekocht (400 eur)
- 2e hands 50L boiler gekocht (75 euro)
- Doorstroomboiler gekocht (200 eur ofzo, Duitsland)
De doorstroomboiler wordt alleen gebruikt voor douchen. Normale warmwatervoorziening komt uit de boiler.
50L is zat voor normaal gebruik. 120L boiler = duurder, groter en kost meer energie om warm te houden.
Ik heb gewoon een mengkraan voor mijn doorstromer gezet. Die mengt een klein beetje warm water uit de boiler erbij, zodat de ergste koude eraf is. De doorstromer doet de rest, en op die manier is de 13kW ruim voldoende, in tegenstelling tot wanneer ik het leidingwater 'koud' erin stop.
Doorstromer is ook niet ideaal voor je normale warmwaterbehoefte, zeker niet in de keuken, dus je moet toch iets van een (kleine) boiler hebben. anders wordt het kookplaat uit, oven uit, warm water pakken, en weer oven aan enz... en 3x35A is onbetaalbaar in NL...
Netto heb ik dus nu
- Ruim vermogen om te douchen
- Warm water uit de boiler
- Niet veel ruimte kwijt ivm een relatief kleine 50L boiler en doorstromer
- Gas opgezegd en iets van 120 eur/jaar bespaard aan vastrecht voor gas
WTW op de douche is idd een optie, maar in een appartement niet tot nauwelijks realiseerbaar. Heb ik dus niet gedaan. Een warmtepompboiler zou kunnen, maar hoe dat kwalitatief is in verhouding tot de kosten (en geluid) weet ik niet.
Daarnaast moet je opletten met gewicht. Een normale verdiepingsvloer wordt berekend niet gemaakt op tonnen gewicht (ik meen iets van 175kg/m2). En met een grote boiler ga je daar wel overheen.. (200 liter + boiler = 250+ kg)
btw: Als je een doorstromer neemt, check wel of dat gaat icm je thermostaatkraan. Een 'normale' thermostaatkraan is niet geschikt, je doorstromer gaat dan pendelen. Dus of een geschikte thermostaatkraan, of een slimmere doorstromer nemen in dat geval
[
Voor 16% gewijzigd door
DJSmiley op 16-06-2018 20:22
]