Iva_Bigone schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 20:10:
In Frankrijk zie je nog wel eens van dit soort dingen:
Chauffe eau électrique instantane
Geen idee of die hier ook leverbaar zijn maar het is een verwarmingselement dat het water direct verhit ipv. water dat in een vat zit. Er zit dus ook geen reservoir bij.
Nadeel schijnt te zijn dat als het aanvoerwater erg koud is, het minder goed werkt.
En qua stroomverbruik zal het stevig zijn

Dat is dus een doorstroomboiler. Voor 'gewoon' warm water prima.
Voor douchen heb je meer water nodig, of je moet onder een pisstraaltje willen staan. Probleem in NL is echter de hoge capaciteitstarieven.
Eigenlijk wordt er aangeraden om pas vanaf 18kW zo'n doorstromer te gebruiken voor douchen. En dat red je niet op een normale 3x25A aansluiting. (=3x26A, alleen al voor je boiler)
3x35A kost je meteen weer een vermogen..
Voordeel van een doorstromer is dat ie alleen verbruikt als je warm water verbruikt, ipv dat je de hele dag liters warmhoud.
Ik had zelf hetzelfde probleem als TS, alleen dan een 50L boiler.
Wat ik heb gedaan:
50L boiler voor normale keuken en badkamer warm water
Tevens dit (gemengd) gebruikt als aanvoer voor een 13kW doorstromer. 13kW kan op een 3x20A groep. Ik houd dan ook wat capaciteit over zodat de hoofdzekering niet meteen klapt.
Met 13kW red je het, bij goed koud water, net niet echt, maar doordat ik met de 50L boiler de aanvoer net iets verhoog gaat het prima. En dan duurt het wel ff voordat de normale boiler leeg is. Netto kan ik nu, met 50L, een half uur douchen, voordat ik merk dat de boiler leeg is en de doorstromer het in z'n eentje moet doen.
Doorstromers kun je in DLD of FR goedkoper krijgen, omdat dat daar veel meer gebruikt wordt.
In NL zie je ze relatief weinig (lage aansluitwaarde, lang niet iedereen heeft 3-fase), en dus relatief duur.
Mooiere oplossing, als het kan, is om de doorstromer te gebruiken als 'naverwarming' voor een zonneboiler.
Weinig zon? Buffervat op 20-25 graden ofzo, doorstromer doet de rest. Veel zon? Je kan bijna zonder extra pit douchen.
Nadeel is wel: Je moet de ruimte en mogelijkheid hebben.
Ander nadeel: Niet elke doorstromer kan overweg met een thermostaatkraan. Of je moet een geschikte thermostaatkraan hebben.
Doorstroomtemperatuur wordt bij 'domme' doorstromers bepaald door de doorstroomsnelheid. Langzamer stromen = hogere temperatuur.
Een thermostaatkraan die de warme invoer dichtdraait als de ingestelde temperatuur te hoog wordt... zorgt ervoor dat de invoer NOG hoger wordt. Uiteindelijk is de doorstroom nihiel en schakelt de boiler uit. Thermostaatkraan denkt: Hey, het is koud, meer warm.. Warm erbij en de boiler springt weer aan. Dan wordt het te warm, ding draait weer dicht en het herhaalt zich -> ding gaat dus enorm pendelen.
Een geschikte thermostaatkraan regelt de KOUDwaterkant, of een boiler die een constante, onafhankelijk van de doorstroming, uitgangstemperatuur heeft.
Mijn boiler was overigens ook een huurding. (Warmteservice of Feenstra geloof ik). Maar toen ik zag dat die 13 eur/mnd kostte.. (= 156 eur/jaar) heb ik snel zelf zo'n ding gekocht (100 eur @ Marktplaats). Met een contractstermijn van minimaal 3 jaar vond ik huren echt onzinnig. Nieuw zijn ze (een echte Daalderop) wel prijzig, maar ik zie niet wat er aan een vat met een warmteelement stuk kan aan. Met hun huurprijs kan ik per jaar een ding op MP kopen en nog overhouden.