-
[ Voor 99% gewijzigd door CurtPoindexter op 19-10-2019 16:03 . Reden: Leeg ivm privacy ]
[ Voor 99% gewijzigd door CurtPoindexter op 19-10-2019 16:03 . Reden: Leeg ivm privacy ]
Ik kan je verzekeren dat met redelijke tussenpozen dit toch wel vaker aan bod is gekomen. Al jaren geleden hier dingen over gelezen, maar dan was het geloof ik nog Google (vervolgens WhatsApp, nu does Instagram). En al die keren was degene er ook zo hard van overtuigd.majic schreef op woensdag 25 april 2018 @ 16:04:
Tot mijn verbazing heb ik geen relevant topic of gespreksinformatie kunnen vinden via de search over dit onderwerp : Instagram luistert 24/7 mee via je microfoon van je iphone/android en - ook offline - weet gesprekken die gevoerd zijn binnen 48 uur om te zetten in hele specifieke targeted ads.
[ Voor 35% gewijzigd door pagani op 01-05-2018 23:16 ]
Haha ja erg dramatisch geschreven he.. Het was voornamelijkeen periode waarin het veel in het nieuws was en we al een vermoeden hadden dat dit vaak voorkwam.XWB schreef op dinsdag 1 mei 2018 @ 17:20:
[...]
Zozo, en dat allemaal vanwege BiFi worst. Klinkt bijna alsof ze een slechte horrorfilm gekeken heeft
Engineering is like Tetris. Succes disappears and errors accumulate.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Misschien is er geen cola campagne op dit moment. Of moet je juist pepsi max gaan roepen om coca cola zero reclame te krijgen. Of je zit niet in de doelgroep van de campagne.680x0 schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 01:30:
Ik vond je uitleg nogal intrigerend en loop daarom al enkele dagen nu en dan opzettelijk tegen mijn telefoon te praten over Cola Zero.
Ik heb zelfs opzettelijk enkele telefoontjes gepleegd met een vriendin die ik de opzet had uitgelegd en die mee bewust over Cola Zero gesprekjes voerde.
Helaas tot op vandaag heeft geen van ons beiden reclame voor Cola Zero gekregen op Instagram... Ook niets vergelijkbaar...
[ Voor 5% gewijzigd door Mastermind op 05-06-2018 23:17 ]
Okay!TommyboyNL schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:04:
Heerlijk dat ongefundeerd speculeren. Kom nou eens met bewijs dat de microfoon gebruikt wordt.
Welk deel van "geen speculaties maar bewijs" snap je niet? En waar zijn je bewijzen dat Facebook en Instagram afluisteren?zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:21:
(en wie weet, ook geanalyseerd en doorgespeeld)
Het bewijs dat de microfoon gebruikt wordt en dat er audiofragmenten van je telefoon naar google worden gestuurd (en die worden ook opgeslagen) heb ik je net geleverd.TommyboyNL schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:52:
[...]
Welk deel van "geen speculaties maar bewijs" snap je niet? En waar zijn je bewijzen dat Facebook en Instagram afluisteren?
Eh.... ja dat is geen bewijs dat apps stiekem je microfoon gebruiken hoor.zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:21:
[...]
Okay!
Ga hier naar toe: https://myactivity.google.com/myactivity
Klik op "Filter by date & product".
Selecteer alléén "Voice & Audio" en klik op de zoekknop.
Daar vind je audioclips die Google heeft verkregen via de microfoon van je je telefoon, en vervolgens heeft opgeslagen (en wie weet, ook geanalyseerd en doorgespeeld).
Doe nou niet alsof je dom bent, dat is JUIST waar dit hele topic over gaat.zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 12:05:
En Facebook en Instagram? Die noem je helemaal niet in je post.
[ Voor 13% gewijzigd door zetje01 op 06-06-2018 14:32 ]
heb je voorbeelden? want ben dan wel benieuwd. Ik zie enkel dingen die via Ok Google of via de record-knop zijn opgenomen. Niets dat ik niet verwacht dat er tussen staat.zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 14:30:
@TommyboyNL Ik lees dit topic veel algemener, als in:
"Zeg, het is me al een paar keer overkomen dat ik met iemand ergens over sprak, en een poosje later zag ik allerlei advertenties die gingen over het gespreksonderwerp. Worden we via de microfoon van onze telefoon afgeluisterd?"
Zo moet je mijn reacties interpreteren.
@Waah Er staan bij mij verschillende geluidsfragmenten die niet zijn opgenomen n.a.v. het commando 'Okay Google'.
Bij mij staan er fragmenten tussen met enkel televisie (achtergrond) geluid en ook schreeuwende (buitenspelende) buurtkinderen.Waah schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 14:35:
[...]
heb je voorbeelden? want ben dan wel benieuwd. Ik zie enkel dingen die via Ok Google of via de record-knop zijn opgenomen. Niets dat ik niet verwacht dat er tussen staat.
Dan gok ik dat die dacht OK GOOGLE te horenzetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 14:41:
[...]
Bij mij staan er fragmenten tussen met enkel televisie (achtergrond) geluid en ook schreeuwende (buitenspelende) buurtkinderen.
[ Voor 14% gewijzigd door Waah op 06-06-2018 14:51 ]
Ik werd wel degelijk afgeluisterd, want ongevraagd maakt en verstuurt google via mijn android-telefoon geluidsfragmenten, en slaat die ook op.Waah schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 14:50:
[...]
Dan gok ik dat die dacht OK GOOGLE te horenen daarom is begonnen met opnemen. Lijkt mij een logischere verklaring dan: Ik wordt afgeluisterd en die tekst analyseren ze om reclame aan te bieden.
Daar hebben andere slimme apparaten ook wel eens last van:
https://www.cnbc.com/vide...ersation-by-accident.html
[ Voor 27% gewijzigd door zetje01 op 06-06-2018 15:25 ]
zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 15:14:
En dat opslaan, dat doen ze vast niet enkel om maar lege schijfruimte op te vullen.
TommyboyNL schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:04:
Heerlijk dat ongefundeerd speculeren.
Dat durf ik voor de grote namen zeker te stellen ja. Dat er per ongeluk dit soort fragmenten worden opgestuurd (door het herkennen van een ingesteld woord, iets waar je zelf trouwens toestemming voor hebt gegeven in Android) kan gebeuren. Je kan ze ook gewoon verwijderen namelijk in datzelfde overzicht.zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 15:14:
[...]
Ik werd wel degelijk afgeluisterd, want ongevraagd maakt en verstuurt google via mijn android-telefoon geluidsfragmenten, en slaat die ook op.
En dat opslaan, dat doen ze vast niet enkel om maar lege schijfruimte op te vullen.
edit: (had je edit niet gezien)
Op allerlei manieren dus worden geluidsfragmenten opgenomen, verstuurd en opgeslagen, en je denkt echt niet dat die info geanalyseerd en gebruikt wordt?
Even voor de duidelijkheid: Jij durft keihard te stellen (het is 2018 nu) dat er nooit via de telefoon ongevraagd geluidsfragmenten worden opgenomen, verstuurd, geanalyseerd en informatie daarvan doorgespeeld/verkocht/gebruikt wordt voor reclame/advertentie-doeleinden? Dat grote IT-bedrijven zich daar (o.a.) niet mee bezig houden?
Nickname does not reflect reality
Malafide bedrijven houd je. Maar kleine bedrijven hebben niet de mogelijkheid om dit soort gegevens automatisch te analyseren. Daarnaast moet je nog altijd toestemming geven voor microfoongebruik in zowel Android als iOS.zetje01 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 21:02:
@Waah
En kleine bedrijven ook?
Die gegevens aan advertentie-leveranciers leveren en hun info halen via een app als een malafide spelletje of zoiets? En dus de microfoon gebruiken om mee te luisteren?
Je weet heel goed datje dat echt niet zo makkelijk kunt doen. Als malafide gedrag zo gemakkelijk te bewijzen was dan was Facebook al veel eerder door de mand gevallen.TommyboyNL schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 11:04:
Heerlijk dat ongefundeerd speculeren. Kom nou eens met bewijs dat de microfoon gebruikt wordt. En nee, anekdotes bewijzen niks. Root je telefoon, en echterhaal de betreffende datastroom tussen het audio subsysteem en de app die zogenaamd je afluistert.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Facebook deelde toch ook niet meer info dan ze hadden? Alles wat jij op Facebook plaatste?Gonadan schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 21:09:
[...]
Je weet heel goed datje dat echt niet zo makkelijk kunt doen. Als malafide gedrag zo gemakkelijk te bewijzen was dan was Facebook al veel eerder door de mand gevallen.
Ik ben het met je eens dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, maar het ook wel heel erg naïef om al die grote partijen als onschuldig te willen beschouwen als schandaal na schandaal in het nieuws komt.
Veel apps vragen toestemming voor van alles...Brad Pitt schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 21:08:
Die geef je dan toch expliciet toestemming tot het gebruik van de microfoon / camera / SD / etc.?
Facebook verzamelt veel meer dan dat, overal op het internet waar er een facebook tracker aanwezig is wordt je gevolgd. En dat is op heel wat sites.Waah schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 21:14:
[...]
Facebook deelde toch ook niet meer info dan ze hadden? Alles wat jij op Facebook plaatste?
Het versturen van audio "stiekem" zou juist heel erg opvallen en makkelijk te traceren zijn met Wireshark oid. Wat dat betreft is Facebook ook niet echt door de mand gevallen. Ze zijn alleen niet zo voorzichtig met je data. Maar ze verzamelen niet meer data dan jij upload. Dat wordt hier wel gesuggereerd.
Het analyseren van audio voor kernwoorden is veel te zwaar. Dat is ook de reden dat de audio naar een server wordt gestuurd.
[ Voor 9% gewijzigd door Bartske op 06-06-2018 21:18 ]
Nee ik bedoel dat anders. Als ze het daadwerkelijk zouden doen dan zou het echt niet op een manier zijn die zo gemakkelijk te bewijzen is als even je telefoon rooten en wat sniffen. Zo stom zijn ze ook weer niet.Waah schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 21:14:
Facebook deelde toch ook niet meer info dan ze hadden? Alles wat jij op Facebook plaatste?
Het versturen van audio "stiekem" zou juist heel erg opvallen en makkelijk te traceren zijn met Wireshark oid. Wat dat betreft is Facebook ook niet echt door de mand gevallen. Ze zijn alleen niet zo voorzichtig met je data. Maar ze verzamelen niet meer data dan jij upload. Dat wordt hier wel gesuggereerd.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
715289
[ Voor 4% gewijzigd door F_J_K op 10-06-2018 19:56 ]
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
[ Voor 13% gewijzigd door eric.1 op 09-06-2018 10:38 ]
715289
Nee, dat was ik niet.eric.1 schreef op zaterdag 9 juni 2018 @ 10:37:
Je bent Instagram gebruikt je microfoon voor targeted Ads - no way. al wel tegen gekomen toch? Lijkt me relatief zinloos om hetzelfde riedeltje nogmaals door te lopen.
Ik zie het nog altijd als zeer onwaarschijnlijk.
Ongevraagde verzoeken per DM beantwoord ik niet, sorry
Er is maar één goed systeem en dat is een geluidsysteem - Sef
[ Voor 100% gewijzigd door CurtPoindexter op 19-10-2019 16:03 . Reden: Leeg ivm privacy ]
| live and give like no one else |
715289
Bedankt. Goede tip. Interesante software.3x3 schreef op zondag 10 juni 2018 @ 08:32:
Zelf heb ik op mijn telefoons een app die daarbij helpt. Maar ik weet niet of die standaard beschikbaar is voor alle Android telefoons.
[afbeelding]
Precies, het zou of een hele hoop rekenkracht op je mobiel kosten, of een hele hoop netwerkverkeer opleveren. Om het nog niet te hebben over de shitstorm van epische proporties die groot genoeg zou zijn om Facebook failliet te krijgen als die bewezen wordt. Ik geloof er dus niet in.Yucon schreef op zondag 10 juni 2018 @ 09:05:
Ik ken de geruchten, maar is dit niet iets dat als het waar was al lang met bewezen zou zijn door die z'n netwerkverkeer gedetailleerd uitpluist?
Rekeningrijden is onvermijdelijk, uitstel is struisvogelpolitiek.
Dat is nu juist onmogelijk te testen. Niets wat je nu als onderwerp kiest is random, en dat weten die advertentie-partijen ook.Milmoor schreef op zondag 10 juni 2018 @ 18:46:
@Norman77 test het. Kies een onderwerp wat zeker weten nieuw is en bespreek dat. Wel oppassen dat je gesprekspartner dit niet gaat googlen oid.
tuurlijk wel: zwembaden voor varkens. Bij deze heeft hij iets randoms wat hij waarschijnlijk nog nooit op gezocht heeft. Hij hoeft nu alleen nog naar dat onderwerp aan te snijden bij zijn vrouweric.1 schreef op zondag 10 juni 2018 @ 18:48:
[...]
Dat is nu juist onmogelijk te testen. Niets wat je nu als onderwerp kiest is random, en dat weten die advertentie-partijen ook.
[ Voor 9% gewijzigd door Milmoor op 10-06-2018 18:54 ]
Rekeningrijden is onvermijdelijk, uitstel is struisvogelpolitiek.
'Multiple exclamation marks,' he went on, shaking his head, 'are a sure sign of a diseased mind' (Terry Pratchett, Eric)
Wat bedoel je daar mee?tom.cx schreef op zondag 10 juni 2018 @ 22:37:
Ik dacht dit dus ook. Wij hebben op het werk een watertank en deze moest vervangen worden. Daarna kregen wij zelfs binnen een uur op Google allemaal ads te zien over watertanks.
Toen ik hier dus verder op ben gaan zoeken kwam ik er dus op uit dat algoritmes zo goed zijn in het voorspellen dat dit puur toeval zou zijn. Het meeluisteren met de microfoon kan naar mijn weten niet zomaar. Ik heb het ook overal uit staan. Behalve bij Skype voor Bedrijven.
Ik heb op mijn telefoon apps als Google, FB, ect geen toestemming gegeven om mee te kunnen luisteren. Ze hebben geen toegang tot de microfoon tenzij ze een workstations gebruiken om toch actief te kunnen blijven.zetje01 schreef op zondag 10 juni 2018 @ 23:09:
[...]
Wat bedoel je daar mee?
Je google-app bijvoorbeeld luistert 24/7 mee (tenzij je het zelf handmatig hebt uitgeschakeld, ergens diep in de settings). Dan kunnen anderen ook heus wel apps ontwikkelen die met je mee luisteren, denk ik dan.
Zoveel rekenkracht kost dat niet hoor. Hoe kan het anders dat je telefoon direct reageert als je "OK google" zegt? De microfoon staat dus continu te luisteren, wat er gesproken wordt te analyseren en als hij "OK google" hoort triggert hij een event om de app te openen.Sissors schreef op zondag 10 juni 2018 @ 11:47:
[...]
Precies, het zou of een hele hoop rekenkracht op je mobiel kosten, of een hele hoop netwerkverkeer opleveren. Om het nog niet te hebben over de shitstorm van epische proporties die groot genoeg zou zijn om Facebook failliet te krijgen als die bewezen wordt. Ik geloof er dus niet in.
Ze hebben “geen toegang”? Vertrouw je daarop omdat je toevallig een schuifje in je software uit hebt gezet? Misschien is er wel een backdoor of een andere manier om toegang tot de microfoon te krijgen.tom.cx schreef op maandag 11 juni 2018 @ 07:51:
[...]
Ik heb op mijn telefoon apps als Google, FB, ect geen toestemming gegeven om mee te kunnen luisteren. Ze hebben geen toegang tot de microfoon tenzij ze een workstations gebruiken om toch actief te kunnen blijven.
Dat weet je inderdaad niet.nino_070 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 00:18:
[...]
Ze hebben “geen toegang”? Vertrouw je daarop omdat je toevallig een schuifje in je software uit hebt gezet? Misschien is er wel een backdoor of een andere manier om toegang tot de microfoon te krijgen.
Zolang als je microfoon niet parallel geschakeld is aan een Led lampje (elektrisch dus), weet je niet of hij al dan niet afgeluisterd wordt als er uitvoerbare software van derden op je telefoon staat.
Ik heb het gevoel van wel omdat de apps in een Sanbox draaien op iOS die ‘zou’, zoals Apple claimt’ op de achtergrond moeten bevriezen en dan zou het ook niet mogelijk moeten zijn om te “meeluisteren”.nino_070 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 00:18:
[...]
Ze hebben “geen toegang”? Vertrouw je daarop omdat je toevallig een schuifje in je software uit hebt gezet? Misschien is er wel een backdoor of een andere manier om toegang tot de microfoon te krijgen.
Zolang als je microfoon niet parallel geschakeld is aan een Led lampje (elektrisch dus), weet je niet of hij al dan niet afgeluisterd wordt als er uitvoerbare software van derden op je telefoon staat.
Dat is precies het hele punt: Waarom denk je dat al die fabrikanten voor het lokale gedeelte een hele specifiek keyword(s) gebruikt? Oké granted, ook om hem niet perongeluk te activeren, maar ook omdat dat betrouwbaar detecteren client side nog goed te doen is zonder je accu leeg te trekken. Maar continue op elke telefoon naar duizenden keywords luisteren voor advertentie doeleinden? Dat gaat een hoop meer rekenkracht kosten. En als we het over iets specifieks als watertanks al hebben, dan heb je het over duizenden keywords / phrases waar hij naar moet luisteren.Mastermind schreef op maandag 11 juni 2018 @ 23:49:
[...]
Zoveel rekenkracht kost dat niet hoor. Hoe kan het anders dat je telefoon direct reageert als je "OK google" zegt? De microfoon staat dus continu te luisteren, wat er gesproken wordt te analyseren en als hij "OK google" hoort triggert hij een event om de app te openen.
Zo kan het ook gekoppeld worden aan een hondertal ads-keywords. Daar hoeft niet eens geluidsdata voor verzonden te worden, enkel het betreffende product dat de microfoon opgevangen heeft, op dezelfde manier als hij "OK Google" hoort.
Ook op iOS zijn er gevallen geweest van apps bekend die “stille” audiobestanden op de achtergrond lieten draaien om ervoor te zorgen dat de app op de achtergrond actief bleef, niks is onmogelijk.tom.cx schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 08:16:
[...]
Ik heb het gevoel van wel omdat de apps in een Sanbox draaien op iOS die ‘zou’, zoals Apple claimt’ op de achtergrond moeten bevriezen en dan zou het ook niet mogelijk moeten zijn om te “meeluisteren”.
Uhh, er zijn genoeg smartphones met notificatieled. Zo’n led zou in theorie ook geschakeld kunnen worden aan de microfoon, dus dat hij altijd aangaat als de microfoon stroom krijgt. Dat dit echter geen prioriteit is voor de mainstream klant (en dus ook niet voor de smartphonemaker) moge duidelijk zijnEen switch zoals je idd hebt op een led lamp zou idd ideaal zijn. Is het ook haalbaar in een smartphone?
Zo werkt het echt gewoon niet.André schreef op woensdag 25 april 2018 @ 17:18:
Ik heb wat doorgelezen, maar het fenomeen lijkt op het "Baader-Meinhof phenomenon"We zien duizenden ads, maar die ene die iets laat zien wat je onlangs besproken hebt valt dan opeens veel meer op. En dat lijkt creepy.
Dat is haalbaar, maar wel tegen hun eigen features in. Features als "ok Google" en "Hey Siri" luisteren ook 24/7 mee, dus dan zou dat lampje 24/7 branden. Dan gebruikt niemand* meer die "revolutionaire" feature.tom.cx schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 08:16:
Een switch zoals je idd hebt op een led lamp zou idd ideaal zijn. Is het ook haalbaar in een smartphone?
Bij mij zijn de ads op Facebook dus wel heel erg nauwkeurig. Wellicht heb je een anti-tracker plugin?CurtPoindexter schreef op zaterdag 9 juni 2018 @ 21:32:
Grappig dat Facebook over de microfoon 100% nauwkeurig is maar dat de app zelf echt nooit relevante advertenties heeft.
Je zou denken dat ze die technieken wel aan elkaar knopen.
[ Voor 41% gewijzigd door Gamebuster op 12-06-2018 10:59 ]
Let op: Mijn post bevat meningen, aannames of onwaarheden
Bij Google is het zo dat je als hij OK google hoort hij een specifieke app opstart die verbinding maakt met de database om zo real-time speech-to-text toe te passen.Sissors schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 09:21:
[...]
Dat is precies het hele punt: Waarom denk je dat al die fabrikanten voor het lokale gedeelte een hele specifiek keyword(s) gebruikt? Oké granted, ook om hem niet perongeluk te activeren, maar ook omdat dat betrouwbaar detecteren client side nog goed te doen is zonder je accu leeg te trekken. Maar continue op elke telefoon naar duizenden keywords luisteren voor advertentie doeleinden? Dat gaat een hoop meer rekenkracht kosten. En als we het over iets specifieks als watertanks al hebben, dan heb je het over duizenden keywords / phrases waar hij naar moet luisteren.
Of nog, de producent van bamboe tandenborstels heeft in die periode een campagne lopen voor bamboetandenborstels. De kennis van je probeert die en vertelt je hier over. Hierdoor valt (dezelfde) campagne je nu op. Of de producent besluit wegens (uitblijven van) succes na een paar dagen de doelgroep wat te vergroten, ...deathmonkey schreef op donderdag 31 mei 2018 @ 20:09:
2. Een tijdje terug had ik het met iemand over bamboe tandenborstels (wie verzint het, maargoed). Ik had er nog nooit van gehoord maar diegene had net een bamboe tandenborstel online besteld. Een paar uur later krijg ik opeens advertenties voor bamboe tandenborstels. In plaats van het afluisteren van de microfoon denk ik dus eerder dat het te maken heeft met de koppeling aan locatiegegevens.
[ Voor 6% gewijzigd door kamustra op 12-06-2018 12:18 ]
Mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Ik ben namelijk totaal niet de doelgroep hier van en het zou erg onverstandig zijn om zo'n specefiek product aan iedereen te tonen.kamustra schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:15:
[...]
Of nog, de producent van bamboe tandenborstels heeft in die periode een campagne lopen voor bamboetandenborstels. De kennis van je probeert die en vertelt je hier over. Hierdoor valt (dezelfde) campagne je nu op. Of de producent besluit wegens (uitblijven van) succes na een paar dagen de doelgroep wat te vergroten, ...
Grappig, ik las laatst een artikel waarbij een aantal verslaggevers bewust gesprekken aanging om dit te testen en de uitkomst was dat er nauwelijks advertenties bij de zes deelnemende verslaggevers waren die aansloten op de gesprekken.Blackah schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:41:
Toevallig heb ik onlangs op YouTube een video gezien wat dit onderwerp enigszins bespreekt. In de video 'Is Google always Listening', bekijkt de beste man eerst verschillende websites met veel advertenties en met (volgens mij) microfoon uit.
Daarna gaat hij 5 minuten praten over honden speeltjes en controleert dezelfde websites opnieuw. Wat blijkt, overal advertenties over dit onderwerp.
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
Dus het lijkt jou waarschijnlijker dat je via locatiegegevens van jou toestel gelinkt wordt aan de locatiegegevens iemand die over zo'n tandenborstel praat dan dat de adverteerder een ruime doelgroep heeft ingesteld? Wikipedia: Ockhams scheermesdeathmonkey schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:21:
[...]
Mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Ik ben namelijk totaal niet de doelgroep hier van en het zou erg onverstandig zijn om zo'n specefiek product aan iedereen te tonen.
[ Voor 3% gewijzigd door kamustra op 12-06-2018 13:57 ]
Jij of je collega's hebben dan vanaf het zelfde IP adres gegoogled naar leverancies van watertanks. 1+1 = 2.tom.cx schreef op zondag 10 juni 2018 @ 22:37:
Ik dacht dit dus ook. Wij hebben op het werk een watertank en deze moest vervangen worden. Daarna kregen wij zelfs binnen een uur op Google allemaal ads te zien over watertanks.
Toen ik hier dus verder op ben gaan zoeken kwam ik er dus op uit dat algoritmes zo goed zijn in het voorspellen dat dit puur toeval zou zijn. Het meeluisteren met de microfoon kan naar mijn weten niet zomaar. Ik heb het ook overal uit staan. Behalve bij Skype voor Bedrijven.
Wij gebruiken een heel ip-blok aan publieke externe adressen en bij de ICT (maar 8 man(geen vrouwen)) heeft iedereen een eigen publieke IP-Adres voor laptop en mobiel op WiFi. Zou dus eigenlijk niet mogen. Tenzij ze dit ook linken op een of andere manier.Heephstan schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 17:15:
[...]
Jij of je collega's hebben dan vanaf het zelfde IP adres gegoogled naar leverancies van watertanks. 1+1 = 2.
Dit is dus een ding wat je kan doen, gewoon de app afluisteren, en kijken wat het stuurt. Telefoon moet root hebben, dan kan je de encryptiesleutels uit je RAM jatten en zo kijken wat er gebeurt.u_nix_we_all schreef op woensdag 25 april 2018 @ 16:17:
Interessante bevindingen. Het roept bij mij alleen wel wat vragen op. Ik neem aan dat de voice processing niet op de telefoon plaatsvindt, want dat kost best wat cpu, en dus batterij. Maar dat betekent dat er dus audio naar de servers gestuurd wordt om te verwerken, dat zou dan weer bandbreedte kosten.
Is het niet mogelijk om dit onomstotelijk vast te stellen door de uitgaande data van de telefoon te analyseren ?
Ik heb zelf geen instagram, of facebook of whatsapp , en ook niet de ervaringen die jij hebt.
Jij hebt geen tanden?deathmonkey schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:21:
[...]
Mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Ik ben namelijk totaal niet de doelgroep hier van en het zou erg onverstandig zijn om zo'n specefiek product aan iedereen te tonen.
Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.
Met als levensgroot verschil dat deze app bij installatie aangeeft dat 'ie gebruik wil maken van je microfoon, en speciaal daarvoor ingerichte instellingen bij voetbal-wedstrijden, waarbij dit topic voornamelijk gaat over ongevraagd en altijd meeluisteren om vervolgens op basis van opgepikte steekwoorden reclame aan te bieden.Jumpman schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 10:45:
(...)Toch is de microfoon (en de camera) wel een steeds groter 'gevaar', zie ook weer dit artikel: nieuws: Spaanse Liga zet smartphonemicrofoons in om illegale uitzendingen te ....
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
Maar voor Instagram kan ik nergens bewijs vinden, dat dit echt zo is.Jester-NL schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 11:36:
[...]
Met als levensgroot verschil dat deze app bij installatie aangeeft dat 'ie gebruik wil maken van je microfoon, en speciaal daarvoor ingerichte instellingen bij voetbal-wedstrijden, waarbij dit topic voornamelijk gaat over ongevraagd en altijd meeluisteren om vervolgens op basis van opgepikte steekwoorden reclame aan te bieden.
Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.
heheheJumpman schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 12:13:
[...]
Maar voor Instagram kan ik nergens bewijs vinden, dat dit echt zo is.
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
http://nordic.businessins...ks-user-behaviour-2018-6/Below are some of the creepiest ways Facebook is recording your data:
Facebook records your mouse movements. This helps the company recognise that you are human and not a robot.
Another way Facebook distinguishes that you're not a robot is by monitoring if your browser window is "foregrounded or backgrounded."
Facebook collects a lot of data about your devices, including your battery level, signal strength, and available storage space.
Your operating system, browser type, file names, and plugins are also fair game for Facebook.
Facebook also knows your mobile operator, internet service provider, and IP address, as well as your cookie data, time zone, and internet connection speed.
And you're not alone. The company said "in some cases" in monitors devices around its users or on the same network, so it "can do things like help users stream a video from their phone to their TV."
The signals of your device are also monitored, including Bluetooth and information about nearby Wi-Fi access points. Close by "cell towers" are also known to Facebook.
Facebook hoovers up your GPS location, camera information, and photos if you don't lock down your settings. Call logs and SMS log history are also recorded if users chose to sync their Android devices or upload data.
Data about your "online and offline actions" and purchases from third-party providers is collected, in addition to information about the "games, apps or accounts" people use.
☀️ Goedemorgen zonneschijn! ☀️
☀️Ja, je maakt me zo gelukkig, en door jou voel ik me fijn! ☀️
Allerlei metadata is idd handig. Zelfs handiger dan content: minder noise, makkelijker te doorzoeken.AW_Bos schreef op woensdag 4 juli 2018 @ 13:41:
Zelf denk ik gewoon dat aan de hand van locatiebepaling via GPS en aan de hand van zoekopdrachten van vrienden, dat er een duidelijk hit is op gesprekken doe je hebt gevoerd met vrienden. Als je het met je vrienden op een feestje hebt over de nieuwe Audi RS, dan is de kans groot zat ze erop zullen zoeken. Aan de hand van GPS-coordinaten, en omdat hij een vriend van je is op social media, zou het best kunnen dat jij opeens die reklames krijgt.
[ Voor 34% gewijzigd door Jerie op 21-07-2018 15:02 ]
"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds. Kindprofielen zijn binnenkort weer beschikbaar.
Anoniem: 1135575
Dit ja, elke dag tegen je telefoon een woord zeggen, b.v. casino.emnich schreef op woensdag 25 april 2018 @ 16:40:
[edit]
Wil je dit echt gaan testen, heb het dan een aantal keer in je eentje over X en kijk of het dan nog steeds op treed.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Ik herken dat. En het heeft zelfs een naam:Anoniem: 1135575 schreef op woensdag 7 november 2018 @ 16:48:
Laat ik het nog even gekker maken. (voor de mensen die er niet in geloven.)
Ik ben gaan Googlen op dit onderwerp omdat ik al een paar keer een vreemd voorval had.
Laat ik beginnen met dat ik er 99% in geloof dat, ongeacht wat voor app/programma op je mobiel ook, je word afgeluisterd.
Maar ik heb nu al een paar keer gehad dat ik aan een product DACHT en een dag later, of soms dezelfde dag nog, een advertentie er van heb gekregen. Vooral op Instagram omdat ik dat het meest gebruik.
Gister in de trein had ik mijn OV chipkaart tegen mn telefoon aan en dacht ik aan een klein pashoudertje die je op je telefoon kan plakken. Dat dat misschien wel handig zou zijn voor mij.
Vandaag zit ik op Instagram en krijg ik een advertentie van 'PlakWallet'.
Precies het product waar ik aan dacht gister.
Ik ben er 100% zeker van dat ik niet heb gegoogled op dit product, of dat ik het hier over gehad heb met mensen.
Ik ben benieuwd of anderen dit ook hebben ervaren.
Roland SP404 sampler te koop: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2089640
Niet aan je pincode denken dus!Gonadan schreef op woensdag 7 november 2018 @ 17:16:
Ik zou een aluminium hoesje halen, hij NFC't overduidelijk met je hersengolven.
En je hebt je voor deze post geregistreerd!! Welkom op GoT.Anoniem: 1135575 schreef op woensdag 7 november 2018 @ 16:48:
Laat ik het nog even gekker maken. (voor de mensen die er niet in geloven.)
Ik ben gaan Googlen op dit onderwerp omdat ik al een paar keer een vreemd voorval had.
Laat ik beginnen met dat ik er 99% in geloof dat, ongeacht wat voor app/programma op je mobiel ook, je word afgeluisterd.
Maar ik heb nu al een paar keer gehad dat ik aan een product DACHT en een dag later, of soms dezelfde dag nog, een advertentie er van heb gekregen. Vooral op Instagram omdat ik dat het meest gebruik.
Gister in de trein had ik mijn OV chipkaart tegen mn telefoon aan en dacht ik aan een klein pashoudertje die je op je telefoon kan plakken. Dat dat misschien wel handig zou zijn voor mij.
Vandaag zit ik op Instagram en krijg ik een advertentie van 'PlakWallet'.
Precies het product waar ik aan dacht gister.
Ik ben er 100% zeker van dat ik niet heb gegoogled op dit product, of dat ik het hier over gehad heb met mensen.
Ik ben benieuwd of anderen dit ook hebben ervaren.
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
Dat hoeft geen toeval te zijn. In ieder geval niet helemaal. Met machinelearning kun je tegenwoordig redelijk goed voorspellen wat voor gedrag een mens tentoon gaat spreiden op basis van zijn eerdere gedragingen en andere. Een mens is een gewoontedier namelijkChojinZ schreef op woensdag 7 november 2018 @ 17:21:
[...]
Ik herken dat. En het heeft zelfs een naam:
Wikipedia: Toeval
![]()
Maar ff serieus.... dit is gewoon toeval. Of heb je er zelf een andere verklaring voor?
Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)
Ik ben bekend met de techniek maar zover ik weet zit dat vooral nog in de experimentele fase en word dit nog niet op grote schaal toegepast op gebruikers.The Eagle schreef op woensdag 7 november 2018 @ 17:49:
[...]
Dat hoeft geen toeval te zijn. In ieder geval niet helemaal. Met machinelearning kun je tegenwoordig redelijk goed voorspellen wat voor gedrag een mens tentoon gaat spreiden op basis van zijn eerdere gedragingen en andere. Een mens is een gewoontedier namelijk
Voorbeeldje: een klantenservice wordt met vragen (duh) gebeld. Van al die gesprekken wordt vastgelegd waar het over ging. Ebn bij een tweede gesprek ook, en bij een derde ook. Daar kun je op een gegeven moment verbanden leggen; als iemand belt met vraag A, hoe groot is dan de kans dat zijn 2e vraag C zou zijn, en hoe groot dat het B zou zijn. En zo ook voor de 3e vraag, 4e etc.
Uiteindelijk kun je op basis van die gegevens een redelijk inzicht krijgen in hoe bepaalde gedachtengangen werken en welke gedachten welke triggeren. En als je maar genoeg data en capaciteit hebt, wordt je voorspellingsmodel vanzelf accurater. En dus als jij een website met product of onderwerp X ziet, dat een gedachte aan product Y kan triggeren. En daarmee een Ad
Voor de liefhebber: zoek maar eens op Random Forrest
Roland SP404 sampler te koop: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2089640
Ja dat krijg je nu als je al die tracking uitschakeltBerlinetta schreef op dinsdag 13 november 2018 @ 03:16:
Waarom krijg ik geen fatsoenlijke ads?
Ik krijg reclame over baby schoenen.
Ik heb geen idee of dat aan of uit staat. Het zal allemaal wel.Yucon schreef op dinsdag 13 november 2018 @ 07:23:
[...]
Ja dat krijg je nu als je al die tracking uitschakelt
Interesant, wil je alsjeblieft een gesprek voeren over iets waar je het nooit ever hebt met je telefoon er bij, en dan op je desktop inloggen, en kijken of je dáár dan ook reclames over dat onderwerp krijgt?majic schreef op woensdag 25 april 2018 @ 16:04:
Tot mijn verbazing heb ik geen relevant topic of gespreksinformatie kunnen vinden via de search over dit onderwerp : Instagram luistert 24/7 mee via je microfoon van je iphone/android en - ook offline - weet gesprekken die gevoerd zijn binnen 48 uur om te zetten in hele specifieke targeted ads.
Je zou denken 'aluhoedjes' maar op een gegeven moment als je met een groep vrienden dezelfde conclusie trekt - en letterlijk elke paar weken weer een nieuw voorbeeld aantreft dan is de pret er wel van af. Ik heb deze vorm van targeted ads altijd als een verder merkwaardige en dubieuze maar "toegestane" vorm van targeted marketing gezien. Blijkt dat bij het recente op het matje roepen van Zuckerberg hij specifiek heeft ontkent dat de microfoon "mee kan luisteren" in welke vorm dan ook. Dit is dus gewoon een leugen, dan.
Het voorbeeld van vandaag - en ook de reden dat ik nu in de pen klem, ik ben het zat - is het volgende:
MOJITO
Ik ben gisteren de gehele dag buiten geweest, mobiel stond deels op vliegtuigmodus (Ik werk als kunst/fashion fotograaf dus dan wil ik niet gestoord worden). Ik heb met het model het ongeveer een half uurtje over alcohol gehad : Hoeveel ze drinkt (Weinig), hoeveel ik drink (weinig). Ik heb het over bier en wijn gehad, met/zonder alchol. En vervolgens heb ik het gesprek afgesloten met "De enige drank waar ik echt gek op ben is Mojito. Daar kan ik toch wel een paar keer per jaar erg van genieten, bij een bbq oid".
Vandaag, precies 24 uur later na het gesprek zie ik in mijn Instagram feed de volgende advertentie:
[Afbeelding]
Laat ik voorop stellen dat ik het woord "Mojito" of "cocktail" of zelfs maar iets met "alcohol" er in afgelopen maanden - en mogelijk jaren - niet gebruikt heb op het internet. Zeker niet op Facebook of Instagram (die laatste heb ik alleen voor werk). Ik heb er niet naar gegoogled. Ik heb het er niet over gehad in whatsapp gesprekken. De laatste keer dat ik het woord "Mojito" in de mond heb genomen is meer dan een jaar geleden. Cocktail..nog veel langer. Maar precies een dag nadat ik het er enthousiast over had, verschijnt de add dus in mijn feed. Oké kan gebeuren. Toeval. Overigens was het gesprek in het Nederlands en is de advertentie in het Engels, voor een Maltees bedrijf (ik ben nu in Malta).
BITTERKAS
Twee weken geleden verbleef ik in een Airbnb. Ik heb met de Spaanse eigenaren leuke gesprekken gevoerd (in het Spaans, wat ik vloeiend beheers). Eén daar van was met hun moeder die er toevallig op bezoek was. Ik probeerde haar uit te leggen hoe het Maltese sodadrankje "Kinnie" smaakt. En het beste wat ik kon bedenken was een vergelijking met het Spaanse Bitterkas (wat weer wat weg heeft van het italiaanse Crodino). Enfin. Ik heb toen verteld dat ik vroeger Bitterkas heel lekker vond. De volgende dag tref ik dit aan in mijn Instagram feed:
[Afbeelding]
Ik heb het _nog nooit_ online over bitterkas gehad. Nog nooit op gegoogled. De laatste keer dat ik het woord bitterkas in de mond heb genomen is in 2012 geweest, toen ik het dronk, in Spanje. Overigens zonder instagram of facebook op mijn telefoon te hebben toentertijd. Echter een dag nadat ik het er over heb (in het Spaans) verschijnt er een (spaanstalige!) advertentie van Bitterkas in mijn food, terwijl ik Malta ben. Overigens zou ik een Bitterkas advertentie altijd extreem opvallend vinden - het is een traditioneel drankje met een "target audience" van met name oudere Spaanse mensen. Een beetje alsof een 18 jarige student een advertentie krijgt van een "Lekker Advocaatje met slagroom". Erg opvallend, zou ik zeker wel herinneren als dat ooit eerder heeft voorgekomen (tenslotte mijn lievelingsdrankje geweest).
RIBEYE CLUB QUALITY MEAT CUTS
Er zijn talloze voorbeelden te noemen afgelopen jaar waarbij wel héél toevallige advertenties binnen een paar dagen opduiken in je Instagram feed. Echter deze spande de kroon.
We hebben een Barbecue met vrienden. Twee vrienden hebben het een uur lang uitvoerig over de meestal lage kwaliteit van vlees op Cyprus (Eén van hen had een extreem luxe stukje rundvlees meegenomen van een specialty slager). Vervolgens hebben ze allerlei specifieke slagers-terminologie gebruikt om de beste delen van een koe aan te duiden. Woorden waar ik nog nooit van gehoord had. Verder ook geen enkele interesse in aangezien ik vrijwel alleen gevogelte en varkensvlees eet (Rundvlees vind ik minder lekker, duur én 'unsustainable'). De volgende dag tegen de middag open ik mijn Instagram en tot mijn verbazing zie ik een advertentie voor "The RIBEYE CLUB : The best imported beef cuts in Limassol". (Ik was op dat moment in Cyprus, Limassol.).
[Afbeelding]
Laat ik duidelijk zijn : Dit gesprek vond plaats tussen twee vrienden (in het Engels). Ik heb zelf nog nooit een woord gerept over de kwaliteit van rundvlees in Cyprus, of wat dat betreft, elders in de wereld. Ik heb geen interesse in rundvlees en heb nog nooit iets gegoogled of getikt op Facebook, Instagram, Whatsapp of wat dan ook over rundvlees en "specialty meat cuts" oid. Toch, precies de volgende dag nadat het onderwerp besproken is in de buurt van mijn telefoon krijg ik deze advertentie te zien.
-------------------------------------------------
Dit zijn slechts een paar voorbeelden die ik mij nog levendig herinner. Ik heb echter minstens zo'n 6x afgelopen half jaar héél dubieuze advertenties gekregen die "toevallig" verschenen de dag nadat ik het er met iemand overs gehad had. Niet een week eerder, niet een week later. Ik heb ook nooit meer Bitterkas of Ribeye Club reclames gezien terwijl andere reclames regelmatig blijven herhalen (Random dingen die ik prima snap aan de hand van mijn Instagram/Facebook profiel en informatie).
Ik ken zelf ondertussen zo'n 10 mensen die mijn ervaring delen. Met Iphones en Androids. Recente en wat oudere Instagram versies. Eén vriend heeft een stok-oude instagram versie en die heeft het nog nooit meegemaakt.
De toevalligheid dat binnen <48 uur er een advertentie wordt getoond die over een gespreksonderwerp gaat is te groot. En ik moet dan dus ook concluderen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Instagram dus op (een aantal?) telefoons actief luistert naar informatie. En wat interessanter is, dit ook kan doen zonder dat er op dat moment internet aanwezig is. Er wordt dus blijkbaar een Speech to Text bijgehouden waarbij als bepaalde sleutelwoorden aanwezig zijn deze gematched kunnen worden met bestaande adverteerders binnen het Instagram platform. Dit is overigens geen optie waar de adverteerders zich van bewust zijn - ik doe zelf aan Instagram/FB management voor een bedrijf en er is héél veel in te stellen maar dit niet.
Ik hoop dan ook dat met het tonen van deze voorbeelden dat meer Tweakers kritisch gaan kijken naar hun advertenties op Instagram. Het overgrote deel van mijn ads zijn niks bijzonders en kan ik niet zo 123 relativeren aan iets wat ik gezegd heb. Ik zie ze elke dag en doe er niks mee. Maar zo nu en dan komt er iets langs wat gewoon absoluut onmogelijk is qua timing en precisie. Alsof ik nu hard op roep "Bebogeen is zo lekker, wat mis ik het" en morgenochtend staat er in mijn Instagram een ad voor Bebogeen.
Er zijn diverse voorbeelden op Youtube van mensen die dit getest hebben (Goed, Youtube...is ook geen wetenschapsplatform pur sang). Maar toch interessant om te delen, bijv. deze: YouTube: Facebook iPhone Listening into our Conversations for Advertising TEST (CATFOOD!).
Benieuwd naar de reactie van Tweakers (skeptici, nieuwsgierigen, ervaringsgenoten enz.).
Het kan dat de reclame alleen op dat ene apparaat is en blijft, toch zou het inderdaad leuk zijn om alle data te monitoren met een openwrt router, dán zie je pas écht wat voor data allemaal word verzameld...u_nix_we_all schreef op woensdag 25 april 2018 @ 16:17:
Interessante bevindingen. Het roept bij mij alleen wel wat vragen op. Ik neem aan dat de voice processing niet op de telefoon plaatsvindt, want dat kost best wat cpu, en dus batterij. Maar dat betekent dat er dus audio naar de servers gestuurd wordt om te verwerken, dat zou dan weer bandbreedte kosten.
Is het niet mogelijk om dit onomstotelijk vast te stellen door de uitgaande data van de telefoon te analyseren ?
Ik heb zelf geen instagram, of facebook of whatsapp , en ook niet de ervaringen die jij
[ Voor 10% gewijzigd door SpeakerTweaker op 24-05-2022 10:55 ]
Ik kan me zomaar het volgende voorstellen (en dat is ongeveer net zover gezocht als "Instagram luistert mee"):SpeakerTweaker schreef op dinsdag 24 mei 2022 @ 10:53:
Ik gisteren een vriend opgehaald. Die ging mee naar de Blokker omdat ik een Blender wilde kopen. Verder niet vooraf iets aan m geappt ofzo over een Blender. Wel had ik op google gecheckt voor prijzen etc.
Nog geen uur later krijgt die vriend van me een ad “30% korting op keukenmachines Blokker”. Hij had zelf helemaal niet op google gezocht ernaar of wat dan ook. Enkel meegegaan naar de Blokker.
Dus het moet bijna wel dat:
- zijn/onze locatiegegevens worden gelogd door Instagram
- mijn google zoekopdrachten worden binnen een uur (wss via/vanwege metadata whatsapp) gekoppeld aan zijn insta-ads.
- ik heb zelf enkel whatsapp en niet fb/insta apps dus dan zou whatsapp mogelijk ook locatiegegevens loggen?
Ik vraag me af of dat allemaal wel mag.
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
The sky above the port was the color of television, turned to a dead channel
me @ last.fm
Jester-NL schreef op dinsdag 24 mei 2022 @ 11:53:
[...]
Ik kan me zomaar het volgende voorstellen (en dat is ongeveer net zover gezocht als "Instagram luistert mee"):Zou Instagram/Meta/Google meeluisteren, dan hadden ze toch meegekregen dat jij die blender net had staan afrekenen, waardoor het blijven tonen van advertenties die daarover gaan niet heel zinvol is.
- Jij hebt (thuis) het een en ander zitten zoeken naar de prijzen bij Blokker. Lang leve de FB-pixel, en andere tracking-meuk van vrienden Google en Meta... je zoekopdracht is geïndexeerd door zojuist genoemden en gekoppeld aan je IP-adres.
- Jij loopt met vriend de Blokker in en slaat je slag. Gefeliciteerd met je nieuwe blender.
- Nieuw aanwinst wordt thuis gebracht, en telefoon van vriend maakt contact met jouw wifi (en DUS hetzelfde IP-adres als de eerdere zoekopdracht). Hij krijgt derhalve advertenties op basis van de eerdere zoekopdrachten vanaf dat IP-adres.
Het doel is verkopen... maar meestal zijn de advertenties toegesneden op een (al dan niet gedeelde) zoekopdracht, en een daadwerkelijke koop (waar je over het algemeen je (meeluisterende(??)) telefoon toch wel bij in de buurt hebt wordt ALTIJD genegeerd).
En dan nog wat: Er zijn vast wetten die het continue willen meeluisteren van dit soort meuk verbieden. En het zou niet (heel) moeilijk moeten zijn om te kijken met wat voor adressen je telefoon contact maakt buiten jouw interacties om... en sinds het begin van dit topic, heb ik (nog steeds) geen onderzoek kunnen vinden dat de stelling bewijst, alleen maar onderbuik. (DE uitzondering daarvan is dat Israelische gedrocht, maar dat haalt dan ook keer op keer de krant...)
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq