Waarom het ongeveer 300000km/s is dat is een kip/ei probleem.
Het feit dat er een lichtsnelheid is dat is vrij simpel te constateren met wat proefjes. Alleen je werkt dan met zulke foutmarges (/kleine afstanden) dat het op zichzelf niets zinnigs zegt over het gekozen getal.
Het begint al met 4 voorliggende vragen :
Waarom is een km een km? En waarom is een seconde een seconde? En waarom is km/s de eenheid voor snelheid? Wat is een vacuum?
Als je die 4 antwoorden hebt (waarbij je weer tegen andere magische constanten aan bent gelopen

) dan is het slechts nog een kwestie van verhoudingen.
Grofweg gezegd als je hebt geconstateerd dat licht niet overal tegelijk is (en dus een snelheid heeft) dan is het in het begin simpelweg grofweg gokken en daarop doorberekenen en je gok bijstellen.
Dat is ook de reden dat het praktisch veel beter is om de 30 notatie te pakken dan de 29,nogwat. De 29,nogwat die kan in wezen zo bijgesteld worden als een net iets hoger getal beter werkt (of net iets lager) terwijl de 30 die onnauwkeurigheid grotendeels in zich heeft.
Wikipedia zegt het op zich wel redelijk :
Later in de 19e eeuw ontdekte men dat de snelheid van het licht in vacuüm constant was (in termen van de meter en de seconde volgens de toenmalige definities), onafhankelijk van de beweging van de lichtbron, maar zelfs ook onafhankelijk van de beweging van de waarnemer
Want de definities van meter en seconde zijn ook door de jaren heen veranderd.
Oftewel als je het heel erg negatief wilt zeggen kan je zeggen dat het een random number is wat nog niet onwaar aangetoond is en waarmee je wel lekker kan rekenen. Alleen vooralsnog komen de berekeningen simpelweg goed uit met dit getal.
Wat ook wel leuk is in dit opzicht is om eens te kijken naar de definitie van lichtjaar en de grootte van bijv ons melkwegstelsel en wat er dan gebeurt als je gaat zitten morrelen aan de definitie van een meter of aan die van een seconde (wat in de vorige 2 eeuwen allebei voldoende gebeurt is).
Het grappige aan wetenschap is dat het lijkt heel accuraat te zijn, maar in basis (en dit is niet negatief bedoeld) is de notatie wijze grotendeels gebaseerd op een paar "magische getallen" die nergens meer te verklaren zijn en (in theorie) zo aan te passen zijn (als je even betere getallen produceert) alleen die wonderbaarlijk fantastisch werken want we kunnen er mee dingen uitdrukken van de grootte van het kosmos tot aan de grootte van een photon en het lijkt vooralsnog allemaal in verhouding te kloppen.
Oftewel zolang het klopt houden we maar een aantal magische getallen als onderliggende basis aan.
En als we over 100 jaar met ruimteschepen naar alpha centauri gaan en vanwege die afstand komen we erachter dat de lichtsnelheid niet klopt maar net iets naar boven of beneden bijgesteld moet worden, dan doen we dat gewoon op dat moment, het is slechts een magisch getalletje wat wonderbaarlijk werkt voor nu.