Tommert38 schreef op dinsdag 30 januari 2018 @ 23:07:
Nog 1 keer: een bestuurder mag wel degelijk rijden op een fiets
strook met een
onderbroken streep,
mits dit geen gevaar oplevert voor eventueel aanwezige gebruikers van de fietsstrook. Nergens in het RVV is te vinden dat dit niet zou mogen. Het is alleen verboden om stil te staan op een fietsstrook.
Het valt me op hoe onwetend en koppig velen hier zijn.
Over koppig gesproken...
Ik heb even 1 stukje bold gemaakt in jouw post... Als je namelijk toch wilt gaan muggenziften dan zou TS eerder al over de onderbroken streep hebben moeten rijden dan wat hij nu doet om jouw situatie te krijgen.
In dit filmpje nog over de streep gaan is misschien aan de ene kant wetstechnisch correct mogelijk, alleen aan de andere kant is het ook direct een kandidaat voor een artikel 5 als je die actie uitvoert.
Oftewel bewust foutieve plaatjes gaan posten vind ik eerder een teken van koppigheid, of je moet het onbewust gedaan hebben en dan krijg je te maken met onwetendheid.
Wat het feitelijke probleem is met dit soort cases is dat het een multi-interpretabel stuk is. En dat dit daardoor meestal door additionele hulpmiddelen bijgesteld wordt.
Laat ik het eens proberen te verduidelijken met een overdreven voorbeeld : Een rotonde met 16 rijstroken en alleen op de binnenste rijstrook is er verkeer (sterker nog, het is een file die compleet vaststaat enkel op die ene binnenste strook), mag jij dan op strook 16 gaan rijden als je haaientanden hebt?
Vanwege de haaientanden moet je al het verkeer op de rotonde voorrang verlenen (speciale regels voor rotondes).
Echter, wat betekent voorrang verlenen exact : "Het de betrokken bestuurders in staat stellen ongehinderd hun weg te vervolgen." en daar heb je je multi-interpretabele stuk. Want als er 14 rijstroken tussenzitten zijn dan alle bestuurders op de binnenste strook nog betrokken?
Ik zou zeggen (en ik vermoed velen met mij) praktisch gezien niet. Alleen dit is niet in de wet geregeld op aantal rijbanen of iets in die richting.
En natuurlijk kan er een automobilist zijn die in 1x alle 16 rijstroken gaat oversteken en die ik dan dus hinder, maar dan praten we over een andere situatie aangezien van rijstrook veranderen ook weer zijn regels kent.
En als ik er nu even 14 rijstroken vanaf haal en de buitenste rijbaan benoem tot fietsstrook, verandert dat iets aan de regels? Imho niet.
Hindert de fietser de TS / zijn ze alletwee betrokken bestuurders? Imho niet zolang de TS links rijdt en niet aangeeft naar rechts te willen zoals de situatie in het filmpje is.
Zou de TS rechts rijden (zoals in jouw tekening) dan hindert de fiets de TS en wordt het inderdaad wachten voor de fiets. Maar vooralsnog hindert de fietser de TS niet en hoeft de fietser dus niet te wachten.
Voor de wet maakt het niet uit of het 300 rijstroken op die rotonde zijn of 1, zolang het dezelfde rijbaan is is het dezelfde rijbaan en gaat het enkel om niet hinderen van betrokken bestuurders. Echter voor menig bestuurder maakt het wel degelijk uit of het 300 rijstroken zijn (en waar iedereen rijdt) of 1 en dan krijg je dus het multi-interpretabele stuk van wat betekent betrokken bestuurder en hinderen?
Ik zie nog 1 twijfelgevalletje en dat haal ik nou niet echt uit het filmpje, is de (auto)rijstrook wel breed genoeg om een zelfstandige rijstrook te zijn (waar ik zo snel even geen minimum definities van kan vinden alleen aanbevolen maten)?
Want ik ken genoeg wegen die eerst alleen 1 rijstrook waren maar waar de gemeente gewoon 1.5 meter van het asfalt overgekalkt heeft met rood en het een fiets(suggestie?)strook is gaan noemen. Echter daar hinder je elkaar per definitie omdat je als automobilist geen eigen volledige rijstrook hebt waarop je past.
Er zijn wat dit soort situaties betreft wel een aantal praktische aanbevelingen te doen :
- Als fietser stoppen omdat je genoeg malloten hebt die hun auto gewoon naar rechts gooien als ze de uitrit van TS moeten hebben
- Als automobilist erg op de fietser letten en je aanpassen naar de fietser zijn gedrag, want in het beste geval heb je qua voorrangswetgeving voorrang en ben je omdat je een zwakkere verkeersdeelnemer aanreed alsnog de pineut.
Alleen wetstechnisch gezien zit je met het multi-interpretabele "voorrang verlenen" waardoor rechter a met een autorijstrook breedte van 4,5 meter kan zeggen dat je elkaar niet hindert en rechter b met een autorijstrook breedte van 2,5 meter kan zeggen dat je elkaar wel hindert.