loki504 schreef op zondag 2 juli 2017 @ 23:22:
@
Anoniem: 172410 zover ik weet wordt bij refurbished alleen de kapot onderdelen vervangen. En wordt nagekeken. Maar als mijn 1 jaar oude iPhone een kapot scherm heeft gaat Apple echt niet de accu ook vervangen. Of de home knop die mogelijk al tig keer is ingedrukt. En daarom eerder kapot kan gaan door slijtage als een nieuw product.
Het heeft weinig zin die cirkel in te blijven gaan als hij (bewust?) niet begrepen wordt

. Maar ik zal hem nog één keer verder uiteen zetten, om te voorkomen dat er weer massaal mensen verkeerd geïnformeerd achterblijven.
De basis is en blijft conformiteit. De uitspraak over de iPhone is niet zozeer relevant, omdat het gaat over refurbished producten die reeds daadwerkelijk door een ander al in gebruik genomen waren. En dit is precies het punt waar veel mensen de fout maken te denken dat als iemand anders het uitgepakt heeft of uitgeprobeerd heeft, dat het product dan gebruikt is. Dat het niet in gebruik genomen mag worden is precies de basis van WKoA. Of het dan de winkel is die hem een keer aanzet ter controle, of een klant dat thuis doet, verandert niets aan het punt dat het niet in gebruik genomen wordt en dus ook niet gebruikt is.
Nu zal ongetwijfeld weer een hoop 'ik vind dat uitgepakt gebruikt is' langskomen, maar mensen moeten leren begrijpen dat de exacte betekenis van woorden voor de wet anders kunnen zijn dan in dagelijks gebruik, en ook veel minder breed geïnterpreteerd kunnen worden door limieten via wettekst en jurisprudentie.
Je ziet dus ook bij winkels als eerder aangehaald, dat sommige teruggestuurd artikelen wel naar een aparte, goedkopere sectie gaan, en andere niet. Afhankelijk van de staat van het product, wat weer overeenkomt met of de klant zich daadwerkelijk binnen de grens van uitproberen heeft gehouden of niet.
Heeft de klant dat niet, dan kan de winkel schade in rekening brengen. Die schade compenseert weer (deels) voor de lagere prijs als het weer verkocht wordt. Maakt de cirkel rond.
In het
vonnis over Apple waar blijkbaar ook veel aan opgehangen wordt, staat een aantal zaken die deze cirkel ook bevestigen. Het gaat om telefoons die al ergens daadwerkelijk in gebruik genomen waren, en dát is de reden dat het niet voldoet aan conform - een telefoon die nog niet in gebruik is genomen (maar best wel getest zou kunnen zijn). Het voorgaande afgeprijsde verkopen van zaken die wél al in gebruik waren genomen zie je hier ook terug.
Dat blijkt al uit het feit dat Apple dergelijke exemplaren voor een lager bedrag aanbiedt op haar eigen website.
Het is jammerlijk dat er (in ieder geval in het verslag) hier inderdaad het woord 'nieuw' gekozen is, welke geen definitie kent. Op zich begrijpelijk in een poging het begrijpbaar te houden voor het algemeen publiek, maar weer verwarrend voor wie er wat verder in wil graven. Een duidelijker keuze zou zijn geweest om 'nieuw' en 'in gebruik genomen' tegen elkaar af te zetten. Dat geeft ook duidelijker weer dat er meer is dan 'gebruikt'.
De uiteindelijke vraag is dus ook niet wanneer iets niet meer 'nieuw' is, maar wanneer iets niet meer conform is. De meest passende definitie die je daarmee aan 'nieuw' zou kunnen hangen gaat niet verder dan 'niet eerder in gebruik genomen', waarbij uitproberen / uitpakken / testen niet zo ver gaat als 'in gebruik nemen', zoals WkoA ook bevestigt.
Zoals het voorbeeld van de auto's en kilometerteller (zelf ook ervaren) ook schetst: als iets niet uitgepakt of aangezet zou mogen worden, kan technisch gezien de fabriek niet testen en staat het distributiekanaal voor grote problemen. Je kan ook niet stellen dat de fabriek het wel mag en de winkel of de klant niet. Zolang het zorgvuldig gebeurt en het niet zo ver gaat dat het in gebruik genomen wordt - wederom precies zoals WkoA stelt.
[
Voor 5% gewijzigd door
Anoniem: 27535 op 03-07-2017 10:56
]