BeToBe schreef op woensdag 10 mei 2017 @ 12:12:
Hoge boetes hebben niet alleen als doel om de dader te bestraffen en de 'staatskas' te spekken, maar ook om de maatschappij af te schrikken om te hard te rijden. Zelf ben ik een voorstander voor een minimum boetebedrag per overschreden km/u met een verhoging op basis van het inkomen. Zo weet je zeker dat iedereen het evenveel 'voelt'.
Echter ben jij, TS, een mooi voorbeeld van iemand bij wie boetes kennelijk niet werken. Ik heb niet het idee dat jij namelijk ervan geleerd hebt. Mij lijkt het dan ook goed dat er bij een overschrijding van 30+ (Bij 30 weet je zeker dat het niet 'per ongeluk' kan zijn of net tijdens een inhaalactie) standaard een (lichte variant van de) educatieve maatregel wordt opgelegd. Gewoon een korte voorlichting van 1 a 2 uur waarin wordt uitgelegd wat de gevolgen van te hard rijden kan zijn. Sommige mensen willen dat helaas niet helemaal snappen..
Oeh daar ga je wel hard op de man moet ik zeggen.
Hij beseft maar al te goed dat het fout is, mede doordat hij van het bedrag schrikt mag je wel de aannamen doen dat hij ervan geleerd heeft...
Er is gewoon een nieuwe discussie gaande over de hoogte van de boetes.
Zoals jij zegt (alleen dit stukje deel ik volledig met je, hier ben ik het helemaal mee eens): de boete moet gebaseerd worden op je inkomen. Iemand met flink veel geld die lacht zich kapot, iemand met minder geld komt in de schulden met alle gevolgen van dien..
Uiteraard er is altijd een oplossing/keuze: niet te hard rijden.
Maar wat dit met de veiligheid te maken heeft?? Als ik morgen weer een volvo met een mooie V8 brul blok voorbij zie komen met 175km/u waar 130 toegestaan is, die ligt echt niet wakker van een boete.
Iemand die daar 150km/u rijd (onbewust of bewust, maar wel veilig) die kan in de grote problemen komen dankzij de hoge boetes.
Mijn auto zou een max snelheid moeten hebben van 250-260km/u, persoonlijk ben ik nooit veel harder gegaan dan de 180km/u (in Duitsland uiteraard, 5 minuten rijden zit ik op zo'n weg).. Met 180km/u heb ik niet het idee alsof ik in een strijd zit met mijn eigen auto. Het rijdt comfortabel en imo zeer prettig.
Waarom is het daar wel veilig en in NL niet? Ondanks dat er op beiden wegen geen kip op de weg is en het wegdek op deze Duitse weg slechter is dan sommige wegen in NL?
Hier noemen ze het levensgevaarlijk, daar noemen ze het normaal. Ik snap de logica niet, want in mijn ogen is het helemaal niet gevaarlijk.. zolang:
1. je auto moet in goede staat zijn om het veilig hoge snelheden te kunnen doen (betere APK is vereist, net als in Duitsland de APK veel beter en strenger is).
2. er dienen weinig tot geen weggebruikers aanwezig te zijn (180km/u rijden in de drukke spits is kamikaze)
3. wegdek dient goed te zijn (mijn wegenbelasting gaat volgens mij regelrecht naar de productie van nieuwe flitspalen, maar niet naar een beter wegdek).
4. laat ze aub de lantaarnpalen aan laten op de snelweg.. Nee als ik naar Limburg rij dan mag ik door het donker rijden (op mijn eigen verlichting na) alle verlichting rondom de snelweg gaat uit..... Je mag 130km/u op deze weg, maar de verlichting zetten ze wel mooi uit (wederom een mooi voorbeeld: het draait om geld, niet om veiligheid).
Wat is hier moeilijk aan? Zoals ik zeg: hanteer een veel strengere en veiligere APK.. Controleer de auto op veiligheid, niet op milieu/boetes). Al heb je een prop in je band dan is je auto APK goed gekeurd.. Hoge snelheden zijn wel weer zeer gevaarlijk, maar het mag. Hier kunnen ze bijv al aangeven: oké je hebt een prop in je band, dat mag, maar je max snelheid is bij deze: 120km/u
Zoiets zou men al het idee kunnen geven van: ah de overheid denkt inderdaad aan de veiligheid van hun burgers.
Doen ze uiteraard niet, boetes zijn belangrijker.
Bolletje schreef op woensdag 10 mei 2017 @ 12:17:
[...]
Jewel, dat kunnen ze in de praktijk wel; met een boordsnelheidsmeting mogen ze je bekeuren op de pieksnelheid. Dat hoeft geen gemiddelde te zijn over een bepaald traject (de bekende 'wegmisbruikers' filmpjes), al moeten ze wel voor een traject volgen. Meting met boordsnelheid vergt wel ferme correctie voor de auto.
Echter.. de pieksnelheid bepaalt de agent. Daar kan je weinig tegenin brengen, omdat hij dat dan verklaart onder ambtseed. Wel moeten ze dan een over een traject je al volgen, maar dat is net als de pieksnelheid; er is (vaak) geen bewijs voor behalve de verklaring van de agent.
[...]
Nee, pieksnelheid mag ook. Ook bij boordsnelheidsmeting.
[...]
Verder is verhaal nog niet compleet; wat staat er nu op de boete als gecorrigeerde snelheid?
550 euro voor enkel snelheid is >40 te hard gecorrigeerd, wat vaak >50 te hard ongecorrigeerd is. Dan heb je nog tellerafwijking waar je al snel op 153 of harder op de teller hebt gereden.
Verder nog goed om te weten: >40 km/h te hard op snelweg of >30 km/h te hard bibek levert je een registratie in Justitiële Documentatie op en binnen 2 jaar weer een zware verkeersovertreding en er is sprake van recidive.
Dan gaat de boete regelrecht naar het RDW en de rijschool. Hadden ze maar niet moeten zeggen dat je minimaal 5-10km/u harder moet rijden om iemand in te halen. Zoals mijn vorige voorbeeld:
Stel de max snelheid is 120km/u
Je voorligger rijd 118km/u
Wat mag jij dan doen? Die gene inhalen, jij wilt gewoon 120 rijden en niet 118.
Hoe ga jij inhalen? Door met 2km/u verschil voorbij te gaan, oftewel, door precies 120 te rijden?
Ik mag hopen van niet, want dit zijn de levensgevaarlijke bestuurders.
Ik mag hopen dat jij met toch wel wat snelheid voorbij gaat, om je inhaalactie zo snel mogelijk te verrichten.
Met de ene auto gaat dit makkelijker dan de andere auto (sommige hebben natuurlijk niet het vermogen om veilig en snel in te kunnen halen, deze zouden dat dan imo ook niet mogen doen).
Conclusie, veilig inhalen (conform de rijscholen en het RDW) kan je boetes opleveren.
Veiligheid is minder belangrijk dan het geld wat in de kas terecht komt? Oja ik was het heel even vergeten, op basis van deze actie heb ik 2x in 2 dagen tijd een boeten gekregen dankzij een flitspaal. Dezelfde flitspaal nog wel en dezelfde inhaal actie. 2x net op dat punt passeer ik een auto met een paar km/u te hard

Flitspaal, tsja balen die denkt niet na, een agent dient wel na te kunnen denken en te zien dat het om een inhaalactie gaat. Ik heb ervoor gekozen om alle invoegende bestuurders (vlak voor deze flitspaal) maar te laten prutsen. Ondanks dat het tegen mijn gevoel ingaat (ik ga normaal altijd naar links zodat men veilig kan invoegen) denk ik niet meer aan de veiligheid maar aan mijn snelheid en bijbehorende boetes.
Als ik iemand wil inhalen die 118 rijdt, dan rij ik 125-128.. Vervolgens ga ik weer terug naar rechts zodra er voldoende ruimte is, daarna zal mijn snelheid terugzakken naar circa 120km/u.
Indien een agent een boete gaat uitdelen op basis van mijn pieksnelheid dankzij mijn inhaalactie dan mag dit uitgevochten worden tijdens een rechtszaak. Hierbij zal ik ook het RDW en mijn rijschool laten voorkomen.
[
Voor 37% gewijzigd door
LopendeVogel op 10-05-2017 12:48
]