Ik heb zo mijn eigen ervaringen met fietsverlichting en ben uiteindelijk wel tot bepaalde conclusies gekomen. Laat ik het maar eens opschrijven. Verhaal!
Toen ik een kleine 10 jaar terug een tijd in de avond voor de lichaamsbeweging wat rondjes begon te fietsen, ook over onverlichte polderweggetjes, heb ik in aanvulling op mijn klassieke fietsverlichting op banddynamo eerst één, en na hem even getest te hebben nog een tweede Basta Sun batterijlamp gekocht bij Halfords. Met halogeenlampje en vijf (oplaadbare) penlites gaven die voor die tijd een flinke hoeveelheid licht waarmee ik op onverlichte weggetjes goed uit de voeten kon. Omdat ze vooral zijn om te ZIEN en niet om gezien te worden is de brandduur maar enkele uren. Voordeel van twee is dat ik nu er wat onderdelen stuk zijn gegaan ik van twee nog één compleet werkend exemplaar over heb dat ik tot voor kort nog geregeld gebruikte. Het 'managen' van voldoende geladen batterijen en het bij je hebben van extra batterijen en die onderweg wisselen vond ik níét echt ideaal.
Een paar jaar terug werkte mijn achterlicht niet meer maar bleek het lampje niet stuk te zijn. Dan blijkt ook hoe simpel die verlichting is wat deels een KISS principe is maar deels ook TE simpel met massa via het frame en één vrij dun, zwak draadje dat tussen voorvork en frame waar het draadje naar het achterlicht in verdwijnt o.a. bij elke stuurbeweging een beetje buigt. Draadbreuk ergens? Het was het simpelst om maar een batterijachterlichtje te gebruiken dat ik toch eens bij de Mars repen cadeau had gekregen.

Alleen had die naast constant branden nog 7 verschillende knipperstanden de ik nooit gebruikte maar je moet wel 8 keer drukken voor het lampje weer uit is. Hándig joh zoveel 'functies'.

Toen ik een keer een verloren achterlicht op de weg zag liggen dat domweg een aan/uit knopje had werd dát gepromoveerd tot achterlicht.

Later kwam ik bij Action een ding tegen dat je onder je bagagedrager kon monteren i.p.v. de reflector die daar zat en die die reflector combineerde met een batterij LED lichtje met gewone schakelaar. Werkt best leuk en had het voordeel dat je ook bij stilstand nog gezien wordt maar natuurlijk vergeet je hem wel eens uit te doen en dan brandt het ding een dag voor niks wat weer enkele weken gebruik kost. En om de batterijen te wisselen had je een schroevendraaier nodig. Ook allemaal niet ideaal dus.
Ik had bij een Chinese webshop ook eens een LED zaklantaarntje gekocht dat ook een stuurhouder heeft en begon die meer te gebruiken i.p.v. die Basta maar ook soms in combinatie omdat ik nog maar één Basta had. Maar alleen als ik dat licht vóór nódig had. Om gezien te worden deed mijn oude voorlamp op dynamo zijn werk.
Toen begon een paar maanden geleden mijn achternaaf stuk te gaan en kocht ik een nieuwe achternaaf, velg en spaken en bouwde daarmee een fonkelnieuw achterwiel. Daardoor was ik bij mijn research naar een achternaaf met versnelling en trommelrem ook het e.e.a. tegengekomen over naafdynamo's en aangezien mijn dynamo sinds de montage van een nieuwe voorband véél meer slipte en ik het werken met al die batterijen en losse lampjes op je stuur die je er steeds op moet zetten en af moet halen als je je fiets ergens neerzet aardig zat begon te worden besloot ik ook een nieuw voorwiel te bouwen met een nette naafdynamo erin. Ook omdat die tevens meteen een grotere remtrommel had dan de oude, net als de nieuwe achternaaf, en ik met mijn lijf van twee meter een beetje extra remvertraging wel kon waarderen.

Twee vliegen in één klap.
Ik had daar ook wat over rondgeneusd op het internet en had geleerd dat de trapweerstand véél geringer was dan van een (gemiddelde) banddynamo en dat de constante onbelaste draaiweerstand écht verwaarloosbaar zou zijn. Ook las ik dat in de US men de dynamoverlichting blijkbaar aan het ontdekken is die daar niet of nauwelijks gebruikt werd en daar nogal enthousiast over is.
Met de nieuwe naafdynamo moest er natuurlijk ook gelijk nieuwe LED verlichting vóór en achter komen. Ik kwam voor het moment terecht bij de Herrmans H-OneS, hier te zien in hun
lichtsimulator en toen ik in een review over een achterlicht bij
Amazon las dat een gebruiker over dat licht zelfs complimenten van autobestuurders kreeg besloot ik dat die ook wel zou voldoen.
Met dat voorlicht heb ik geen Basta Sun en zaklampje op het stuur meer nodig. Het geeft meer licht dan die twee Basta's samen gaven. Omdat het op een beugel op mijn stuurpen zit kan ik er makkelijk bij om het aan en uit te schakelen en om de bundel wat te richten al naar gelang de omstandigheden. Wat lager in het stadsverkeer om niemand te verblinden (wat inderdaad knap irritant is) en wat hoger op de afgelegen onverlichte weggetjes om wat verder vooruit te kunnen zien.
Ik moet zeggen dat als je wat vaker in het donker fietst zoals ik nu doe en vooral ook als je licht nodig hebt om te zien en niet puur om gezien te worden dat een naafdynamo met krachtige LED lamp wat mij betreft absoluut ideaal is. Je hoeft nooit meer na te denken over opgeladen batterijen. Het licht is altijd beschikbaar en het voldoet ook om te zien op donkere weggetjes. Daar heb je dus geen krachtige verlichting op batterijen meer voor nodig. Alleen voor wat extremer fietsen in onverlicht terrein zul je krachtigere verlichting die alleen maar op batterijen/accu kan werken nodig hebben.
Wat betreft de grote aantallen mensen die met slechte verlichting rondfietsen. Het is voor een groot deel een mentaliteitskwestie. Ook al kúnnen mensen voor een paar euri een redelijk batterijlampje op hun fiets zetten dan nóg doen te veel het niet. Of ze wisselen geen batterij als die eenmaal leeg is. Dat moet je als overheid dus voor je beleid incalculeren als je de realiteit niet wilt negeren.
De klassieke fietsverlichting stamt qua technologie nog uit de tijd dat de meeste mensen fietsten en er nog amper auto's waren. Het is nu in druk verkeer aanzienlijk riskanter om slecht zichtbaar rond te rijden. Vandaar ook dat er later de verplichtingen bij zijn gekomen om een passieve rode achterreflector en reflecterende zijkanten op banden te hebben. Allemaal om al te compenseren voor dat slechte gedrag van mensen t.a.v. adequate verlichting.
Die klassieke verlichting met banddynamo en massa via het frame wat door roestige contacten kan falen is achterhaald. Batterijverlichting kan heel aardig werken met wat slimme functies maar heeft toch altijd geregeld aandacht nodig, waar teveel mensen helaas te weinig discipline voor kunnen opbrengen. Dus doe je er verstandig aan mensen tegen zichzelf te beschermen. Als overheid doe je in dat soort situaties niet aan individuele verschillen. Je moet zelfs niet alleen voor de grote gemene deler gaan maar ook juist voor de minst gunstige omstandigheden. Dáárvoor moet je regelgeven.
De kosten van adequate verlichting op elke nieuw geleverde fiets hoeft helemaal niet zo hoog te zijn. Toen de Japanse automerken de westerse markten veroverden slaagden ze daar mede in omdat allerlei zaken die bij de westerse merken als hele dure extra accessoires werden geleverd (autoradio, elektrische ramen, achterruitverwarming etc.) door hun als standaard bij elke auto in de fabriek aan de lopende band werden ingebouwd. Dat drukte de kostprijs aanzienlijk. Daarmee konden ze een aantrekkelijker product aanbieden voor een zéér concurrerende prijs. Als je in Nederland wettelijke eisen zou stellen om bijv. een verplichte naafdynamo met degelijke en betrouwbare automatische verlichting met standlicht in te bouwen dan wordt elke nieuwe fiets niet erg veel duurder en omdat iedereen het zo moet leveren is er ook een level playing field qua concurrentie. Het enige dat roet in het eten kan gooien is de in dit soort gevallen volslagen contraproductieve neiging naar 'Europese' regelgeving die geen rekening houdt met de individuele verschillen en behoeften t.a.v. dit soort zaken in de verschillende landen.
Nederland is een fietsland. Door de kleine afstanden en de dichte bevolking is het voor veel mensen haalbaar om woon-werk en woon-school afstanden per fiets af te leggen. Door de hoge bevolkingsdichtheid levert dat dan wel een zeer intensieve 'menging' van auto's en fietsen op. In andere, grotere, minder dichtbevolkte landen is dat veel minder sterk het geval. Daarom hebben wij hier andere regelgeving nodig dan elders om adequaat te kunnen zijn. En daarbij hoort ook adequate handhaving. Die wegbezuinigen is van een ongelofelijke kortzichtigheid. Elke fietser die door slechte verlichting voor de rest van zijn/haar leven in een rolstoel of erger moet doorbrengen kost een enorm bedrag aan zorgkosten, alleen... die komen later pas en staan niet in de boeken van het ministerie dat die handhaving zo lekker efficiënt wegbezuinigt.
Het is met beperkte middelen goed mogelijk om veilige en duurzame VASTE verlichting in een fiets te bouwen die er niet makkelijk afgesloopt wordt wat helaas in onze samenleving een irritant verschijnsel is. Dat mensen in grote steden met barrels rondfietsen omdat elke nette fiets gejat wordt maakt dat die mensen helaas hun toevlucht zullen blijven (moeten) nemen tot 'noodoplossingen'. Want zo beschouw ik ze toch wel. Een naafdynamo waarvan je de weerstand eigenlijk niet merkt en die krachtige verlichting aandrijft die in >95% van de situaties voldoet is wat mij betreft écht ideaal. Het retrofitten is natuurlijk lang niet altijd praktisch haalbaar maar voor nieuwe fietsen zou het van mij de norm mogen worden. Ik wil niet meer terug naar iets anders. Een ervaring die velen mét mij hebben denk ik.
Voor het moment heb ik nog een twee-aderige kabel buitenom langs het frame naar het achterlicht getrokken. Ik wil nog eens een keer rustig een nieuwe draad grotendeels binnendoor trekken ter vervanging van de oude draad. Er wordt speciale sterke twee-aderige coaxiale ronde stroomdraad geleverd door de maker van de (dure) Son naafdynamo's die ik daar evt. voor wil gebruiken.
Nog even over allerlei vormen van corrosie die hier langs kwamen, ook m.b.t. aluminium. Ik heb het gevoel dat gebruik van aluminium frames en velgen voor fietsen niet in de laatste plaats gebruikt wordt als 'verkoopargument' (want lichter) door de fietsbranche. Net als lichtmetalen velgen en turbo's en nodeloos krachtige motoren in auto's. Die geven mensen een heel prettig gevoel want dat zijn zaken die hele 'sportieve' (race) auto's ook hebben. Hartstikke écht dus.

Zo ook met racefietsen waar wedstrijden mee gereden worden waarbij een honderdste seconde het verschil kan maken tussen winnen of niet. Daarbij moet je dan op elk onsje en elke gram letten maar daarbij moet je dan wel compromissen sluiten t.a.v. zaken als sterkte en duurzaamheid en ga je extra kosten voor lief nemen. Nu ben ik bij de nieuwe wielen die ik heb gebouwd voor RVS velgen gegaan. Die zijn zeer sterk en ook helemaal niet bijzonder zwaar. Wel duurder dan gewone stalen velgen maar daar heb je dan het voordeel van corrosievrij voor terug.
Voor een gebruiksfiets voor woon-werk/school/boodschappen en zelfs recreatieve toertochtjes in dit vlakke landje waarbij je dat gewicht niet frequent omhoog moet zeulen zijn wat extra kilo's eigenlijk volslagen oninteressant. De fietser zelf (en evt. bagage) maakt het óvergrote deel uit van het totaalgewicht. Een fiets voor dergelijk gebruik een paar kilo lichter maken is dan eigenlijk ook weinig meer dan wat gerommel in de marge. Maar het stáát zo leuk in de aanprijzingen die door de marketingafdeling geschreven wordt.

Net als méér megapixels in digitale camera's (die tot meer ruis bij weinig licht leiden) wil men ons laten geloven dat méér gewichtsbesparing iets is dat wij altijd moeten willen. En dáárom mag die fiets dan natuurlijk ook weer duurder zijn begrijp je wel?

Maar die 'ouderwetse' stalen fietsframes van de degelijke Hollandse merken als Gazelle gaan wel generaties mee. Die zijn ook niet van 'pisbakkenstaal' gemaakt. Een fiets significant duurder maken voor een paar kilo gewichtsbesparing is voor 98% van de gevallen niet tot nauwelijks zinvol vermoed ik.
Als de meer onzinnige prijsverhogende zaken van fietsen afgehaald worden kan men ook weer wat meer kosten steken in écht goede verlichting waarmee een zéér reëel aspect, veiligheid, gediend wordt en niet het ego van de fietser gekieteld wordt.
Lijkt mij de betere keuze.
[
Voor 201% gewijzigd door
CaptJackSparrow op 20-03-2017 16:29
]