Even in hakend op de vragen over hobby en vrijetijdsbesteding, persoonlijk vind ik dat erg relevant. Als sollicitant vind ik dat soort vragen ook helemaal niet vervelend, juist omdat ik ze namelijk kan gebruiken om iets over mezelf en mijn eigen houding te vertellen.
Ik klim bijvoorbeeld (rotsklimmen / sportklimmen), zowel binnen als buiten. An-sich zou dat niet zo interessant zijn, ware het niet dat klimmen een sport is van je mentale en fysieke grenzen verleggen, van angsten overwinnen, van risico's inschatten. Maar ook een sport die enerzijds heel erg sociaal, anderzijds heel erg solistisch is.
Als je klimt is je wereld extreem klein. Jij en de rots (of binnen: jij en de wand). Diegene die op de grond staat heeft eigenlijk maar 1 functie: voorkomen dat jij dood valt. Toch geef je letterlijk je leven uit handen aan die persoon en dat zie je na het klimmen weer terug. Er word gepraat, er word bier gedronken, er word geBBQt. Buiten slaap je in tenten en vertel je levensverhalen aan elkaar.
Klimmen is een sport van passie, van doorzetten. Veel meer dan alleen een sport, is het ook een manier van leven.
Juist DAT neem ik mee in mijn werk. Er zijn flinke parallellen te trekken tussen hoe en waarom ik mijn sport bedrijf en hoe ik in het leven, in mijn werk sta.
Zo'n vraag vind ik dus persoonlijk heel erg relevant en het antwoord op zo'n vraag kan voor mij bepalend zijn of een sollicitant past bij de functie, bij het bedrijf en de afdeling, maar in dit heel specifieke geval, ook bij mij. Diegene word immers mijn directe collega en als ik mezelf niet 8 of meer uur per dag, 5 of meer dagen per week met iemand samen zie werken, met uitschieters naar nachten en weekenden door (want grote storingen en gepland onderhoud) nemen we die persoon niet aan.
Juist omdat het zo'n intensieve samenwerking word, ben ik heel erg op zoek naar de mens achter de sollicitant. Technische kennis is belangrijk maar aan te leren. Dingen als ethiek zijn heel wat lastiger.
Ná Scaoll. - Don’t Panic.