Trommelrem schreef op woensdag 30 november 2016 @ 11:06:
[...]
Interessant stukje geschiedenis. Ik ben al met enkele tientallen auto's van voor 1992 Rotterdam in geweest en omdat die een katalysator op kenteken hebben mag dat gewoon. Voor zover ik weet bestaat de katalysator ook al sinds de jaren '80 en staat U9 ook voor de vereisten "USA jaren '90." Ik wist niet dat er uberhaupt auto's bestonden zonder U9 uit die periode.
Maar omdat de Porsche 911 3.6 Turbo dus geen U9 heeft, mag deze dan wel of niet Rotterdam in? Ik neem aan van wel, omdat in principe iedere auto behalve de echte oldtimers Rotterdam niet in mogen. Wat is eigenlijk het nut van die regelgeving als toch iedere auto Rotterdam in mag, behalve de klassiekers?
[...]
Die rare scheve vakken parkeer ik ook gewoon achteruit in. Vooruit inparkeren zal ik nooit meer doen. Ik kan het niet. Een keertje geprobeerd, ik doe het nooit meer.
[...]
Achteruit inparkeren bespaart brandstof en milieu omdat je 's ochtends direct kunt wegrijden naar een normaal toerental ipv stationair en daardoor je motor eerder op temperatuur is.
Omdat die mechanische injectie en daardoor geen katalysator heeft, denk ik niet. Al denk ik dat dit model in meerdere uitvoeringen beschikbaar was, dus ook met elektronische injectie/lambda/3weg kat. Dit was ook een kostenplaatje, zolang een land geen strengere eisen invoerde bleef men de oude vertrouwde techniek leveren.
Je kunt bij de rdw denk ik U9 stempel krijgen na een herkeuring, want alle autos met lh jetronic 2.x vanaf 1984 hebben alle een computer/lambdasonde en 3wegkat.
Wat ik niet snap dat er niet naar aantal kleppen wordt gekeken. Veel merken hebben nog lang 4cyl 8 kleppers geleverd ipv duurdere 16 klepper met dubbele nokkenas. En dat, ondanks elektronische injectie, veel vervuilender voor het milieu dan 4 kleppen per cylinder.
Denk je nu echt dat een 30 jaar oude kat nog ietd nuttigs doet. Die metalen zijn wel uitgewerkt. En waar die kats worden gerycled, als dat uberhaupt gebeurt, onstaat een groot milieu probleem.
Je ziet het ook bij moderne diesels sinds het roetfilter. Keur dat ding niet af, maar zo heilig is dat ding niet. Ruik maar eens, een hele vreemde chemische lucht die niet naar het ouderwetse dieselrook ruikt. Nanofijnstof, nog gevaarlijker en dan die zelfreinigende functie bij stilstand. Wordt het milieu niet tijdens het rijden belast, maar als die stilstaat op je oprit. Dus nee veel verder dan de ontwikkelde techniek uit de jaren 80 zijn we helaas nog niet. Behalve dan dat de brandstofinspuiting iets nauwkeuriger gaat. Al betwijfel dat als ik de zeer complexe brandstof/lucht verhouding schema's uit de jaren 80 erbij pak van bosch lh jetronic 2.x.