Dat is geen DRL, maar ordinair stadslicht. DRL zijn losse lampen met een eigen, uniek lichtbeeld.
anessie schreef op dinsdag 08 november 2016 @ 16:47:
Hier in België zie ik net veel vaker VW's met standlichten rijden ipv echte dimlichten.
Gisteren ook nog een dikke bmw 5 in volle regen spray op de autosnelweg: achterlichten niks, voorlichten led wél aan. Toch raar als dat door bmw ingenieurs zo bedacht is.
Ikzelf rijd trouwens steeds met dimlichten aan tenzij de zon echt schijnt en het is half zomer. Mijn oude kar heeft geen DRL. Ik wil net gezien worden. Het valt me op dat er veel minder volk vlak voor mijn neus blijft hangen/invoegt.
Nooit een accident, wijt ik deels aan mijn verlichtingsgedrag.
Het is inderdaad wel bedroevend dat in deze tijden waar zoveel op sensor kan nog steeds 1/5de erin slaagt zonder verlichting rond te bollen in de schemering of stortregen. Bij de fietsende jeugd is dat dezelfde statistiek.
Ingenieurs hebben dat niet bedacht, het was EU-wetgeving die voorschreef dat DRL alleen zonder achterlichten gebruikt mocht worden. Auto's die onder die wetgeving vallen, hebben daarom ook extra reflectoren aan de achterzijde (vaak verticaal op de hoeken).
De regel is inmiddels veranderd naar dat achterlichten ook moeten branden. Maar omdat dergelijke regels alleen gelden voor auto's die na een bepaalde datum geproduceerd zijn, rijdt er nu nog een groot aandeel met alleen DRL aan de voorzijde rond. Dat kan je de eigenaar van die auto moeilijk kwalijk nemen.
Wel het punt dat ze niet omschakelen van DRL naar dimlicht als het donker wordt. Er zijn mensen die het verstandig vinden om niet de auto-stand te gebruiken, maar hem handmatig laten staan of die het verschil tussen DRL en dimlicht niet snappen (er brand toch licht?).
Het venijn met DRL is dat één van de belangrijkste hints voor de bestuurder (het ontbreken van licht aan de voorzijde) niet speelt, want DRL geeft voor de gemiddelde bestuurder (die ook al niet door heeft dat één dimlicht niet werkt) genoeg licht om te denken dat de normale verlichting werkt.
Maar in algemene zin geldt hetzelfde als bij fietsers, de meeste mensen redeneren met verlichting vanuit hun eigen positie. Als zij genoeg zien, achten ze het niet nodig om (de juiste) verlichting te voeren. Dat verlichting ook een belangrijke rol speelt het in het zichtbaar zijn voor het overige verkeer, realiseren veruit de meeste mensen niet.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier