Roomborstplaat:
500 g kristalsuiker (géén basterd!)
100 g water
200 g slagroom
75 g fondant
Smaakstof (merg van 1/4 tot 1/2 vanille stokje, wat oploskoffie, cacao, drank (dan misschien beter 1 of 2 graden warmer koken)
Voor de fondant, denk ik dat je wel rolfondant uit de supermarkt kan gebruiken. Ik heb vandaag even gekeken, daar zitten geen hele gekke dingen in. In de bakkerij gebruiken we fondant met minder toevoegingen (hij hoeft niet uitgerold te worden).
Je kan ook poedersuiker gebruiken, maar aangezien de kristallen daarvan grover zijn dan bij fondant, zal de borstplaat ook grover van structuur worden.
Voorbereiding:
Dompel een paar vellen bakpapier onder in water, en haal deze vlak voordat de massa op temperatuur is uit het water. Schud de druppels er even af, en leg ze op een goed vlakke ondergrond. Zet hierop de vormen (hartjes of ringen, of koekstekers in leuke vormpjes, of natuurlijk een
borstplaatmat).
Als je houten gereedschap gebruikt, week dit dan in water, zodat het geen water meer opneemt.
- In een ruime pan (het bruist enorm!) water, suiker en slagroom aan de kook brengen. Onder rustig roeren koken tot 92 ºR (=115 ºC).
- Dompel de onderkant van de pan daarna heel even in koud water, om te zorgen dat de temperatuur niet doorloopt. (Ook niet te lang, je wilt niet dat de massa erg afkoelt. gewoon alleen de bodem even erin en gelijk weer eruit).
- Voeg de fondant en de smaakstof toe, en blijf rustig roeren, totdat de massa dikvloeibaar wordt. Nu stop je met roeren, en giet je de massa in de vormen. Voor borstplaatmatten is een vultrechter wenselijk (maar gezien de prijs van die mat en zo'n trechter, ga ik daar verder niet op in).
- Je kan de massa het beste af en toe een klein beetje doorroeren, maar niet teveel want dan wordt hij te stevig.
- Laat de vormen nu stevig worden, wanneer na een paar uur de vormen afgekoeld en stevig zijn, haal je ze voorzichtig uit de vormen, en van het papier, en leg je ze op een schone ondergrond op z'n kop te drogen. Dit totdat de onderkant ook droog is.
- Als je bovenstaande goed hebt gedaan, zal de bovenkant mooi glanzen, en smelt de borstplaat heerlijk op je tong. Heb je het iets minder goed gedaan, dan zal hij grover en dof(fer) zijn, maar nog steeds prima smaken.
Klein stukje technologie erachter:
- Door het koken tot een bepaalde temperatuur reguleer je de suikerconcentratie (je verhoogt het kookpunt, en bij een bepaald kookpunt hoort een bepaalde suikerconcentratie (of andersom een bepaald vochtgehalte).
- Je hebt nu een over-verzadigde suikeroplossing.
- Op het moment dat je daar de fondant (hele fijne suikerkristallen) aan toevoegt, zal de hele massa gaan kristalliseren. Hoe langer je roert, hoe meer kristallen er gevormd worden. Als je te kort roert, zal de massa grover kristalliseren, en harder worden. Als je te lang roert, krijg je zoveel fijne kristallen, dat de massa niet meer te gieten is...
- Zou je de massa niet "enten", door kristallen toe te voegen. Dan zou hij uiteindelijk uit zichzelf gaan kristalliseren, maar veel grover dan je wilt. Stel dat je pan af laat koelen zonder kristallen, en je zet hem dan hard neer, is de kans groot dat je door de hele pan grove kristallen ziet vormen (maar dat kan je beter testen met alleen water met suiker en nog wat hoger koken (125 ºC ofzo)). Dat is altijd een kettingreactie, als er eenmaal 1 kristal gevormd is, gaan er steeds meer kristallen daarnaast vormen en zie je dat zo door je hele massa trekkken!
Aanvullinkje:
Borstplaat blijft makkelijk een paar weken goed, als je het in een afgesloten trommel bewaart. Er zullen na verloop van tijd wel witte vlekken ontstaan, daar is dan een grove suikerkristal ontstaan. We noemen dat "uitgreinen" (greinsuiker is van die grove suiker die op jan-hagel koekjes gebruikt wordt). Kan helemaal geen kwaad, smelt alleen niet zo lekker meer op je tong. Hoe beter je het "enten" hebt gedaan, hoe langzamer dit proces gaat. Door uitdroging wordt het wel versneld.
[
Voor 9% gewijzigd door
Wild Chocolate op 10-10-2018 22:43
]