Ik vind dat een erg twijfelachtige en zichzelf al tegensprekende stellingname..
Problemen *voorkomen* door er niet over te praten is altijd een slechte strategie, die hooguit problemen uitstelt, tot in het geval van een relatiebreuk dan een mogelijke 'vuile scheiding' heftiger kan maken (ik heb in mn omgeving enkele malen verschillende vormen van relatiebreuken meegemaakt, zowel 'vriendschappelijke' alswel erg 'vuile' breuken die ook tot een stevige openlijk uitgevochten conflict uitmondde, verdeling van eigendom was vrijwel altijd een factor hierin, zowel ruzie erover alswel de mogelijkheid dat een partner 'voor de lieve orde' toch van een hoop claims afziet, ondanks dat hij daar sterk in staat).
Het vooraf en gedurende de relatie meermaals praten over financieen is geen methode eventuele ruzies bij een breuk te voorkomen, maar kan wel de brandstof voor zulk een conflict verminderen.
Hoe mensen dit uiteindelijk qua uitvoering met elkaar oplossen is altijd persoonlijk en het is niet zinnig een eigen persoonlijke keuze opens hier voor te stelen alsof *iedereen dat moet doen, omdat iets anders 'niet goed' zou zijn.
Twee dingen daarbij die mensen imho altijd wel zouden moeten overwegen/meewegen:
1) Er is een verschil tussen een vermogen/eigendom ingebracht bij het intiele aangaan van een relatie (dus bv een spaarvermogen bijeengespaard voordat iemand zijn/haar partner leerde kennen) -
en anderszijds het inkomen dat iemand verdient gedurende de relatie, en gedurende een situatie waarin men ook gedeelde lasten samen deelt (zowel financiele lasten alswel ook andere lasten, bv het 'regelen' van een huishouden en werkzaamheden daarbinnen).
2) Tijd is ook een factor, een prille relatie is zeker ook anders dan een langdurende relatie waar men ook al een heel verleden heeft en gezamelijke verantwoordelijkheden en ervaringen..
Ook kan het verleden van iemand sterk meespelen (ik heb bv een oudere vriendin die op haar 60e met een man ging samenwoonde en uiteindelijk trouwde die al uit een eerder huwelijk twee dochters had, uiteindelijk heeft ze afgezien van een eigendomsrecht op zijn woning, waar ze gingen samenwonen, het eigendom ging naar zn dochters na zn overlijden, maar zij behield en behoud nu nog een woonrecht ).
Afspraken rondom financieen zijn nooit geheel in 'beton' geschreven en het kan zinnig zijn altijd wel een bereidheid te hebben eventueel deze te heroverwegen, als er bepaalde argumenten daarvoor aangebracht worden, moet dat besproken kunnen worden...
An sich zou het niet moeten zijn dat als een partner bepaalde wensen heeft over de financieen (of over bv takenverdelingen en/of plichten in het huishouden of de relatie), dat enkel het aangaan van een gesprek daarover al als een 'aanval' op de relkatie zou gelden.. wel gelden altijd de afspraken die ooit vastgelegd zijn (of als er niks vastgelegd is geld gewoon 'gewoonterecht') als beginpunt voor een eventuele aanpassing en moet beargumenteerd zijn waarom en aanpassing nuttig zou zijn
[
Voor 4% gewijzigd door
RM-rf op 04-11-2015 13:16
]
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen