H!GHGuY schreef op maandag 17 maart 2014 @ 12:41:
Wow. Iemand wijst je ook even op de gevaren van met een auto die een eind over halfweg is om de old-timer-stempel te krijgen, over de autobahn te sjeezen en je wordt direct aanzien als veiligheidsnazi.
Zeg me eens: welke veiligheidsvoorzieningen heeft die wagen?
- ABS?
- Airbag? Vooraan, opzij? Kunnen ze meerdere keren opblazen?
- Verbeterde wegligging na jaren onderzoek?
- kreukelzones en verstevigde kooi? Volgens de laatste kennis?
- tractiecontrole?
- radar met automatisch remmen?
- ...
Whut? Alsof het onverantwoord(er) is om een auto zonder radar met automatische remmen te rijden op hoge snelheid
Enige van dit lijstje dat direct relevant is IMHO is de wegligging. De rest is kwestie van je voertuig kennen en z'n grenzen (en die van jezelf) te respecteren. Ook binnen de bebouwde kom moet je anders rijden als je langere remweg hebt, zeker bij dubieus ondergrond (want geen ABS en traction control).
Wat mij vooral opvalt is dat mensen met al deze features (te) weinig rekening houden met andere weggebruikers die ze niet hebben en gevaarlijk gaan bumperkleven of nog erger onnodig hard remmen waardoor achterliggers erop knallen- al is dit natuurlijk niet exclusief aan >130km/u rijden.
Niemand komt ongeschonden uit een crash aan 160km/h. Maar de kans dat je als plant verder moet is kleiner in een recente, veiligere wagen dan in dàt. Ik heb zelf ook met een Golf 3 gereden en ik heb hem ook geplooid (ABS had mijn ongeval waarschijnlijk voorkomen of herleid tot wat lichte bumperschade).
Lijkt me sterk. Als ABS zoveel uitgemaakt had betekent het dat je zonder ABS te hard doorgeremd hebt waardoor je grip en dus controle verloor. Zie punt over grenzen auto kennen en ernaar handelen.
Ik vond de wegligging bij hogere snelheden (>140) altijd beangstigend.
Erg terecht dat je dan niet (structureel) >140km/u reed
Subjectieve inschatting van combo bestuurder + auto dat het geen goed idee is. Maakt niets uit wat de objectieve situatie is, wat de technische toestand is of wat dan ook. Als je er geen vertrouwen in hebt, niet doen.
En, nee - op een autosnelweg rij je meestal niet tegen betonnen muren (tenzij je de paal van een brug weet te passen), maar een stilstaande of traag rijdende wagen kan al voldoende ersatz zijn om een goeie bang te geven.
Meestal ben je beter af met een betonnen muur dan een andere auto. Kreukelzones werken veel beter met een niet-meegevende egale voorwerp.
Wat denk je dat achterop een wagen knallen die 90km/h rijdt doet? 160-90 = 70km/h voor de eerste botsing bij gelijke massa. Knal je achterop een lichte vrachtwagen met dubbele massa dan ga je al richting een equivalent van 115km/h, als mijn fysica me niet in de steek laat.
Mijn onderbuik zegt dat je dat niet zomaar mag stellen, maar inelastische botsingen is ook hier dermate lang geleden dat ik dat niet kan onderbouwen
Je punt is wel geheel valide, waarbij meespeelt dat zo'n vrachtwagen meestal een stuk hoger is dan jouw auto. Onderdoor schuiven is een reeel risico - geen versterkte kooi die je dan nog helpt.
Toch vind ik ook hier dat technische snufjes op de auto secundair zijn aan inschattingsvermogen. Als een vrachtwagen twee meter voor je neus naar links komt helpt ook geen ABS of traction control. Het gaat er dus om dat je een veilige marge inbouwt en als je aan de grenzen daarvan komt alvast afremt (cq gas los) voor het geval dat. Hoe groot die marge is verschilt per auto en zal met ABS mogelijk korter kunnen zijn dan zonder, maar eigenlijk zou je het altijd zo groot moeten nemen dat ongeacht wat de vrachtwagen doet, je er niet achter hoeft te komen of ABS werkt.
Kom ik weer met m'n motor aanzetten: 10% van motorrijbewijs is leren hoe je zo'n geval op twee wielen bestuurt en overeind houdt. Overige 90% is anticiperen, anticiperen, anticiperen. Zelfs op de modernste motor blijf je je eigen kreukelzone. Voorrang hebben heb je niets aan als je dood bent. Alles draait dus om vooruit kijken, interpreteren wat mensen doen, waar ze over een tijd zitten en wat ze dan gaan doen - en om zelf zodanig te rijden dat je zichtbaar bent, dat je eigen intenties helder zijn - maar in geval van twijfel je altijd eieren voor je geld kiest want bij aanrijding ben jij plat. Of je een airbag hebt of niet (ja, er zijn motoren met airbags

) doet daar zo goed als niets vanaf, je wilt gewoon geen aanrijding.
Niet geheel toevallig is dit exact wat je op zeer hoge snelheid ook met vier wielen wilt doen. Als je erachter komt hoe effectief je airbags en kreukelzones zijn en hoe stevig je kooi wel niet is, is het gewoon te laat en heb je een grove inschattingsfout gemaakt - ook als is de ander fout en had hij je voorrang moeten verlenen. M.i. leiden teveel veilgheidsfeatures af van deze fundamentele waarheid.
Dit zie je trouwens terug in ongevalsstatistieken. Oldtimers (die geen enkele veiligheidsfeature hebben) maar vooral ook youngtimers (die muv gordel en iets wat voor kreukelzone door moet gaan ook niets hebben) die als daily drives gebruikt worden zijn veel minder bij ongelukken betrokken dan moderne auto's, ook niet op de snelweg, waar ze net zo hard rijden als de mensen met gloednieuwe bakken met airbags, traction control, ABS en de rest. Bij oldtimers kun je nog zeggen dat bestuurders veel voorzichtiger zijn omwille van waarde en omdat ze alleen recreatief rijden, maar bij de youngtimers gaat dat niet op.
Toegegeven, als ze bij een ongeluk betrokken zijn is het gelijk een stuk erger raak dan bij een moderne auto, maar dan nog zijn de uiteindelijke aantallen verwondingen en sterftes nog altijd kleiner door lager aantallen ongelukken.
Wil ik hiermee zeggen dat iedereen dan maar moet rijden in (youngtimer) bakken zonder enige veiligheidsfeatures? Nee, nadrukkelijk niet. Maar omgekeerd is het knudde om te doen alsof je levensgevaarlijk bezig bent zodra je achter het stuur kruipt van iets wat niet conform iedere regel anno 2014 gebouwd is. Besef trouwens dat veel van die regels puur en alleen gedreven zijn door de autoindustrie om je te overtuigen een nieuwe auto te kopen. We zijn al lang in de long tail van dalende meeropbrengsten gekomen. Zorg voor driepuntsgordels, kreukelzone en een airbag in het stuur en je hebt 95% van de winst al te pakken. De rest gaat hard richting gerommel in de marge . En laat die Golf III deze zaken iig wel alvast hebben