Worsteneter schreef op zondag 16 juni 2013 @ 13:26:
Je hebt trouwens binnen je 1200 budget ook een XPS 15 met i7, GT640M, 1080p scherm, in de MBP formfactor.
Of een XPS 13 ultrabook, zelfde formfactor als de Air maar dan met i5, hd4000, 256gb SSD en 8GB voor 999 (hier kan ook nog zat vanaf met haalmeeruitjecard.nl, kortingscodes (zie het topic hiervan op GoT).
clemento heeft al vrij duidelijk aangegeven dat de keuze voor een Mac vast staat, en een Windows-based systeem uitsluitend een optie zou zijn wanneer vast zou komen te staan dat een dedicated GPU onontbeerlijk is. Echter heb je in dit topic nu al 5 posts geplaatst waarin je door blijft gaan over de vermeende superioriteit (hetzij functioneel, hetzij op accugebied, hetzij op prijstechnisch vlak) van Windows-based oplossingen.
Los van het feit dat ik je argumenten niet heel erg steekhoudend vind, vind ik vooral dat je nogal aan het doorzeuren bent. De TS wil een Mac, de vraag is: welke Mac?
Of jij van mening bent dat Windows 8 beter is dan OSX, of dat een Zenbook of XPS beter is dan een Mac, doet absoluut niet terzake voor dit topic.
ontopic:
op dit moment doe je mijns inziens met de 13" MacBook Air de betere koop, en wel om de volgende redenen:
CPU
De MacBook Pro heeft uiteraard de snellere CPU, echter is de MacBook Air geenszins te traag. Eventueel kan nog gekozen worden voor de Core i7 upgrade in plaats van de Core i5 die standaard is. Dat zal niet direct een enorme snelheidswinst opleveren, maar onder zware belasting kan het net het verschil maken. Deze upgrade heeft voor de aanschaf meer waarde dan AppleCare. De Haswell ULT hardware in de MacBook Air biedt erg goede prestaties bij een laag stroomverbruik, waar de Pro (op basis van 'standard-voltage' Ivy Bridge hardware) wat meer stroom nodig heeft.
Air - Pro: 1-0
Memory
De MacBook Air kan uitgerust worden met maximaal 8GB LPDDR3, een zuinigere variant van DDR3. Dit dient wel bij aanschaf gedaan te worden, want zelf bankjes bijprikken is er niet bij. De MacBook Pro kan overweg met maximaal 16GB DDR3, en is 'user upgradable' en heeft hiermee dus de betere papieren.
Air - Pro: 1-1
Storage
Standaard wordt de Pro geleverd met een ruime, maar trage harddisk. Tegen een meerprijs is deze te upgraden naar een SSD. Deze upgrade is echter prijzig. Met wat handigheid is de upgrade ook zelf uit te voeren, al is het dan raadzaam wat research te doen over welke SSD goed werkt.
De MacBook Air komt standaard met een PCIe SSD, die ook nog eens een stap sneller is dan de SATA SSDs die in de Pro kunnen. De enige upgrade-overweging is hier: hoeveel storage heb ik nodig? De 128GB in het standaard model is misschien wat karig, en persoonlijk zou ik voor het 256GB model gaan. Voor ruwe storage van 'trage data' zoals muziek, installers, films, en andere data waarbij leessnelheden niet heel hoog hoeven te zijn, kan altijd nog een USB3.0 harddisk aangeschaft worden.
Air - Pro: 2-1
Graphics
Zolang de Pro geen upgrade heeft gekregen is dit een vrij simpele categorie: de Air heeft Intel HD5000, en de Pro HD4000. De Pro is wel iets hoger geklokt, maar dit gaat niet opwegen tegen de snelheidsverhoging van de HD5000.
Air - Pro: 3-1
Beeldscherm
Beide machines worden geleverd met een TN paneel. TN panelen staan niet bekend om verbluffende kijkhoeken, fantastische kleurreproductie of fantastische zwartwaarden. Zowel de Air als de Pro zijn hier geen uitzondering op. Voor professioneel grafisch werk zul je altijd een beter scherm willen aansluiten, en dat kan in beide gevallen ook. Echter, voor de studie zijn beide panelen bruikbaar. Er zijn echter wel verschillen:
1. Kleurbereik en zwartwaarden: het kleurbereik van het scherm in de MacBook Pro is iets beter dan dat van de Air. Het scherm van de Air oogt ook iets fletser. Echter zijn beide schermen heel behoorlijk voor TN panelen.
2. Reflecties: beide machines komen met een glossy display. Love it or hate it. De Air gebruikt echter een paneel met glossy coating, waar de Pro is uitgerust met een glasplaat die voor het paneel geplaatst is. De glasplaat levert een iets robuuster scherm op, dat iets beter tegen krassen kan, maar wat ook als een spiegel werkt. De Pro is een stuk reflectiever dan de Air.
3. Resolutie: meer pixels = meer informatie op het scherm. De Air heeft met zijn 1440x900 een stuk meer pixels dan de Pro, die het met 1280x800 moet doen. Persoonlijk vind ik 1280x800 te weinig, zeker bij het gebruik van applicaties als Photoshop.
Persoonlijk vind ik het iets betere kleurbereik van de Pro niet opwegen tegen de hogere resolutie en de betere leesbaarheid (want minder reflecties) van de Air.
Air - Pro: 4-1
Battery life
Apple belooft voor de MacBook Air 12 uur aan battery life, wat volgens Apple van toepassing is bij 'wireless productivity'. Uit reviews blijkt dat die claim helemaal niet uit de lucht gegrepen is. Een collegedag doorkomen zonder stopcontact in de buurt zou zeker haalbaar moeten zijn, mits er niet te zwaar met Adobe applicaties en flash plugins gestrooid wordt. De Pro moet het doen met een paar uur minder, en komt realistisch uit op 5-7 uur, wat beduidend minder kan worden als je de CPU aan het werk zet.
Air - Pro: 5-1
Poorten
De Pro biedt Firewire800 en Ethernet als extra's bovenop de connectivity van de MacBook Air. Als je op dit moment geen firewire apparatuur hebt, is de kans ook klein dat je die gaat kopen. Je zou dan eerder voor USB3.0 of Thunderbolt gaan, wat op zowel de Pro als de Air aanwezig is. Ethernet wil nog wel eens handig zijn, al is wifi tegenwoordig op veel scholen/universiteiten wel ingeburgerd.
De Pro biedt meer poorten, de vraag is of je ze echt nodig hebt.
Air - Pro: 5-2
Connectivity
De Pro heeft gigabit ethernet, de Air heeft gigabit wifi (802.11ac). Zolang 802.11ac nog niet ingeburgerd is heeft de Pro op connectivity gebied de betere papieren, maar ook hier is de vraag of het echt veel uitmaakt.
Ik heb zakelijk een 15" Pro en prive een 13" retina (zonder ethernet), en ik heb mijn ethernet poort nog niet gemist. Voor noodgevallen heb ik een USB-to-Ethernet adapter in mijn tas zitten, en die gebruik ik eigenlijk vooral wanneer ik een keer een switch of firewall opnieuw moet configureren.
Hoewel de Pro meer opties biedt, is de Air voorzien van modernere technologie (802.11ac en bluetooth 4). Ik noem deze ronde een gelijkspel.
Air - Pro: 6-3
Keyboard
Rare categorie, denk je misschien. Immers, alle Apple notebooks hebben toch hetzelfde keyboard? Niets is minder waar. Het keyboard op de MacBook Air heeft een stuk minder 'keytravel' dan de Pro, en als gevolg daarvan is het met name voor 'touch typists' een wat foutgevoeliger keyboard. Voor alle gewone mensen: als je de ene gewend bent, is de overstap van Pro naar Air of omgekeerd gewoon even wennen. De retina zit er qua keytravel tussenin, en waar ik persoonlijk de Air écht even wennen vond (in vergelijking met mijn Pro), vond ik de stap naar de retina niet noemenswaardig.
Het is niet nodig om hier scores aan te hangen, maar het is wel iets wat ik even zou testen voor aanschaf als je keyboards belangrijk vindt
Air - Pro: 6-3
Portability
No-brainer. De Air is een heel stuk lichter, en heeft tevens een kleinere adapter dan de Pro, en is daardoor eenvoudiger mee te nemen. Dit voordeel kan echter ongedaan gemaakt worden als je voor vanalles-en-nog-wat een adaptertje mee moet nemen (als je firewire, ethernet en de optical drive écht iedere dag nodig hebt, neem een Pro).
Air - Pro: 7-3
Kortom: ik zou voor de Air gaan. Gezien het budget zou ik kiezen voor de 13" Air met 128GB SSD en de upgrade naar 8GB RAM. Je komt dan op 1229 uit. AppleCare kan je tot een jaar na aanschaf nog aanschaffen, dus ik zou dat even vooruit schuiven. De stap naar 256GB SSD kost je 200 euro extra, en de vraag is of dat écht nodig is. Als je je downloads een beetje opruimt en een USB disk aanschaft voor een paar tientjes om de films e.d. op te zetten, moet je het met 128GB aardig halen.