aicaramba schreef op donderdag 17 november 2022 @ 07:33:
[...]
Die snap ik. Ik bedoelde het ook meer als 3 losse adviezen. Niet alles in een snaar.
De reden dat ik om een advies vraag is omdat ik bij geen enkele snaar 'nylon' zie staan, wel polyester, monofilament, multifilament, etc. Dus ik weet uberhaubt niet welke snaar nylon is..
Om op je te reageren met onderstaande posting in gedachten...
FunkyTrip schreef op donderdag 17 november 2022 @ 10:43:
[...]
nylon is monofilament
synthetic gut is multifilament
Beide snaren rekken lekker uit. Polyester is heel stug; als ik die bespan rekt het amper uit.
Kevlar is zoals het klinkt. Keihard. Buig je de snaar, dan blijft ie bijkans gebogen staan.
Het verhaal is allemaal iets gecompliceerder dan bovenstaande. Want er is een verschil tussen het materiaal en de opbouw van de snaar.
Materiaal
Synthetic gut was oorspronkelijk de kunstmatige versie van de originele natuurdarm (gut) en was van origine (midden vorige eeuw) een redelijk simpele nylon snaar. Als je het heel letterlijk neemt zou je iedere kunstmatige snaar synthetic gut kunnen noemen, maar in de praktijk wordt die naam voornamelijk gebruikt voor nylon snaren. De voordelen zijn de lage prijs (5-12 euro) en de levensduur. Daarmee heb je een redelijke snaar, waarmee de recreatieve tennisser goed uit de voeten kan. Gut, zeker vroeger, was niet geschikt om vochtig te worden bijvoorbeeld. Het is kwetsbaar materiaal. Gezien de prijs van gut is dat vaak een dingetje (45-55 euro). Al hebben die snaren tegenwoordig wel een beschermende laag. Gut heeft hele goede speeleigenschappen en is zeer armvriendelijk.
Naast nylon en gut zijn er zoals @
FunkyTrip schrijft ook polyester en kevlar snaren en die breken niet snel, maar kunnen voor een beginner zeer belastend voor de arm zijn. Ook zijn die na een aantal uur spelen 'dood' en je moet dan steeds harder slaan. Ze breken niet snel dus ideaal voor een hard hitter, maar je zult die snaar dus ook regelmatig moeten vervangen. Er is de laatste jaren wel veel ontwikkeling met zachtere polyester snaren en snaren waarin niet alleen polyester zit, de zogenaamde co-poly's. Hierdoor kunnen ook minder ervaren spelers met een gezonde arm hier wellicht iets geschikts vinden.
Ten slotte kun je ook snaren combineren, de zogenaamde hybride bespanning, waarbij je de ene snaar in de lengte doet en de andere snaar in de breedte. Dus bijvoorbeeld gut met polyester. Hierdoor kun je eigenschappen van snaren met elkaar combineren en daardoor de bespanning helemaal naar je hand zetten. Maar goed, dan ben je weer vele jaren met oefenen verder
Opbouw
Monofilament versus multifilament slaat niet op het materiaal, maar op de opbouw van de snaar. Mono heeft, de naam zegt het al, één kern, eventueel met een coating en eventueel één of meerdere lagen. Multi heeft verschillende 'strengen' en soms ook nog verschillende lagen. De laatste jaren zijn hier steeds meer verschillende sub-vormen van ontwikkeld. Door de vele strengen lijkt die snaar qua eigenschappen veel meer op gut, waarbij de prijs toch lager ligt. Multifilament nylon snaren zijn wel iets duurder (8-20 euro) dan monofilament nylon. Ook moet je eigenlijk kijken naar de levensduur natuurlijk. Als je niet hard slaat en zuinig bent op je spullen, dan is darm micchien wel de beste koop. Polyester snaren zijn vrijwel altijd monofilament, eventueel met een laag er om heen.
Andere factoren
De wereld van snaren is intrigerend met veel verschillende snaren die eigenlijk ook wel weer zo een beetje redelijk overeenkomen. En dan heb je ook nog leveranciers en winkels die beschrijvingen en namen hanteren die verwarrend of tegenstrijdig kunnen zijn. Wat dat betreft heeft iedereen een beetje zijn eigen waarheid. Prijzen kunnen erg variëren en duur is niet altijd beter. Bij sommige merken heeft de naam meer invloed op de prijs dan de snaar zelf.
Tel daarbij ook op dat je met de dikte van de snaren en de kilogrammen van de bespanning kunt variëren. Een dikkere snaar geeft een langere levensduur en controle. Maar een dunnere snaar geeft een beter gevoel, comfort, power en spin. Een hoog aantal kilogrammen geeft controle en een lage spanning juist weer meer power.
Kortom, vele verschillende factoren (materiaal, opbouw, dikte, kilogrammen) die invloed hebben op de speeleigenschappen. En dan hebben we het niet eens over het racket, ondergrond, bal, et cetera. Daar kun je ook weer boeken over volschrijven. Je kunt dus helemaal los gaan. Dat is niet verstandig als je nog niet zo lang tennist.
Hou het vooral simpel en overzichtelijk en ga gaandeweg wat dingen proberen als je steeds meer feeling krijgt met het spel zou ik zeggen.