Toon posts:

[SIP] Floriske.nl's 2DOF wipermotor sim

Pagina: 1 2 Laatste
Acties:

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Omdat dit project eigenlijk een "tussendoortje" moest worden heb ik het in eerste instantie alleen op de site van de freeware motion control software x-simulator.de en hun nieuwe forum x-sim.de geplaatst, maar omdat het (had het kunnen weten) langzaamaan uit de hand is gaan lopen en iets meer dan dat "tussendoortje" is geworden heb ik besloten het ook hier op GOT te plaatsen.

Voor meer informatie over X-sim verwijs ik jullie graag naar www.x-simulator.de en www.x-sim.de maar in het kort is het een freeware software pakket om telemetry data uit racegames en flightsims om te zetten in beweging van een simulator.

Omdat dit waarschijnlijk meer zegt dan woorden hier even een filmpje van een sim waarop mijn ontwerp mede gebaseerd is:Simpel gezegd is het een race simulator met "2 degrees of freedom (2DOF)".

Wat wil zeggen dat de simulator voor- achterover en zijdelings (of een combinatie van die 2) kan kantelen dmv software die de telemetry data van een race game omzet in beweging om je het gevoel te geven dat je daadwerkelijk in een auto zit.

2DOF is het eenvoudigst en voordeligst zelf te bouwen, maar je kan zelfs tot 6DOF gaan waarbij het gehele platform kan draaien, kantelen en verticaal- en horizontaal in alle richtingen kan bewegen, maar dan praat je over heel andere bedragen en hardware.

Hier even een kort overzichtje van de 6 DOF's waarvan 2DOF pitch en roll gebruikt:

• Moving up and down (heave);
• Moving left and right (sway);
• Moving forward and backward (surge);
• Tilting forward and backward (pitch);
• Turning left and right (yaw);
• Tilting side to side (roll).

Voor de fijne kneepjes verwijs ik jullie graag naar google en de hierboven genoemde sites van de software.

Het begin

Na per toeval op de site van x-sim terecht gekomen te zijn en daar enige tijd rond geneusd te hebben heb ik de knoop doorgehakt om zelf een 2DOF (2 degrees of freedom) motion-sim (vandaar [SIP] -> Sim In Progress) te gaan bouwen op basis van ruitenwisser motoren en de Playseat GT. Deze laatste heb ik voor half geld op Marktplaats gekocht en was enkel een keer gebruikt voor een fotoshoot.Ik wil gebruik maken van een "platform" uit 18mm berken multiplex waarop de complete playseat bevestigd wordt en wat ik met Warnex structuurverf voor speakers zal gaan "schilderen":Hier een eerste schets (bovenaanzicht):En een aantal vervolg schetsen

http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/thumbs/Frame%20Sketch%202.jpg http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/thumbs/Frame%20Sketch%202_2.jpg

Uiteindelijk zal dit in combinatie met een 5cm motor arm (10cm travel in totaal) resulteren in de volgende maximale hoeken:

Pitch: +7.12 en -7.12° = 14.24°
Roll: +9.46 en -9.46 = 18.92°Dat zou genoeg moeten zijn om me zeeziek te maken ;)

Voor de aansturing heb ik in eerste instantie een Pololu Dual VNH2SP30 Motor Driver Carrier en een AMC 1.5~EZ v1.0 PCB (motor controller ontwikkeld door 1 van de forumleden van x-sim) overgenomen van een Amerikaans forum lid:Maar uiteindelijk heb ik via een Samenkopen actie 2 Pololu JRK 12V12 motor controllers voor $ 140,- weten te bemachtigen (normaal $99,- per stuk excl. verzenden) welke een kant en klare USB oplossing voor de sturing van de motoren bieden.Als voeding gebruik ik twee 29A 12V geschakelde voedingen die ik op Ebay besteld heb (eentje voor elke motor).

Voor de motoren heb ik eerst zitten kijken naar betaalbare (€ 55,-) liermotoren:Deze doen ongeveer 1A/7,5KG en aangezien de Pololu driver 14A/kanaal aan kan zou dit resulteren in een max continue belasting per motor van 105kg wat meer dan genoeg zou moeten zijn.

Het probleem was echter dat de leverancier het exacte toerental niet wist van deze motoren en dat ze nogal luidruchtig schijnen te zijn, bovendien moet er bij liermotoren een tandwiel overbrenging gemaakt worden. Al met al voldoende redenen om in eerste instantie toch te kiezen voor ruitenwissermotoren.

Gelukkig is een vriend van me nogal bezig met klassieke Opels (Manta's etc.) en hij gaf aan dat hij nog wel een aantal motors had liggen:Bovendien had hij voor mijn pivot-point ook nog een aandrijfas liggen met een flinke kruiskoppeling er aan, hierop zal het hele platform uiteindelijk "balanceren".De vorderingen

Allereerst de Playseat GT maar eens in elkaar gezet:(de computer in de achtergrond gaat waarschijnlijk dienen als profiler systeem, dit is het systeem dat de motoren aanstuurt). Als game systeem zal mijn workstation gaan dienen, moet hier nog even een videokaart voor scoren, maar momenteel gaat het budget op aan de bouw zelf :X

Het eerste dat me opviel is dat de stoel van de Playseat behoorlijk recht stond wat niet ten goede kwam van de zitpositie. Hierop heb ik een aantal simpele aluminium bussen gemaakt, voorzien van krimpkous en aan de voorzijde tussen de stoel en het frame gemonteerd:In eerste instantie had ik ze dusdanig kort gemaakt dat ik de originele bouten kon gebruiken, maar dan was de hoek nog niet naar wens, dus heb ik iets langere gemaakt en nieuwe inbusbouten gehaald.Vervolgens ben ik begonnen met het maken van de armen voor de feedback potmeters, deze verbinden de motor arm met 2 potmeters welke door de software "uitgelezen worden" zodat deze weet in welke stand het plaform zich bevindt.
Omdat de behuizing van de ruitenwissermotoren bij het achteruit draaien (omkeren van de spanning) onder spanning komt te staan, omdat de massa met de behuizing verbonden is (wil nog kijken of ik dit aan kan passen), heb ik deze armen van plexiglas gemaakt zodat er geen elektronica kan sneuvelen door een eventuele lekstroom.

Gelukkig heb ik hiervoor een kolomboor/frees met kruistafel ter beschikking (alhoewel ik liever een CNC frees zou hebben):Hier een aantal foto's van het frezen van de armen:Na het frezen:En na een behandeling op de band/schijf schuurmachine konden ze in elkaar gezet worden:Waarna ik verder ben gegaan met het maken van heatsinks uit een oude proc. koeler voor de Pololu JRK's (zijn normaliter geschikt voor 12A continu en 30A piek, maar met heatsink zijn er mensen die ze continu op 20A+ belasten zonder problemen)Samen met een degelijke airflow moet dit genoeg zijn om ze koel te houden.

Volgende stap was het maken van de beugels voor de feedback potmeters:Hierna wilde ik een test setup maken met 1 motor op een plank geschroefd, maar kwam er achter dat de kop van de bouten waarmee mijn rod ends aan de motor armen zitten de motor raakt bij een volledige rotatie. Normaliter gaat de motor niet helemaal rond, maar mocht er ergens iets mis gaan dan wil ik schade toch liever voorkomen, ofwel ik moest terug naar de tekentafel.

Daarop ben ik op het idee gekomen om de motor assen te verlengen en van een extra beugel met lager te voorzien, op deze manier worden de motoren zelf minder belast en slijtage meer beperkt.

En dit is het moment waarop het project langzaamaan uit de hand is gaan lopen ;)

Omdat ik toch aluminum moest bestellen heb ik besloten ook maar materiaal te bestellen om mijn pivot verstelbaar te maken zodat het platform bij bijvoorbeeld wisselen van hardware weer eenvoudig in balans te brengen is.

Nadat het aluminium gearriveerd was:En een hele hoop boren (3x per gat -> 2,5mm -> 5,5mm -> 8,5mm), verzinken (2x per gat), hoeken afronden en schuren was dit het resultaat van mijn systeem om de pivot te kunnen verschuiven:

Bovenstaande heb ik in tweevoud gemaakt, en tussen de 2 stalen platen zal de pivot gelast worden. Op deze manier kan ik deze in stappen van 16mm (4 rondgangen van mijn kruistafel) verstellen

Het overige aluminium is voor de volgende stap, de lager- en motor beugels.

Ik ben begonnen met de lager beugels, hier komt de motor arm aan te zitten met en bout door de lager welke ik weer aan de motoras vast maak (de motoren krijgen eenzelfde soort beugel):De motor beugels volgen, maar omdat de motoren er nogal gebruikt uit zagen heb ik besloten deze te demonteren en te gaan spuiten:Waaruit bleek dat de 2 motoren niet exact hetzelfde waren. Maar gelukkig had die vriend van me nog eenzelfde type motor liggen.

Op de foto kan je zien dat er 3 koolborstels en draden aan de print zitten. Ruitenwissermotoren hebben over het algemeen 2 standen, langzaam en snel. De twee koolborstels die recht tegenover elkaar zitten zijn voor de langzame stand, de koolborstel die onder een hoek zit is voor de snelle stand.

Die voor de lage stand ga ik wisselen met de "massa" koolborstel welke normaliter met de behuizing verbonden is, hierdoor komt er geen spanning meer op de behuizing te staan bij het omdraaien van de motoren en zo heb ik mooi een aantal reserve koolborstels.

...Tot zover, wordt vervolgd!

[Voor 209% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:26]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • _ferry_
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

En verplaatst naar CM. Succes, ik ben benieuwd :)

 • Ediejo
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online

Ediejo

EB cardetailing

Op verzoek verwijderd

EB cardetailing tot aan uw huis


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Thx Ferry en Ed! (goed om te zien dat er nog wat mensen van de "oude garde" rond lurken of zelfs modder eter zijn geworden ;) )

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Thaerel
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 13-02 23:15

Thaerel

|Waar Logica Stopt..|

Ziet er goed uit gozer! Ben erg benieuwd! Dit zijn de leukere projecten!

 • rohaantje
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 24-10-2022
Het is mss handig om uit te leggen wat een 2DOF motion-sim is.
Even googlen is niet moeilijk maar je hebt luie mensen ;)

verder mooie build. Ga ik volgen ;)

Gebruik je software voor de volle 100%!!! Daar is het voor bedoeld!


 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
rohaantje schreef op woensdag 18 april 2012 @ 19:18:
Het is mss handig om uit te leggen wat een 2DOF motion-sim is.
Even googlen is niet moeilijk maar je hebt luie mensen ;)

verder mooie build. Ga ik volgen ;)
Inderdaad, dat is mij ook niet helemaal duidelijk. Je gaat met die ruitenwissermotoren je stoel laten bewegen maak ik er vaag uit op?

Verder ziet het er goed uit, goed en nauwkeurig bezig d:)b , zul je later zeker veel plezier aan hebben in plaats van dat het allemaal houtje touwtje aan elkaar hangt.

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
rohaantje schreef op woensdag 18 april 2012 @ 19:18:
Het is mss handig om uit te leggen wat een 2DOF motion-sim is.
Even googlen is niet moeilijk maar je hebt luie mensen ;)

verder mooie build. Ga ik volgen ;)
Omdat dit waarschijnlijk meer zegt dan een lap tekst hier even een filmpje van een sim waarop mijn ontwerp mede gebaseerd is:Simpel gezegd is het een race simulator met "2 degrees of freedom (2DOF)".

Wat wil zeggen dat de simulator voor- achterover en zijdelings kan kantelen dmv software die de telemetry data van een race game omzet in beweging om je het gevoel te geven dat je in een auto zit.

2DOF is het eenvoudigst en voordeligst zelf te bouwen, maar je kan zelfs tot 6DOF gaan waarbij het gehele platform kan draaien, kantelen en verticaal- en horizontaal in alle richtingen kan bewegen, maar dan praat je over heel andere bedragen en hardware.

Hier even een kort overzichtje van de 6 DOF's waarvan 2DOF pitch en roll gebruikt:

• Moving up and down (heave);
• Moving left and right (sway);
• Moving forward and backward (surge);
• Tilting forward and backward (pitch);
• Turning left and right (yaw);
• Tilting side to side (roll).

Voor de fijne kneepjes verwijs ik jullie graag naar google en de in de fp genoemde sites van de software.

Edit: heb dit stukje ook even aan de FP toegevoegd

[Voor 19% gewijzigd door floriske.nl op 19-04-2012 09:48]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Meelobee
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 14:57

Meelobee

‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‎‎¯\_(ツ)_/¯

Tof project, ga ik in de gaten houden :)

Wordt jou versie net als in het filmpje een losse stoel die je voor een bureau zet, of ga je de monitor met een beugel aan het bewegende deel maken? Dat laatste lijkt me nl meer immersive.

The Outsider


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Meelobee schreef op donderdag 19 april 2012 @ 08:07:
Tof project, ga ik in de gaten houden :)

Wordt jou versie net als in het filmpje een losse stoel die je voor een bureau zet, of ga je de monitor met een beugel aan het bewegende deel maken? Dat laatste lijkt me nl meer immersive.
In mijn geval zal, net als in het filmpje, enkel de stoel, inclusief het stuur en pedalen bewegen (er zijn ook mensen die alleen de stoel laten bewegen -> seat mover).

De meningen zijn nogal verdeeld over wat het meest realistisch is, maar bij 2DOF gaan mensen meestal voor een fixed monitor setup omdat een 2DOF sim hoofdzakelijk het bewegen in je stoel door G-krachten simuleert en als je in een auto door elkaar geschud wordt beweeg je ook ten opzichte van je voorraam (zie je monitor maar even als voorraam in dit geval).

Edit: bovendien zou een mee bewegende monitor weer voor extra belasting van de motoren zorgen en die zullen het al zwaar genoeg krijgen ;)

[Voor 13% gewijzigd door floriske.nl op 19-04-2012 09:49]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Anoniem: 455647
 • Registratie: April 2012
 • Niet online
Ziet er goed uit gozer! Ben erg benieuwd!

[Voor 33% gewijzigd door Cloud op 19-04-2012 12:26]


 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Zoiets erbij zou ook wel sick zijn:

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Dat gaat me iets te ver, maar ik ga waarschijnlijk wel voor:


(hint: klik afbeelding ;))

En dan met een eigen mount gemonteerd in het stuur, een beetje als dit:

[Voor 5% gewijzigd door floriske.nl op 20-04-2012 14:40]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • rohaantje
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 24-10-2022
Aah kijk!! goeie toevoeging ;)

Ik vind het echt een awesome project!! Lijkt me zeer gaaf om te maken en ook te hebben.
Als je ook nog een eyefinity opstelling er bij hebt kun je gewoon een complete simulator bouwen!!

bookmark!

Gebruik je software voor de volle 100%!!! Daar is het voor bedoeld!


 • Seroo
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 10:39
Die lichtjes zijn awesome. Dat is iets wat ik nog mis op mijn G25. thanks voor de link.

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Afgelopen week heb ik me een aantal uurtjes bezig gehouden met schoonmaken:en het spuiten van de motoren:Helaas accentueert de zilveren lak (was volgende de dop van de spuitbus meer grijs dan zilver) alle oneffenheden van de tandwielhuizen en het zilver en de primer vonden elkaar ook niet helemaal super waardoor er een paar heel kleine blaasjes ontstonden :( , maar ik vind het niet storend genoeg om ze weer te gaan schuren en opnieuw te beginnen ;) het grootste deel zit straks toch zo goed als uit zicht.

[Voor 10% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:26]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • X-DraGoN
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:19
Dit is echt een super idee en jou kennende ook wel uitwerking uiteindelijk.
Goed bezig!

 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 14:58
Vind het nog moeilijk voor te stellen dat dat die stoel moet gaan bewegen. Zijn die dingen nu zo sterk? Of heb je zo weinig kracht ervoor nodig? Uiteindelijk moet die wel het gewicht van jou plus je stoel houden.

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Dat voorbeeld filmpje is met dezelfde soort motoren en anders google maar eens op 2 dof wipermotor sim of neem eens een kijkje op het x-sim forum ;)

Ruitenwisser motoren zijn wormwiel motoren en een stuk krachtiger dan je denkt.

Bovendien dragen ze niet het gehele gewicht. In horizontale stand wordt het platform gebalanceerd waardoor het volledige gewicht op de pivot rust.
Op het moment dat het platform kantelt verschuift het zwaartepunt en komt er gewicht op de motoren. Echter neemt de pivot nog steeds een groot deel van het gewicht voor z'n rekening.

Ik zal je de wiskunde besparen, maar in mijn geval zal de maximale belasting op de motoren zo'n 25kg zijn.

Edit: Deze belasting ga ik nog proberen te verminderen door het gebruik van veren die het platform min of meer "terug in balans" proberen te trekken, maar dit wordt later wel duidelijk.

[Voor 11% gewijzigd door floriske.nl op 21-04-2012 19:16]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 14:58
Ok, dat valt nog wel mee dan.

 • FreeLighting
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 25-03 14:47

FreeLighting

Heel de dag up's en down's!

Ook slim van die veren voor het terugtrekken naar 0 stand.
Heb wel meerdere soorten DOF's gezien, maar deze sloegen alles:
http://www.youtube.com/watch?v=1Jebmxqb2gk
&
http://www.youtube.com/watch?v=MQDREWV6V_4 !

iig Leuk idee, KUTGW!

[Voor 14% gewijzigd door FreeLighting op 22-04-2012 18:30]

Liftmonteur: Heel de dag up's en down's!


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Weer wat vooruitgang geboekt met de motorunits.

Allereerst de motorsteunen:

Ondanks dat de motoren in 1 richting net wat sneller draaien dan in de andere heb ik het risico genomen de motoren "gespiegeld" te monteren omdat dit er simpelweg beter uit ziet!

Vervolgens heb ik 1 van de motoren weer in elkaar gezet:

(Niet op de vette vingers letten, die maak ik schoon als alles klaar is ;) )

En uiteindelijk alles samengevoegd:


Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met het resultaat :D

[Voor 7% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:26]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Net ook de twee motorunit even in elkaar gezet

Hier kan je duidelijk zien wat ik bedoel met de gespiegeld gemonteerde motor, op deze manier steken ze tenminste beiden naar achteren, imho beter dan wanneer er eentje naar voren zou steken.

[Voor 20% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:26]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 14:58
Je werkt erg netjes, ziet er prima uit!

 • FreeLighting
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 25-03 14:47

FreeLighting

Heel de dag up's en down's!

jip_86 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 22:47:
Je werkt erg netjes, ziet er prima uit!
+1! Menig bouwers kunnen er nog een puntje aan zuigen, zoals ik ;)

Liftmonteur: Heel de dag up's en down's!


 • Geckoo
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 09:37

Geckoo

Good news, everyone!

kijk ook zijn oude mods voor het secure werk van floris :)

Professor Hubert Farnsworth: Shut up friends.
My internet browser heard us saying the word Fry and it found a movie about Philip J. Fry for us. It also opened my calendar to Friday and ordered me some french fries.


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
jip_86 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 22:47:
Je werkt erg netjes, ziet er prima uit!
SpatieBalkToets schreef op donderdag 26 april 2012 @ 07:42:
[...]

+1! Menig bouwers kunnen er nog een puntje aan zuigen, zoals ik ;)
Geckoo schreef op donderdag 26 april 2012 @ 07:52:
kijk ook zijn oude mods voor het secure werk van floris :)
Thx! Het nadeel van secuur werken is wel dat het tijdrovend is ;) en dat je bij ieder puntje dat niet helemaal naar wens is gaat zitten balen (en ja, als je van dichtbij gaat kijken zitten deze er zeker wel in :+ maar goed, het blijft dan ook "handwerk")

p.s. n.a.v. de opmerking van Geckoo sp@m ik maar even een linkje naar mijn oude casemod site: http://floriske.nl/casemodding/

Tweakblog - www.floriske.nl


 • SA007
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 10:38

SA007

Moderator Tweaking
@floriske.nl
Als je een 'echt' instument cluster werkend wil hebben op een pc kan ik wel helpen.
Als je er een weet te vinden kan ik 'm wel ombouwen.

Klok is stuk :(


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
SA007 schreef op maandag 30 april 2012 @ 20:41:
@floriske.nl
Als je een 'echt' instument cluster werkend wil hebben op een pc kan ik wel helpen.
Als je er een weet te vinden kan ik 'm wel ombouwen.
Thx! Altijd fijn als mensen mee denken of willen helpen :)

Ik ga echter toch voor de kleine module die ik in het stuur kan bouwen, maar mocht ik me bedenken weet ik je te vinden ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Eindelijk de afgelopen dagen weer wat tijd gehad om aan mijn sim te werken.

Allereerst een template voor de twee plaforms geprint op 12 A3'tjes, aan elkaar geplakt en uitgeknipt:


Nadat ik de vorm voor het bovenste platform op mijn multiplex afgetekend had kon ik het uitstekende deel er van af knippen wat resulteert in de vorm voor het onderste platform:


En na het zagen, afronden met de bovenfrees en schuren zien ze er zo uit:

[Voor 8% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:27]

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Promy
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 26-03 14:52
ziet er super uit!
ik ben er ook ooit eens aan begonnen: toen de controller in elkaar gesoldeerd (x-sim) en motoren (ook ruitenwisser motoren uit vw golf).
Aan het frame ben ik echter nooit begonnen...
Mocht je bouwtekeningen willen delen zou dat natuurlijk handig zijn >:)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Thx!

Helaas heb ik, op de tekeningen van de platforms na, geen bouwtekeningen en gaat alles uit het blote hoofd ;)

X-Sim kan op het moment wel wat nieuwe leden en enthousiastelingen gebruiken. De ontwikkelaar van de software denkt er namelijk over na om deze stil te leggen vanwege steeds minder interesse.

[schaamteloze reclame]
Ofwel, iedereen die geinteresseerd is in X-Sim, meld je even aan op www.x-sim.de (de site van de nieuwe versie). De site is tijdelijk en momenteel in ontwikkeling (iets waar ik ook aan mee aan het werken ben) en zal op korte termijn op orde zijn.
[/schaamteloze reclame]

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Afgelopen weekend heeft een vriend van me de pivot gelast.

En zo zag het geheel er uit na het lassen en verwijderen van de verf en overtollige roest:


Na het spuiten samen met de overige onderdelen:

Helaas hebben ze 2 roze veren meegestuurd in plaats van alleen rode, maar nieuwe rode zijn inmiddels onderweg!

En in elkaar gezet:

Het werd al donker, vandaar de slechte foto, zal proberen bij de volgende update wat betere foto's te posten.

De beste plek voor de veren kan ik pas betalen nadat de gehele sim gemonteerd is, dit was voor nu de makkelijkste plek. Ze zijn behoorlijk sterk dus ik gok dat ze uiteindelijk vrij dicht bij de pivot moeten komen

[Voor 8% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • ToCuS
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 14:34

ToCuS

It begins in the brain!

ben echt benieuwd naar het resultaat en de updates..

 • Pixeltje
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 12:33

Pixeltje

Woo-woohoo!

Ziet er netjes uit hoor! Ben erg benieuwd naar de rest van je build :)

Zu Risiken und Nebenwirkungen fragen Sie ihren Arzt oder Apotheker


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Bij deze de betere foto van de pivot als beloofd:


En ik kon het niet laten het geheel even op elkaar te stapelen om te kijken hoe het er ongeveer uit zal gaan zien:


Ik was bang dat de veren te sterk zouden zijn, maar zoals ze nu gemonteerd zijn (geen belasting/spanning op de veren als het platform horizontaal staat) en zonder bestuurder (welke het zwaartepunt naar achter schuift) heeft het platform lichtjes de neiging om naar voren te kantelen en is er slechts minimale kracht nodig om het zijdelings te kantelen.

Ofwel ze zijn toch niet te sterk aangezien ik de belasting/spanning van de veren op zal moeten voeren als er ook nog eens het gewicht van een bestuurder bij komt d:)b

[Voor 9% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Vandaag weer wat tijd gehad om aan m'n sim te werken:

Omdat een playseat niet echt gemaakt is voor mensen van bijna 2m was ik niet echt tevreden over de positie van het stuur, of het zat te dicht bij, of te hoog.

Om dit op te lossen heb ik het naar voren stekende stuk plastic van de stuur mount afgezaagd.


Dit laat natuurlijk een lelijke rand achter, maar deze wordt bedekt door mijn nieuw bevestigingsplaat voor het stuur zodat deze niet meer zichtbaar is.


En hier het geheel terug op de playseat, het stuur zit nu comfortabel 10cm verder van me af.


Uiteraard wordt al het hout later nog zwart.

Op de laatste 2 foto's zie je ook dat ik alvast een plank heb gezaagd voor m'n pedalen. Deze kunnen straks op 2 manieren gemonteerd worden: rechts voor het rijden met koppeling en remmen met de rechtervoet, links voor het rijden met de sequentiele shifter en left foot braking. Maar hierover later meer.

[Voor 6% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Pixeltje
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 12:33

Pixeltje

Woo-woohoo!

Netjes hoor, is nog een flink ding zo te zien!

Zu Risiken und Nebenwirkungen fragen Sie ihren Arzt oder Apotheker


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Thx voor de complimenten uiteraard.

De afmetingen van de complete sim zijn ca. 150x75x130cm (lxbxh).

Ik ben op het moment als ik tijd heb bezig met het opbouwen van het geheel, zodra dit klaar is volgt er weer een update. Wel één met weinig foto's omdat het opbouwen vooral: "gaatje boren, inslagmmoer er in, boutje vast zetten" is <- niet echt interessant om van ieder boutje een foto te maken ;)

[Voor 65% gewijzigd door floriske.nl op 11-06-2012 16:19]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Mooie build-log, leuk om eens iets anders te zien dan gewone CM-projecten hier.... *bookmarks*

Zelf zit ik meer in de vliegsimulatie, en daar zijn de motion platforms al gauw een stuk groter omdat je ook het instrumentenpaneel mee wil laten bewegen.

Heb je met deze setup niet er veel last van als de hele handel beweegt en de pedalen nog altijd aan vaste grond zitten?

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • AlexanderB
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 13:54

AlexanderB

7800 rpm

Stoney3K schreef op maandag 11 juni 2012 @ 22:18:
Heb je met deze setup niet er veel last van als de hele handel beweegt en de pedalen nog altijd aan vaste grond zitten?
Dat zitten ze dus juist niet ;)

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

AlexanderB schreef op maandag 11 juni 2012 @ 22:49:
[...]

Dat zitten ze dus juist niet ;)
Als ik op de foto kijk zie ik de beugel voor de pedalen toch echt aan de (vaste) bodemplaat zitten, niet aan de bovenplaat op het kogelgewricht waar wel de stoel en het stuur op zijn bevestigd.

Of die beugel moet redelijk ver naar beneden komen, maar ik denk dat dat problemen op gaat leveren als het platform naar voren kantelt. Dan zouden de pedalen met een flinke klap de grond kunnen raken.


Edit: Laat maar zitten... de laatste 2 foto's zijn van de sim zonder het motion platform eronder... 8)7

[Voor 9% gewijzigd door Stoney3K op 12-06-2012 01:08]

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
@Stoney3K :D

Het zit me even niet mee helaas :( Ben als aangegeven bezig met de opbouw van het geheel en zal de koppeling van mijn motoras met de arm moeten gaan herzien.

Heb dit op de volgende manier gedaan:Ofwel een koppelmoer met 2 boutjes er door:

http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/thumbs/askoppeling.jpg

Ik had gehoopt dat dit sterk genoeg was, maar helaas 8)7 bij 1 motor unit braken al vrij snel zowel de draad van de bout van de motorarm als de motoras af op het punt waar de boutjes er door zitten.

Nu zou je zeggen "die puntjes van de as en bout kan je toch wel missen" maar omdat ik de bout en as nu niet meer tegen elkaar aan kan draaien zit het niet meer vast genoeg waardoor speling ontstaat.

Vanavond eens proberen wat er gebeurd als ik met de dremel aan 1 kant een sleuf in de koppelmoer maak zodat deze extra klemt als ik de boutjes er door draai.

Als dat niet werkt zal ik iets nieuws moeten gaan bedenken voor deze koppeling :X Het moet los kunnen om eventueel het tandwiel van de motor te kunnen vervangen dus simpelweg vast lassen is geen optie.

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Niet echt een update vol met foto's, maar wel eentje met veel werk er achter.

Ben bezig geweest met het opbouwen van de sim en aangezien dat dit voornamelijk "gaatje boren/inslagmoer er in/ boutje vast draaien" is geweest vond ik dat nu niet spannend genoeg om foto's van te maken.

Heb wel ff vlug 1 motor aangesloten (rechtstreeks op een oude pc voeding, dus nog geen overige elektronica) en daar een filmpje van gemaakt.

[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=EGQiWM7eObY]

[Voor 14% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • SA007
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 10:38

SA007

Moderator Tweaking
Is dat niet een tikje aan de langzame kant voor een racespel?
Of was je nog van plan de motors met hoge spanningen aan te sturen om de snelheid wat op te schroeven?

Klok is stuk :(


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
De PC voeding is gewoon te zwak (heb 30A voedingen voor de uiteindelijke aansturing), je ziet de motor ook vertragen bij het omhoog gaan. Dit laatste komt ook mede doordat zonder iemand op de stoel het geheel uit balans is (meeste gewicht hangt naar voren).

Ofwel, geen zorgen, komt goed ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Nu vraag ik me wel af: Waarom heb je voor die koppeling met arm gekozen en niet voor bijvoorbeeld een aandrijving met riem/snaar om het platform te kantelen?

Het nadeel hiervan is dat je motor (en de motoras) ziek veel koppel te verduren krijgt als je arm in de horizontale stand staat en hij bijna geen koppel hoeft te leveren als je arm rechtop staat. Dat is denk ik ook wat de koppeling tussen de motoras en je arm gesloopt heeft ;)

Verder is het ook zo dat de overdracht tussen motorsnelheid en kantelhoek(snelheid) nu verre van lineair is, als de motoras 1 graden verplaatst is de verplaatsing van het platform afhankelijk van in welke stand je arm precies staat. Daar wordt het regelen niet makkelijker op.

Je kan het ook zien in de video -- je motor draait met een constante snelheid en je platform 'zwabbert' met een niet-constante hoekverplaatsing op en neer.

[Voor 9% gewijzigd door Stoney3K op 14-06-2012 14:51]

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • X-DraGoN
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:19
Ik had blijkbaar een paar updates gemist, ineens heel wat vooruitgang weer.
Mooie tussenstand zou ik zeggen, ziet er veel belovend uit!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
@Stoney3K: een belt- of chain drive is geen optie dit genegeerd teveel backlash bij snelle bewegingen / snel wisselen van richting. Er zijn diverse mensen die dit geprobeerd hebben en die zijn er allemaal van terug gekomen.

Bovendien valt door 't goed horizontaal balanceren (incl.bestuurder) het koppel in horizontale stand wel mee en zal in de ideale situatie zelfs nul zijn. Ik kan mezelf als ik er op zit, zonder de motor arm vast te zetten, met 1 vinger aan iets dat naast me staat in evenwicht houden. Deze zelfde minimale kracht hoeft de motor uit te voeren om het geheel horizontaal te houden. Naar mate het platform meer kantelt neemt de hoeveelheid gewicht op de constructie toe, maar komt ook de arm meer boven of onder de as (hopelijk volg je me nog). Daarnaast vangen de veren een deel van het gewicht op om de motoren te ontlasten.

Gemiddeld zal het geheel vooral korte heftige bewegingen maken met een maximum van net geen halve slag (de motoren zullen nooit echt "rond" gaan. Kijk maar eens naar het filmpje van de voorbeeld sim in mijn openings post.Als je goed naar mijn filmpje kijkt zie je dat de motor juist niet met een constante snelheid draait omdat de voeding te zwak is. Bovendien wordt de kantelhoek door middel van een potmeter (via een arm verbonden met de motor unit) aangesloten op de controller (JRK) en door software lineair uitgelezen en gecorrigeerd waar nodig.

[Voor 31% gewijzigd door floriske.nl op 14-06-2012 18:28]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • JShal
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-02 11:45
Ik heb wel wat vraagtekens bij je 'koppelmoer'-oplossing. Zoals je aangaf kunnen de assen hier niet goed tegen. Voor een vaste asverbinding kan je beter een clamp collar (ik weet NL woord ff niet) gebruiken, daarmee blijven je assen onbeschadigd.

Deze heb je ook voor bouten (onderstaande plaatje is voor je toepassing te kort), misschien zijn deze ook in dubbele vorm te vinden:


Is de bout die aan je motoras zit dmv je koppelmoer gelagerd in de L profiel? Zo ja, dan denk ik dat op de lange termijn een vaste asverbinding geen goede oplossing is; de assen zullen nooit exact uitgelijnd zijn; hierdoor krijg je intern grote wisselende krachten, waardoor op een gegeven moment de assen door vermoeiing kunnen breken.
Dan is het beter een flexibele askoppeling (shaft coupler) in combinatie met een sferische lager in het L-profiel te gebruiken. Nadeel is dat dit duurder is en 'maar' zo'n 12 Nm kan overbrengen (wordt vaak in cnc aandrijvingen gebruikt), ik weet niet of dit in je toepassing bruikbaar is.Wil je het helemaal mooi doen, dan kan je beter de bout met arm vervangen door een massieve as, waarbij de arm wordt bevestigd door een conische verbinder. Een bout lageren (als dit het geval is) heeft niet veel zin aangezien de buitendiameter van een bout altijd kleiner is dan een lager...

Voordeel van een conische verbinder is dat je geen speling hebt en je as niet beschadigd t.o.v. een spiebaanverbinding of jouw verbinding. Een conische verbinder kan in de ordegrootte van 100 Nm en meer overbrengen, afhankelijk van je asdiameter en het materiaal wat je wilt bevestigen.


Maar goed, al het bovenstaande gaat misschien wat te ver voor je toepassing, maar mocht je problemen ondervinden met je aandrijfas kan je hier misschien wat mee...

Een andere oplossing die me te binnen schiet is dat je direct met de conische verbinder op je motoras je arm plaatst. Probeer hierbij de afstand van de arm t.o.v. het begin van je motor-as zo kort mogelijk te houden, dan blijven de interne krachten ook beperkt.

Notebook ]Acer Aspire 5024WLMi / 5633WLMi / MacBook Pro 2,2 GHz | Desktop AMD Athlon 1600+ Signature is oud ;)


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 18:15:
@Stoney3K: een belt- of chain drive is geen optie dit genegeerd teveel backlash bij snelle bewegingen / snel wisselen van richting. Er zijn diverse mensen die dit geprobeerd hebben en die zijn er allemaal van terug gekomen. (...)
Binnen de CNC gemeenschap zijn er meer dan zat methodes om backlash in kabel-aandrijvingen op te vangen. Als je bekijkt dat wagens van plasma-snijders (een dikke halve ton) met micrometer-precisie over de nodige meters met een kabel worden getrokken, dan moet een platformpje van een paar kilo heen en weer kantelen toch een enorme peuleschil zijn. ;)
Naar mate het platform meer kantelt neemt de hoeveelheid gewicht op de constructie toe, maar komt ook de arm meer boven of onder de as (hopelijk volg je me nog).
Eigenlijk wil je dat juist andersom hebben. Koppel = kracht * arm, en als je platform verder kantelt wordt je gewicht groter EN de arm wordt langer. Je motor krijgt het dan op de uiteinden dubbel zwaar te verduren.

De eisen van zo'n ding zijn voor een racesim denk ik ook een behoorlijk stuk anders in verhouding met een flight-sim. In de race-sim wil je vooral voelen wat je auto op het circuit doet (en dus bijvoorbeeld gedender van de ondergrond enz.), wat redelijk felle, korte bewegingen zijn, terwijl een flight-sim juist behoorlijke uitslag nodig heeft maar een stuk trager kan zijn.

Zelf zit ik nog te kijken of het haalbaar is om een platform te maken wat 2DOF kan doen, en uiteindelijk 3 of 4DOF (pitch, roll, evt. yaw, heave) voor een vliegsimulator. Vooral die heave-beweging geeft in een flightsim stiekem toch best rake klappen. :)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
@JShal: Thx voor het meedenken!

Je oplossing met een "clamp collar" kan ik helaas niet vinden in een dubbele versie voor schroefdraad.

Op het moment heb ik het wel enigszins soortgelijk opgelost: De boutjes zitten wel nog door de koppelmoer omdat ik het nu eenmaal al zo gemaakt had, maar ik heb een sleuf in de koppelmoer gedremeld zodat deze ook klemt.

De bout is overigens aan de lager geklemd dmv spacers en moeren, eigenlijk hetzelfde dat in een wiel van een skateboard gebeurd, maar dan in een iets andere volgorde"

arm -> revet -> spacer -> lager -> spacer -> revet -> moer welke het geheel vast zet.

Mocht het geheel uiteindelijk niet blijken te werken dan ga ik wel eens kijken naar een wat meer professionele (lees: duurdere, ingewikkeldere en meer tijdrovende) oplossing. Maar als ik zie wat anderen maken dan denk ik dat ik me niet al te veel zorgen hoef te maken.;)

@Stoney3K: Er zijn inderdaad oplossingen om backlash te ondervangen, maar hier gaan ook kosten en tijd mee gepaard. Als aangegeven gebruikt vrijwel iedereen een arm direct aan de as zonder band- of ketting en ben ik nog geen verhalen tegengekomen over problemen die hier uit voor komen.

Op het moment dat het platform kantelt wordt de arm juist korter! in rust (horizontaal) steekt de arm naar voren, bij het kantelen zakt deze naar beneden of gaat omhoog, de arm tov de as wordt dan dus korter.

Als je toch naar 4dof wil gaan dan kan je het beste voor een stewart platform (6dof) gaan, maar daar gaan ook nogal wat kosten mee gepaard!

[Voor 8% gewijzigd door floriske.nl op 15-06-2012 16:53]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Voor de askoppelingen, zou het zich niet lonen om op elk uiteinde een flens te bevestigen (lassen?) en dan de 2 flenzen aan elkaar te koppelen?

Dan heb je meer oppervlak waarover je je koppel kan overbrengen en kun je ook nog een stuk flexibiliteit inbouwen door een rubber of iets anders van demping tussen de 2 flenzen te monteren.

Bovendien kun je alles redelijk eenvoudig weer los halen als je een arm of motor wil vervangen.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Dat gaat helaas niet lukken, de as zit vast aan het tandwiel in de motor en moet er in zijn geheel uitgehaald worden (de as gaat door een gat van 10mm dus dan mag de flens niet groter zijn dan dat, of hij moet verwijderbaar zijn.

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Al wat vordering geboekt?

Voor mijn eigen sim ben ik aan het kijken om de wipermotors te vervangen door motoren uit elektrische (accu) schroefboormachines. Die zijn in principe goedkoop te krijgen (zelfs nog nieuw) en hebben al een vertanding waardoor je aardig wat koppel kan leveren.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Weer een update met maar 1 foto, maar wel wederom een belangrijke.

Allereerst een foto van mijn elektronica "plank";)In een later stadium wordt deze uiteraard zwart en komt in zijn geheel in een "kastje" met plexiglas bovenkant.

En het belangrijke deel zonder foto's: It's allive!!!

Een paar dagen geleden heb ik het geheel eindelijk aan de praat gekregen1

Ik heb wat problemen gehad met 1 van de askoppelingen die steeds los ging zitten (en moeten hem nog steeds zo nu en dan aandraaien), maar ik kan eindelijk aan het experimenteren met de software.

Door de problemen met de askoppeling, door de wijze waarop ik het geheel bevestigd heb, heb ik besloten andere motors aan te gaan schaffen met een holle as (makkelijker bevestigen). Ofwel uit China ofwel uit Engeland. Jullie lezen het wel als ik een keuze gemaakt heb.

Het probleem met veel van deze motoren is dat deze vaak een hoger toerental hebben dan nodig is, maar doordat ze daarentegen vaak ook van hoger vermogen zijn maakt dit het verlies aan koppel weer goed. Bovendien is in de software van de JRK's de Proportional Integral Differential (PID) in te stellen waardoor overshoot door te hoge snelheid te compenseren is.

Nog geen nieuwe video omdat alles nu maar ruwweg aangesloten is, moet eerst het geheel nog wat fatsoeneren ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ghostface9000
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 28-03 15:05
Vette mod ! KUTGW

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Wat hij zegt. Ook complimenten voor de strakke wiring job :)

Komt alles straks op één bodemplaat gemonteerd of worden een aantal delen demontabel? Want dan zou je er nog over kunnen denken om alles met nette connectoren (Powercon voor 230V, Speakon voor laagspanning, XLR voor kleinsignaal) uit te voeren.

Als alles 9 van de 10 keer op één plek blijft staan is dat niet nodig, maar als je het ding mee denkt te slepen naar evenementen, waar ie ongetwijfeld een dikke eye-catcher zal zijn, dan is het misschien wel een goed idee.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
* floriske.nl mompelt iets met "De spijker op de kop"

In het kastje komen straks inderdaad 2 speakon pluggen voor de motoren (4 polig: 2x motor sturing, 2x 12v permanent voor eventuele koeling etc.) 2 XLR pluggen voor de potmeters en een usb plug voor m.n stuur (de aansluiting van de hub zit zo dat deze straks direct toegankelijk is. De voedingsaansluiting zit er al in de vorm van een euro chassis met zekeringhouder.

Meezeulen ga ik niet doen, das teveel werk ;)

[Voor 9% gewijzigd door floriske.nl op 11-07-2012 11:03]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Gisteren een kort filmpje gemaakt van een vriend van me voor de eerste keer op m'n sim:

Het piepen is 1 van de motoren die wel een smeerbeurt kan gebruiken, maar ik ga de motoren toch vervangen.

Het motion-profiel moet nog wat getweaked worden, maar het werkt in ieder geval ;)

[Voor 7% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:26]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Uncle Mel
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 12:14
Ziet er goed uit, zeker ook dat portable bureau! :P

zonder dollen, het is zeker een leuke extra dimensie bij racegames ;)

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Geen TV meubel of tafel voor je laptop in de buurt? Een workmate en strijkplank doen wonderen :*) (komt later nog wel goed!)

Het voegt zeker iets toe, blijf het echt jammer vinden dat het niet icm consoles te gebruiken is, zal nu echt aan pc games moeten gaan wennen ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • hoyvoy
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 09-02 14:10

hoyvoy

Prutser

En wat gebeurd er nou met je stoel als je crasht?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 12:45

thijsco19

KTM 990 SMT

Gefeliciteerd floriske!!

Het lijkt er op dat het iets te heftig reageert? Of valt dat allemaal wel mee?
Ziet er wel gaaf uit.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MsG
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 10:18

MsG

Forumzwerver

Hoe werkt zoiets eigenlijk? Geven veel games deze waarden allemaal door?

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Demogorg0N
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 07-03 14:12
zou het niet nog een betere ervaring opleveren mocht de monitor ook op het frame gemonteerd zijn, zo moet je je blik niet steeds veranderen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kaalus
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Super vet gedaan! Ik blijf hem volgen. Werkt ie ook met GTR2 en Rfactor?

Gefelcteerd trouwens!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
hoyvoy schreef op zondag 15 juli 2012 @ 11:00:
En wat gebeurd er nou met je stoel als je crasht?
Dan schudt/kantelt hij enigszins, afhankelijk van de crash (beetje vergelijkbaar met door de grindbak rijden)
thijsco19 schreef op zondag 15 juli 2012 @ 11:17:
Gefeliciteerd floriske!!

Het lijkt er op dat het iets te heftig reageert? Of valt dat allemaal wel mee?
Ziet er wel gaaf uit.
Thx!

Dat heftige valt wel mee hoor, ga maar eens met een auto het circuit op, dat gaat er ook behoorlijk heftig aan toe als je hem van dik 200 naar 50 stampt ;)
MsG schreef op zondag 15 juli 2012 @ 11:22:
Hoe werkt zoiets eigenlijk? Geven veel games deze waarden allemaal door?
Sommige games sturen inderdaad telemetry data uit of leggen deze vast, de X-Sim software leest deze data uit en zet dit om tbv aansturing van je motoren of actuatoren.
Demogorg0N schreef op zondag 15 juli 2012 @ 12:15:
zou het niet nog een betere ervaring opleveren mocht de monitor ook op het frame gemonteerd zijn, zo moet je je blik niet steeds veranderen
Makkelijkst om hier mezelf even te quoten:
floriske.nl schreef op donderdag 19 april 2012 @ 08:58:
[...]

In mijn geval zal, net als in het filmpje, enkel de stoel, inclusief het stuur en pedalen bewegen (er zijn ook mensen die alleen de stoel laten bewegen -> seat mover).

De meningen zijn nogal verdeeld over wat het meest realistisch is, maar bij 2DOF gaan mensen meestal voor een fixed monitor setup omdat een 2DOF sim hoofdzakelijk het bewegen in je stoel door G-krachten simuleert en als je in een auto door elkaar geschud wordt beweeg je ook ten opzichte van je voorraam (zie je monitor maar even als voorraam in dit geval).

Edit: bovendien zou een mee bewegende monitor weer voor extra belasting van de motoren zorgen en die zullen het al zwaar genoeg krijgen ;)
AktiveHate schreef op zondag 15 juli 2012 @ 13:23:
Super vet gedaan! Ik blijf hem volgen. Werkt ie ook met GTR2 en Rfactor?

Gefelcteerd trouwens!
X-Sim werkt met een hele reeks games (in het fimpje is GTR-Evo overigens), o.a.:

Racing Games:
- rFactor
- Live for Speed
- Nitro Stunt Racing Stage 1
- Truck Racing by Ranault Trucks (Freeware)
- GTR
- GTR 2
- Race
- Race 07
- GT Legends
- GTR Evolution
- Grand Prix Legends
- Nascar Racing 2003
- Nascar Racing 2005
- Collin McRay Dirt
- Racedriver Grid
- Racer (Freeware racing simulation)
- Grandprix 3+4
- SBK (motorbike simulation)
- ARCA Simracing (RE/MAX)
- ACTC Simulador Turismo Carretera
- Volvo - The Game
- iRacing
- STCC the game
- Race On

Flight Simulations:
- X-Plane
- IL2
- Microsoft Flight Simulator 98 - X / Combat
- Falcon (beta plugin available in forum)
- Condor soaring
- Lockon (beta plugin available in forum)

Thx voor de felicitaties!

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op zondag 15 juli 2012 @ 15:36:
[...]

Flight Simulations:
- X-Plane
- IL2
- Microsoft Flight Simulator 98 - X / Combat
- Falcon (beta plugin available in forum)
- Condor soaring
- Lockon (beta plugin available in forum)
Nog geen support in de maak voor FlightGear? Dat moet niet zo moeilijk te implementeren zijn sinds FG een open-source pakket is en netwerkondersteuning heeft ingebouwd.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • Rmg
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 14:56
floriske.nl schreef op donderdag 12 juli 2012 @ 14:13:
[afbeelding]

Powered by:
[afbeelding]

Gisteren een kort filmpje gemaakt van een vriend van me voor de eerste keer op m'n sim:

Het piepen is 1 van de motoren die wel een smeerbeurt kan gebruiken, maar ik ga de motoren toch vervangen.

Het motion-profiel moet nog wat getweaked worden, maar het werkt in ieder geval ;)

[video]
Ziet er vet uit, ook mooi hoe de hele stoel subliem is afgewerkt. En dat de monitor op een workmate staat en de laptop op een strijkplank :+

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Stoney3K schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 12:58:
[...]


Nog geen support in de maak voor FlightGear? Dat moet niet zo moeilijk te implementeren zijn sinds FG een open-source pakket is en netwerkondersteuning heeft ingebouwd.
De lijst die ik poste is al redelijk oud, het zou zomaar kunen dat FlightGear ondersteund wordt of dat iemand er een plugin voor geschreven heeft, maar daar ben ik niet zo in thuis :X
Rmg schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 13:06:
[...]


Ziet er vet uit, ook mooi hoe de hele stoel subliem is afgewerkt. En dat de monitor op een workmate staat en de laptop op een strijkplank :+
:D

De stoel is ook nog niet zo subliem afgewerkt hoor, kabels liggen er allemaal los op en onder gekwakt :+ maar hij moet toch nog uit elkaar voor de nieuwe motoren en paintjob.

Voor de monitor wil ik nog een tafel/kastje aanschaffen of maken dat als het waren over de voorzijde/het voeteneind van de sim staat zodat deze lekker dichtbij komt te staan.

De laptop gaat vervallen, ga uiteindelijk van mijn workstation gebruik maken, maar is voor het testen wel makkelijk!

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Vandaag mijn nieuwe motors binnen gekregen, wat een verschil met de ruitenwisser motoren die ik nu gebruik B)

[Voor 9% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:24]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • dearn
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 09:27

dearn

ArcadeWinkel.nl

Leuk om al een foto te zien van de motoren die nu ook naar mij onderweg zijn, bedankt hé ;-)

Ik ben benieuwd hoeveel verschil je straks daadwerkelijk ervaart met het rijden t.o.v. de oude ruitenwisser motoren.

Houdt zich bezig met arcade projectjes :-) | ArcadeWinkel.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Floriske: Kun je me toevallig wijzen naar een goeie thread waar ik de berekeningen (koppel, gewichten, vermogens) van zo'n sim uit kan rekenen?

Voordat ik zelf ook wat ga bouwen en de hele handel door zijn assen heen dondert. :+

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
@dearn: wederom graag gedaan ;) ik vermoed dat het een heel verschil gaat maken aangezien de motoren een stuk forser en zwaarder zijn.

De tijd zal het leren ;) Zal me eerst eens in PID gaan verdiepen aangezien dit nodig zal zijn om ze enigszins te temmen.

Misschien voor jou ook alvast interessant leesvoer: http://igor.chudov.com/ma...ing/PID-without-a-PhD.pdf

Overigens in de JRK software in te stellen en er is één gebruiker op x-sim.de die behoorlijk wat ervaring heeft met dit soort motoren icm JRK'S (motiondave)

Edit: hier een filmpje van één van zijn builds met soort gelijke motoren:

[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=ZbN8XF027lc]

@stoney3k: Helaas kan ik je daar niet aan helpen :X de meeste mensen bouwen hun sim op gevoel en basis van trial & error (net als ik). Heb eerlijk gezegd geen idee of er dergelijke documenten/berekeningen in omloop zijn.

[Voor 10% gewijzigd door floriske.nl op 21-07-2012 12:45]

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op zaterdag 21 juli 2012 @ 11:35:
@stoney3k: Helaas kan ik je daar niet aan helpen :X de meeste mensen bouwen hun sim op gevoel en basis van trial & error (net als ik). Heb eerlijk gezegd geen idee of er dergelijke documenten/berekeningen in omloop zijn.
Ik ben er vooral benieuwd naar sinds ik mijn sim ook wil gaan voorzien van heave (dus op en neer beweging), waardoor de motoren dus een deel van het gewicht van mijn achterwerk zullen moeten torsen ;)...

Het liefst zou ik 3DoF maken waar het platform helemaal neutraal in balans is, maar sinds je tegen de zwaartekracht in zal moeten wordt dat met 3DoF best moeilijk. Je zal dan je veren/contragewichten aan moeten passen aan het gewicht van de sim + bestuurder.

Het liefste zou ik met 2DoF beginnen en dat daarna uitbouwen naar 3DoF, maar dat zal mechanisch bijna niet gaan.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Je kan ook werken met een pneumatische zuiger (2 weg) aangesloten op een buffer tank (duikfles bijvoorbeeld). Hiermee creëer je een soort lineaire veer onder je platform. Door meer of minder druk op de tank te zetten kan je het verschil in gewicht opvangen.

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op maandag 23 juli 2012 @ 18:34:
Je kan ook werken met een pneumatische zuiger (2 weg) aangesloten op een buffer tank (duikfles bijvoorbeeld). Hiermee creëer je een soort lineaire veer onder je platform. Door meer of minder druk op de tank te zetten kan je het verschil in gewicht opvangen.
Klopt, maar dan kan ik net zo goed gelijk een (hydraulisch of pneumatisch) 6DoF Stewart-platform maken natuurlijk. Hydraulics en pneumatics zijn echt een pijn in de achterkant om goed te krijgen, daarom wil ik ze zo veel mogelijk proberen te vermijden.

Wat voor mij wel belangrijk is is dat de hele handel passief veilig is -- dat het platform dus niet met een enorme klap tegen de grond kan klappen of té ver in 1 x uit kan slaan als de stroom wegvalt of er een runaway-conditie in de hardware/software optreedt.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Een steward platform is wel even iets prijziger dan één "passieve" zuiger die je als veer gebruikt en waar verder geen elektronica mee gemoeid is ;) in combinatie met 3 of 4 motoren

De juiste elektronica voor aansturing van je motoren is erg belangrijk voor de veiligheid inderdaad. Om die redenen zou ik arduino en velleman afraden en of de pololu jrk of thanos/tronicgr amc 1.6 aanraden. Op het moment dat bijvoorbeeld je pc uit valt valt ook de aansturing van je motoren weg.

[Voor 16% gewijzigd door floriske.nl op 25-07-2012 18:48]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Vandaag, ondanks dat we vakantie hebben en het veel te heet is op zolder ;) , wat tijd gevonden om mijn sim uit elkaar te halen voor het verven van het hout.

Alles bij elkaar koste dit maar een half uurtje en het gereedschap op de foto is het enige dat hier voor nodig was :*)

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 15:35:

Vandaag, ondanks dat we vakantie hebben en het veel te heet is op zolder ;) , wat tijd gevonden om mijn sim uit elkaar te halen voor het verven van het hout.

Alles bij elkaar koste dit maar een half uurtje en het gereedschap op de foto is het enige dat hier voor nodig was :*)
Nice! Zocht IKEA niet nog ontwerpers voor hun SIMJULATORR serie? :+ :Y)
floriske.nl schreef op woensdag 25 juli 2012 @ 12:56:
Een steward platform is wel even iets prijziger dan één "passieve" zuiger die je als veer gebruikt en waar verder geen elektronica mee gemoeid is ;) in combinatie met 3 of 4 motoren.
Waar ik vooral even mee zit is dat die hefbeweging ook tegen de zwaartekracht in moet.

Met pitch en roll heb je daar geen problemen mee, want als je je platform naar de ene of naar de andere kant kantelt, dan gaat er net zoveel gewicht aan één kant naar beneden als er aan de andere kant weer naar boven komt (mits het platform in balans is). Dat zou de motoren dus, in theorie, weinig moeite moeten kosten, en al helemaal geen moeite moeten kosten om het platform op zijn plaats te houden.

Als je gaat heffen, dan zul je je platform altijd in een bepaalde stand moeten houden omdat het anders weer naar beneden valt. Als je een veer gebruikt (of dat nu een gasveer is, of een spiraalveer, maakt niet uit) dan zullen de motoren dus altijd moeten werken om tegen die veer in te duwen als je platform naar beneden moet, of die veer uit te rekken als je platform weer omhoog moet. Een positie vasthouden van 'platform boven' of 'platform beneden' zal je dus altijd koppel kosten van de motoren terwijl ze stil staan -- en dat vinden DC motoren over het algmeen niet zo heel erg grappig.

Nu kun je dat op een paar manieren oplossen:
* Alleen hefbewegingen gebruiken die vanuit de 'nulstand' beginnen en ook weer in die nulstand terugkeren. Logische nadeel is dat je dus aan een beperkte range in je bewegingen zit, maar qua implementatie het makkelijkst. Alleen een spiraalveer/demper onder het platform is genoeg (bv. een set veren van een brom/motorfiets)
* Je hefbewegingen actief doen met een hefmiddel wat in ruststand zijn positie houdt. MAW, bijvoorbeeld een schaarkrik of een luchtcilinder waarvan je de druk varieert. Nadeel hiervan is dat je niet snel genoeg bent om een fatsoenlijke sim-situatie bij te houden.

Zelf zit ik er over te denken om een combinatie van de 2 te gebruiken, dus een veer om de dynamische hefbeweging op te vangen en een lift/krik om de statische hefbewegingen te compenseren zodat je veer altijd dezelfde voorspanning houdt, en de motoren in de (steady state) nulstand worden ontlast. Bijkomend voordeel is dat de boel niet naar beneden stort als er geen spanning meer op de aansturingen staat -- een schaarkrik houdt gewoon netjes zijn standpunt vast.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Stoney3K schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 16:13:
Nice! Zocht IKEA niet nog ontwerpers voor hun SIMJULATORR serie? :+ :Y)
Lol :D Ik houd me aanbevolen ;)
Stoney3K schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 16:13:
Waar ik vooral even mee zit is dat die hefbeweging ook tegen de zwaartekracht in moet.

Met pitch en roll heb je daar geen problemen mee, want als je je platform naar de ene of naar de andere kant kantelt, dan gaat er net zoveel gewicht aan één kant naar beneden als er aan de andere kant weer naar boven komt (mits het platform in balans is). Dat zou de motoren dus, in theorie, weinig moeite moeten kosten, en al helemaal geen moeite moeten kosten om het platform op zijn plaats te houden.
Dit geldt alleen als je constructie 100% in balans is (niet alleen in horizontale positie) en dus je pivot points gelijk liggen met je center of gravity. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een joyrider constructie of te werken met counterweight onder je platform (wat het totaalgewicht weer verhoogt en dus niet echt efficiënt is).

Als dit niet het geval is (zoals bij mij) dan zal het gewicht niet evenredig verschuiven, maar schuift er meer gewicht naar de zijde die zakt. De reden waarom ik veren gebruik om deze belasting te verminderen.

Ik heb ooit voor iemand een voorbeeld schets gemaakt mbt tot wat mijn veren doen, daar kan je dit ook goed op zien: http://dl.dropbox.com/u/7...im/Use%20of%20springs.pdf
Stoney3K schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 16:13:
Als je gaat heffen, dan zul je je platform altijd in een bepaalde stand moeten houden omdat het anders weer naar beneden valt. Als je een veer gebruikt (of dat nu een gasveer is, of een spiraalveer, maakt niet uit) dan zullen de motoren dus altijd moeten werken om tegen die veer in te duwen als je platform naar beneden moet, of die veer uit te rekken als je platform weer omhoog moet. Een positie vasthouden van 'platform boven' of 'platform beneden' zal je dus altijd koppel kosten van de motoren terwijl ze stil staan -- en dat vinden DC motoren over het algmeen niet zo heel erg grappig.

Nu kun je dat op een paar manieren oplossen:
* Alleen hefbewegingen gebruiken die vanuit de 'nulstand' beginnen en ook weer in die nulstand terugkeren. Logische nadeel is dat je dus aan een beperkte range in je bewegingen zit, maar qua implementatie het makkelijkst. Alleen een spiraalveer/demper onder het platform is genoeg (bv. een set veren van een brom/motorfiets)
* Je hefbewegingen actief doen met een hefmiddel wat in ruststand zijn positie houdt. MAW, bijvoorbeeld een schaarkrik of een luchtcilinder waarvan je de druk varieert. Nadeel hiervan is dat je niet snel genoeg bent om een fatsoenlijke sim-situatie bij te houden.

Zelf zit ik er over te denken om een combinatie van de 2 te gebruiken, dus een veer om de dynamische hefbeweging op te vangen en een lift/krik om de statische hefbewegingen te compenseren zodat je veer altijd dezelfde voorspanning houdt, en de motoren in de (steady state) nulstand worden ontlast. Bijkomend voordeel is dat de boel niet naar beneden stort als er geen spanning meer op de aansturingen staat -- een schaarkrik houdt gewoon netjes zijn standpunt vast.
Op het moment dat je puur voor flight sims bouwt is een krik/schaarconstructie wellicht de voordeligste oplossing. Ga je echter voor zowel flight- als race sims dan zal dit te traag blijken voor racegames.

Wil je een platform dat in rust op zijn plek blijft én snel reageert dan is een hydraulische cylinder eigenlijk de beste optie omdat lucht zich heel slecht nauwkeurig laat sturen.

Het voordeel van het gebruik van een luchtdruk cylinder met een buffervat tov een veer is dat deze min of meer lineair zal reageren (hoe groter je buffer hoe beter de lineariteit). Dit houd in dat je motoren net zoveel (of weinig) kracht uit hoeven te oefenen om het geheel op de hoogste positie te houden als in lagere standen.
Met de juiste cylinder en buffer zijn de krachten op de motoren redelijk te beperken.

Het nadeel is inderdaad wel dat op het moment dat je motoren hun spanning verliezen het geheel altijd in ruststand terug zal willen keren.

Daar komt dan weer het voordeel van wormwiel motoren om de hoek kijken. Op het moment dat de motoren spanningsloos komen zullen deze nagenoeg hun positie behouden. De motor kan namelijk het wormwiel eenvoudig laten draaien, maar andersom nagenoeg niet (probeer een wormwiel motor maar eens met de hand rond te draaien ;) ).

Mijn ruitenwissermotoren doen dit ook. Op het moment dat ik ingame de stekker er uit trek blijft het platform op de laatste stand staan. Daarbij zijn degelijke motoren natuurlijk wel een pré.

De motoren die ik aangeschaft heb (zie een paar posts terug) zijn wellicht enigszins overdone voor het aansturen van een sim, maar wel dusdanig degelijk dat ze deze krachten met gemak kunnen hebben en doordat het overstock is en ik samen met een medetweaker besteld heb waren ze niet eens heel prijzig (€ 72,- per stuk)

[Voor 13% gewijzigd door floriske.nl op 28-07-2012 13:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op zaterdag 28 juli 2012 @ 13:07:
[...]
Wil je een platform dat in rust op zijn plek blijft én snel reageert dan is een hydraulische cylinder eigenlijk de beste optie omdat lucht zich heel slecht nauwkeurig laat sturen.

(...)

Daar komt dan weer het voordeel van wormwiel motoren om de hoek kijken. Op het moment dat de motoren spanningsloos komen zullen deze nagenoeg hun positie behouden. De motor kan namelijk het wormwiel eenvoudig laten draaien, maar andersom nagenoeg niet (probeer een wormwiel motor maar eens met de hand rond te draaien ;) ).

Mijn ruitenwissermotoren doen dit ook. Op het moment dat ik ingame de stekker er uit trek blijft het platform op de laatste stand staan. Daarbij zijn degelijke motoren natuurlijk wel een pré.
Ik heb zelfs al een bouwer gezien die een Stewart-platform heeft gemaakt met elektrische actuators, die gebouwd waren van (M10) schroefdraad. Nu zit je daar met het probleem van slijtage van de schroefdraad die niet bedoeld is voor lineaire bewegingen, samen met de beperkte snelheid, maar ik weet dat er bijvoorbeeld ook lineaire actuators zijn die met een schroef werken waar een redelijk grote spoed op zit (dus feitelijk een plat geslagen wormwiel).

Veren en lucht zijn allebei mechanisch gezien lineair (MAW: Kracht neemt lineair toe met de uitslag). Elastieken zijn daar anders in, die hebben een bepaald verloop van trekkracht als functie van hun rek, en zijn ook kwetsbaarder voor plastische vervorming (de hoeveelheid rek kan veranderen over tijd, als gevolg van slijtage.)

Als je wormwiel zelf genoeg belasting kan houden dan is er natuurlijk weinig aan de hand -- een deel wordt dan opgevangen door je veren die er in zitten om de statische last van het platform op te vangen, en de rest komt te rusten op de koppelbelasting van de wormwielen. Zolang dat een vertanding is die niet breekt bij een beetje rustkoppel gaat dat goed.

Een beetje fatsoenlijke PID-regelaar zal dat gedrag ook gewoon netjes kunnen regelen en zal zorgen dat er dan geen ruststroom door je motorwindingen heen loopt.

Onderschat trouwens de snelheid van de bewegingen voor een vliegsim niet: Als je bijvoorbeeld net aan het opstijgen bent en de wielen komen van de baan los, dan krijg je ineens een aardige schok (fractie van een seconde vrije val) te verduren. Hetzelfde krijg je als je de kist weer met zijn wieltjes terug op de baan kwakt.

En het wordt al helemaal leuk met een ILS-approach in snertweer, als je niks kan zien en de aanvliegroute barst van de turbulentie. Weet je ook waarvoor je die veiligheidsriemen op je sim hebt zitten. :+

[Voor 19% gewijzigd door Stoney3K op 29-07-2012 16:58]

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Stoney3K schreef op zondag 29 juli 2012 @ 14:40:
Ik heb zelfs al een bouwer gezien die een Stewart-platform heeft gemaakt met elektrische actuators [...]
Een stewart platform met elektrische actuatoren :? hmm, als je er dan nog wat snelheid in wil hebben ben je een smak geld kwijt, gok dat je dan net zo goed voor hydraulisch kan gaan.
Stoney3K schreef op zondag 29 juli 2012 @ 14:40:
Veren en lucht zijn allebei mechanisch gezien lineair [...]
Volgens mij is een gemiddelde veer toch echt niet lineair, niet zoals ik het bedoelde althans: als ik mijn veren 2cm uit wil trekken kost dit nagenoeg geen moeite, 10cm krijg ik echter met 2 handen niet voor elkaar. Dat is niet echt lineair in mijn ogen. Als je het vertaald naar kracht:uitslag dan is het wat anders, dan is het inderdaad meer uitslag = meer kracht, maar dat is juist niet wat je wil voor een center column voor een sim.

Als je een zuiger met buffervat gebruikt kost het nagenoeg net zoveel kracht om deze 2 cm als 10cm te verplaatsen omdat de hoeveelheid lucht die je samen moet persen procentueel gezien erg klein is tov het totaal. Er is al iemand die dit principe met succes toegepast heeft: http://www.x-simulator.de...o-gravity-4dof-t3103.html (post niet graag links van de oude x-sim site, maar in dit geval kon ik niet anders ;) )
Stoney3K schreef op zondag 29 juli 2012 @ 14:40:
Een beetje fatsoenlijke PID-regelaar zal dat gedrag ook gewoon netjes kunnen regelen en zal zorgen dat er dan geen ruststroom door je motorwindingen heen loopt.
De JRK's hebben een vrij uitgebreide utility erbij waar inderdaad PID ook heel eenvoudig in te stellen is.
Stoney3K schreef op zondag 29 juli 2012 @ 14:40:
Onderschat trouwens de snelheid van de bewegingen voor een vliegsim niet [...]
Ik speel zelf nooit flight sims dus daar heb ik inderdaad geen kaas van gegeten ;)

[Voor 14% gewijzigd door floriske.nl op 29-07-2012 19:35]

Tweakblog - www.floriske.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op zondag 29 juli 2012 @ 19:29:
[...]
Een stewart platform met elektrische actuatoren :? hmm, als je er dan nog wat snelheid in wil hebben ben je een smak geld kwijt, gok dat je dan net zo goed voor hydraulisch kan gaan.
[...]
Het voordeel van alleen elektrische hardware zit hem vooral in de logistiek: Als je met hydraulica of andere actuatoren gaat werken dan zit daar ook weer een aardige infrastructuur aan vast. Slangen, zuigers, pompen, tanks, allemaal extra onderdelen waar het ook weer op mis kan gaan en die extra kosten, ruimte, en gewicht met zich mee brengen. Daarom gaat de pro-sim wereld nu ook steeds meer naar elekrische actuatoren toe :)
Volgens mij is een gemiddelde veer toch echt niet lineair, niet zoals ik het bedoelde althans: als ik mijn veren 2cm uit wil trekken kost dit nagenoeg geen moeite, 10cm krijg ik echter met 2 handen niet voor elkaar. Dat is niet echt lineair in mijn ogen. Als je het vertaald naar kracht:uitslag dan is het wat anders, dan is het inderdaad meer uitslag = meer kracht, maar dat is juist niet wat je wil voor een center column voor een sim.

Als je een zuiger met buffervat gebruikt kost het nagenoeg net zoveel kracht om deze 2 cm als 10cm te verplaatsen omdat de hoeveelheid lucht die je samen moet persen procentueel gezien erg klein is tov het totaal. Er is al iemand die dit principe met succes toegepast heeft: http://www.x-simulator.de...o-gravity-4dof-t3103.html (post niet graag links van de oude x-sim site, maar in dit geval kon ik niet anders ;) )
Klopt, de veerkracht van een veer is juist veerconstante maal uitslag :)... voor veel toepassingen is dat juist wat je graag wil hebben, maar inderdaad niet om het gewicht van een platform te offsetten zodat het makkelijker één richting op te bewegen is. We hebben het hier wel over een balansgewicht van ~50-60kg per actuator (zonder middenkolom), dus zo geweldig schokkend is het nu ook weer niet. Ik denk dat je zelfs met een paar gasveren van een bureaustoel of achterklep van een auto het gewicht al aardig op kan vangen.

Die truc met het buffervat kun je ook zien als een enorm lange veer gebruiken waarvan je maar het laatste stukje aan uitslag varieert. (Een vat met lucht gedraagt zich immers, volgens P * V = constant, ook als een veer). Feitelijk zit je dan op een heel klein werkgebied van een veer die groot genoeg is en een statische kracht omhoog 'duwt' die maar heel weinig verandert. Volgens mij hebben de oude Link-trainers een vergelijkbaar idee.

De vraag is hoeveel last er uiteindelijk op de actuatoren komt te staan als ik ze ga bouwen volgens het principe van Van Roy -- die hem zelf weer gebouwd heeft op basis van een concept van InMotion Simulation. Het voordeel van dat ontwerp is dat het bijna geen extra infrastructuur nodig heeft, compact is en snel in elkaar te zetten -- ideaal dus voor het meenemen naar events zoals een FSWeekend of de Luchtmachtdagen.
[...]
De JRK's hebben een vrij uitgebreide utility erbij waar inderdaad PID ook heel eenvoudig in te stellen is.
[...]
Nu ben ik zelf niet een enorm fan van die JRK's of Pololu's, want ze zijn behoorlijk prijzig voor wat ze bieden (namelijk een seriëel gestuurde servo/snelheidsregelaar voor DC motoren). Een AVR met de juiste vermogenselektronica kan die taak prima doen en kan zelfs met synchrone en asynchrone AC motoren overweg als je de juiste schakelblokken eraan hangt. 3-fase inverters staan zelfs gewoon in een application note van Atmel, met alle schema's en code. ;)

Dus in eerste instantie wil ik zelf kijken hoever ik de elektronica ook zelf kan ontwikkelen en in de open-source wereld kan gooien, mocht ik daar niet goed uitkomen, dan kan ik altijd terugvallen op JRK/Pololu controllers.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
Als je wat meer waar voor je geld wil dan de jrk's maar wel hardware die zeer goed door x-sim ondersteund wordt zou je eens naar tronicgr zijn amc 1.6 icm pololu motor drivers (staan vermeld in de post) kunnen kijken. Scheelt je een hoop r&d ;)

http://www.x-sim.de/forum/viewtopic.php?f=39&t=132

Zelf heb ik voor de jrk's gekozen omdat ik ze voordelig aan kon komen via samenkopen en omdat ze erg eenvoudig op te zetten zijn.

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Ben ik weer, met nagenoeg dezelfde foto als de laatste, zoek de verschillen ;) helaas had ik maar net genoeg verf en dus heb ik het onderste platform niet van een tweede structuurlaag kunnen voorzien waardoor je wat "roller aanzetten" ziet, maar hier kan ik wel mee leven, het bovenste platform ziet er goed uit!Heb tevens 8 rubber voetjes onder het onderste platform geschroefd.En besloten de extra veren die ik had liggen ook te gebruiken voor de pivot, op deze manier heb ik wat meer speelruimte mbt de benodigde veerspanning. Met een enkele veer per hoek stonden deze al maximaal gespannen.

[Voor 14% gewijzigd door floriske.nl op 25-09-2012 14:25]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Harrie
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 11:26

Harrie

NederVlaming

Erg nice!

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Ik ben even uit de running geweest vanwege een ontsteking aan m'n spieren/pezen in m'n onderarm (overbelast met wakeboarden), maar de afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de mounts voor de nieuwe motoren.

Nieuw vs oud:


En gemonteerd onder het platform:


Tot nu toe heb ik 2 kleine nadelen kunnen ontdekken aan de motoren:

1) Ze houden hun positie niet vast als ze spanningsloos komen, iets wat de ruitenwisser motoren wel deden. Gok dat dit te maken heeft met de andere tandwielverhouding o.i.d.

2) Ze slopen voedingen :P Tijdens het testen van de motoren op 27,5A vandaag is 1 voeding waarschijnlijk overleden. Hopelijk valt deze nog te repareren zodat ik de voedingen kan verkopen aangezien ik (om dit in de toekomst te voorkomen) vandaag 2 zwaardere voedingen heb besteld:

http://www.ebay.nl/itm/12...Tools&hash=item5ae92a13a5

De echte voordelen heb ik dus nog niet kunnen testen aangezien de test van korte duur was ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

Het slopen van die voedingen doen ze trouwens vooral op de pieken waarop de motor 'stil' moet komen te staan. Heb je een typeplaatje waar de stall-current van de motor op staat?

Hou er ook zeker rekening mee dat zo veel stroom op 12V niet goed is voor een systeem, je zal al flinke kabels nodig gaan hebben. En bij een continu stroom van een twintigtal Ampère door zo'n motor omdat ie op zijn plaats moet blijven, beginnen op een gegeven moment de windingen wel te roken hoor. :Y)

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
De stroom kan eenvoudigweg begrenst worden in de software van de JRK's dus voor pieken hoger dan wat ik instel hoef ik niet bang te zijn.

Ik heb getest op 27,5A en dit kon 1 van de voedingen al niet aan (ondanks dat ze 30A rated en tegen overbelasting beveiligd zouden moeten zijn). En de 25A zekering die ik er tussen heb zitten bleef keurig heel.

Dus ofwel de specs van de voedingen kloppen niet of 1 voeding is gewoon slecht geweest, maar aangezien ze uit China komen ga ik ze niet terug sturen voor garantie (duurder dan een nieuwe voeding ;) )

Slopen van de motoren ben ik niet zo bang voor, de juiste PID instellingen, de veren die zorgen dat de motoren minder belast worden en de max current instellingen moeten er samen wel voor zorgen dat dit niet zal gebeuren.

[Voor 4% gewijzigd door floriske.nl op 31-08-2012 12:54]

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 21:38

Stoney3K

Flatsehats!

floriske.nl schreef op vrijdag 31 augustus 2012 @ 12:52:
Slopen van de motoren ben ik niet zo bang voor, de juiste PID instellingen, de veren die zorgen dat de motoren minder belast worden en de max current instellingen moeten er samen wel voor zorgen dat dit niet zal gebeuren.
Ik zou het toch wel in de gaten houden. Zelfs als er 10A door die motoren heen gaat als ze je platform stil moeten houden, dan is het nog altijd 12V x 10A = 120W wat niet omgezet wordt in bewegingsenergie maar toch ergens naartoe moet. Daarmee loop je dus flink je windingen heet te stoken, en je moet dus echt zorgen dat je de temperatuur van je motoren goed in de gaten houdt (evt. een fan erop).

Piekstromen zijn het probleem niet zo zeer als ze niet extreem groot worden, maar voor een lange tijd een behoorlijke stroom (een tiental Ampères) door je motor heen jagen moet je voor uitkijken.

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • Schuey
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 14:39
Mooi project en nog mooier om te zien dat je het nog voor elkaar krijgt ook! :)

 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
@Stoney3k: dat zal wel los lopen. Ben nog niemand tegen gekomen die zijn motoren op deze manier gesloopt heeft. Uiteraard ga ik wel de temp van de motoren goed in de gaten houden.

@Schuey: Thx! Is met 'n degelijk project altijd maar de vraag of 't gaat lukken, maar gelukkig ben ik niet de eerste die 'n dergelijke sim bouwt.

Tweakblog - www.floriske.nl


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
http://dl.dropbox.com/u/72592758/motionsim/Topic%20Header.jpg

Powered by:


Vandaag vlug wat foto's geschoten met de DSLR (ipv de compact) van de opnieuw opgebouwde sim (na het schilderen en met de nieuwe motoren). Op het moment dat hij helemaal klaar is wil ik nog ff een fotoshoot doen met fatsoenlijk licht (dakkapel en cameraflitser zijn niet de beste omstandigheden ;))

Heb wat skateboard griptape gebruikt om beschadigen van de lak- en uitglijden te voorkomen en 2 aluminium strips gemonteerd waar de pedal mount overheen glijdt bij het verstellen hiervan.

Helaas zijn mijn nieuwe voedingen nog niet binnen dus heb er nog niet mee kunnen spelen :(

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 07:13
Ziet er leuk uit maar euhm volgende aanpassing: meebewegend scherm :D ???

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • floriske.nl
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-02 13:14

floriske.nl

Wie ik? Echt niet!

Topicstarter
[quote]Damic schreef op vrijdag 07 september 2012 @ 18:24:
Ziet er leuk uit maar euhm volgende aanpassing: meebewegend scherm. :D ???[/ quote]


Makkelijkst om hier wederom (zie vorige pagina ;)) mezelf even te quoten:
floriske.nl schreef op donderdag 19 april 2012 @ 08:58:
[...]

In mijn geval zal, net als in het filmpje, enkel de stoel, inclusief het stuur en pedalen bewegen (er zijn ook mensen die alleen de stoel laten bewegen -> seat mover).

De meningen zijn nogal verdeeld over wat het meest realistisch is, maar bij 2DOF gaan mensen meestal voor een fixed monitor setup omdat een 2DOF sim hoofdzakelijk het bewegen in je stoel door G-krachten simuleert en als je in een auto door elkaar geschud wordt beweeg je ook ten opzichte van je voorraam (zie je monitor maar even als voorraam in dit geval).

Edit: bovendien zou een mee bewegende monitor weer voor extra belasting van de motoren zorgen en die zullen het al zwaar genoeg krijgen ;)

Tweakblog - www.floriske.nl


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 07:13
Hehe.

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Meelobee
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 14:57

Meelobee

‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‎‎¯\_(ツ)_/¯

Ontzettend mooi gemaakt en zoals bij al je bouwsels een afwerking om een puntje aan te zuigen :)

[Voor 8% gewijzigd door Meelobee op 07-09-2012 20:00]

The Outsider


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

Hee, gaaf. Ik heb hier zeker niet de ruimte voor momenteel, maar dat heeft mij er niet van weerhouden over zoiets te dromen i.c.m. een hemisferisch scherm met 4K-projector of 6 HD-projectoren.

Persuader of bytes.

Pagina: 1 2 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee