Hier hebben wij een betrekkelijk kleine huishouding, 2 personen,1 altijd thuis.
Een klein rijtjeshuis ('57), all electric , isolatie gemiddeld voor nu, zonnepanelen (8x zuid, 4x oost-west echt werkzaam ongeveer 6 a 7 mnd vh jr) en 2 kleine thuisbatterijen (1x 2,5kWh en 1x 3,5kWh).
Onze focus is de afgelopen 4 a 5 jaren geweest om ons totale verbruik te verlagen en ons directe verbruik uit eigen opwek zo hoog mogelijk te maken. Met alles wat we daarvoor deden bleef een zelfvoorziening van 42 tot 43% op jaarbasis voor ons het hoogst haalbare.
Ik merkte dat ons verbruik iets ging toenemen tbv meer comfort. Vooral verwarming (van overdag 17 avond 19 naar overdag+avond 20 graden) en we gamen weer wat meer.
Inmiddels hebben we thuisbatterijen en die lijken een vrij groot verschil te maken.
Ons totale verbruik gaat wat toenemen maar wat we afnemen daalt.
Afgelopen week zagen we hier het effect van de inmiddels sinds 2 weken werkzame 2e thuisbatterij, en die maakt het hier mogelijk ook dagen met minimale opwek (rond 5kWh) door te komen met een minimale afname (<1kWh/dag), ondanks gebruik van verwarming overdag. Voor ons een groot succes. Woensdag en vrijdag waren de dagen met minimale eigen opwek.
Ik lees hier (op Tweakers) vaak over mensen met grote huizen, ev's en grote batterij-systemen, maar blijkbaar kan het op kleinere schaal ook helpen minder stroom af te nemen.
We zitten hier nu (inzet 2,5kWh batterij miv febr, 3,5kWh batterij miv 13mrt) vanaf 1 januari gemeten op een zelfvoorziening van 39%. Ik vind dat hoopgevend voor de toekomstige jaarcijfers.
Dit is geen reclamepraatje voor thuisbatterijen. Ik realiseer me dat ze hun eigen weerslag hebben op co2-uitstoot ed, en bovendien zijn ze, hier althans, op geen enkele manier financieel interessant. Maar dat was ook niet ons doel van aanschaf.
Dat was alleen het effect op onze afname en direct verbruik, en daarmee ook een verhoging van ons comfort, en mogelijk in de toekomst een verlaging van onze maandlasten.