Let op: Als je een vraag stelt, vermeld dan of je een E of P abonnement hebt. E staat voor Enterprise of Middelgrote bedrijven en grote ondernemingen. P staat voor Professionals and Small Business of Zelfstandige professionals en het kleinbedrijf.


Office 365

Cloud computing is een enorme hype, het lijkt wel het nieuwe 'virtualisatie'. Wat de uiteindelijke impact op de ICT zal zijn is onbekend, maar de cloud is here to stay. Waar concepten als storage, desktop en backup in de cloud nog in de kinderschoenen staan ligt dat voor bijvoorbeeld e-mail en instant messaging heel anders.

Vandaag over een dag wordt Office 365 officieel gelanceerd en een aantal van ons zullen hier veel mee te maken krijgen. Daarom dit topic, om allerlei zaken te bespreken voor de ICT-er die wat met Office 365 mag doen.

Wat is Office 365?
Office 365 is een suite van producten die je afneemt als dienst, dus een abonnementsvorm. De kern bestaat uit:
 • Exchange Online
 • Sharepoint Online
 • Lync Online
Ofwel een op Exchange 2010 gebaseerde mailbox, Sharepoint 2010 sites voor samenwerking en instant messaging, presence en conferencing op basis van Lync Server 2010. Verder is het mogelijk om de volgende zaken als optie te kiezen:
 • Office Web Apps
 • Office Professional Plus
Office 365 abonnementen vallen in drie families:
 • ZZP-er en MKB (Small Business)
 • Grote bedrijven (Enterprise)
 • Educatie (nog niet beschikbaar, dit wordt de opvolger van Live@EDU)
De producten en technische mogelijkheden verschillen tussen deze families, single sign-on bijvoorbeeld is er alleen voor grote bedrijven en niet voor het MKB.

Wat is het niet?
De nadruk van de suite ligt op de back-end, de serveromgeving. Het is dus geen nieuwe Office versie die je op je werkplek kunt installeren. Wel kun je een abonnementsvorm kiezen waarin je ook Office Professional Plus mag gebruiken, maar dat is (op dit moment) gewoon versie 2010 die je misschien al lang gebruikte.

Wat moet ik daar mee?
Ik richt me even op de enterprise-omgevingen zoals we die in Nederland en Blegië kennen, dus van MKB+ tot zeer grote omgevingen. Aan de technische kant hebben we te maken met directory synchronisatie, single sign-on en coexistance met bestaande systemen. Aan de functionele kant is het noodzakelijk om eerst te controleren of de eisen en wensen van jouw organisatie wel passen bij wat Office 365 biedt.

Hoe weet ik wat ik met Office 365 kan?
Office 365 is een clouddienst, dat betekent dat je een omgeving deelt met miljoenen andere gebruikers. Om dit mogelijk te maken zitten er een aantal beperkingen aan de dienst, een voorbeeld is dat er geen public folder zijn en dat daarom Outlook 2003 niet te gebruiken is.

Je kunt precies nalezen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn in de Service Descriptions (op dit moment nog Beta).

Ik gebruik nu Exchange in eigen huis, hoe kom ik in de cloud?
Als je niet in staat bent om in één keer over te stappen dan heb je een geleidelijke migratie, dus met een periode waarin beide omgevingen in gebruik zijn. Stel dat je een omgeving met Exchange 2003 of 2007 hebt, op hoofdlijnen gaat het om de volgende stappen:
- Implementeer ADFS 2.0 in je omgeving en eventueel een ADFS 2.0 proxy in de DMZ.
- Configureer directory synchronisatie met de Microsoft Online Services Directory Synchronization tool
- Voeg een (gratis) tijdelijke Exchange 2010 server aan je omgeving toe
- Verplaats de mailboxen

Het configureren van al deze onderdelen is geen kattepis, hier komt serieus voorbereiding bij kijken en kost echt tijd om helemaal in te richten. Maar als dat klaar is dan heb je ook wat:
- directory synchronisatie
- single sign-on
- free-busy en dergelijke tussen beide omgevingen
- mailboxen moven alsof het intern is

De Exchange Deployment Assistant is een goed hulpmiddel om dit uit te voeren.

Ik wil wel meer weten.
Dat kan, kijk bijvoorbeeld hier: http://www.microsoft.com/office365

Als je meediscussieert, vermeld dan even of je het hebt over Office 365 voor Small Business of over de Enterprise suite.

[Voor 9% gewijzigd door Jazzy op 24-01-2014 09:12]

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.

Ik zal zef de aftrap geven.

Ik ben al een tijd met Office 365 bezig, ben er meer van onder de indruk dan van de voorloper BPOS. Dat komt niet alleen door de 2010 versies van de producten maar ook door de veel betere beheerportal. En het is beter te doen om de boel aan je in-huis omgeving te knopen, hoewel dat wel erg veel werk blijkt te zijn.

Ik heb de EDA gebruikt om rich coexistance te maken tussen een Exchange 2010 omgeving en Office 365 en dat heeft me denk ik wel een volle week gekost. Vooral op het gebied van DNS moet je heel goed opletten, een foutje is snel gemaakt. Ook bleken er nog wat fouten in de EDA te zitten maar die zijn er nu wel zo'n beetje uit.

Wie is hier verder al mee bezig geweest?

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Anoniem: 48656

[Office365-E]
Wij hebben al diverse klanten draaien op BPOS. En met tevredenheid. Wel wordt bijvoorbeeld sharepoint nog amper ingezet mede omdat wij BPOS klanten al vanaf het moment van de bekendmaking van Office 365 op BPOS hebben draaien en dit direct in de 2010 omgeving willen doen.

De beheersportal van BPOS is inderdaad behoorlijk beperkt vergeleken met Office 365 maar veel zaken zijn te regelen via powershell voor online services.

Tevens zie ik ook mogelijkheden met SBS Essentials. Dit in combinatie met Office 365 en two-way sync met je Exchange en AD is erg gaaf.

 • Reacher
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-03 19:37

Reacher

oldschool

Ik zit nu een klein jaartje op BPOS, we komen van vanaf Domino. BPOS zelf was niet helemaal wat de organisatie wilde (ondanks het managen van verwachtingen).

We wachten met smart tot we de overstap kunnen gaan maken, maar zolang BES nog niet beschikbaar is op O365 wachten we nog even af. 2012 willen we dan ook onze interne sharepoint omgeving over gaan brengen naar de cloud.

but I don't like you in that way
the best things in life are illegal
born to do porn!

Vandaag om 16.00 is de aankondiging met Steve Ballmer: http://www.microsoft.com/...ffice/online/Default.aspx

Maar wie geen zin heeft om dat af te wachten, Office 365 is nu al te koop in Nederland: http://www.microsoft.com/...e365/online-software.aspx Wie is het eerste? :)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Anoniem: 48656

E1-plan
Eerste account (2 users, echt een voordeel tov BPOS) nu draaiende. Kwam meteen wel een kleine bug naar voren in het Controlpanel. Ik kon geen domeinnaam toevoegen aan het plan.
Ik heb ingelogd in een beta omgeving en daar stond de link wel, dus ik keek er niet overheen.
Na een (Engelstalig) belletje met support, ook een voordeel van het E-plan, hebben we even een aantal zaken doorlopen en hij gaf aan dat het wel actief zou moeten zijn.

Na uitloggen en weer inloggen werkte het wel. _/-\o_
Echter had ik dit al enkele keren gedaan.. Weet dus niet of hij iets gefixed heeft. :+

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Ben me nu aan het aanmelden, al anderhalf jaar voor privé BPOS gebruikt. Volgens de gegevens wordt BPOS pas over een maand of vier ge-upgrade... Geen zin om daar op te wachten, dus nu nieuwe aanmelding doen en BPOS opzeggen. :)

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Reacher
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-03 19:37

Reacher

oldschool

Teleurstellend om te zien dat MS bestaande klanten zolang laat wachten.

but I don't like you in that way
the best things in life are illegal
born to do porn!


 • barry457
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 05-03 10:24
Hier bezig met voorbereiding voor Exchange Online. Ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen
Reacher schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 12:59:
Teleurstellend om te zien dat MS bestaande klanten zolang laat wachten.
Waarom teleurstellend? De meeste klanten zullen er niet om staan te springen om op dag 1 al een upgrade voor hun kiezen krijg. Gebruikers krijgen nieuwe versies van OWA en SharePoint dus training nodig, applicaties en koppelingen testen, directry synchronisatie en single sing-on aanpassen of implementeren, etc. Het sterke punt van MS is juist dat je de upgrade tot maximaal een jaar uit kunt stellen.

[Voor 18% gewijzigd door Jazzy op 29-06-2011 13:05]

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Reacher
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-03 19:37

Reacher

oldschool

Juist, de mogelijkheid bieden tot. Maar ik heb nu niet de mogelijkheid van MS gekregen om een pilot groep over te zetten welke de key-users gaan zijn tijdens de migratie.

but I don't like you in that way
the best things in life are illegal
born to do porn!

Ik denk dat je misschien ook moet wennen aan deze kant van cloudcomputing. Enerzijds heb je enorme voordelen doordat je zelf die serveromgeving niet meer hoeft te beheren en niet hoeft te investeren in hardware, software en diensten. De andere kant is dat je je zult moeten voegen naar de release cycle van de leverancier. Dat betekent dat de cloudprovider bepaalt wanneer je naar een nieuwe relase gaat, met de mogelijkheid om die maximaal een jaar uit te stellen, maar niet vooruit te halen of nog verder uit te stellen.

Dit is één van de zaken die ik met klanten bespreek voordat ze voor cloud kiezen.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • wagenveld
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Ziet er interessant uit, hier al op de partner training day geweest en vooral geinteresseerd in het Lync Online gebeuren. Jammer dat ze en nog geen Enterprise Voice aanbieden en ook interoperability tussen online en on premise niet ondersteunen. Als je online en on premise tegelijk wilt dan moet je gaan federaten met 2 verschillende domeinen. Qua licensing zijn er wel handige opties, E4 geeft je on premise licensing voor Lync bovenop de rest.
Met de overname van Skype hoop ik in ieder geval dat de breakout naar PSTN snel eraan komt, dat zou het al wat interessanter maken.

 • Reacher
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-03 19:37

Reacher

oldschool

Jazzy schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 13:44:
Ik denk dat je misschien ook moet wennen aan deze kant van cloudcomputing. Enerzijds heb je enorme voordelen doordat je zelf die serveromgeving niet meer hoeft te beheren en niet hoeft te investeren in hardware, software en diensten. De andere kant is dat je je zult moeten voegen naar de release cycle van de leverancier. Dat betekent dat de cloudprovider bepaalt wanneer je naar een nieuwe relase gaat, met de mogelijkheid om die maximaal een jaar uit te stellen, maar niet vooruit te halen of nog verder uit te stellen.

Dit is één van de zaken die ik met klanten bespreek voordat ze voor cloud kiezen.
Eens, waren het niet dat ik in een vroeger stadium met iemand gesproken heb die mij wist te vertellen dat huidige klanten niet maanden hoefden te wachten zolang er geen BES in het verhaal zou zitten. En dat blijkt nu toch iets anders te liggen. Wij, als organisatie, willen graag mee met de voorhoede.

but I don't like you in that way
the best things in life are illegal
born to do porn!

Snap ik. Als ik jou was zou ik diegene nog eens een mailtje sturen. :)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • JanvdVeer
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 17-03 18:53
Ik ben afgelopen weken in mijn vrije tijd bezig geweest met het opzetten van een Small Business account (nu nog beta licentie, straks betalend..) voor 1 of 2 users voor het bedrijf van mijn pa. Voorheen heb ik wat getest met Google Apps, maar dat was toch niet helemaal 'je van het' (ondanks dat het gratis is). We werken in principe nu nog met een simpel @gmail.com account voor de mail (mijn vader vindt het geen 'big deal'), maar dat moet dus op korte termijn veranderen.

Er zijn een aantal zaken waarom ik kies voor dit krachtige pakket van MS:
 • Eenvoudig de website aanpassen/beheren met een 'WYSIWYG'-interface (een must voor m'n pa)
 • Exchange. (werkt overigens perfect met iPhone en iPad)
 • Goede integratie met Office 2010 pakket.
 • Redelijk eenvoudig te beheren
De migratie (o.a. van de data / email-verkeer / het domein - DNS-beheer) is nog even een pijnpunt, maar hoop die klus in een ruim weekendje te kunnen klaarspelen. Heb afgelopen nacht de DNS-records al aangepast naar die van Microsoft, dus nog even afwachten of dat allemaal goed gaat.

Nog even een kleine noot ter zijde: ik heb geen ICT-achtergrond (sterker nog, studeer accountancy) maar dit is meer een wat ver ontwikkelde hobby van mij dus tips/opbouwende kritiek is altijd welkom :P

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Even een belangrijke tip als je nu BPOS gebruikt en over wil naar Office 365 voordat de migratie aangeboden wordt...

1) Je domein bij BPOS weghalen net als alle mailadressen op dat domein
2) Neem contact op met de supportdesk om je domein via een script uit de Forefront configuratie bij Microsoft te halen. (Ik ben hier nu mee bezig, dus meer informatie volgt nog)
3) Voeg je domein toe aan Office 365 en configureer de mailadressen

Als ik meer weet post ik dit, en misschien is het wel handig om dit in de startpost mee te nemen dan.
Meer informatie hierover: http://blogs.msdn.com/b/j...e-365-beta-migration.aspx

[Voor 10% gewijzigd door Gé Brander op 04-07-2011 19:35]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 48656

c70070540 schreef op maandag 04 juli 2011 @ 19:35:
Even een belangrijke tip als je nu BPOS gebruikt en over wil naar Office 365 voordat de migratie aangeboden wordt...

1) Je domein bij BPOS weghalen net als alle mailadressen op dat domein
2) Neem contact op met de supportdesk om je domein via een script uit de Forefront configuratie bij Microsoft te halen. (Ik ben hier nu mee bezig, dus meer informatie volgt nog)
3) Voeg je domein toe aan Office 365 en configureer de mailadressen


Wij zijn zogenaamd Cloud essential partner. Hierbij een aanvulling van mijn kant.
Voor testdoeleinden gebruikten we de BPOS Cloud essentials partner omgeving (250 seats die je voor 1 jaar tot je beschikking hebt, na enkele deals met een totaal van 50 seats behoudt je die voor een volgend jaar). Als je inlogt met je Microsoft partner gegevens kun je klikken op https://www.microsoftcloudpartner.com/GetBenefits.aspx hier staan enkele scenarios die je kunt toepassen als je naast BPOS ook Office365 seats wilt gaan gebruiken. Tevens krijg je hier de sales omgeving zodat je potentiële klanten proefabonnementen kunt toesturen. Hier kun je ook meerdere mensen rechten op geven zodat meerdere mensen trials aan kunnen maken vanuit 1 partner. :9~

 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-03 19:09
Iemand enig idee hoe ik kan zien hoeveel Sharepoint ruimte er nog over is? Ik heb me suf gezocht maar kan het niet vinden.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.

Mentox schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 16:10:
Iemand enig idee hoe ik kan zien hoeveel Sharepoint ruimte er nog over is? Ik heb me suf gezocht maar kan het niet vinden.
Ga naar Sharepoint Beheer en klik op Siteverzamelingen beheren. Makkelijk he? :)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-03 19:09
Jazzy schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 16:18:
[...]
Ga naar Sharepoint Beheer en klik op Siteverzamelingen beheren. Makkelijk he? :)
Het klinkt niet al te ingewikkeld maar ik kan het niet vinden :|

De Sharepoint site is in het Engels.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Welk plan heb je? Ik heb het P1 plan, en nergens wordt aangegeven hoeveel ruimte je krijgt, en checken hoeveel je dan nog over hebt is dus ook lastig... Ik ga de vraag eens stellen via de mail.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-03 19:09
c70070540 schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 16:31:
Welk plan heb je? Ik heb het P1 plan, en nergens wordt aangegeven hoeveel ruimte je krijgt, en checken hoeveel je dan nog over hebt is dus ook lastig... Ik ga de vraag eens stellen via de mail.
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat dit 2GB was maar ik kan het niet meer vinden....

Ik gebruik ook het P1 plan maar nog als trial.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.

Ik heb een E-abonnement dus ik kan niet vergelijken. Vraag het anders in de Office 365 community en laat het hier horen. :)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Jazzy schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 17:00:
Ik heb een E-abonnement dus ik kan niet vergelijken. Vraag het anders in de Office 365 community en laat het hier horen. :)
6.3 Plenty of Space for Your Documents and Sites
Each subscription to Office 365 comes with a SharePoint Online site collection that can host multiple sub-sites starting with 10 GB of storage plus 500 MB for each subscriber. For example, if you have 10 users, you would have 15 GB total of storage. This is in addition to the 25 GB each user gets for his or her email.

Uit: http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=13779

Voor Enterprise is het uitgelegd in de documenten te vinden op http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=13602

[Voor 8% gewijzigd door Gé Brander op 12-07-2011 17:53]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!

De vraag van Mentox is niet hoeveel ruimte je maximaal kunt gebruiken maar waar je kunt zien wat je in gebruik hebt. Toch?

[Voor 4% gewijzigd door Jazzy op 12-07-2011 17:59]

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-03 19:09
Jazzy schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 17:59:
De vraag van Mentox is niet hoeveel ruimte je maximaal kunt gebruiken maar waar je kunt zien wat je in gebruik hebt. Toch?
50/50 ik was in de veronderstelling dat er 2GB beschikbaar was, 10GB is een stuk beter.

Ik kwam het volgende topic tegen: http://community.office365.com/en-us/f/154/t/7403.aspx

Wat ik hieruit begrijp is dat de 10GB beschikbaar is voor de standaard site en niet voor de "team site". Hoeveel is er dan beschikbaar voor de "team site"? Of zit ik er weer lekker naast?

Het doel is om Office 365 als centraal punt te hebben voor onze documenten.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.


Anoniem: 48656

Je kunt bronnen en items toewijzen per site. Het quotum is vrij eenvoudig aan te passen. Een standaard site heeft 1000MB.

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Dan nog blijft de vraag staan hoe je kan checken hoeveel je in gebruik hebt. Ik ben er bij het P1 plan nog niet achter hoe.
Jazzy schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 16:18:
[...]
Ga naar Sharepoint Beheer en klik op Siteverzamelingen beheren. Makkelijk he? :)
Zou je eens wat screenshots kunnen maken en deze posten als het je uitkomt? Ik kan het ook niet vinden, maar misschien kijken we wel verkeerd.

[Voor 58% gewijzigd door Gé Brander op 13-07-2011 08:38]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Thanks, maar via welke link kom je daar dan?

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!

- Inloggen op de Portal: https://portal.microsoftonline.com/Default.aspx
- Onder SharePoint Online op Manage klikken: https://[JouwOrg]-admin.sharepoint.com/
- Klike op Siteverzamelingen (Site Collections)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Dan is dat waarschijnlijk anders bij de Enterprise licenties, want bij mij (P1 plan) zie ik na inloggen op https://portal.microsoftonline.com de volgende opties. En ik zie daar toch echt geen SharePoint Online en Manage bij staan helaas.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Dit is Office 365 Enterprise 3 : (wel de optie die jij benoemt)

En dit is Office 365 P1 plan : (niet de optie die jij benoemt)

En als ik dan op Manage Team site klik, dan heb ik de volgende opties:

En daar kan ik niets vinden wat de grootte of de gebruikte ruimte van de sites weergeeft.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fewture
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Fewture

Overclocker

Jazzy schreef op maandag 27 juni 2011 @ 10:11:
Ik zal zef de aftrap geven.

Ik ben al een tijd met Office 365 bezig, ben er meer van onder de indruk dan van de voorloper BPOS. Dat komt niet alleen door de 2010 versies van de producten maar ook door de veel betere beheerportal. En het is beter te doen om de boel aan je in-huis omgeving te knopen, hoewel dat wel erg veel werk blijkt te zijn.

Ik heb de EDA gebruikt om rich coexistance te maken tussen een Exchange 2010 omgeving en Office 365 en dat heeft me denk ik wel een volle week gekost. Vooral op het gebied van DNS moet je heel goed opletten, een foutje is snel gemaakt. Ook bleken er nog wat fouten in de EDA te zitten maar die zijn er nu wel zo'n beetje uit.

Wie is hier verder al mee bezig geweest?
Heb je dit wel eens in een "thuis" omgeving gedaan met maar 1 IP?

Wat daar volgens mij een probleem gaat zijn is poortje 443 naar je thuis omgeving.. als in, OWA en ADFS die beide 443 willen en uiteraard allebei naar een andere interne host.

Nu probeer ik alleen even exact te achterhalen waarom 443 naar ADFS nodig is. Het lijkt me handig voor externe clients, maar volgens mij doet de federation server er ook wat mee. Misschien weet iemand dat?

Als je de mailbox die je met OWA wil bereiken in de cloud zet ben je er volgens mij vanaf, maar dan heb je dus alleen OWA voor cloud users 8)7

Het gaat hier dus even om rich coexistence btw.

Edit:
Wat ik ook vreemd vind is dat je voor de sign-in asssistant de "desktop setup" draait....op een server... Denk wel dat er nog veel te winnen valt op het hele setup proces.

[Voor 5% gewijzigd door Fewture op 24-07-2011 22:08]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Fewture schreef op zondag 24 juli 2011 @ 22:03:
[...]

Heb je dit wel eens in een "thuis" omgeving gedaan met maar 1 IP?

Wat daar volgens mij een probleem gaat zijn is poortje 443 naar je thuis omgeving.. als in, OWA en ADFS die beide 443 willen en uiteraard allebei naar een andere interne host.

Nu probeer ik alleen even exact te achterhalen waarom 443 naar ADFS nodig is. Het lijkt me handig voor externe clients, maar volgens mij doet de federation server er ook wat mee. Misschien weet iemand dat?

Als je de mailbox die je met OWA wil bereiken in de cloud zet ben je er volgens mij vanaf, maar dan heb je dus alleen OWA voor cloud users 8)7

Het gaat hier dus even om rich coexistence btw.
Ik ben samen met een externe partij bezig geweest om bij ons voor SharePoint 2010, ADFS in te richten, en wat ik er van weet, is dat als je ADFS aanroept dat je dan eerst uitkomt bij een IIS Website (ADFSWEB) met een certificaat wat daaraan hangt, waarop tevens Require SSL aan staat, en vandaar dat je poort 443 nodig hebt voor ADFS..
ADFS - Step 3: Configuring the Web Server

[Voor 7% gewijzigd door Turdie op 24-07-2011 22:10]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fewture
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Fewture

Overclocker

shadowman12 schreef op zondag 24 juli 2011 @ 22:07:
[...]


Ik ben samen met een externe partij bezig geweest om bij ons voor SharePoint 2010, ADFS in te richten, en wat ik er van weet, is dat als je ADFS aanroept dat je dan eerst uitkomt bij een IIS Website met een certificaat wat daaraan hangt, vandaar dat poort 443 nodig is volgens mij.
Ja ok, dat begrijp ik en dat is ook vrij logisch. Stel ik ben een user van een organisatie. Ik zit op kantoor, log in op office 365. Dat loopt dat initieel via een interne website (de adfs vdir op de adfs server). Daar zou je dus ook een intern certificaat voor kunnen gebruiken.

Nu ga je op het internet zitten (wat opzich al knap is :+ ). Dan wil je ook via die adfs server connecten (SSO right). Dus die publish je (al dan niet via een adfs proxy) en eventueel met een publiek certificaat. So far so good.

Alleen nu schijnt het zo te zijn dat de "Federation Server" van MSFT óók naar de ADFS server connect en juist daarom moet hij extern bereikbaar zijn EN een publiek certificaat hebben. Nu wil ik weten, wat doet de federation server dan? Waarom wil die connecten met de interne adfs server?

Edit:
De config snap ik, heb dat ook werkend en hij is niet van buiten te bereiken nog. Dus ik heb SSO aan de praat en Dirsync. Sta nu op het punt verder te gaan met Exchange federation, maar iets zegt mij dat het niet zal werken..vanwege het 1 IP issue zeg maar.

[Voor 9% gewijzigd door Fewture op 24-07-2011 22:16]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Fewture schreef op zondag 24 juli 2011 @ 22:14:
[...]

Ja ok, dat begrijp ik en dat is ook vrij logisch. Stel ik ben een user van een organisatie. Ik zit op kantoor, log in op office 365. Dat loopt dat initieel via een interne website (de adfs vdir op de adfs server). Daar zou je dus ook een intern certificaat voor kunnen gebruiken.

Nu ga je op het internet zitten (wat opzich al knap is :+ ). Dan wil je ook via die adfs server connecten (SSO right). Dus die publish je (al dan niet via een adfs proxy) en eventueel met een publiek certificaat. So far so good.

Alleen nu schijnt het zo te zijn dat de "Federation Server" van MSFT óók naar de ADFS server connect en juist daarom moet hij extern bereikbaar zijn EN een publiek certificaat hebben. Nu wil ik weten, wat doet de federation server dan? Waarom wil die connecten met de interne adfs server?

Edit:
De config snap ik, heb dat ook werkend en hij is niet van buiten te bereiken nog. Dus ik heb SSO aan de praat en Dirsync. Sta nu op het punt verder te gaan met Exchange federation, maar iets zegt mij dat het niet zal werken..vanwege het 1 IP issue zeg maar.
Om de claim uit te wisselen, waar je inlog credentials in staan.

 • wagenveld
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Voor een thuis situatie wordt SSO uiteraard niet meegenomen. Lijkt me ook logisch?


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

wagenveld schreef op maandag 25 juli 2011 @ 00:09:
Voor een thuis situatie wordt SSO uiteraard niet meegenomen. Lijkt me ook logisch?

[afbeelding]
Logisch wel, leuk om te testen is het ook, en zou leuk zijn als het kon ;)

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Anoniem: 318497
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
Kan je met Exchange ook folders delen ? (Office 365) Ik denk dat ze het niet ondersteunen, maar misschien weten jullie het wel?

 • Anoniem: 318497
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
Weet jij dan waar ik dit kan vinden? Want ik kan dit namelijk nergens vinden.

Ik heb het volgende versie: E3


Alvast bedankt.

 • caphex
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 19-03 00:58
Als je kijkt naar de prijzen en functionaliteit van Office 365, waarom zouden mensen dan nog gaan kiezen voor Exchange Online van bijvoorbeeld KPN (vanaf 5,95 voor 100MB!!!) of bijvoorbeeld Hosted Exchange van Argeweb (7,95 voor 25GB) ?

Als je ziet dat je bij MS € 5,25 per maand kwijt bent en 25 GB krijgt, zie ik niet helemaal waarom je dan nog voor KPN of bijvoorbeeld Argeweb zou gaan kiezen.

Of zijn er toch essentiële verschillen ?

Wat me namelijk niet geheel duidelijk wordt is of ik een alias e-mail adres kan aanmaken. Bijvoorbeeld info@ wat gewoon binnenkomt op john@

 • MADG0BLIN
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 11:50
caphex schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 14:16:
Als je kijkt naar de prijzen en functionaliteit van Office 365, waarom zouden mensen dan nog gaan kiezen voor Exchange Online van bijvoorbeeld KPN (vanaf 5,95 voor 100MB!!!) of bijvoorbeeld Hosted Exchange van Argeweb (7,95 voor 25GB) ?

Als je ziet dat je bij MS € 5,25 per maand kwijt bent en 25 GB krijgt, zie ik niet helemaal waarom je dan nog voor KPN of bijvoorbeeld Argeweb zou gaan kiezen.

Of zijn er toch essentiële verschillen ?

Wat me namelijk niet geheel duidelijk wordt is of ik een alias e-mail adres kan aanmaken. Bijvoorbeeld info@ wat gewoon binnenkomt op john@
Ik zou zelf ook niet meer naar KPN gaan maar inderdaad voor MS kiezen.

En ja, je kan aliassen aanmaken. Ik weet alleen niet hoeveel.

 • caphex
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 19-03 00:58
Het lijkt me dat dit product dan toch wel een beetje broodroof is, zowel voor de hosters maar daarom ook indirect voor MS zelf. Er valt niet echt meer mee te concurreren op deze manier. Is dit wellicht een reden dat het nog niet echt veel bekendheid krijgt..?

Ook kleine kantoortjes zullen op den duur minder snel kiezen voor een SBS servertje (met de nodige licenties)..
Het is geen broodroof voor MS omdat klant zijn investering verschuift van aanschaf van licenties naar het gebruik van een service in een MS datacenter. Maar belangrijker is dat klant niet naar Google gaat en bovendien kiest voor een dienst die het beste samenwerkt met andere MS producten zoals Office 2010.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Wellicht wel interessant voor de mensen die ook SCOM gebruiken:
Monitoring Office 365 using Operations Manager

 • Vorkie
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Wellicht intressant voor beheerders:

Direct van het Health Dashboard waar alle services een Service Interruption hebben.
The BPOS Operations team and site services continues work to restore service due to local power interruption causing connectivity issues to all BPOS services and portals for this region.

Current ETA for power restoration is 9:00 PM GMT

Next update will be within 1 hour or when new information is available.

 • Mentox
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-03 19:09
Iemand enig idee hoe ik de navigatie balk aanpas op de Sharepoint website?

Ik kan geen uitleg vinden op Google en ben niet erg bekend met Sharepoint. Als iemand een goede site heeft met uitleg van Sharepoint op Office 364 zou dat geweldig zijn.

Het leven is als een medaille, het heeft een glimmende en een donkere kant.


 • diabolofan
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 10-03 11:51
Heb ook Office365, gewoon voor mijn privemail. Alleen vroeg ik me af wat mijn persoonlijke link is naar de webomgeving. Ga nu steeds naar office365.com en dan rechtsbovenin op Aanmelden, maar vind ik erg omslachtig...

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Voor mij is het:
https://amsprd0502.outlook.com/owa/

Maar het zou kunnen zijn dat het per sessie een andere server is, of per account een andere server, je ziet het wel als je via portal.microsoftonline.com naar je Outlook gaat, wat het het adres voor jouw is. Maar voor mij is het niet zo een probleem omdat http://portal.microsoftonline.com makkelijker te onthouden is dan https://amsprd0502.outlook.com/owa/ en die ene extra klik maakt mij niet zoveel uit.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!

diabolofan schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 23:28:
Heb ook Office365, gewoon voor mijn privemail. Alleen vroeg ik me af wat mijn persoonlijke link is naar de webomgeving. Ga nu steeds naar office365.com en dan rechtsbovenin op Aanmelden, maar vind ik erg omslachtig...
https://Outlook.com of htpps://outlook.com/mijndomain.nl.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Ik ben gisteren gestart om een Exchange omgeving op te zetten voor mijzelf. Alles gaat goed en het werkt echt top. Net even meteen 2 Gb aan data naar toe laten overzetten. Perfect zonder problemen maar 1 probleem waar ik tegen aan loop en wat ik raar vind dat niemand het overheeft en MS ook geen simpele oplossing voor heeft is het verhaal "verzenden als". Als je via een ander domein verstuurt dan krijgt je dus te zien dat je aan het versturen bent namens en dat probeer ik eruit te halen maar dan moet je een powershell in. Prima dat ga ik straks wel doen maar is er geen makkelijke manier om het op te lossen?

Ps voor de prijs moet je het niet laten want met zoveel ruimte en Exchange tja dan is het heel simpel; gewoon doen.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!

Ik weet niet precies wat je zou moeten doen maar PowerShell is tegenwoordig een hele gebruikelijke beheeromgeving. Ik kan me voorstellen dat het wat complex overkomt als je met name eindgebruiker bent en geen beheerder.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Ik vind dat MS dat niet goed heeft opgelost met deze problemen. Ik moet erin gaan duiken maar het gaat wel lukken maar de gemiddelde gebruiker heeft er geen kaas van gegeten.

Je moet de permissie instellen dat je als gebruiker mag verzenden als een emailadres welke staat in het adresboek. Dan krijg je niet meer <mailadres> namens <exchangeadres> te zien.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!

Helemaal mee eens, iets simpels als uitdelen van Send-as rechten zou niet via PowerShell hoeven maar zou in ECP thuishoren.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Anoniem: 48656

Jazzy schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 11:08:
Helemaal mee eens, iets simpels als uitdelen van Send-as rechten zou niet via PowerShell hoeven maar zou in ECP thuishoren.
Zou Microsoft dit niet bewust doen om toch de partner/reseller nog recht van spreken te geven. Dus om ervoor te zorgen dat de klant bij de partner aanklopt voor dit soort beheer?
Nee, dat denk ik niet. De markt voor partners ligt enerzijds in migratie en coexistence, het migreren naar de cloud met zo veel mogelijk functionaliteit tussen gemigreerde en niet gemigreerde gebruikers. Denk aan single sign-on, directory synchronisatie, mailbox moves, etc. Anderzijds liggen er kansen op het gebied van integratie met applicaties of platformen, bijvoorbeeld het opnemen van je Outlook-agenda in een intranetportal of het integreren van een ordersysteem met een Sharepoint site in Office 365.

De crux van een clouddienst is juist dat er geen beheer meer nodig is, niet door klant maar ook niet door een partner. Een scenario waarin de eindgebruiker naar een Microsoft partner moet bellen om send-as rechten op een mailbox te vragen slaat niet echt ergens op.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Anoniem: 48656

Jazzy schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 12:04:
De crux van een clouddienst is juist dat er geen beheer meer nodig is, niet door klant maar ook niet door een partner. Een scenario waarin de eindgebruiker naar een Microsoft partner moet bellen om send-as rechten op een mailbox te vragen slaat niet echt ergens op.
OK dan verschilllen we van mening

 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
En ik ben het er mee eens. Ik wil er niet eens in verdiepen maar het moet gewoon werken. Ik ga het wel doorzetten naar MS toe want daarvoor betaal ik en niet om cursus te volgen.

Juist met dit verhaal moet het zo simpel mogelijk zijn en zo werkt het dus niet.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Toch snap ik niet helemaal wat de functionaliteit is die je mist.

Ik heb enkele accounts gelinked aan mijn Office 365 account (2 x Live account en 1 x Hotmail account) en als ik een mail wil versturen dan kan ik gewoon kiezen namens welk account ik die mail wil versturen.

Dit is dus blijkbaar niet wat jij bedoelt...

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!

Als je wilt mailen vanuit of namens een andere Office 365 mailbox, dan moet je daar rechten toe hebben. Het gaat dus om het uitdelen van Send-as en Send-on-behalf rechten, dat gaat wat omslachtig.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • itlee
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 21-02 22:10

itlee

Gas erop!

office 365 omgeving is naast een klein beetje ECP volledig Exchange management shell. de basis van hele office 365 installatie is voor bill gates de enige manier van adress list seggregation e.d.
shell command is een beetje in de hoek van:

Add-ADPermission "John Simpson" -User "Domain\User" -Extendedrights "Send As"

 • Anoniem: 318497
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
Kan ik voor MS Lync 2010 een nieuwe gebruiker standaard een contactpersonenlijst (importeren)laten weergeven?
Anoniem: 318497 schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:25:
Kan ik voor MS Lync 2010 een nieuwe gebruiker standaard een contactpersonenlijst (importeren)laten weergeven?
Voor zover ik weet kan dat niet. Helaas...

Probleem hiermee is dat de contact list bedoeld is om mensen die je vaak spreekt snel te vinden. De praktijk is alleen dat mensen de contact list graag als adresboek gebruiken, maar daar is dus het adresboek voor bedoeld. :)

Bij een on-premise Lync server zijn er scripts en tools om de contact list toch te vullen maar dat werkt niet in een gehoste omgeving.

[Voor 40% gewijzigd door Jazzy op 17-08-2011 16:35]

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Anoniem: 318497
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
hmmmm lastig zeg! Ik hoop dat later er toch zo'n functie erin komt, hoe moeilijk kan het zijn om zo'n functie erin te bouwen als je office 365 al gebouwd hebt.. maargoed..

 • diabolofan
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 10-03 11:51
Zit met zeer irritant probleem. Moest voor de vakantie mijn wachtwoord verplicht wijzigen toen ik weer een keertje online inlogde (normaal gewoon altijd via Outlook op pc/laptop). Mij werd verplicht mijn wachtwoord te wijzigen die aan verschillende voorwaarden moest voldoen. Dit gedaan en overal gewijzigd bij mijn exchange instellingen op pc/laptop. Hierna ging ik op vakantie.

Nu na mijn vakantie is het de hoogste tijd om een licentie te gaan betalen, omdat ik nog iets van 10 dagen heb. Jammer genoeg ben ik dus mijn wachtwoord vergeten, en kan ik die nergens achterhalen. Ik heb en gebruik echt maar 1 beheerdersaccount waar ook gelijk mijn mail aan zit. Ik kan er dus gewoon met geen mogelijkheid in (ook niet via wachtwoord vergeten). Hierom heb ik dus een mail naar Microsoft gestuurd, maar na 3 dagen nog steeds geen reactie.

Weet er misschien iemand een manier om het toch te achterhalen? Misschien via een password recovery voor Outlook, maar daar heb ik al op gegoogled, maar die ondersteunen allemaal geen Microsoft Exchange, terwijl het wachtwoord toch ergens op mijn pc moet staan opgeslagen omdat hij automatisch aanlogt als ik Outlook start!

Anoniem: 48656

diabolofan schreef op maandag 22 augustus 2011 @ 19:09:
Zit met zeer irritant probleem. Moest voor de vakantie mijn wachtwoord verplicht wijzigen toen ik weer een keertje online inlogde (normaal gewoon altijd via Outlook op pc/laptop). **cut**

Misschien via een password recovery voor Outlook, maar daar heb ik al op gegoogled, maar die ondersteunen allemaal geen Microsoft Exchange, terwijl het wachtwoord toch ergens op mijn pc moet staan opgeslagen omdat hij automatisch aanlogt als ik Outlook start!
Voor wachtwoorden reset van het beheer is het noodzakelijk om op het gebruikte live-id in te kunnen loggen. Kun je dat? En welk plan heb je. P-plan of E-plan?

 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Hoi allemaal,

Ik ben momenteel Office 365 voor mijn bedrijfje aan het testen (2 accounts) en tot op heden lijkt het erg goed en naar wens te werken. Ik zit alleen met 1 probleem, althans....ik kom er niet achter hoe dit op te lossen.

Ik heb Office 365 als volgt ingericht:

Bij domeinregistrator heb ik TXT-record en MX-record ingevoerd, toen domein in Office 365 geverifieerd, daarna de nameservers aangepast naar Office365. Vervolgens IN Office365 mijn A-record en CNAME aangemaakt voor doorverwijzing naar mijn website bij een andere host.

Dus: DOMEINREGISTRATOR -> OFFICE365 -> WEBHOST

Volgens mij doe ik het tot dusver goed (correct me if i'm wrong)

Nu heb ik altijd het volgende gehad.

Ik heb een bedrijf samen met een compagnon en we hebben ons eigen emailadres:

naam1@bedrijf.nl en naam2@bedrijf.nl

Nu hebben we een algemeen e-mailadres info@bedrijf.nl

Voorheen heb ik alle mail naar dit mailadres geforward naar de 2 naam e-mailadressen en dat werkte prima. We hoeven hiervan alleen maar te ontvangen en te reageren met het eigen mailadres.

Nu is de vraag.....hoe krijg ik dat via Office365 ingesteld....ZONDER een apart account aan te vragen voor het info adres....of moet ik dat ergens anders aanmaken?

Wie o wie kan me hierin helpen?

Thanx!

 • wagenveld
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Maak een distributielijst aan met beide accounts als member. Kan vanuit de ECP, Outlook Settings heet het geloof ik in de portal.

 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Thanx, maar beetje domme vraag misschien, maar wat doet een distributielijst precies....en werkt dat technisch....met andere woorden, hoe weet Office365 dat het iets moet doen met het info@bedrijf.nl mailadres?
Het is niet meer dan een groepje waar een mailadres aan hangt, info@bedrijf.nl in jouw geval. De mailserver bezorgt het bericht bij alle mensen die lid zijn van het groepje, jij en je partner dus.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Dank je wel! Het is gelukt!

Heeft er iemand ook enig idee hoe ik er nu voor kan zorgen dat als ik 'mail.bedrijf.nl' intik, ik automatisch bij de login van Office365 terecht kom?

Hoe kan overigens alle andere subdomeinen toevoegen aan mijn domein 'bedrijf.nl'? Voorheen ging dat via mijn webhost, maar volgens mij is dat nu niet meer mogelijk...aangezien je daar nu feitelijk niet meer komt...toch?

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Maak een CNAME aan naar http://portal.microsoftonline.com

(Admin, Domains, select domain, DNS Manager, New, CNAME)

Dat laatste is volgens mij niet mogelijk... Maar misschien wordt ik nog terechtgewezen ;)

[Voor 61% gewijzigd door Gé Brander op 08-09-2011 15:46]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Thanx,

Ik heb reeds een CNAME aangemaakt naar het gewone domein zoals Office aangeeft. Moet ik die vervangen door deze CNAME, of kan ik er een CNAME bijzetten?

Raar dat je geen subdomeinnamen kan aanmaken...is dat niet te omzeilen op een of andere manier?

ps. EDIT:

Lees dit op internet voor een CNAME:

A CNAME (canonical name) record maps a host name to another hostname or FQDN.

For example you may want to add a CNAME record for hostname "wwww" to "www" so that anyone mistyping an additional "w" in your website address will still get to the site at www.yourdomain.com.

You could also add a CNAME record for hostname "search" and FQDN "www.google.com" so that anyone visiting search.yourdomain.com would be presented with www.google.com.


Is dit ook niet iets van een Subdomain?

Is het niet zo dat als ik mail.berdijf.nl wil aanmaken, ik een CNAME maak voor 'mail' welke verwijst naar 'http://portal.microsoftonline.com' zodat als je naar mail.bedrijf.nl gaat, je op de inlog van Office terecht komt? Of is dat precies wat het vorige bericht zegt? Je zou op deze manier toch ook allerlei subdomeinen kunnen aanmaken (waarbij je bijvoorbeeld als URL aangeeft www.bedrijf.nl/subdomein1)? Of mis ik nu iets?

[Voor 65% gewijzigd door Bartez op 08-09-2011 15:59]


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Bartez schreef op donderdag 08 september 2011 @ 15:53:
Thanx,

Ik heb reeds een CNAME aangemaakt naar het gewone domein zoals Office aangeeft. Moet ik die vervangen door deze CNAME, of kan ik er een CNAME bijzetten?

Raar dat je geen subdomeinnamen kan aanmaken...is dat niet te omzeilen op een of andere manier?
Heb je een eigen domein of gebruik je het default domein naam zoals deze door Office 365 wordt aangemaakt?

De stappen die ik beschreef bevat ook een stap [selecteer domein] en daar kan je kiezen voor welk domein je de CNAME aan wilt maken.

Of begrijp ik je nu niet helemaal?
ps. EDIT:

Lees dit op internet voor een CNAME:

A CNAME (canonical name) record maps a host name to another hostname or FQDN.

For example you may want to add a CNAME record for hostname "wwww" to "www" so that anyone mistyping an additional "w" in your website address will still get to the site at www.yourdomain.com.

You could also add a CNAME record for hostname "search" and FQDN "www.google.com" so that anyone visiting search.yourdomain.com would be presented with www.google.com.


Is dit ook niet iets van een Subdomain?

Is het niet zo dat als ik mail.berdijf.nl wil aanmaken, ik een CNAME maak voor 'mail' welke verwijst naar 'http://portal.microsoftonline.com' zodat als je naar mail.bedrijf.nl gaat, je op de inlog van Office terecht komt? Of is dat precies wat het vorige bericht zegt? Je zou op deze manier toch ook allerlei subdomeinen kunnen aanmaken (waarbij je bijvoorbeeld als URL aangeeft www.bedrijf.nl/subdomein1)? Of mis ik nu iets?
Een CNAME gebruik je om een "hostnaam" aan je domein toe te voegen die ergens anders naar verwijst. Dus als jij mail.jouwdomein.nl wilt laten verwijzen naar portal.microsoftonline.com, dan maak je voor het domein jouwdomein.nl een CNAME aan met de waarde mail die verwijst naar portal.microsoftonline.com.

http://www.jouwdomein.nl/subdomein, is niet werkelijk een subdomein. http://machine1.subdomein.jouwdomein.nl is dat wel. Dan is subdomein in de FQDN het subdomein en machine1 de hostnaam.

[Voor 89% gewijzigd door Gé Brander op 08-09-2011 16:11]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Ik heb inderdaad mijn eigen domein gekoppeld. Op de server heb ik mapjes aangemaakt die de naam van een subdomein hebben. Bij mijn webhost is dat op deze manier geregeld. In deze mapjes heb ik een index,html staan die verwijst naar de URL van dat subdomein. Dus als ik via CNAME verwijs naar deze mapjes, zou ik ze dus als een soort van subdomein kunnen laten fungeren, toch?

Wat je als laatste zegt, klopt dus...het is niet 'echt' een subdomein, maar het voldoet voor mij als het zo kan werken. Waar gebruiken bedrijven overigens ECHTE subdomeinen vaak voor? en is dat te realiseren in Office365?

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Bartez schreef op donderdag 08 september 2011 @ 16:16:
Ik heb inderdaad mijn eigen domein gekoppeld. Op de server heb ik mapjes aangemaakt die de naam van een subdomein hebben. Bij mijn webhost is dat op deze manier geregeld. In deze mapjes heb ik een index,html staan die verwijst naar de URL van dat subdomein. Dus als ik via CNAME verwijs naar deze mapjes, zou ik ze dus als een soort van subdomein kunnen laten fungeren, toch?

Wat je als laatste zegt, klopt dus...het is niet 'echt' een subdomein, maar het voldoet voor mij als het zo kan werken. Waar gebruiken bedrijven overigens ECHTE subdomeinen vaak voor? en is dat te realiseren in Office365?
Je kan volgens mij met een CNAME niet verwijsen naar een FQDN met /subdomein erachter. Een FQDN heeft namelijk geen /

Dus CNAME fotos kan nooit in jouwdomein.nl verwijzen naar een FQDN met een / en dan een andere waarde.

Nogmaals, voor zover ik weet kan het middels de interface niet om een subdomein aan te maken, maar je zou een ticket kunnen openen met de vraag of, en zo ja, hoe je dat dan wel kan realiseren.

[Voor 8% gewijzigd door Gé Brander op 08-09-2011 17:06]

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
klopt helaas....zodra er een / aan te pas komt, haakt Office365 af.....jammer...
Dat is gewoon standaard DNS, wat jouw provider waarschijnlijk doet is een HTTP redirect of iets dergelijks. DNS gaat over hostnamen en IP-adressen, portal.bedrijf.nl en www.bedrijf.nl zijn gewoon hostnamen in DNS.

Maar als al je verzoeken binnenkomen op een webserver dan kun je die prima configureren om http-verzoeken op www.bedrijf.nl naar een directory op je webserver te sturen. Maar dat staat dus los van DNS.

Ik heb zelf geen toegang tot een P1 account, maar kun je er ook niet voor kiezen om DNS zelf te beheren en niet bij Microsoft onder te brengen?

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Jazzy schreef op donderdag 08 september 2011 @ 20:58:
Ik heb zelf geen toegang tot een P1 account, maar kun je er ook niet voor kiezen om DNS zelf te beheren en niet bij Microsoft onder te brengen?
Is bij mij nooit als optie gegeven, en ik heb me er nog niet in verdiept. Maar het kan nuttig zijn als Bartez dat wilt weten hij een ticket aanmaakt met die vraag. Ben wel benieuwd naar het antwoord, dus als je het antwoord dan kan posten Bartes, graag.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
zal het eens posten op het forum van Office365...kijken wat ze te melden hebben....

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Bartez schreef op vrijdag 09 september 2011 @ 08:17:
zal het eens posten op het forum van Office365...kijken wat ze te melden hebben....
Je kan ook kosteloos de vraag via een ticket stellen.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Ik ben er nog niet aan toe gekomen een ticket te plaatsen, maar heeft er iemand enog idee of het beeld van de webversie van office365 aan te passen is? Het lettertype mag van mij een slag kleiner en ook de witruimten tussen de mailtjes, notities agenda etc is wat mij betreft veel te plomp.....ik zou het graag allemaal wat fijner zien...

Iemand enig idee of dat te realiseren is? Het is zo niet echt overzichtelijk namelijk....
Nee, dat kan niet. Je kunt alleen een ander thema kiezen.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Bartez
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-03 11:01
Da's jammer....

Overigens heb ik een probleem met de weergave van mijn agenda. Ik gebruik kleuren voor al mijn agenda afspraken en nu heb ik het probleem dat de achtergrond van mijn agenda niet meer blanco is, maar de betreffende dag heeft de kleur van de dagvullende afspraak....nu heb ik bijvoorbeeld enkele dagvullende taken die over meerdere dagen zijn uitgesmeerd, bijvoorbeeld een weekendje weg, en nu heeft dat hele weekend een bepaalde kleur, terwijl normaal gesproken alleen de afspraak bovenin beeld is en ene kleur heeft. iemand enig idee of dit aan te passen is? Ik heb het overigens alleen in Outlook en bij deze agenda. De andere agenda's in outlook hebben wel een 'normale' weergave...erg vreemd....en in de webmail wordt het ook keurig weergegeven.

Overigens iets anders....ik heb gisteren mijn nameservers aangepast en elk moment zou mijn mail daarom doorgestuurd moeten worden naar Office365. Ik heb in Outlook het account inmiddels kunnen aanmaken en kan er wel mee versturen, maar mijn mail blijft nog steeds aankomen in de oude pop3 mailbox van mijn domein. Het is toch zo dat als ik de nameservers bij de domeinregistrator aanpas, de MX-instellingen van het domein niet meer van toepassing zijn? Die haalt hij dan toch uit de MX-instellingen van Office365? Of mis ik hem....Of moet ik langer wachten...Als ik overigens een DNS/MX lookup doe, zie ik wel alle nieuwe instellingen, dan vind ik juist zo vreemd....wie kan me helpen? In de huidige instellingen bij mijn domeinregistrator is er overigens een MX-record aangemaakt voor de naam 'mail' waardoor de servernaam van mijn huidige pop3 mail nu 'mail.domeinnaam.nl' is....snap er niks van...

 • Gé Brander
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 12:54

Gé Brander

MS SQL Server

Kan inderdaad soms lang duren... Even afwachten nog.

Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!


 • Termi
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 13:18
Ik heb sindskort Office365 bevalt prima, maar heb wat doms gedaan gok ik :(. Ik heb de gehele teamwebsite verwijdert waardoor ik deze niet meer kan toevoegen. Ik heb al diverse pogingen gedaan door achter mijn domiennaam behaalde sharepoint-mappen te benaderen maar heeft geen succes gehad. Hoe kan ik zorgen dat mijn hele profiel gereset wordt? Wordt het profiel ook gereset als ik een DNS-server toevoeg, of moet ik op een of andere manier handmatig die sharepoint-site maken?

 • slommer
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13:15
ben aan het kijken voor een klant om over te stappen op office 365 enterprice. ze draaien nu sbs 2008 server.
waar ik alleen totaal niets over kan vinden is hoe ik op hun een eigen server een backup maak van de data in the cloud voor het geval er iets mis gaat.
sowieso prettig om een eigen backup van data te hebben waar je op terug kan vallen lijkt me.

iemand een idee/tip hiervoor? zal toch niet de enige zijn die alles online vertrouwd?
Het is misschien een open deur, maar om een backup van data te maken heb je een backup-programma nodig. In die hoek moet je dus rondkijken/vragen.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Termi schreef op donderdag 15 september 2011 @ 00:59:
Ik heb sindskort Office365 bevalt prima, maar heb wat doms gedaan gok ik :(. Ik heb de gehele teamwebsite verwijdert waardoor ik deze niet meer kan toevoegen. Ik heb al diverse pogingen gedaan door achter mijn domiennaam behaalde sharepoint-mappen te benaderen maar heeft geen succes gehad. Hoe kan ik zorgen dat mijn hele profiel gereset wordt? Wordt het profiel ook gereset als ik een DNS-server toevoeg, of moet ik op een of andere manier handmatig die sharepoint-site maken?
Had per ongeluk hetzelfde gedaan, gewoon een ticket indienen, dan restoren ze hem uit de backup of maken ze hem opnieuw aan, kan wel even duren.
Weet je zeker dat ze hem restoren kunnen uit backup?

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Jazzy schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 22:43:
Weet je zeker dat ze hem restoren kunnen uit backup?
Ja, dat stelde ze zelf voor in een mail richting mij:
Also would you rather have your site recreated fresh, or restored from a backup? If you would rather do a restore, please provide me with the date and time in UTC when you would like it restored from.

[Voor 6% gewijzigd door Turdie op 05-10-2011 22:45]


 • slommer
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13:15
Jazzy schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 18:19:
Het is misschien een open deur, maar om een backup van data te maken heb je een backup-programma nodig. In die hoek moet je dus rondkijken/vragen.
nee echt? :)
Zo ver was ik al maar vind nergens software om de data direct daarvandaag te backuppen.
Ook op http://community.office365.com/default.aspx staat diverse malen dat het niet te backuppen is.
Moeten we echt alle data uit handen geven aan microsoft incl de backups? Zeker aangezien ze niet verder terug kunnen restoren als 14 dagen.
slommer schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 11:29:
[...]

nee echt? :)
Zo ver was ik al maar vind nergens software om de data direct daarvandaag te backuppen.
Ook op http://community.office365.com/default.aspx staat diverse malen dat het niet te backuppen is.
Moeten we echt alle data uit handen geven aan microsoft incl de backups? Zeker aangezien ze niet verder terug kunnen restoren als 14 dagen.
Reden dat ik het maar even zeg is dat je nu post in het Office 365 topic terwijl een vraag over backupsoftware volgens mij beter ergens anders kan staan. Dacht dat je misschien aan het kijken was of er een backup-functie in Office 365 zit oid.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • slommer
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13:15
Jazzy schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 11:33:
[...]
Reden dat ik het maar even zeg is dat je nu post in het Office 365 topic terwijl een vraag over backupsoftware volgens mij beter ergens anders kan staan. Dacht dat je misschien aan het kijken was of er een backup-functie in Office 365 zit oid.
daar heb je een goed punt. ze hebben al backup software voor de lokale server. zoeken nu iets zodat alle data die bij microsoft staat ook nog lokaal als backup te krijgen. en office 365 leek me goeie plek ervoor om te vragen omdat specifiek om die backup gaat.

 • technopeuter
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 04:15
is het mogelijk om in Office 365 secretaresses rechten te geven op de mailboxen van de directie
en is het mogelijk meerdere mensen toegang te geven op de info@bedrijfsnaam.nl mailbox?

MIjn ervaringen met Office365 zijn tot nu toe erg positief. samenwerken in documenten, de communicatie met Lync!

diskeltische lurker

Een E-abonnement? Zie pagina 24 van de Service Descriptions voor Exchange Online: http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=13602

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.

Pagina: 1 2 3 ... 35 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee