In totaal hebben 3.304 panelleden de vragenlijst volledig ingevuld. Alle deelnemers maken ook daadwerkelijk gebruik van Mijn ING. Hartelijk bedankt voor uw deelname aan het onderzoek!
In het onderzoek heeft iedere respondent zijn oordeel kunnen geven over het ontwerp van de huidige homepage van Mijn ING. Daarnaast hebben wij twee ontwerpen van de nieuwe homepage van Mijn ING voorgelegd, waarbij 50% van de deelnemers de ene variant kreeg en 50% de andere variant.
89% van de respondenten geeft aan dat ING voor hen de belangrijkste bank is voor internetbankieren. De deelnemers zijn actieve internetbankierders. 91% bankiert eens per week of vaker online.
89% geeft aan het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, en het doen van overschrijvingen via SMS Tan (zeer) gebruiksvriendelijk te vinden.
87% van alle deelnemers ervaart internetbankieren als veilig en 11% is neutraal. Een aantal respondenten heeft aangegeven internetbankieren onveilig te vinden omdat zij bang zijn voor hackers en virussen en vanwege de berichten in de media. Graag benadrukken wij dat een team van experts bij de ING dagelijks bezig is met de veiligheid van de systemen. Belangrijk is dat u nooit een TAN-code afgeeft aan anderen. ING-medewerkers zullen nooit vragen naar persoonsgebonden gegevens als gebruikersnaam, wachtwoord, TAN-codes of activeringscode. Niet per e-mail en niet per telefoon.
De klanten die het ontwerp van de huidige homepage van Mijn ING met een 9 of 10 beoordelen, vinden de pagina overzichtelijk en duidelijk. Zij kunnen alles vinden wat ze nodig hebben. Een punt van verbetering is dat men verder wil kunnen terugkijken in de af- en bijschrijvingen. Goed nieuws: U kunt terugkijken in uw af- en bijschrijvingen tot 1 januari 2005; dus al bijna 6 jaar. Dat wordt de komende jaren uitgebreid naar 10 jaar.
Klanten die de huidige homepage met een voldoende beoordelen, vinden deze over het algemeen duidelijk en overzichtelijk, maar geven wel aan dat het linkermenu duidelijker kan. Dit menu wordt ervaren als onoverzichtelijk en te druk. In de nieuwe versie zal dit worden aangepast.
Klanten die een onvoldoende geven vinden de huidige homepage vooral te druk en de navigatie onduidelijk; te veel tekst en teveel verschillende gegevens.
Wij hebben al uw opmerkingen verwerkt en later in deze terugkoppeling vindt u schetsen van de nieuwe Mijn ING homepage.
Wij zijn blij met de waardering van een 7.3 voor het nieuwe ontwerp van de homepage. We hopen dat naarmate u meer vertrouwd raakt met deze nieuwe homepage, deze waardering verder omhoog gaat. We hebben veel feedback gekregen op de nieuwe schetsen van de website. Hieronder ziet u twee zogenaamde 'heatmaps' van de getoonde schetsen van de homepage (iedere respondent heeft één van de twee beoordeeld). Deze geven aan welke onderdelen van de homepage gewaardeerd worden (groene smileys) en welke minder (rode smileys).

U bent in het algemeen tevreden over de nieuwe vormgeving van de homepage van Mijn ING. U bent vooral erg tevreden met het rekeningoverzicht. De rubriek ‘opdrachten’ aan de rechterkant wordt ook gewaardeerd. Wel vindt u dat de hoeveelheid informatie die getoond wordt wat veel is.
Tim en ‘Voor u uitgelicht’ niet gewenst op de homepage
U geeft aan dat de homepage niet de meest geschikte plaats is voor het online huishoudboekje Tim en voor de rubriek ‘Voor u uitgelicht’. Gegevens over de rentepunten ziet u liever onder het tabblad ‘spaarrekeningen’. Omdat u niet op regelmatige basis gebruik maakt van ‘aanvragen’ vindt u dat deze informatie niet zo opzichtig aanwezig hoeft te zijn.
‘Alles in Mijn ING’ praktisch, maar veel informatie
Veel deelnemers hebben aangegeven ‘Alles in Mijn ING’ overzichtelijk en handig te vinden. Sommigen geven de voorkeur aan een drop-down menustructuur, die openklapt als je er met je muis overheen gaat.

Twee terugkomende onderwerpen die u mist in het blok ‘bij- en afschrijvingen’ zijn het nummer van de tegenrekening en de omschrijving van de transactie: “Ik zou dat blok graag breder willen hebben, zodat er meer informatie van de bij- en afschrijvingen te zien is.” Zoals u op de volgende pagina in de nieuwe schets zult zien, heeft het blok bij- en afschrijvingen meer ruimte gekregen op de homepage. Verder is het in de huidige versie van Mijn ING al mogelijk om meer informatie te krijgen over de transacties door erop te klikken. Deze functionaliteit blijft uiteraard behouden.
Duidelijke voorkeur voor het onderaan de pagina tonen van de overige functionaliteiten
We hebben respondenten gevraagd of zij op de homepage van Mijn ING de overige functionaliteiten (opties die men niet dagelijks nodig heeft) het liefst links of liever onderaan de pagina geplaatst zien.
Veel meer deelnemers (58%) hebben de voorkeur om deze informatie onderaan de pagina te zien dan aan de linkerkant (21%). 51% ziet daarnaast liever alle ‘overige informatie’ dan een selectie hiervan.
Graag delen we met u het aangepaste ontwerp van de nieuwe homepage van Mijn ING. Uw reacties zijn hier zoveel mogelijk in meegenomen:

De belangrijkste veranderingen t.o.v. van de voorgelegde ontwerpen, zijn:
- U geeft aan het niet duidelijk te vinden wanneer het om een af- of bijschrijving gaat. We hebben de + en de - vergroot zodat dit nu duidelijker is.
- Het aanvragen blok hebben we weggehaald. Producten aanvragen kan via navigatie onderaan de pagina 'Alles in Mijn ING‘.
- Informatie die voor u interessant kan zijn (bijv. een aanbieding of een nieuwe dienst/service van de ING of bijv. een demo filmpje) tonen we nu op een andere plaats op de homepage (rechter kolom). Hierbij geldt: We tonen alleen zaken die voor u relevant zijn.
- We willen nog onderzoeken of we bepaalde functionaliteiten instelbaar kunnen maken. Zo kunt u zelf bepalen wat u wel en niet wilt zien.