Ik snap enerzijds de bezorgdheid van mensen wel, maar aan de andere kant ook weer niet. Het is niet dat Hyves zelf mijn informatie verzint en publiceert. Ik tik het zelf in en zij publiceren het. Mensen, denk na: het staat niet in de schoolkrant, maar op internet. Men realiseert zich niet wat ze doen. De bedrijven achter al die netwerken doen wat ze eigenlijk al sinds het begin der tijden doen: marketing informatie verzamelen. En dat is nu alleen maar wat makkelijker geworden. Het valt me op (al een jaar of 25, sinds ik computers ben gaan gebruiken zeg maar) dat de massa ineens doet of dat iets nieuws is uitgevonden zodra er een computer bij komt kijken. Ik heb nog niet zoveel nieuwe dingen gezien op computers moet ik zeggen.
Als je een bonnetje invult uit de Vara gids voor informatie over weetikwat, zien ze dat het uit de Vara gids komt, en wordt er een profiel aan je gegevens gehangen. Zo sta je meteen in een marketing database, en daar kom je nooit meer uit. De KvK is wat dat betreft (op de oude PTT na dan) de grootse infodealer van Nederland. De inkt van je KvK inschrijving is nog niet droog, of er ligt al een infopakket van de Makro, Office Center en een bedrukte pennenleverancier op de mat. Mijn vader kreeg ooit een uitnodiging voor een Jaguar show, terwijl ie niet eens bij een dealer in de buurt is geweest. Rara...
Ik wil alleen maar zeggen dat er dus niets nieuws onder de zon is. Tuurlijk, Hyver bestond 20 jaar geleden nog niet, maar het mechanisme erachter bestaat al lang. Dat mensen zo dom zijn dat ze niet in de gaten hebben dat ze hun gegevens aan een wildvreemde toevertrouwen en van alles op het wereldwijde internet zetten zonder na te denken over de gevolgen is niet de schuld van Hyves of Facebook. Dat doen de mensen lekker zelf. Kunnen we niet meer nadenken? Google krijgt de schuld als iemand wordt ontslagen omdat ze zijn 'buitenschoolse activiteiten' via de zoekmachine hebben gevonden. Don't blame the messenger. Google biedt haar diensten niet aan vanuit de goedheid van hun hart of the greater good of men (who does?) maar om $$$ te verdienen.
Helaas speelt mijn generatie ook een niet onbelangrijke rol in deze nieuwe golf van analfabetisme zoals ik het maar noem. Toen ik op de middelbare school zat, waren er nauwelijks computers in het onderwijs. Ik kwam er op de MTS mee in aanraking, maar daar was het op zo'n bedroevend laag nivo dat je het nauwelijks onderwijs kon noemen. Ik vond het leuk en ben zo aan het computeren geslagen. In mijn omgeving in ieder geval was ik een buitenbeentje. Niemand had een computer en kon er dus ook niet mee omgaan.
Nu heeft het gros van mijn generatiegenoten kinderen en uiteraard hebben ze ook een computer. Helaas gaat de affiniteit van het merdendeel niet verder dan een mail sturen en vechten met Office (en natuurlijk porno downloaden). De kinderen groeien op met computers en moeten eigenlijk zelf hun weg zoeken; hun ouders kunnen ze hier niet in begeleiden. Dat is erg jammer, want door die sociale netwerken, im online gaming en email speelt een belangrijk deel van hun (sociale) leven zich op internet af. En ondanks de hardnekkige legende dat kinderen zo goed zijn met computers snappen ze er in werkelijkheid niet veel van. Een enkeling weet wat een computer precies is, maar verruit de meerderheid gebruikt het ding gewoon. Net als een magnetron of een tv. Omgaan met sociale netwerken moeten ze zelf leren. En dáár gaat veel mis. Vroegâh wilde je moeder weten met wie je ging spelen en waar, maar op de digitale speelplaats wordt je alleen gelaten. Dan moet je het niet gek vinden dat die kinderen hele domme dingen doen met die vrijheid. Dat is normaal. De ouders zouden beter moeten weten. Ik heb er verschillende ouders op aangesproken en ze geadviseerd om zelf een account te nemen op dat soort sites en op twitter (bijvoorbeeld) om zo een idee te krijgen wat het is en hoe het werkt. Zo snappen ze tenminste waar de kids mee bezig zijn. Helaaas...weinig effect. Het boeit ze niet, ze snappen het niet, ze nemen het niet serieus en ze doen dus niets.
Een gemiste kans. Het zal uiteindelijk wel goed komen, maar ondertussen wordt elk probleem waarbij Hyves of Twitter betrokken is, door de onwetenden misbruikt worden om allerlei beperkingen op te leggen. Of in ieder geval een poging te doen in die richting. Enge onbekende dingen....doe maar weg, dan is het er niet meer.
Aangezien ik alles wel een keer wil uitproberen (wat computers/internet e.d. betreft dan) twitter, hyve, facebook en linkedin ik vrolijk mee. Twitter gebruik/misbruik ik (oa) als een soort chatbox met wat collega's en ik blijf op de hoogte van wat nieuwsfeeds. Geinig. Hyves doe ik eigenlijk niets mee. Ik vind het een kinderspeelplaats en ik zit er eigenlijk op via een uitnodiging. Facebook doe ik iets meer mee; ik heb er veel familileden ontdekt. Linkedin gebruik ik voor zakelijke contacten.
Op forums gebruik ik al een tijd mijn volledige naam (
mphilipp is een afkorting van mijn naam,plek is te krap hier), en ik ben nergens bang voor. Ik zeg geen rare dingen, plaats geen foto's van mij in lingerie en gebruik geen 4SQ als ik naar Bob's SM Kelder ga...

(sowieso geen 4SQ,ik snap de lol daarvan niet zo).
Alles wat ik online zeg, zou ik ook in het openbaar zeggen. En er is ook geen verschil, maar helaas zien mensen dat niet altijd. Misschien dat een volgende generatie écht snapt hoe al die dingen werken en computers niet meer als bijzondere dingen zien. Scheelt gelijk weer een pak onzinnige discussies. Privacy heb je zelf controle over en dat moet je niet overlaten aan iemand anders. Als je niet wilt dat je huisadres op het internet terecht komt, tik het dan ook nergens in. En als je geen spam wilt, wees dan een beetje voorzichtig met je email adres. Neem een tweede gmail account voor de crap. Het is allemaal niet zo moeilijk; je hebt het zelf in de hand. Dus ja...ik begrijp het gezeur niet zo over privacy en sociale netwerken. Gebruik gewoon je verstand, dan is er niets aan de hand.
A good way to test the effectiveness and strength of a strategy is to look at whether it contains a strong and authentic tagline.