Cocytus schreef op vrijdag 18 juni 2010 @ 23:59:
De meeste naafversnellingen zijn nou eenmaal goedkope prut. Een derailleur is minder slijtagegevoelig, maar wel kwetsbaarder. Voor een stadsfiets vind ik versnellingen trouwens sowieso bullshit.
Meh, dat is gewoon niet waar. Alle naafversnellingen die ik ken op een rijtje:
- Alle Sachs 3V: oerdegelijk, krijg je niet kapot behalve als je hem volledig verkeerd in elkaar zet en praktisch los op de as laat draaien, en dan nog houdt hij het 500km vol (ja, ervaring en nee, ik was het niet)
- De meeste Sturmey Archer 3Vs, behalve een paar oudjes die je toch nergens meer vindt zijn ook zo goed als je ze maar kunt krijgen
- SRAM T3, P5, S7, i-9, allemaal uitstekend spul en bovendien hele goede seals
- Shimano 3V, 8V, 11V (ook alfine), vrijwel niet kapot te krijgen
- Shimano 4V, 7V, enige uitzonderingen op de regel in principe, maar de nummer 1 reden dat deze stuk gaan is omdat mensen niet direct naar de fietsenmaker gaan zodra die naven beginnen te piepen.
- Elan 12V: prut (enige naaf waarbij je dat met recht mag zeggen)
- Sturmey Archer 7V: als je hem vindt uitstekend, maar zeer zeldzaam
- Rohloff spul: prima.
De reden dat er zoveel mensen zijn die denken dat naafversnellingen prut zijn, is omdat er wel heel veel wielen zijn die slecht gebouwd worden en dus (vaak net buiten garantie) stukgaan, vaak met het scheuren van de spaakflenzen tot gevolg. Sommige naven staan erom bekend (rebranded spul van verschillende fietsenmakers, ook bijv. batavus) dat ze te strak worden afgesteld, en gaan dus snel door hun lagers heen, waarna zo'n naaf ook total loss is. Wat je dan krijgt is dat hun hele fiets total loss is want het vervangen van zo'n wiel incl. naaf kost gewoon 200-400 euro. Dan gaan ze afgeven op de naaf (tsja, die maakt het wiel inderdaad duur) terwijl er fundamenteel niks mis is met die dingen.
Een andere reden dat naven stukgaan of als slecht worden gezien is uiteraard schakelproblemen, maar ook dit valt grotendeels onder gebruikersfout. Twee uitzonderingen: SRAM P5 en S7, dit zijn naven die ook echt moeilijk doen over schakelen omdat ze in sommige gevallen onder minimale belasting niet goed in de volgende versnelling schieten. Dan lopen ze ofwel vrij, of ze gaan hele nare destructieve geluiden maken als je begint te trappen. Dit heb je al met een minimale afstelfout, die dingen zijn gevoelig. Verder is veel van dit soort terug te brengen op geroeste/kapotte kabels, kapotte kabelstops, doorschietende shifters, gebruikersfout (doortrappen bij een naaf die daar niet voor is gemaakt)
De Shimano 8V is zelfs specifiek ontworpen om de meest voorkomende oorzaken van kapotte versnellingsnaven buiten een technische fout aan te pakken:
- Hij zit altijd in een versnelling, kan niet vrijlopen en kan niet in een halve versnelling zitten als je kracht zet
- De verstellingsfout kan echt iets van 25% zijn ofzo (flink ernaast) en nog schakelt hij dan prima
- Wanneer da kabel stukgaat schiet hij automatisch in de eerste versnelling
- De afdichting is goed genoeg gemaakt dat de naaf voor bijna elk gebruik praktisch onderhoudsvrij is
- De lagers zijn iets ruimer gemaakt om meer foutmarge te geven voor brakke afstelling
Maar nu terug naar Amsterdam. In principe zit er een kern van waarheid in: als je versnellingen neemt, zou ik gewoon veilig doen en bij een 3V naafje blijven. Je hebt daar erg veel plezier van tov een singlespeed, en het is zoals metro2002 al zei eigenlijk stom om persé geen versnellingen boven zo'n naafje te willen. De voornaamste reden om niet meer versnellingen te willen is... je hebt het redelijkerwijs gewoon niet nodig op vlak land, en als er iets aan stuk gaat is het meteen flink duurder. Bij een modernere naaf heb je de zeer reëele kans dat je wiel gejat wordt (dan heb ik het dus over Shimano 7V, 8V, 11V en SRAM S7).