gambieter schreef op woensdag 17 februari 2010 @ 18:18:
[...]
Even doordenken voorbij de techniek, zou ik zeggen. Je hoeft geen technische details van de beveiliging te geven, maar wel de procedures die misbruik voorkomen. Wat mag er wel en wat mag er niet? Hoe kan je misbruik aantonen, is er een opt-out mogelijkheid, etc.
Vind je nu echt dat dit bekend moet worden? Procedure is simpel, de persoon levert een vingerafdruk in en dat wordt bewaard in een beveiligde database. Je zou erbij kunnen zeggen dat alleen bevoegden erbij kunnen. Natuurlijk op een mooi formuliertje met aankruishokjes enzo.
[...]
Er wordt niet gebruld op alle ideeen. Er wordt aangegeven dat de overheid al een database aanlegt zonder de juiste procedures en beveiligingen tegen misbruik, en dat is een heel erg terechte kritiek.
En tweakers.net doet ook aan een database en zo zijn er wel veel meer! Wees blij dat het niet meer in boeken staat. Ik gok erop dat naast DNA jij ook een specialist bent met overheidsprocedures en beveiliging etc.
[...]
Een pilot moet op basis van vrijwilligheid. Je mag ook niet geneesmiddelen zomaar testen zonder toestemming van de desbetreffende persoon. Als ze het willen testen, dan zul je een opt-in systeem moeten maken, of in ieder geval de optie voor opt-out geven.
Testen met een volledige database betekent alleen maar dat er niets meer teruggedraaid kan worden. Eerst nadenken, dan doen, maar jij wilt het andersom.
Het dringt niet tot je door dat er ook andere methoden zijn of je begrijpt gewoon niet dat er meerdere mogelijkheden zijn dan alleen die jij voorstelt. Daarnaast kunnen databases gewoon verwijderd worden.
Kijk maar eens naar de VS waar ook alle verdachten en criminelen hun vingerafdrukken in een database te vinden zijn. Daar werkt het, waarom hier niet? Dat men iedereen wil scannen geeft een mate van efficientie aan.
[...]
En hoe onderscheid je jezelf van die aanpak?

Ik typ nog wel eens wat nieuws en ik ben bereid om de zaken ook van andere kanten te bekijken. Tja lastig hier te bewijzen maar dat geeft niet. Zolang
ik het maar weet

[...]
Dit heeft helemaal niets met veiligheid te maken. Ons rechtssysteem is er op gebaseerd dat we liever 10 schuldigen vrijlaten dan 1 onschuldige veroordelen, en dat principe wordt hier niet toegepast. Nederland wordt op geen enkele manier veiliger van een vingerafdrukdatabase, maar het risico dat je ergens bij betrokken wordt zonder een goede procedure wordt wel een stuk groter.
Schijt, dat is gewoon niet waar! je bent in Nederland onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Daar hebben geen 10 andere schuldigen iets mee te maken. Een vingerafdrukdatabase is geen heilig middel maar een hulpstuk om onderzoeken makkelijker te maken. Zie het niet meer als alleen dat.
[...]
En hoe onderscheid je jezelf van dat probleem? Ik weet veel van DNA en van de problemen met DNA-vingerafdrukken, sterker nog, ik heb op de afdeling gewerkt waar de uitvinder van de DNA-vingerafdruktechnologie (Alec Jeffreys) werkt en deze heeft ook twijfels bij die databases toen ik hem voor het laatst sprak. Dus wie heeft er geen verstand van zaken? Wat is jouw expertise in deze?
Oke ik bedeel mij een stuk gezond verstand toe. Dat jij met DNA werkt is prachtig maar het gaat om vingerafdrukken geen DNA (al zou een DNA database prachtig zijn

) Dat je op de afdeling werkt waar DNA en vingerafdruktechnologie werkt en waar een in het verleden hiervoor belangrijk persoon gewerkt heeft is prachtig voor je. Dat kan de personen die daar schoonmaken ook zeggen. En als Alec Jeffreys in de sloot springt doe jij het dan ook?
Mijn expertise is processen, procestechnologie, beveiliging van databases en andere ICT vraagstukken. Ik heb nog een aantal andere gebieden maar deze zijn voor het database vraagstuk niet belangrijk.
[...]
En wat is jouw bijdrage, behalve zeggen dat anderen niet bijdragen, en dat het allemaal wel goed komt?
En mijn voorstellen zijn duidelijk:
1- testfase alleen met opt-in, of met een heel duidelijke opt-out procedure die ook achteraf kan worden gebruikt
2- publicatie van protocollen en procedures die gebruik reguleren, en misbruik voorkomen, inclusief een publieke consultatie van relevante organisaties, en aanpassing om hun zorgen weg te nemen
3- indien de database er is, inzage van wanneer de vingerafdrukken zijn opgevraagd, door wie (naam + functie) en wie er toestemming heeft gegeven, en strafwet procedures voor aanpakken ambtenaren of organisaties die misbruik maken van de database
4- en niet te vergeten: de mogelijkheid om niet in de database te worden opgenomen of eruit verwijderd te worden.
Ik zou zeggen: doe je tegenvoorstel

.
Ik ga niet hierover onderhandelen, het ligt niet in mijn regelgebied. Je voorstel die je doet is zoals ik het zo zie niet verkeerd hoor, voor de handigheid heb ik er even nummer voorgezet zodat het be-commentaren makkelijker is.
ad 1: deze testfase is reeds geweest en vanuit informatie vanuit het buitenland is het als positief ontvangen. Ik baseer dit op het feit dat deze biometrische informatie reeds gebruikt wordt en geïmplementeerd wordt.
Opt-in/opt-uit is hiermee komen te vervallen al had de overheid hier betere voorlichting en informatie over kunnen geven.
ad 2: hier ben ik het gedeeltelijk mee eens. Al zou ik de informatie verschaffing beknopter houden. Bijvoorbeeld dat de data beschermd opgeslagen kan worden, dat er een permanente audit gedaan wordt op queries en welke organisaties erbij kunnen (justitie/politie, douane/marechaussee veiligheidsdiensten). Publieke consultaties creeët alleen maar verwarring omdat de doorsnee persoon absoluut geen kaas heeft gegeten over dit soort zaken. Dit is overigens ook de reden waarom wij een overheid hebben. Wij hebben hun gevraagd om over dit soort vraagstukken beslissingen te nemen. En voor de mensen die de overheid niet vertrouwen jammer dan volgende keer weer stemmen! De meerderheid van de mensen heeft voor deze overheid gekozen.
ad 3: dat is onnodig. waarom zou je regelmatig controleren of jouw vingerafdrukken opgevraagd zijn? Er wordt een query gedaan op een database als jouw afdruk naar boven komt dan is het pas interessant om te weten. Maar dat hoor je vanzelf als de overheid vragen begint te stellen.
ad 4: nee iedereen erin, database volledig maken. Je zal uit je eigen vakgebied ook wel situaties hebben waarbij je alle info op kan zoeken en kan plaatsen. Waarom zou je een database kreupel maken
Op je eerder genoemde voorstel om DNA gegevens strikt uit een database te houden heeft overigens ook alleen maar te maken met de toegang tot die database. Als zorgverzekeraars er niet bij kunnen kunnen ze je er ook niet voor weigeren.
Je kan meedenken als hierom gevraagd wordt. Je hoeft niet altijd de exacte werking te weten om mee te denken in een vraagstuk. Het gaat er juist om dat veel mensen het veel te mooi vinden om nee te roepen.
Rukapul schreef op woensdag 17 februari 2010 @ 19:49:
[...]
Misschien moet je die balk even uit je oog halen. Inhoudelijk rammelt bovenstaand verhaal aan alle kanten. De onderliggende bias dat actie ondernemen ongeacht de aard van de actie beter is dan geen actie ondernemen is zelfs fundamenteel fout gegeven de kennis dat veel acties onomkeerbare gevolgen hebben.
Begin maar eens met uit te leggen waarom het aanleggen van databases met allerlei gegevens, bijvoorbeeld vingerafdrukken, die als opsporingsmiddel kunnen dienen Nederland concreet veiliger maken zonder (het risico op) nadelige effecten nu en in de toekomst.
Wauw ik heb een balk in mijn ogen
Begin maar eens uit te leggen waarom het concreet een onveilig idee is. Dat Jantje elke avond zijn stramme kabouter zit te aaien omdat hij dit lekker vind, of dat je boodschappen via een bonuskaart bijgehouden wordt om je persoonlijke voorkeur bij te houden om in te kunnen spelen op een vraag die later kan komen. Of dat je persoonlijke gegevens bewaard worden om identificatie later makkelijker te maken wanneer je half verkoold naast de weg ligt. Als bekend is dat je gegevens bewaard worden en dat het makkelijker is om uit te zoeken wie wat wanneer iets heeft gedaan dan is Nederland een stuk veiliger, als je weet dat de pakkans met 50% verbeterd is dan denk je misschien nog een keer na voor je iets doet, een concrete verbetering! Als je met suikerziekte bekend bent in een EPD is dat een verbetering als hulpdiensten daarbij kunnen, tenzij je graag op je linker konthelft al je kwalen getatoeerd wil hebben zodat hulpdiensten niet urenlang hoeven te zoeken dat je eigenlijk gewoon een hypo heb.
Uiteraard gechargeerd maar iedereen die graag met elkaar nee willen roepen in een forum, had dan even gewaarschuwd dan had ik mijn muil kunnen houden. Maar dit is niet gebeurd, daarom een reactie. Maar goed kennelijk prefereren een aantal mensen de digitale oertijd waarbij ze rustig en ongecontroleerd hun dingen doen. Verschuilen achter de anonimiteit is nu eenmaal troef in dit tijdperk.
Tot slot.
Volgens mij hangt het alleen om het feit hoe goed de beveiliging van de informatievoorziening is. Electronische patienten dossiers zijn al intermuraal en voldoende beveiligd.
[
Voor 12% gewijzigd door
Twarp op 17-02-2010 20:51
]
Meh ...