Om de lessen uit Yes Prime Minister even te gebruiken:
Velen? Noem er een paar honderd. Als je hieronder klaagt over "bewijs per intimidatie", dan moet je zelf niet met een andere mooie
drogredenering komen (kies zelf maar welke je wilt hebben). Je kunt ook vele mensen vinden die zeggen dat God bestaat, maar dat maakt het niet opeens waar.
En ja, het is verkeerd om te zeggen dat de wetenschap niet objectief is (of dat door te trekken naar "de wetenschap is subjectief"), puur omdat de wetenschap niet 100% objectief is. Een complexe verzameling van disciplines en mensen is niet binair, noch homogeen. Ook is de gevolgde omdraairedenering niet correct: omdat het niet volledig objectief is, is het dus subjectief.
Dat is de reden, zover ik altijd heb begrepen, dat er geen eis van objectiviteit is maar van intersubjectiviteit in de wetenschap. Dat er voor gezorgd wordt dat de waarnemings- en analysemethodes zodanig zijn dat verschillende wetenschappers die hetzelfde bestuderen dezelfde conclusie kunnen trekken. En dat aan de eis van intersubjectiviteit wordt voldaan, daar ben ik het compleet mee eens. Vandaar ook dat ik aangaf dat je nog steeds betrouwbare en repliceerbare gegevens kan genereren.
Waar ik het niet mee eens ben, is dat intersubjectiviteit gelijk staat aan objectiviteit. Intersubjectiviteit is wat mij betreft een methode om het subjectieve beheersbaar en controleerbaar te maken. Maar dat het subjectieve beheersbaar en controleerbaar is gemaakt, betekent niet dat er opeens sprake is van objectiviteit.
En dat wordt niet geclaimd. Er zijn onderdelen waar je over de objectiviteit kunt debatteren (dwz er zijn argumenten voor en tegen de objectiviteit), maar dat maakt het niet niet subjectief. En het is die oversimplificatie (delen zijn misschien niet objectief,
dus subjectief) waar ik me aan erger.
Zoals de subdiscussies over golflengte en statistiek laten zien, is er een verschil van interpretatie over wat als subjectief kan worden gezien. De golflengte zelf is niet subjectief, omdat het een energiestatus weergeeft, het is net als taal gewoon een representatie. Als je het over een mens hebt, dan ga je ook niet vertellen uit hoeveel en uit welke moleculen die bestaat. Toch bestaat de eenheid "mens" (behalve als het heel metafysisch wilt trekken). Als je deze mens als een proefpersoon meeneemt, maakt het dan dit experiment niet objectief als je de lengte van die persoon meet? Natuurlijk maakt het uit of die persoon hoge hakken aanheeft of niet, maar dat maakt de gemeten lengte niet subjectief, het is nog steeds een getal welke afhankelijk is van variabelen. En dat getal is weer een onderdeel van een afgesproken eenheden, etc etc.
Over drogredenen gesproken: Wat typisch is, is dat je daar specialist in ben:
Ah, de jij-bak. Wat een verrassing.
- Er is een grote dynamiek in het begrip 'subjectiviteit = een aanname die waar geen overeenstemming is maar die je neerzet als zijnde de waarheid waarvoor geen enkele argumentatie nodig is (en die dus ook niet geeft). Dus een drogreden.
Oh? Wat een onzin. Begrijp ik hier goed dat je claimt dat er overeenstemming is over het begrip subjectiviteit? Dus dat al dat geneuzel over subjectiviteit alleen maar een teken is van overeenstemming?

. Wat je juist ziet is dat er geen enkele overeenstemming is over uberhaupt wat als subjectief en wat objectief is, laat staan over hoe dat dan ingevuld wordt.
- en om nu velden die 99% of 1 % subjectiviteit bevatten beiden als subjectief te labelen = gebaseerd op je eerste aanname waarover geen overeenstemming is, wat het een drogreden maakt
Ah, iets letterlijk nemen wat duidelijk overdrachtelijk bedoeld is. Het gaat puur om het voorbeeld met kleur: als het niet 100% wit is, dan is het zwart. Dus 99% wit is niet wit, maar zwart. Het gaat om de redeneerstijl waarbij er in absoluten wordt gedacht: als iets niet 100% objectief is, dan is het subjectief. Oversimplificatie, bedoeld om tot de voorgedefinieerde en gewenste uitkomst te komen.
- is imo een zwaktebod = een drogreden in de categorie bewijs per intimidatie
Weet je waar "
imo" voor staat? Een nette manier om mening van feit te onderscheiden. Niets bewijs per intimidatie, een mening.
- die geen recht doet aan die verhouding = gebaseerd op je eerste aanname waarover geen overeenstemming is, wat het een drogreden maak
Ook hier weer het letterlijk nemen als discussietrucje.
En jouw zinnen "een goede 100% drogredenering" en "als je een mening niet onderscheid van een fysiologische status, tja" zijn ook twee drogredeneringen. Dat maakt je de ongekroonde koning van de drogredeneringen.
En de jij-bak en op de man spelen. Kun je of wil je niet anders? Erg jammer.
Jouw mening is dat er tussen objectief en subjectief een veld van grijstinten zit. Dat mag. Mijn mening is dat die grijstinten neerkomen op een beetje objectief en dat een beetje objectief in dezelfde categorie thuishoort als een beetje zwanger. Beiden een onmogelijkheid. Ook dat mag.
Zodra je moeite doet om jouw mening te onderbouwen met argumenten, zal je een reactie krijgen die meer is dan die ironische zin: Vanaf nu hebben we niet alleen een beetje zwanger, maar ook een beetje objectief...
Oftewel: hetzelfde als een beetje doordacht, zoals je post nu is.
Als je het over "de wetenschap" als geheel hebt, dan zijn er onderdelen waar wel degelijk objectiviteit mogelijk is, en delen waar dit heel moeilijk zal zijn. De zachte wetenschappen zijn heel erg op interpretatie gestoeld, waarbij de wetenschapper (bijna) onderdeel is van het model, bijvoorbeeld door een patient of proefpersoon persoonlijk te interviewen, of je hebt apparatuur die bepaalde meetwaarden produceren, waarbij er geen directe interactie is tussen de gemeten waarde en de wetenschapper. Bij het eerste zal het inderdaad heel moeilijk zijn (onmogelijk?) om subjectiviteit buiten te sluiten, bij het tweede is dat wel mogelijk. Waar je je nu op blind staart, is de vertaalslag bij de presentatie (van golflengtes tot kleur), waar zeker als het gaat om communicatie tussen groepen met verschillende expertises en achtergrond, er noodzakelijk overgesimplificeerd moet worden. Dat maakt het niet opeens subjectief, want de data zelf veranderen niet. Alleen is er het risico van selectieve interpretatie door betrokkenen, zoals tunnelvisie.
Het is wel degelijk sprake van dat "de wetenschap" een beetje objectief kan zijn. Want ook de bevolking van Nederland is een beetje zwanger, een beetje jong, een beetje oud, een beetje protestant, een beetje atheist, etc. Zodra je het over 1 persoon hebt, dan is het geen beetje meer, maar ben je zwanger, of niet.
En nu ben ik benieuwd of je antwoord kunt geven zonder het weer persoonlijk te trekken. Met een beetje moeite...
Helaas heeft mijn oproep er nog niet toe geleid dat de off-topic (en imo dus onzinnige) discussie over subjectiviteit de kop is ingedrukt (en heb ik me er ook weer toe laten verleiden). Misschien wil één van de twee voorvechters van subjectiviteit dit als apart topic openen?
Dit topic was bedoeld om te gaan over het verschil tussen verwachting en werkelijkheid, en hoe daarmee omgegaan wordt. Een experiment waar je in silico iets anders voorspelt dan er in vivo of in vitro uitkomt. Kom je er met logica uit, of is het nemen van een bad gevolgd door een eureka moment nodig?
[
Voor 14% gewijzigd door
gambieter op 16-01-2010 03:44
]
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.