vanaalten schreef op dinsdag 06 oktober 2009 @ 22:22:
Daarop heeft 'ie de slang weer vastgezet, gestart en alles klonk normaal. Meetcomputer aangesloten - niets raars geconstateerd. Daarop naar buiten en een testrit van een paar kilometer begonnen. Hij merkte wel op dat er nog de nodige rook uit de uitlaat kwam, maar de meetcomputer vond niets raars. Tijdens de testrit leek alles normaal, tot ineens de motor stopte en er een plasje olie onder lag. De aandrijfas (tenminste, als ik het mij goed herinner was het de aandrijfas - maar twijfel een beetje) had een duidelijk zichtbaar gat in het blok geslagen.
Hmm... Er zitten wat tegenstrijdigheden in het verhaal.. Althans, in het verhaal en het uiteindelijke resultaat.
Als de drijfstang inderdaad het gat in het blok heeft gemaakt (dat zal ongetwijfeld) (dus aandrijfas is iets anders, die gaan van je versnellingsbak naar je wielen). Hoe kan dat komen? Geen olie in het blok, cilinder loopt vast (of loopt vast vanwege vervuiling), drijfstang probeert nog een rondje te draaien breekt af en knalt een gat in je blok.
Dat is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak, een andere kan ik me zo niet bedenken. Het olie of vervuiling verhaal kunnen in beide gevallen een oorzaak zijn; turbo heeft nodeloos staan draaien en is olie gaan slurpen of er is vanwege ontbreken van de slang vuil in het blok gekomen. Als ik het zo inschat dan is waarschijnlijk dat laatste gebeurt, want die kans is groter.
Maar had de monteur moeten gaan rijden met de blauwe walmen (hij had zelf ook kunnen denken aan vuil in de motor, gezien de losse slang) of niet?. Eerlijk is eerlijk, het is nogal discutabel. Wellicht zat er al zooi in je blok voordat hun hem hadden, maar misschien zijn zij juiste de veroorzakers.
Jammer genoeg zijn die testritten niet te herleiden, je kunt dus ook niet exact weten wat ze hebben gedaan in welke volgorde. Hoe lang ze ermee hebben gereden, hoeveel toeren, enz.
Technisch gezien is het bedrijf verzekerd voor dit soort miskleunen (WA), althans dat mag ik aannemen voor een Toyota dealer. Ze kunnen deze 'fout' dus eventueel op hun nemen schouders en jou schadeloos stellen op een vrij gemakkelijk manier. Maar dat doen ze niet. Dat kan betekenen dat ze echt overtuigd zijn van hun eigen onschuld of ze proberen je als klant te laten lammeren...
Hoe dan ook, ik heb er op aangedrongen dat er tenminste na het ombouwen wat tijd wordt besteed aan het openmaken van het blok. Lijkt mij sowieso zinnig: stel dat de oorzaak iets 'externs' is, dan wil je dat weten voor je het nieuwe blok op dezelfde manier kapot maakt. Geen idee wat die externe oorzaak zou kunnen zijn, maar je wilt het weten. En als het *niet* extern is, maar er door een fabrikagefout er in de motor zelf iets kapot is gegaan, dan wil ik het *zeker* weten, want dan gaat er nog wel een brief naar Toyota NL.
Maar ja, als de oorzaak hiermee wel duidelijk neer te leggen is bij de dealer, zou deze dan niet alles in het werk stellen om dat dan te verdoezelen? Als je het blok uit elkaar wilt halen (en niet inruilt) doe het dan vooral zelf, dan kun je overal foto's van maken.
Ik denk dat Toyota NL zich trouwens compleet vrijwaart van elke klacht of claim gezien de kilometrage van het blok. Ze zullen hun medeleven betuigen en je wellicht wijzen op de gratis pechhulp die je had kunnen inschakelen. Misschien een goodie erbij, weet jij veel...
Verder: de garage heeft van Toyota's interne technische dienst de tip gekregen om meteen de turbo te laten reviseren. Blijkbaar kunnen ze zelf die turbo niet openmaken maar moet dat door een gespecialiseerd bedrijf gedaan worden die dan meteen de lagers vervangen; er kan dan ook meteen gekeken worden of er olie gelekt heeft of dat er andere dingen in de turbo kapot zijn. Kosten hiervan: zo'n 250 euro. Als het nieuwe 2e hands blok inclusief turbo aangeleverd wordt (niet gebruikelijk, maar zou kunnen) dan zou het niet nodig zijn.
Ja, turbo revisie is niet geheel ondenkbaar met deze kilometerstand. Maar de meeste mensen laten pas iets maken als het stuk is, bij een turbo is dat normaal gesproken nooit een probleem. Als het blok straks toch eruit is kan je er wel makkelijker bij, maar of dat een reden moet zijn om nog eens extra knaken er tegenaan te gooien is geheel aan jou. Zeker als je van jezelf weet dat je rustig met het ding omgaat en nooit veel turbodruk aanspreekt lijkt het me overbodig om te laten doen.
Rekening: daar is weinig aan veranderd. Logisch, want de garage zelf zegt geen schuld te hebben. Ofwel, 3500 tot 4000 euro, max. 12 manuren werk. Wel is het gebruik van de leenauto gratis. Aangezien ze verwachten pas halverwege volgende week de reparatie gedaan te hebben scheelt dat voor mij best wel: 14 maal 22.50 euro daghuur en 0.18 euro maal 2000km aan kilometerkosten, zo'n 700 euro dus.
Als je een slecht gevoel hebt bij het verhaal en niet eens bent met de financiële gevolgen, dan kun je gerust elders dat blok laten inbouwen.
Blijf het een dure optie vinden. Motorblok was 1500. Wat losse zaken erbij; olie, vloeistoffen, NAP weer op orde maken (kilomterstand), hier en daar wat klein materiaal. Zeg 1800 totaal, dan blijft 1700 tot 2200 voor 12 uur werk erg dure arbeid.
Ik zou toch vragen om een duidelijke specificatie, welke onderdelen ze allemaal nodig denken te hebben, etc...
Enige alternatief wat ik kan verzinnen: auto transporteren naar een onafhankelijke garage en helemaal laten onderzoeken wat er gebeurd is. In het beste geval komt daar uit dat de garage geblunderd heeft, schakel ik rechtsbijstand in en krijg ik na een half jaar of zo de reparatie en onderzoekskosten vergoed. Mag ik nog wel de leenauto tot nu toe betalen, ongetwijfeld een deel van het nieuwe motorblok en ik heb een paar maanden gedoe waar ik geen zin in heb. Worst-case scenario: het klopt wat de garage mij vertelde en ik mag alles zelf betalen, inclusief onderzoek, leenauto, tijdelijk vervoer, enzovoort.
Er is ook nog een goedkopere tussenweg. Je haalt zelf dat blok op bij Deijne. Je brengt hem naar een 'normale' garage of Toyo specialist. Die vragen minder en doen kwalitatief echt niet persé onder (een motorswap is vele malen makkelijker dan bijv. een motor-revisie). En vaak krijg je bij dit soort grote klussen ook gewoon een leenauto mee, daarvoor hoef je het dus niet te laten. Als je een leuke deal kan maken bij Deijne en je zou op termijn het oude blok nog kunnen verkopen (wellicht met de turbo, mits aanwezig op swapblok) *in ieder geval voor de cilinderkop, als die niet gaar is*, dan kom je wellicht op de helft van dat bedrag van de dealer uit.
Dus: ik neig naar het accepteren van het aanbod met een klein kansje dat na openmaken van het kapotte blok er nog een oorzaak gevonden wordt waarmee ik misschien nog iets aan geld van Toyota NL terug krijg.
Ik zou persoonlijk neigen naar de goedkoopste oplossing die er is, het kost immers al geld genoeg. Zo'n swap wordt in principe toch met hetzelfde blok gedaan, dus je moet vertrouwen hebben in diegene die het ding in je auto zet. Probleem hierbij is dat er één partij is waar je je bedenkingen bij hebt; de dealer. Ik zou zelf nooit zo snel terug gaan aldaar, wellicht alleen voor wat regulier onderhoud.
Geld van de dealer of van de importeur? Neh... denk dat je dat wel kunt vergeten.