Tussen 1978 en nu heeft het 1 kind beleid in China de geboorte van 300 miljoen extra Chinezen voorkomen. Een oorlog + hongersnood + ziekte combinatie die 300 miljoen af kan maken, is niet zo gemakkelijk.quote:Camacha schreef op donderdag 31 maart 2011 @ 15:46:
Op een gegeven moment krijg je natuurlijk ook natuurlijke mechanismen om groei te beperken, zoals all-out oorlogen om resources, ziektes en voedselschaarste (iets dat je eigenlijk al ziet). Of ruimtereizen daarvoor een fatsoenlijk alternatief zal zijn weet ik niet, zoals jij het omschrijft lijkt dat inderdaad niet erg waarschijnlijk.
Vroeger was het simpel in de Chinese cultuur, ging een kind kopje onder in het rijstveld, dan maken we nog eentje om de verloren bijna gratis werkkracht te compenseren. Op deze manier is 300 miljoen Chinezen een mega-leger die jaarlijks met tientallen miljoenen aangevuld kan worden. Of je heft het 1 kind beleid tijdelijk op om een leger te expanderen en de ouders grijpen hun kans van hun leven.
Zolang kinderen nettowinst zijn in de vorm van werkkracht en oude dag voorziening is, dan is het economisch uiterst interessant om maximaal kindproductie aan te zetten. Hoe armer een gezin is, hoe interessanter meer kinderen is. Hoe lager de levensstandaard, hoe goedkoper het onderhouden van een kind is.
Enige rem is de levensstandaard zodanig hoog opdrijven, dat kinderen van nettowinst naar nettoverlies omslaan. China bereikt dat punt, nu de arbeidsmarkt eist dat vrouwelijke cv's plastische chirurgie bevatten en ouders willen niet dat hun dochter onderdoet tov de concurrentie. Met alleen studies, eten, kleding, rijbewijs,... kom je er nog niet. De omgekeerde piramide van de vergrijzing is het horrorbeeld dat boven elk koppel hangt die 2 papa's en 2 mama's van oude dag voorziening moeten voorzien.
Maar in landen zoals Libië is de bevolkingsgroei nog altijd explosief.
Als er communicatie tussen de ruimteschepen is, dan moet je voorstellen wat de Photophone in 1880 was. Doormiddel van licht kon Alexander Graham Bell draadloos telefoneren in de tijdperk toen elektriciteit opwekken nog niet bestond, toen het licht daglicht ipv een gloeilamp was en de science fiction kende het concept van lasers (death ray als theoretische mogelijkheid werd in jaren 20/30 voorgesteld en in de jaren 40 begin de fictie dit concept te gebruiken) nog niet. Als je in 1880 met een FM-radiozender de ether vol zat te spammen, dan had niemand het door. Ze kunnen dus zodanige geavanceerde technologieën gebruiken, waarvan wij het bestaan en de werkingsprincipe niet kunnen bevatten.
rapture wijzigde deze reactie 20-04-2011 01:40 (15%)
EOS 30D, kitlens, EF 50mm/1.8, EF 85mm/1.8