Het hád zo kunnen werken als er iemand met een beetje hersens had nagedacht over het ontwerp van de poortjes en de plaatsing van dingen zoals het scherm. Dat zit nu op een volkomen onlogische plek (uit de zichtrichting), net als de statusindicator (poortje kan worden gebruikt/is afgesloten).
Bij de paaltjes is het nog wel begrijpelijk dat de lezer en het display vlak bij elkaar zijn geplaatst, dat zijn zeer specifieke apparaten waar één persoon tegelijkertijd mee bezig is. Van poortjes wordt echter verwacht dat mensen er in colonne doorheen kunnen lopen (zoals je in het buitenland vaak ziet), en als je dat in het achterhoofd houdt is het veel logischer om de lezer en de statusapparatuur meer van elkaar te scheiden.
Wanneer een colonne mensen door een poortje loopt kijken ze echter niet naar hun hand, maar naar de persoon voor zich en naar het klapdeurtje. Een ideale hoogte voor de lezer is ongeveer daar waar de meeste personen hun (rechter)hand zullen hebben wanneer ze aan het lopen zijn. Het is dus veel handiger om een display vlak naast het klapdeurtje te plaatsen, bij voorkeur met het display zo gedraaid dat het duidelijk is voor wie het getoonde bericht bedoeld is.
Een voorbeeld van een poortje dat ik veel beter van ontwerp vind, zoals je het aan zult treffen op station
London Bridge:
Waarom is het beter?
1- Het poortje is veel compacter, waardoor het hele station overzichtelijker blijft. De NS-poortjes zijn zo achterlijk hoog dat het eerder op een gevangenis lijkt dan een open ruimte

2- De kaartlezer staat iets hoger waardoor je er makkelijker bij kunt
3- In de looprichting is er rechts een statusdisplay dat meerdere dingen kan tonen:
--- Is het poortje wel beschikbaar? (groene pijl)
--- Is mijn actie gelukt?
4- Het zwaaigedeelte van de poortjes is kleiner en ze gaan sneller, waardoor je minder lang hoeft te wachten op je voorganger als je even twijfelt.
5- Er is geen kans op stukgeslagen brillen door dichtzwaaiende poortjes, daar zijn ze gewoonweg te laag voor
(6- Ze accepteren ook papieren kaartjes met een magneetstripje)
Nou is dit natuurlijk al een iets ouder model poortje, en heb ik ook wel de nodige aanmerkingen erop. Onder de groene pijl zit een klein LCD-displaytje waar heel summiere informatie op verschijnt, je moet maar net weten wat het betekent.
Op de basis van het London Bridge-poortje zou echter wel kunnen worden doorontwikkeld:
1) Vervang de LED-pijl en het LCD-displaytje door één groot kleurendisplay zoals in de huidige paaltjes. De resolutie hoeft niet hoog te zijn, 240x320 is genoeg.
2) Toon een groene pijl en een tekst als "Uw kaart alstublieft" wanneer het poortje open is
3) Tijdens het uitvoeren van een transactie kan de software doen wat hij nu ook doet: een witte achtergrond met saldo-informatie als het gelukt is, een rode achtergrond als iets mislukt.
Eventueel zou er nog een symbooltje bij kunnen zoals bij de lezers in de nieuwere Arriva-bussen: een groen vinkje als het is gelukt, een rood uitroepteken als een transactie mislukt.
[
Voor 17% gewijzigd door
Alex) op 07-09-2014 03:21
]