Ik ben het niet helemaal met je eens W3ird_N3rd.
Ten eerste geef ik al meteen aan dat ik een energy efficient performance NAS (eigenlijk gewoon fileservert) wil bouwen voor een redelijke prijs. Als ik hier dus een hardware raid adapter wil zetten, heb ik dus minimaal een 6 poorts adapter nodig. Aangezien je CPU offloading wil doen moet je dus een kaart met XOR hebben, en dan zit je dus vast aan Areca, 3-Ware of Adaptec. Mijn voorkeur gaat dat toch uit naar de Areca's vanwege de goeie reviews. Wat dus wil zeggen dat ik minimaal een 1220 nodig heb, die toch weer ff 449 euri excl. verzendkosten kost. Redelijke prijs zit er dus al niet meer in, omdat je samen met 5x80 euro voor de HDD's dan ineens al richting de 1000 euro gaat, en dan heb je verder nog geen systeem.
Ten tweede: Wat als over 2 of 3 jaar die kaart kapot gaat? Dan moet ik dus die kaart RMA'en enz enz, ligt mn server minimaal 3 tot 4 weken plat. Lijkt me geen optie. Moederbord stuk? nja moederbord is niet zo duur, cpu stuk, die cpu is ook niet zo duur, evt kan ik zelfs tijdelijk een oud mobo met mn ouwe pci sata controller gebruiken om het geheel aan de praat te houden. Linux en freenas liggen er niet wakker van als je ineens een ander mobo gebruikt. OpenSolaris heb ik nog te weinig ervaring mee om daar iets zinnigs over te zeggen als je daar ineens van mobo veranderd.
Ten derde: je zegt dat een cpu veel meer watts nodig heeft dan een raidcontroller. Over het verbruik van de kaart is Areca een beetje vaag, er staat zowel 4,95W als 6,22W. Er staat niet bij of dat idle of load is. Ik heb geen idee hoeveel power ik daadwerkelijk zometeen ga gebruiken van mn cpu als mn raid staat te writen. Ik denk dat het verschil tussen het verbruik van een hardware raid (met XOR) en software raid best wel meevalt, maar dat kan ik op dit moment nog niet hard maken omdat ik nog geen cijfers heb kunnen vaststellen.
Ik ga hem dus wel intensief gebruiken, waarbij de voornamelijke opslag RAW foto materiaal zal worden (bestanden van 15-30MB), die dus evt ook nog bewerkt moeten worden. Hoe sneller hoe beter. Lokaal werkt niet, omdat er vanuit meerdere werkstations gewerkt gaat worden.
Jij stelt voor om softraid5 over firewire te gaan doen?
Ik heb geen idee hoe efficient firewire met CPU power omgaat, dus of dat veel meer cpu belasting gaat geven dan 5 SATA schijven weet ik niet. Mijn gevoel zegt van wel, maar ik heb er geen ervaring mee.
Het andere nadeel van firewire op een laptop zal zijn de beschikbare bandbreedte. Ik ken geen laptop met meerder firewire controllers, dus ik ga er gemakshalve even vanuit dat er maar 1 firewire aansluiting op zit waar ik dus dmv een firewire hub 5 schijven aan ga hangen. Firewire is (zeker op een iets oudere laptop) maar max 400Mbit. Hoe wil ik een Gbit netwerk volduwen als mn schijven gelimiteerd zijn op 400Mbit?
Als laatste, jij zegt 50W zonder hdd's mee te rekenen haal je niet. Ik denk van wel. Ik heb hier een voorbeeld van een test op Anandtech:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3417&p=12
Hier gebruiken ze als CPU een Q9300 die heel wat meer verstookt als mijn E5200. Verder telt hier de 640GB HDD, 2x cdrom speler (gebruik ik niet), en een Corsair 520W voeding (die ook niet als de allerzuinigste geregistreerd staat) voor een totaal idle verbruik van 67W. Zonder HDD, is dat al ongeveer 60W, de beide dvd spelers schat ik samen op 1W ofzo, dan hoef ik met mijn efficientere PSU en CPU nog maar 9W te winnen... Denk dat dat wel moet lukken. Die 50W is denk ik een reeel getal voor mijn hardware zonder HDD's, waarbij de HDD's daarbovenop nog eens idle zo'n 35W daaraan toevoegen.
Al met al voor een dergelijke configuratie geen slechte score lijkt me zo...