nare man schreef op zondag 10 juni 2007 @ 13:54:
[...]
Nouja, het is goed dat je die laatste zin er nog even aan toevoegt, dan weten we tenminste dat het om incidentele persoonlijke frustratie gaat en dat je alleen uitspraken doet over het bedrijf waar jíj werkt. Dat geeft dan dus eerder te denken over het intakebeleid aldaar

Serieuze vraag: hoe kun je dat bij een intake gesprek zien?
Iedereen zegt hij flexibel is, snapt dat overwerk bij de ICT hoort. Maar als het erop aan komt, zijn ze dus wel gewoon pleite. Altijd wel een smoes paraat waarom ze op dat moment toch echt niet kunnen overwerken. Mensen die niet in oplossingen denken, maar in uitvluchten.
Er ligt absoluut een deel van het probleem van ons personeel bij de leidingevende. Mensen krijgen soms wel een stuk verantwoording, echter bij "falen" wordt er niet op afgerekend. Als dat een paar keer gebeurt, denkt de medewerker "hmmmm, dus met een beetje aanklooien kom ik ook weg" en zie je na een tijdje dat ik mijn leidinggevende moet gaan vertellen wat zijn personeel moet doen. Uit zichzelf doen ze niks meer, leidinggevende snapt niet wat ze moeten doen (was een meewerkend voorman, zeg maar, totdat hij ook volledig de grip op de techniek kwijtraakte).
De inrichting van het netwerk staat als een huis, een volledig dichtgetimmerde Citrix omgeving icm Novell. Hoogstens af en toe een wachtwoordje resetten of een vastgelopen Citrix sessie afsluiten. Gebruikers en ook ICT medewerkers kunnen dus weinig "spelen" met de computer. Voor de ICTers kan dit een beperking zijn, omdat ze zo niet wat kunnen experimenteren. Fouten maken, doet iedereen. Echter de produktieomgeving in gevaar gaan brengen, lijkt mij ook een stapje te ver gaan. Een stand-alone PC pakken of gebruik maken van een totaal gescheiden testnetwerk dat ook aanwezig is op andere lokatie op 100 meter loopafstand, die stap is al te veel werk. Dus gewoon passief wachten totdat een gebruiker belt of de leidinggevende hen aanstuurt om wat te doen zoals het bijwerken van een hardwaredatabase, opschonen van de eDirectory, whatever.
Zoals ik al meldde, ben ik de enige Citrix beheerder, netwerk van 750+ werkplekken die allen gebruik maken van Citrix. Sommige PC's hebben lokaal ook nog wat software staan, zoals de tekenstations. Deze worden beheerd door een collega, via Novell Zenworks. Voor installatie van software wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van (MSI) packages, zodat het unattended remote gedaan kan worden. Zowel op de PC als op de Citrix servers. Dat packagen doe ik ook voor de Citrix servers. Tevens heb ik ook nog wel aardig wat Novell kennis. Echter draaien de dataservers, firewall en mailserver ook bijna altijd (afkloppen) zonder enig probleem.
Iemand vinden die mijn werk kan overnemen (niet veel spannends aan), dat lukt niet. Dan gaat het vooral om de dagelijkse beslommeringen, dus niet om even een heel nieuw concept te bedenken en uit te rollen. Dat wil iet lukken, mensen die hier neergezet worden, krijgen het bijna niet voor elkaar om gewoon een paar weken lang elke dag op tijd te komen, of om uberhaubt elke dag te werken. Overdragen van verantwoordelijkheden naar deze mensen lukt dus gewoon niet. Dan moet ik elke dag eerst gaan vragen of de persoon er is, en het dan alsnog zelf doen als hij er niet is. Hoe je dat moet oplossen? Meteen de leidinggevende in je nek krijgen bij dit soort gedrag? Lijkt me ook niet helemaal de juiste manier, op die manier voel je je ook helemaal "betuttelt". Hoe wel? Geen idee.
Misschien betalen we te weinig om het juiste personen aan te trekken? Kennis boeit niet echt, vooral de instelling is belangrijk. Dan komt die kennis vanzelf.
Gemeentelijke overheid, schaal 9 (max € 3273). Dat salaris ga je uiteindelijk ooit verdienen, meestal wordt je lager in die schaal gezet (begint op € 2214) en ga je elk jaar wat meer verdienen, trede omhoog, totdat je aan dat max komt. Daarna blijf je op dat salaris, totdat de COA wordt aangepast of totdat je op een zwaardere functie solliciteert. Stel dus dat 2 mensen dezelfde funtie hebben en de één werkt zich kapot, de andere doet zo weinig mogelijk, dan zitten ze na x jaar wel op hetzelfde salaris. De jaarlijkse trede is wel tegen te houden, echter wordt het dan een aardige jurische strijd met archiefvorming etc.
Wederom weer een heel verhaal, maar hebben jullie nog tips?
In het verleden heb ik ook wel eens 40 uur in een weekend erbij gewerkt, tussen 2 normale werkweken in. Zwaar, maar omdat je het met een groepje doet, is het wel goed voor de band. Af en toe kun je janken als het allemaal mis lijkt te gaan, als je het dan toch weer oplost en niemand op maandag merkt wat er aan de hand is (geweest) dan voelt dat ook goed. Zelfs als de leidingsgevenden dan niet doorhebben wat voor ongelovelijke shit je hebt gehad. V-lans gingen niet goed, dus 3 DHCP servers in het netwerk moeten zetten, uitvinden wel MAC adres in welk netwerk hoort dan dan die hele lijsten met dan hand aanpassen, work-around omdat de beheerders van de switches (andere dienst) niet meer bereikbaar waren.