Yacht als werkgever
Algemeen
Yacht is onderdeel van Randstad Holding BV en spitst zich op de detacheringsmarkt. Met 15 vestigingen verspreid door het land is Yacht actief binnen de volgende vakgebieden:
- Bouw, Civiel & RO
- Finance
- HRM
- ICT
- Legal
- Logistics
- Marketing & Communicatie
- Procurement
- Sales
- Technology
Meer informatie over deze vakgebieden is te vinden op
www.yacht.nl
Structuur
Mensen die vast in dienstverband komen bij Yacht zullen doorgaans IP-ers worden genoemd:
Interim
Professionals.
De mensen die vast in dienstverband komen op de kantoren van Yacht zullen KP-ers heten:
Kantoor
Professionals.
Omdat een vestiging verschillende units (vakgebieden) kent, is er per unit één of meer SIP-er aangewezen. Een SIP-er is een
Senior
Interim
Professional. Dit zijn de personen die je als IP-er spreekt wanneer het gaat over je opleidingen en algemene zaken betreft Yacht. Een SIP-er zal weer direct alles terugkoppelen aan de CM-er (Commercieel Manager), de algemene manager van een unit.
Yacht werkt ook met freelancers, ZZP-ers en doorleners (Atos, Getronics, etc).
De mensen die nieuw in dienst komen bij Yacht zullen enkele dagen (weekje) de On-Boarding mogen bij wonen, waar medewerkers van Yacht op een gezellige manier je het één en ander vertellen (over Yacht, over allerhande technieken, etc.).
Sfeer
De sfeer is behoorlijk informeel bij Yacht. De dresscode op de kantoren is nogal 'vrij', maar omdat er klanten over de vloer komen is het gewenst dat men zich netjes (casual) kleedt. KP-ers zullen vaak in pakken rondlopen. IP-ers die even niet bij een opdrachtgever zitten ("op de bank" of "in de leegloop") doen niet aan dresscode. Kenmerkend is dat IP-ers als projectleiders, ICT managers e.d. vaak in pak rondlopen op het kantoor, terwijl de technici (architecten, developers, beheerders) vrijwel altijd in zeer informele verpakking rondwandelen.
Bij de klant dient de IP-er zich aan te passen aan de dresscode aldaar.
Groei en studies
Yacht is vrij strak in beleid met groei: wil je groeien, dan moet je studeren. Als je jaarlijks niets of erg weinig aan cursussen of studies doet, dan zul je amper groeien en dat wordt gewaardeerd door Yacht.
Yacht investeert veel in haar werknemers betreft studies; men verkrijgt een budget tot EUR. 1600,- per jaar voor studies zonder hiervoor een 'boete-clausule' te hebben opgenomen (bijv. als je plots de studie afbreekt of bij Yacht weggaat). Alle studies en cursussen die boven de 1600 uitkomen kennen helaas wel deze 'wurgende' clausule.
Je groei definieer je in je POP:
Persoonlijk
Ontwikkel
Plan. Hierin staat wat je het komende jaar wilt gaan doen aan studies (zodat men een studiebudget kan opmaken voor je), naar welke functie je wilt groeien (meerjarenplan) en hoe je dit wilt aanpakken. Als IP-er stel je een POP op en overleg je deze met je SIP-er.
Evenementen
Units zijn niet heel groot binnen een vestiging, zodat iedereen mekaar wel leert kennen binnen een unit. Maandelijks worden er borrels gehouden op het regiokantoor waar je altijd welkom bent. Deelname is natuurlijk niet verplicht, maar degene die hun gezichten regelmatig laten zien op kantoor en zorgen dat ze bekend zijn bij de CM-er zullen dit vaak terugzien als een positief effect in hun beoordeling (en daarmee een betere salarisverhoging kunnen krijgen).
Per kwartaal worden er uitjes en evenementen georganiseerd. Dit zijn vaak evenementen die in de avond worden uitgevoerd en over het algemeen best leuk zijn.
Vanuit Yacht landelijk worden er ook evenementen georganiseerd, zij het enkel niet zo vaak. Dit zijn dikwijls grote evenementen en zeker interessant om bij te wonen.
Arbeidsvoorwaarden
Yacht hanteert het beleid om HBO en WO-ers in dienst te nemen, maar dit is een regel waar veel van af wordt geweken. Voornamelijk omdat er veel vraag is en Yacht te weinig personeel kan aanbieden, worden veel mensen aangenomen met een goede CV. Dat gaat dan niet over opleidingen, maar over ervaringen. Het is niet vreemd binnen Yacht dat mensen met veel ervaring maar lage opleiding in een betere functie terechtkomen dan iemand met een hoge opleiding en relatief niet veel ervaring.
Verder krijg je wel vergoedingen voor telefonie (tenzij je mobiel van zaak ontvangt - is niet standaard), onkostenvergoeding, etc.
Pensioenregelingen zijn ook goed, maar je moet er wel zelf achterheen zetten: je krijgt namelijk in beginsel een vrij minimale regeling, terwijl je veel meer kan krijgen. Slechts 1 op de 10 Yacht-ers hebben hun pensioen goed geregeld, de rest heeft blijkbaar geen idee wat ze nu hebben (en over een jaar of 40 spijt krijgen dat ze nu niet ernaar hebben gekeken

).
Yacht kent geen startsalarissen. Per individu wordt gekeken naar je kennis, ervaringen en je inzetbaarheid op de actuele markt.
Salaris is niet hoog, maar ook niet erg laag. Over algemeen iets onder marktconform, maar er zijn uitzonderingen.
Yacht kent geen 13e maand. Er wordt wel een kwartaalbonussysteem gehanteerd: wordt de target behaald, dan ontvangt iedere werknemer een fraai bedrag extra (300-500 euro). Verder is het mogelijk om bonussen te behalen door het recruiten van personeel, opdrachtgevers binnen te halen en jezelf weg te zetten bij een opdrachtgever (zoek naar 3xP-bonus op yacht-website voor meer info).
Yacht is vrij punctueel met administratie. Voor elk jaar wordt aan het begin een lijst gepresenteerd waarop de dagen staan genoteerd wanneer het salaris wordt uitbetaald.
Opdrachtgevers
Per regio kent een Yachtvestiging eigen opdrachtgevers. Dit zijn vaak best grote klanten, zoals
Philips, Achmea, Interpolis, overheid, ING, etc. Maar omdat Yacht haar IP-ers voor een redelijk goedkoop uurtarief kunnen wegzetten zijn er ook kleinere bedrijven klant bij Yacht. Kortom: er is voor iedereen wel wat te vinden (maar niets is te garanderen).
In eerste instantie wordt je al IP-er bij een klant binnen de eigen regio geplaatst, maar het kan ook voorkomen dat je bij een klant in de regio van een andere Yacht vestiging wordt geplaatst.
Auto- en vervoersregeling
Yacht heeft een vaste relatie met Leaseplan:
Wagenparkbeheer. Samen hanteren ze een strikte lijst waaruit een werknemer een leaseauto kan kiezen.
De autokeuzelijst is opgedeeld in 8 categoriëen. De types per categorie verschillen om de zoveel tijd, dus de lijst zelf ga ik niet hier neer zetten. Maar ik kan wel een voorbeeld geven per categorie:
Categorie | Auto |
1 | Ford Fusion, Peugeot 207, Honda Civic Hybrid, Opel Astra, Renault Megane, Seat Ibiza, Skoda Fabia, Volkswagen Golf |
2 | Ford Focus, Peugeot 307, Opel Zafira, Renault Grand Scenic, Seat Leon, Skoda Octavia, Volkswagen Jetta, Mercedes A-serie, Toyota Prius, BMW 1-serie, Audi A3 Sport |
3 | Ford Mondeo, Peugeot 407, Opel Vectra, Renault Laguna, Seat Toledo, Skoda Superb, VW Passat, Mercedes B-serie, Volvo S50 |
4 | Audi A4, BMW 320, Ford KUGA, Mercedes C-serie, VW Touran, Volvo S60 |
5 | Audi A6, BMW 520, Ford S-Max, Opel Signum, Peugeot 807, Renault Espace, Saab 9-3, Seat Alhambra, VW Sharan/Tiguan, Volvo V70/S80 |
6 | BMW X3, Ford Galaxy, Mercedes E-serie, Peugeot 607, Renault Grand Espace, Saab 9-5, Volvo XC70 |
7 | BMW 530, Renault Vel Satis |
8 | alles uit cat. 7 maar dan nog luxer (meer opties). |
Hoe hoger je categorie, des te hoger je leasebedrag per maand. Kies je voor een auto uit een lagere categorie dan waar je recht op hebt, dan wordt het leasebedragverschil maandelijks met je verrekend.
Verder is het mogelijk om een leasewagen te kiezen uit de lijst van "
Vaste keuze auto's" of "
Corporate Identity Cars".
Vaste Keuze Auto's
De werknemer kan een keuze maken voor een leaseauto uit de bij zijn salarisklasse behorende categorie vastgestelde merken en typen auto’s. Per salariscategorie is een selectie gemaakt van een vast aantal merken en typen benzine- en dieselauto’s. Deze auto’s worden in een vaste uitvoering geleverd. De auto’s worden geleverd in maximaal 4 vastgestelde kleuren in metalliclak, met airco en een navigatiesysteem. De werknemer is daarbij nimmer eigen bijdrage verschuldigd. Een luxere uitvoering kiezen kan niet. Er mag niets aan de auto’s worden gewijzigd. Wel heeft de berijder de mogelijkheid om desgewenst een trekhaak op de auto te laten monteren. Hieraan is dan wel een eigen bijdrage verbonden. Voorts is het mogelijk een auto uit een lagere categorie te kiezen, waarbij restitutie plaatsvindt. Met het oog op verandering van typen en modellen auto’s zal de lijst met vaste keuzeauto’s ieder kwartaal worden geactualiseerd.
Corporate Identity Cars (CIC)
Bij opdrachten op projectbasis, danwel contracten voor beperkte duur zal de werkgever een Corporate Identity Car (CIC) toewijzen. Deze CIC maakt onderdeel uit van een pool en wordt na beïndiging van het project of contract ingeleverd en wederom ingezet ten behoeve van een nieuw project of contract. Deze CIC’s zijn per categorie in merk en type vastgesteld, zijn zwart van kleur en hebben een duidelijk herkenbare YACHT bestickering ter ondersteuning van de corporate identity. Ook bij de CIC’s geldt dat de werknemer (bij contractaanvang) de mogelijkheid heeft een auto te kiezen uit een lagere categorie, waarbij restitutie plaatsvindt. Een luxere uitvoering kiezen kan niet. CIC’s kunnen ook als voorloopauto ingezet worden, ingeval dat geen poolauto beschikbaar is. De actuele lijst met “CIC’s” voor Yacht is te vinden op de site van wagenparkbeheer.
Kies je voor een leaseauto uit de vrije keuze-lijst en je gaat uit dienst voor het leasecontract stopt, dan mag je dokken:
-1e jaar (binnen 12 maanden na ontvangst van de auto) 10% van de fiscale waarde.
-2e jaar (tussen 12 en 24 maanden na ontvangst van de auto) 7,5% van de fiscale waarde.
-3e jaar (tussen 24 en 36 maanden na ontvangst van de auto) 5% van de fiscale waarde.
-4e jaar (tussen 36 en 48 maanden na ontvangst van de auto) 2,5% van de fiscale waarde.
Afhankelijk van in welke salarisklasse je zit, wordt er een categorie aan je toegedeeld. Zit je in salarisklasse 1 t/m 7, dan kom je in cat. 1 terecht.
SK 8 = cat 2
SK 9 = cat 3
SK 10 = cat 4
SK 11 = cat 4+ (meer opties)
SK 12 = cat 5
etc.
In sommige categoriën kun je dezelfde auto's kiezen als in lagere categoriëen. Echter kent het budget voor extra opties een hoger bedrag.
Voorbeeld: iemand die categorie 3 rijdt kan kiezen voor een Ford Mondeo met standaardopties en een bedrag van bijv. 800 euro voor opties of voor een duurdere versie Ford Focus (bijv. 2.0 TDCi ipv 1.6 TDCi) en daarbij een groter budget (bijv. 3000 euro) voor extra opties.
Voor de diesels geldt een leasecontract van vier jaar of 180.000 km. Voor benzine geldt een leasecontract van vier jaar of 160.000 km. Benzinewagens mogen niet meer dan 32.000 km per jaar rijden.
Nieuwe werknemers krijgen een leaseauto toegewezen; een wagen uit de autopool die soms luxe is of soms vrij klein. Nadeel hiervan is: je moet het leasecontract uitrijden voor die wagen. Stel dat je een groot gezin hebt en recht op een cat. 3 auto, maar je krijgt een luxe Volkswagen Golf Sport van 1 jaar oud, dan zul je de komende drie jaar moeten blijven rijden in deze auto (of tot je het km-stand voor einde contract nadert). Ruilen is geen optie dus.
Onjuistheden of nieuwe wijzigingen? Geef het ff door
Even over mezelf: al vijf jaar (.Net) Developer bij Yacht, 10 jaar werkervaring, 40 uur per week, 3200 euro per maand, HBO geschoold met aanvullende cursussen, salarisschaal 8, leasecategorie 2 (Ford Mondeo).
Zelf ervaar ik Yacht als een relaxte werkgever waar je flink kan groeien: er wordt flink in je geïnvesteerd. Sommige cursusdagen/studiedagen kun je als 'studie-uren' boeken in je urenverantwoording. Geen verlofuren opnemen dus

.
Verder merk ik wel dat Yacht niet het bedrijf is waar je lang zal blijven zitten: mensen die er al enkele jaren zitten kunnen 'verwaarloosd' worden. Ik heb al vaak gezien dat mensen die er langere tijd zitten niet veel meer groeien, ondanks ze wel veel blijven bij studeren.