Dikgedrukte lead voegt voor mij niets toe
Ik ben van mening dat het extra benadrukken van de lead niets toevoegt. Het heeft een afwijkende layout van de rest van de pagina waardoor het een storend element wordt. Verder beadruk je dingen met een reden. Ik kan me zo echt niet bedenken wat die reden zou moeten zijn
Hoe meer verchil er in de layout van de items op een pagina zit, hoe drukker het wordt en hoe amateuristischer het overkomt. Over het ene stuk in Arial, dan een stuk Times New Roman en vervolgens een stuk Comic Sans zal iedereen het met me eens zijn dat het geen gezicht is, lastig doorleest en amateuristisch overkomt. Dit valt, hoewel subtieler, in dezelfde catagorie, "halverwege" het nieuwsbericht veranderd de complete layout. Grootte, dikte, kleur.. Het font blijft hetzelfde, maar daar is het wel mee gezegd

</overdreven> De weight en size heffen elkaar dan wel redelijk op en de kleur veranderd niet heel erg veel, maar toch..
Verder neem ik aan dat er een bedoeling aan vastzit. Ja, men wilt de lead beter benadrukken. Dat is echter geen antwoord op de vraag wat je wilt bereiken, ook dat is een middel tot een doel.
Werd de lead te weinig gelezen? Kan ik me niet voorstellen. De keren dat ik in mijn leven een tekst (bewust, ik heb het niet over het over het hoofd zien) pas in de 2e alinea ben gaan lezen zijn eigenlijk best wel met 2 vingers na te tellen: druk de topjes van je duim en wijsvinger tegen elkaar en je hebt een mooie 0.
Had niemand door dat het een "apart" onderdeel van de nieuwspost was? Ik zou zeggen dat je _juist dan_ je leads goed voor elkaar hebt, het leest lekker door zonder dat men uit de eerste paar regels te weinig info kan halen om, naast het hoofdselectiecriterium van de titel, te beslissen of de rest interessant genoeg is. Haalt men daar wel te weinig info uit, dan verhelp je dat niet door er extra nadruk op te leggen. Dat is dan hetzelfde als langzamer/beter gearticuleerd gaan praten tegen iemand die geen Nederlands kent in de hoop dat hij het dan wel snapt.
Nu het een apart stukje is stopt men na het lezen van die alinea automatisch even, al was het maar om in te stellen op het andere font(gebruik), overdenkt mogelijk wat er in de alinea eerder stond en breekt af met lezen als het niet interessant genoeg was. Nu straf je dus eigenlijk iedereen die het op basis van de titel een interessant stuk leek en gelijk had met een onderbreking, bedoeld voor de pessimistische kijk op je titelverzinner (of lezer) dat deze het fout kan hebben. De verhouding goedgokkers en foutgokkers lijkt me niet dusdanig overhellen naar de foutgokkers dat je daarvoor de leeservaring van de goedgokkers moet aantasten.
Sterker nog, zou deze verhouding wel zodanig scheef liggen dan zou ik je redacteurs eens op een cursus titelverzinnen sturen.
Dus, wat is de achterliggende reden bij het benadukken van de lead?
Dat is een argument voor een compleet andere discussie. Men heeft niets tegen een lead, men heeft iets tegen het (imo, maar kom maar met argumenten) nietszeggende storende loslaten van bold-tags op een complete alinea.