Ik ben sinds 07/2007 in dienst, bij de unit Requirements. Mijn ervaringen en commentaar op regelmatige onderwerpen in de thread hierboven:
- Ordina heeft een aggressief overnameverleden, wat altijd (ook bij andere groeiende bedrijven, ook in andere landen) betekent dat hele bedrijven worden geassimileerd in het grotere geheel, maar vaak in een overgangs. Het is op voorhand te verwachten dat rondom 50% van het betrokken personeel binnen twee jaar vertrekt vanwege die verandering(en). Niet iedereen is blij met die (opgedrongen) carrierestap en dat geeft aanleiding voor heel begrijpelijke negatieve gevoelens. Mijn mening: that's business. Je zou de 'schuld' ook neer kunnen leggen bij de voormalige directeuren/eigenaars van het overgenomen bedrijf, die de zaak verkocht hebben. In ieder geval moet je wel altijd de klachten hierover in de juiste context plaatsen.
- Er is een duidelijk verschil op allerhande vlakken tussen de verschillende Business Units (BUs). Dit is enerzijds een gevolg van het overnamebeleid en het 'assimilatieproces' en de turbulentie en verloop (ook in (BU) management) die daarmee gepaard gaat.
Anderszijds is er meermalen gereorganiseerd om de (ondertussen sterk groeiende) organisatie aan te laten sluiten bij de veranderende strategische doelen op hoog niveau. Ik heb niet de indruk dat Ordina hier beter of slechter in is dan dat een ander bedrijf in vergelijkbare omstandigheden dat is of zou zijn, maar dat is een gevoelsmatige indruk. Er is wat groei betreft wel uitzicht op een plateau in de komende paar jaar (relatieve groei wordt per definitie steeds kleiner), wat de veranderingsperikelen zou moeten dempen.
- Solliciteren bij Ordina betekent dat je je aanmeldt bij een bedrijf wat ongelooflijk zijn best doet om meer mensen binnen te halen. De doelstelling zal ik (uiteraard) niet verklappen, maar die is behoorlijk ambitieus te noemen. In het geval je niet blij wordt van de respons op een 'blinde' sollicatie via de website, moet je doen wat je altijd moet doen als assertieve sollicitant: bellen. Desnoods naar het centrale nummer en vragen naar personeelszaken en/of recruitment. Bedenk wel dat recruitment inhoudelijk wordt uitgevoerd door afdelingen en soms zelfs units. Hoe beter je weet in welke hoek je terecht wil komen qua vakinhoud, hoe gerichter je op de juiste recruiter af kunt gaan. Dus: bellen. Vraag stellen, verdere afspraak maken. Geen verwachte respons? Opnieuw bellen. Twee minuten nadat de afspraak is verlopen. Zolang je vriendelijk blijft en uitgaat van een vergissing of andere verzachtende omstandigheid ipv kwaadaardige bedoelingen bij HR, zal niemand je op je assertiviteit aankijken.
Als alternatief (heeft voor mij goed gewerkt) kun je zoeken naar bestaande Ordinezen. Bij voorkeur iemand die je niet te ver verwijderd in je netwerk hebt zitten. Leg je verhaal voor ('ik ben die en die, ik heb dit en dit gedaan, ik wil dit en dit bereiken en ik wil onderzoeken of en hoe Ordina daar een rol in kan spelen'--simple as that) en vraag naar een verwijzing naar een relevante BUM (BU Manager). Doe geen moeite om via recruitment te gaan: in de meerderheid van gevallen werken die nauw samen met de BUMs en het zijn toch de BUMs zelf die het sollicitatietraject uitvoeren.
Een mogelijk te behalen zijdelings voordeel hiermee is dat je je niet op voorhand al door (in mijn ervaring) een tergende reeks vragen op een online formulier hoeft te worstelen voordat je het eerste handje mag schudden.
Voor je netwerkcontacten zijn er bonussen voor het aanbrengen van kandidaten, dus in de regel zijn mensen bereid om naar je te luisteren en de moeite te doen op een organogram een naam op te zoeken.
- Voor alle mensen met vragen over details van hoe of wat er mogelijk is qua betaling en regeling en wat al niet meer zij: vraag dat gewoon bij de eerste gelegenheid aan degene waar je mee aan tafel zit. Ik zou persoonlijk niet de indruk willen wekken dat ik geen belangrijker motivatie voor werkgeverskeuze kan bedenken dan de cataloguswaarde van mijn transportmiddel, maar dat neemt niet weg dat het een heel normale en relevante vraag is in een sollicitatiegesprek.
- Qua beloning werkt Ordina (net als heel veel grote(re) bedrijven) met een systeem van salarisschalen. Ruwweg komt het er op neer dat er binnen een afdeling een aantal rollen zijn gedefinieerd, met een glijdende schaal in beloning per rol. Sommige rollen zijn duidelijk hiërarchisch van aard, andere lopen parallel aan elkaar. Waar je in een bepaalde schaal wordt ingedeeld is afhankelijk van je concrete kennis, ervaring en korte termijn potentieel. Ik heb zelf een aanbod gekregen wat naar mijn idee prima is vergeleken bij mijn aantoonbare kennis en kunde. (ik kan/ken heel veel, maar heb weinig diplomas). En: een aanbod is altijd onderhevig aan onderhandeling, als je daar voor voelt.
Ik kan uit eigen ervaring niets zeggen over salarisontwikkeling, anders dan dat ik weet dat er onlangs zinnige verbeteringen zijn aangekondigd (per 1-1-2008, meen ik) in de schalenstructuur. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk voor een analist 1 om meer te gaan verdienen dan een 'lage' Analist 2 omdat de schalen verder overlappen dan voorheen. Dit betekent dat iemand wel beloond kan worden voor ontwikkeling en anciënniteit, maar niet vanwege die beloning gedwongen wordt om werk op een hoger niveau (met andere verantwoordelijkheden) te gaan doen. (verschillende rollen hebben verschillende verantwoordelijkheden, uiteraard)
- Training is in ruime mate beschikbaar. Ik kan alleen spreken voor mijn Unit, maar ik heb in de afgelopen maanden een half dozijn trainingen gedaan, waar qua tijd 2,5 werkweken toch wel in zit. Dit waren interne trainingen. Extern zijn ze zeker beschikbaar, alleen waren die voor mij op dat moment niet relevant. In mijn ervaring zijn de interne trainingen van een kwaliteitsniveau dat ik extern ook zou verwachten (en waarvan ik denk dat het vaak niet eens wordt gehaald). Het is m.i. heel mooi van Ordina om zowel mijn tijd als die van de trainers (dit zijn experts met een hoog uurtarief!) beschikbaar te maken. Het trainingsverhaal wat ik van Sogeti heb meegekregen (bij een sollicatietraject aldaar) is dat de helft van de tijd voor je eigen rekening is.
- Reistijdvergoeding: de norm in de arbeidsovereenkomst/standaard voorwaarden is op basis van afstand, wat omgerekend uitkomt op 1,25 uur. In de praktijk is er ruimte voor de BUM om die regeling in tijd te interpreteren en niet in afstand, zodat structurele file-ellende kan worden gecompenseerd.
- Ver reizen, wisselende opdrachtgevers en een focus op de Randstad zijn aspecten die je bij IEDERE detacheerder hebt. Ordina is meegaand in het vermijden van veel reistijd, maar daar zitten grenzen en context aan vast. Als je werk zoekt in deze markt, dan doe je er goed aan om van tevoren een idee te krijgen van het gebied waar opdrachtgevers voor jouw skills zich bevinden. Dit verschilt tussen ICT bedrijven; sommige hebben echt duidelijke zwaartepunten voor bepaalde skill sets. Hoe dan ook moet je hier een realistisch beeld van vormen: in de huidige verkeerssituatie is het onzinnig om een maximum van een half uur aan te houden. Als je in een heel specifieke beperkte regio wil werken, moet je niet in de detachering willen werken. (tenzij je toevallig in A'Dam Z-O woont en dan nog is een half uur niet veel)
- Ordina TA is een vreemde eend in de bijt. Ze hebben een eigen, apart hoofdkantoor in Rosmalen, ze opereren in een volkomen ander marktsegment dan de rest van de organisatie (die zich richt op de financiele en publieke sectoren), etc. Er heersen ook andere opvattingen tov de centrale organisatie. Dit heeft ook een weerslag op beleid tav beloning, flexibiliteit in inzet, reistijdenbeleid, traingingen, etc, etc. Ze zoeken toevallig wel op korte termijn veel mensen, dus als je beginnend techneut bent en in een specifiek technisch gebied (SCADA-achtige technologie, voor zover ik weet) in een paar jaar diepe ontwikkelexpertise op wil bouwen, neem dan zeker contact op; de voorwaarden zullen relatief gunstig zijn.
Mijn punt is dat alle commentaar van en over TA en TA-mensen niet universeel van toepassing is op heel Ordina.
Over het algemeen ben ik prima tevreden met Ordina als werkgever. Dat wil echter niet meer of minder zeggen dan dat Ordina goed aansluit met wat ik verwacht van een werkgever. Ik wil daarom verdere becommentarieerders vragen om eventuele vragen in die zin voldoende te nuanceren: als je laat weten wat jij belangrijk vind, pas dan kan iemand anders iets zeggen over of jij bij Ordina al dan niet op je plaats zou kunnen zijn.