CanonG1 schreef op zaterdag 25 november 2006 @ 14:42:
[...]
De praktijk is wisselend; als je dit topic doorbladert vind je verhalen van mensen die inderdaad alleen maar die miezerige 6ct (of zelfs helemaal niets!) terugkrijgen, maar ook verhalen van mensen die met redelijk weinig moeite de volledige vergoeding weten te krijgen.
Is hartstikke
illegaal, iedereen onder de 3.000 kWh netinvoeding/jaar dient voor de volle honderd procent (variabele kosten) gesaldeerd te worden, artikel 31-C E-wet per 1 juli 2004. Komt neer op plm. 20 eurocent/kWh (netbeheerskosten EN leverancierskosten, incl. energiebelasting, systeemdienstentarief, en BTW). De PEST is, dat bij dubbeltarief telwerk zowel de leverancier als de netbeheerder saldering voor het LAGE tarief zouden kunnen gaan rekenen in het weekend (dus 2/7 laag en 5/7 hoog, er zijn er echter ook die alles in hoog rekenen omdat sommige mensen slechts 3 telwerken hebben, waarvan 1 teruglevertelwerk).
Erger nog is dat als de netbeheerder uit zijn neus zit te vreten (illegaal), je leverancier ook niet de gesaldeerde meterstanden (netafname verminderd met de geregistreerde netinvoeding) doorkrijgt, en die ook niks doet (of formeel kan doen, want netbeheerder is enige die de meterstanden mag op (laten) nemen en doorgeven). Mijn bureau ligt vol met shitdossiers over deze waanzin, je word er knettergek van. Morgen gaat over ander aspect een zware klacht naar de NMa toe.
eit is dat je in je recht staat als je de volledige vergoeding eist, het kan een probleem zijn als je dat recht probeert te halen. Ik heb een rechtsbijstandsverzekering, mocht ik ooit in de situatie terecht komen dat de Nuon mij een oor probeert aan te naaien zal ik niet aarzelen die in te schakelen.
Waarvan akte! Er zijn al de nodige "zware probleemgevallen" bij NUON (leverancier)/Continuon (netbeheerder) bekend.
De andere kant van het verhaal is dat de ouderwetse draaischijfmeter technisch gezien wel wat nadelen heeft: hij heeft een vrij hoog eigenverbruik (10W wordt wel eens genoemd; 88kWh/jaar!) en de meter schijnt de teruglevering ook niet nauwkeurig te meten. Dus technisch gezien zou de plaatsing van een digitale meter beter zijn, het probleem is alleen dat er nog geen goed en betrouwbaar systeem is waardoor zeker zou zijn dat je als zonnestroompaneel-bezitter op de juiste wijze vergoed wordt. Laten we hopen dat dat er wel komt.
Eigenverbruik is bekend, niet bekend is bij welke partij dat verrekend wordt (volgens mijn inlichtingen is dat onderdeel van de netverliezen die er toch al zijn, gaarne bericht met evt. link als dat niet klopt). Andere bronnen hanteren 5 Watt. Zal wel van metertype afhangen.
"Niet nauwkeurig meten" is een door de netbeheerders in het leven geroepen
broodje AAP verhaal om een vinger tussen de saldering en de metermarkt te kunnen krijgen. Totdat het tegendeel op papier bewezen is en onafhankelijke specialisten (niet die van Verispect!) dat op eigen merites hebben kunnen beoordelen. In Amerika (California e.a. staten) en in Vlaanderen worden terugdraaiende ferrarismeters zonder meer door de wetgevers geaccepteerd en is er zelfs WETGEVING op gebaseerd waarmee teruggeleverd mag worden. In California wettelijk verplichte saldering ("net metering") tot 1 Megawatt aan duurzaam elektrisch ingevoed vermogen!!! ZONDER bijkomende kosten door de netbeheerder in rekening te brengen!!!
http://www.polderpv.nl/teruglevering2.htm
In U.K. wordt zelfs salderende microkrachtWKK (fossiel met gas gestookt!!!) ingezet met teruglevering aan het net met zulke meters!
http://www.polderpv.nl/ni...icroWKK_met_ferrarismeter
Ergo: laat je geen oor aannaaien, salderende ferrarismeters zijn prima dingen die duurzame decentrale opwekking bij de burger in huis brengen.
Sag nicht: "Ich habe die Wahrheit gefunden", sondern: "Ich habe eine Wahrheit gefunden" (Kahlil Gibran, 1883 - 1931)