dread schreef op woensdag 14 mei 2008 @ 09:03:
[...]
Ben ik het helemaal mee eens. Kijk we gaan zeker gebruik maken van een bedrijf waar alles idd met sla's afgedekt is.
Ik werk zelf bij de overheid (kleine gemeente) en momenteel moet de overheid in een snel tempo digitale diensten gaan aanbieden aan de burger.
Kijk daar ga je al,
snel. IT projecten die snel moeten worden altijd overbetaald en de kwaliteit is nog slechter dan normaal. Ik weet dat je deadlines krijgt van boven en dat is heel vervelend, lange termijn visies ontbreken hiervoor, omdat niemand van de beleidsbepalers echt verstand heeft van it toepassingen. Maar het brengt hopeloze wanhoopsprojecten met zich mee. Een aantal bedrijven wat zich bij de gemeenten naar binnen heeft gewerkt aan de hand van de SLA's die jij noemt, zit op rozen. De gemeente kan niet van ze af want ze zitten al diep in de pudding en het is niet te verantwoorden om die investering af te schrijven.
Momenteel draait hier een commercieel CMS. Heeft ongeveer 30.000 gekost en elke uitbreiding kost veel geld. We hebben een dms met ris/bis, willen we dat online brengen. lap weer 20.000 euro erbij.
Het systeem is aangekocht door mijn voorganger maar ik had graag met een aantal gemeentes gestapt in een werkgroep waar we uitgaan van een OS CMS en dan allemaal geld stoppen in een gemeenschappelijke pot waar dan de nodige extensies van ontwikkeld worden. Dit model bestaat al voor typo3. Een grote speler op de joomla markt in Nederland wil dit ook gaan proberen en op zich sta ik daar niet negatief tegenover. Heb zelf al gewerkt met joomla en ik vind het super werken. Als je niet te exotische extensies gebruikt en ze altijd update is er niets aan de hand. Maar ook dit zouden we uit handen geven.
Ik lees hier veel negatief over joomla, kan iemand daar wat meer over zeggen?
we gaan dus kiezen uit Typo 3, joomla of drupal.
Om de SLA's op commercielële producten te voorkomen en om dus die bedrijven zich geen positie te laten verschaffen zodat ze niet ' onmisbaar' zijn, is het inderdaad slim om OS software te laten installeren, hiervoor zijn altijd meerdere bedrijven te vinden, waardoor normaliter de marktwerking ook zijn werk zal doen en vooral onafhankelijkheid tov de dienstverleners kan verschaffen. Echter het probleem met OS software is het niveau van de software. Alle OS software die ik ben tegen gekomen op CMS gebied heeft minpunten, is het niet de coding practice, dan wel het gemis aan documentatie of anders is het wel gewoon een onlogische modulariteit van de software. Erg vervelend dus als je OS software wilt gaan gebruiken.
Wat betreft Typo3 heb ik niet heel veel ervaring, ik heb er een aantal weken mee gestoeid en naar gekeken, was niet weg van de logica. De eisen aan extensies zijn mooi mbt verplichte documentatie enz, maar in de praktijk blijft daar weinig van over en heel veel beta stuff. Kortom, mijn bedrijf heeft besloten om hier niet in door te gaan.
Wat betreft Joomla 1.0.x, we hebben een aantal middelgrote sites op gezet van 500 tot 5000 leden. Joomla blijkt dan toch lastig te werken, gebruikers groepen zijn lastig aan te maken en te beheren, JACL bestaat maar dat is ook weer een hack. Joomla werkt aardig zolang je alles standaard houdt. Core wijzigingen zijn vaak nodig, maar dat is zo vervelend bij het onderhoud. Bijv. bij updates. Tekst invoeren etc werkt leuk, maar niet met de standaard RTE, daarvoor heb je dan weer JCE voor nodig, de poll is hopeloos. Menu's werken vreemd. Kortom, leuk zolang het standaard werk blijft en je geen exotische dingen wilt. Code is om te huilen programmeer technisch gezien. Vaak stukken in comments, ene keer wordt iets compleet anders gedaan dan de andere keer. Consistentie mist.
Joomla 1.5. Hebben we nu ook een aantal sites in opgezet. MVC model is een echte vooruitgang tov 1.0.x! Sowieso werkt het beter ook met de FTP laag, waardoor de rechten beter zijn te handhaven. De documentatie is nog steeds niet ok om echt aan de gang , maar daar kunnen de meningen over verdeeld zijn. Ik vind het incompleet. Conclusie is werkt leuk, maar alleen voor standaard dingen.
Voor sites met veel custom dingen kom je meer terecht bij de eerder genoemde frameworks, CakePHP, Symfony, Zend of eventueel Typo3, dat ook een soort framework voor moet stellen. Als je goede documentatie eist, zal het eventueel mogelijk zijn voor andere partijen om onderhoud te plegen.
Kortom er is een hoop te bedenken, voor elk doel zijn andere middelen geschikt. Voor corporate stuff zou ik kiezen voor stabiele frameworks, of uiteindelijk toch gewoon Java

Voor kleine sitejes, kun je elk cms pakken, joomla, drupal etc. Voor er tussen in zal het schipperen zijn... Wanneer je Bepaalde dingen eist van Joomla bijv. dan is het soms nodig de core aan te passen.. Als dat gebeurt is het onderhoud hopeloos lastig geworden en zul je moeten nadenken of de cms keuze juist is (geweest). Onderhoud is namelijk het duurste vaak bij OS cms implementaties.